Last news in Fakti

1 Юни, 2022 17:28 3 202 17

Колко петрол внася ЕС от Русия?

  • петрол-
  • нефт-
  • русия-
  • петролопровод дружба-
  • опек

Държавите, получаващи черното злато от южния маршрут на петролопровода "Дружба", минаващ през територията на Украйна, са особено зависими от вноса на руски суров петрол

Колко петрол внася ЕС от Русия? - 1
Снимка: shutterstock

Страните от Европейският съюз (ЕС) постигнаха съгласие за забрана на по-голямата част от вноса на руски суров петрол и петролни продукти с най-новия пакет от санкции, наложени в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, пише Ройтерс в обобщение по темата.

Забраната за руски суров петрол, внасян по море, ще бъде въведена поетапно в рамките на шест месеца, а за морския внос на рафинираните нефтени продукти - на осем месеца. От забраната се изключват доставките по петролопровода "Дружба", който захранва рафинерии в Източна Европа и Източна Германия.

Въпреки това много европейски купувачи доброволно се отказаха от поръчките на руски петрол или обявиха планове за постепенното му изключване, което означава, че вносът на руски петрол ще бъде намален с около 90 на сто.

Колко руски петрол внася ЕС?

Европа получаваше почти половината от целия руския износ на суров петрол и петролни продукти преди нахлуването на Русия в Украйна, според данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Вносът на ЕС през 2021 г. е възлизал на 2,2 милиона барела суров петрол на ден, което включва 0,7 милиона барела по тръбопроводи, както и 1,2 милиона барела рафинирани петролни продукти, според МАЕ.

Кои страни внасят най-много руски петрол?

Германия е най-големият купувач на руски петрол сред страните членки на ЕС, внасяйки дневно по 687 000 барела суров петрол и 149 000 барела рафинирани петролни продукти през ноември 2021 г., сочат данните на МАЕ.

Също така федералната република е и най-големият вносител в ЕС на руски тръбопроводен суров петрол, като страната е получила от Русия 555 000 барела на ден през 2021 г.. За същия период Полша е внасяла дневно по 300 000 барела тръбопроводен суров петрол.

Доставките и за двете страни (Германия и Полша) са осъществени по северното разклонение на тръбопровода "Дружба" - основният транзитен маршрут за износ на руски петрол за Европа.

Нидерландия, която е ключов търговски хъб на Стария континент, е вторият по обеми вносител на руски суров петрол и най-голям вносител в Евросъюза на руски рафинирани продукти. През ноември 2021 г. нидерландците са внасяли по 414 000 барела суров петрол дневно и 335 000 барела рафинирани петролни продукти с произход от Русия, което се равнява на 23 процента от общия им внос.

Кои страни от ЕС са най-зависими?

Държавите, получаващи черното злато от южния маршрут на петролопровода "Дружба", минаващ през територията на Украйна, са особено зависими от вноса на руски суров петрол. През ноември миналата година от Русия бяха получени 92 на сто от петрола, внесен в Словакия.

За страните от Общността, които внасят петрол по море, руската суровина е представлявала 87 на сто от импортираните обеми петрол в Литва и 84 на сто в Финландия през ноември 2021 г., показват данните на МАЕ. И двете страни заявиха, че преустановяват закупуването на петрол от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    34 9 Отговор
    ЕС планира купони за гориво и газ, забрана за движение на автомобили в неделя и ред други интересни мерки след безумните санкции срещу Русия. Радвайте се ако намерите бензин за лятната почивка. Честито на всички граждани на ЕС.
  • 2 Мъка

    14 5 Отговор
    За ЕС (
  • 3 е ми

    12 7 Отговор
    те там е проблема с тръбите. Не можеш да ги преместиш. А корабите превозващи петрол са 95% западни. Остават само кофите. Така че - дерзайте ребята.
  • 4 Ами четете

    25 6 Отговор
    Достатъчно,че ако спре руският петрол-икономиката на ЕС да се"свие" с около 37-41% ...Което означава тотална икономическа разруха.И това не го казвам аз-а статия в Билд от понеделник.
  • 5 Абвг

    18 4 Отговор
    ОПЕК обявиха, че не са в състояние в бъдеще да осигуряват допълнително по 2 милиона барела дневно на ЕС 😃
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 педеРашка

    7 10 Отговор
    от кога рашките е дума за премахване на коментар? мантра може да повтаряте, ма рашки лоша дума
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Вижте реалито

    37 7 Отговор
    Колкото и да внася или да не внася ЕС руски енергоносители едно от сега е ясно : свърши се с комфортният и охолен живот в Европа-дължащ се през последните 50 години на евтини руски енергооносители-Край...Край с икономиките на европейските държави-които до някаква степен бяха конкурентоспособни единствено заради руските въглероди.Край и на високите технологии-оставащи без приложение без енергоносители ..Край и със мита,че ЕС е "пъпа на земята" и че са изключителни във всяко едно отношение...Европа сама се потапя и се връща назад...
  • 11 Рошко

    29 6 Отговор
    Кокото и да я дъвчете темата, без руски ресурси някои ще ги гони глад и студ
  • 12 Хи их хи

    13 3 Отговор
    Това го казва Блумбърг-"Руските петролни компании, водени от "Роснефт", планират да отворят отново кладенци през юни, които бяха затворени поради западните санкции, тъй като фирмите очакват увеличаване на сезонното търсене и продължително купуване от Азия, пише "Ройтерс", позовавайки се на свои източници."
  • 13 БГ Истина

    11 3 Отговор
    Браво малоумни Европейци изпълнявайте всичко което ви заповяда господаря ви Байдън. Скоро Европа ще е на колене. 330 милионна Америка диктува живота на 550 милионна Европа. Защото има платени Фондерлаеновци. А братята Американци са

    живучкат както преди при тях нищо не се променя те са на 12 000хил.км.Ще я затрият тази Европа тези милостиви кравари ей.
  • 14 само питам

    5 1 Отговор
    Да не е над 60-70 % и нагоре,... че тогава става страшно

    Коментиран от #15

  • 15 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "само питам":

    В момента приходите в хазната на РФ са 70% от въглеводороди. Пазарът на всичко винаги е динамичен и често капризен, а когато се набъркат и политически фактори става съвсем непредвидим. Да си зависим 70% от едно нещо е огромен риск. Това вече не е национално стопанство, а руска рулетка.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Това решение във всички случаи води към страховити проблеми в икономиките на държавите от ЕС
    .Всички продукти произвеждани в ЕС на базата на петрол и газ сега стават неконкурентни на световния пазар.А храните в ЕС ще станат по-трудно достъпни за гражданите от ЕС..
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания