Last news in Fakti

5 Юни, 2022 16:00 5 322 138

Как българският национален интерес се оказа руски

  • българия-
  • русия-
  • украйна-
  • елеонора митрофанова

Ако върви така, един ден страната наистина може да се озове на някаква плоска земя, населена с рептили, джендъри и борци с тях

Как българският национален интерес се оказа руски - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като слушате политиците, които най-често говорят за български национален интерес, няма как да не останете с впечатлението, че този интерес е всъщност руски. Как точно става тази фалшификация?

Като се заслушате в политиците, които най-често използват фразата “български национален интерес”, няма как да не останете с впечатлението, че този интерес е всъщност руски. Последното издание на “патриотите” – “Възраждане”, “Възход” и т.н. – са съвсем прозрачни в това отношение. Едните открито копнеят да извадят България от НАТО и ЕС и да я вкарат в евразийската империя на Путин. Другите вече сричат на Путиновия новоговор: “спе-ци-ал-на о-пе-ра-ция”, “су-ве-ре-ни-тет”, “Гей-ропа” и т.н.

Претопяването на българския национален интерес в руски става най-често по химически път с използването на руски газ. Когато Москва ни спря доставките, защитниците на “българския национален интерес” ревнаха, че без руски газ ни чака катастрофа: все едно България е наркозависима, която ще изпадне в тежка абстиненция без него. Когато абстиненцията не се случи, опитаха с тезата за скъпата алтернативна американска газова дрога, с която лошият запад опитва да ни зариби. Когато и това не се оказа вярно, президентът Радев загрижено и загадъчно каза, че “цената на газа не е всичко”. И разбира се, щом руският газ е като слънцето и въздуха за българите, няма да се пазарим за цената, я. Така или иначе сме с три-четири милиарда назад, заради руския “Турски поток”, който на наша територия чудодейно става “български” (точно колкото и “националният ни интерес”).

Газовата тематика е само един от фокусите на опитите за русовизация на националния ни интерес, който си е съвсем реален, но далеч не е руски. Общата стратегия на русовизацията е да се експонира различието между българите и останалите европейци, да се правят разломи и там, където ги няма, да се насажда недоверие и омраза към НАТО и ЕС.

"Лошият" Запад, който все ни натиска

Западът уж винаги ни “натиска” да правим неща, които не искаме. И то ужасни неща – я да “предадем Македония”, я да се “включим директно във войната в Украйна”, я да се “чипираме” с ваксините срещу Ковид (или поне “генетично да се променим”) или пък направо да “дадем децата си на норвежците”. Ако тези коварни “планове на Запада” не сработят, остава последният удар – да се обърнат българите в “джендъри” и да се сложи край на многовековната ни славна история по такъв безславен начин.

Всичко това звучи абсурдно и е наистина абсурдно, но зад всяка една от гореспоменатите тези са заставали важни български партии и политици с цялата си отговорност, интелигентност и морална извисеност. Някои и в момента стоят зад тях: изброяването им ще бъде спестено от чувство за приличие и уважение към държавата.

Въпросът е може ли политическата класа в определени нейни сектори да падне толкова, че да води обществото ни в такива налудни посоки? На свършване ли са свестните, разумни политици, та да няма консенсус дори по неща, които не са толкова въпрос на добро или зло, а на нормалност срещу психопатия. Отговорите на тези неприятни въпроси са за съжаление позитивни и обясненията обикновено са следните:

Българите са просто такива и политиците следват техните желания

“Последната дума ще има народът” е любимата фраза на всеки популист, който е успял предварително да изманипулира хората така, че да почнат да виждат бели мишки. След това те сами ще поискат да ги ловят. През 2017 г. над 80% от българите смятат македонците за добър съсед, който заслужава да влезе в ЕС възможно най-бързо. Днес е точно обратното, макар че българите като цяло са си същите. През 2017 г. броят на хората, които не искат да имат роми и хомосексуални за съседи е нараснал с повече от десет процента спрямо 2007 г. Българските дълбинни ценности ли се промениха през това време или просто се навъдиха политически предприемачи, които да градят кариера върху раздухването на страхове? В началото на агресията на Русия в Украйна над 60% от българите я заклеймиха и рейтингът на Путин падна двойно (от над 50% до 20-25%). Месец след това голяма част от българите беше убедена, че Западът е виновен за войната.

Всички тези промени в обществените нагласи демонстрират, че водеща роля във формирането им имат политиците. Така беше и за антиваксърството – българите започнаха пандемията от Ковид с огромно доверие в експертите, щаба и със сериозна мобилизация зад много рестриктивни мерки. Със смяната на политическата позиция на ГЕРБ, с появата на нови антиваксърски партии, обаче, се стигна до точно обратния резултат – България се трансформира в най-скептичната към мерките държава в Европа (и, закономерно, държавата с най-много жертви).

Виновна е руската пропаганда (и медиите)

България е бомбардирана от руска (онлайн, но не само) пропаганда. Това беше прекрасно показано от екипа на доц. Милена Якимова и проф. Димитър Вацов: те са идентифицирали по 400 пропагандни внушения на ден от започването на войната, както и значим подготвителен бараж от 2014 г. насам. Всичко това, разбира се, има ефект, но този ефект се усилва и от посланията на водещи български политици, които не се различават съдържателно от руската пропаганда. Така че въпросът стои – кое кара тези политици толкова да се влияят от нея? Нима те нямат сетива, с които да отсеят плявата от зърното, фалшивото от истинското и пропагандата от информацията? (С извинение за риторичните въпроси, които станаха много.)

Трябва да се каже, че целта на руските пропагандни материали е особена. Тя не е насочена към приобщаване на България към “руския свят” и не залага на позитивното представяне на някакви общи ценности, които ние бихме имали с него. Целта е по-скоро българите да спрат да обичат собствения си свят и да трупат гняв към себе си и него. В тази игра няма позитивни герои – Сидеров, Костадинов или други подобни политици имат инструментална стойност като разпалваща течност на гнева.

Политиците са купени или инсталирани от Решетников

Това може би е донякъде и за някои вярно, макар че преки доказателства всъщност няма. Но то пак не обяснява как политици с голяма амбиция, самомнение и наглед искрен български патриотизъм заемат позиции, които на практика работят в полза на режима на Путин и водят до някаква русовизация на това, което те представят като “български национален интерес”. Интернализацията на подобни възгледи явно има и други корени, които надхвърлят битовите, материални обвързаности.

Ако тези три стандартни обяснения не работят съвсем добре и не изясняват защо определени български политици водят обществените нагласи в абсурдни посоки, очевидно е необходима алтернативна теория. Една такава теория трябва да отчете два допълнителни фактора. Първият е тривиален - желанието за популярност, което е нормално във всяка една демокрация. Вторият, който е наистина важен, е широката разпространеност на антиестаблишмънт и антиелитарни настроения в резултат на популистката вълна в съвременната политика.

Тази вълна е особено силна у нас и води до високи дози недоверие във всичко, което се вижда като официална политика или дори авторитет. За да търсят популярност, определени политици избират теми, които са просто протест срещу официалните възгледи и власт: антиваксърство, путинизъм, плоскоземство, вяра в рептили, джендъри и т.н. Не е важна толкова темата и тя непрекъснато се сменя – важен е бунтът срещу естаблишмента, срещу авторитетите, експертите, мейнстрийм партиите и т.н.

И така се оказва, че антиваксъри, путинофили, антиджендъристи, македонстващи и т.н. са всъщност една и съща група – групата на тези, които смятат, че официалната политика ги ограбва и предава техните интереси по един или друг начин.

Истинският национален интерес е дефиниран отдавна

За съжаление това е болест по-тежка от самото плоскоземство дори. И тя е реалната болест, с която България трябва да се справи, ако не иска да изпадне в неуправляемост. Ако върви така, един ден страната наистина може да се озове на някаква плоска земя, населена с рептили, джендъри и борци с тях. Тогава дори и мечтаещите за присъединяване към “руския свят” ще останат озадачени.

Българският национален интерес е дефиниран от истинските ни възрожденци още през XIX век като изравняване с другите европейски народи. Това означава модернизация на страната чрез европейска наука, култура и най-вече – европейска политика. Съвременните “възрожденци” дефинират целта ни като поставяне под въпрос на науката, европейските ценности и либералната демокрация. Това е истинската фалшификация на “българския национален интерес”, а русовизацията му е просто една конюнктурна проява на общата тенденция.

*Този коментар изразява личното мнение на автора, което може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 116 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Селския

    127 40 Отговор
    Даам, не искаме джендъри, Урсула и Херо Мустафа....Мустафа си имаме и в противоконституционното ДПС......тъй че да ви стане ясно защо народа е с Русия..........
  • 5 Втора армия в Света

    44 98 Отговор
    Рашистите, ще вият като върколаколаци на пълнолуние от тази статия.Ще чудят кой е доносника издал нарежданията от мордор.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Така ли е

    142 29 Отговор
    Лука е руски, тръбата за Сърбия и тя руска. Южен поток и аец Белене ги спряхме. Това е руското. Обаче дали руснаците ни накараха да си купим ф16 на рисунка, да дадем златото на канадците, да дадем енергото и Вик на чужденци. Истината е че сме ган@овци и се продаваме за жълти стотинки.

    Коментиран от #14, #28, #87

  • 9 ...

    58 101 Отговор
    Най-смешното е как 90% от русофилите никога не са стъпвали или живяли в Русия 🤣

    Коментиран от #17, #20, #124, #131

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 За овце

    101 24 Отговор
    Буламач ала дОйче зеле.
  • 12 Левски

    96 40 Отговор
    Аз мислех че джандарята мрази само Путин щото ги бие на лягане и а ставане, а те мразели цяла Русия! Тази Русия която ни освободи от 50-годишно турско робство?! Тази Русия която закриляше България от глупостта и през ВС ВОЙНА!
  • 13 Дойчето зеле наистина е Ге-ропа

    90 25 Отговор
    Спор няма!
  • 14 Така е

    95 19 Отговор

    До коментар #8 от "Така ли е":

    Имаше и некви американски тецове, руснаците ли ни накараха да им ги продадем. ?
  • 15 Ганчо

    44 13 Отговор
    Винаги е било така и така ще бъде...
  • 16 ханс

    85 19 Отговор
    Вкиснато зеле да си гледат хамериканския интерес и да не дават глупав,непоискан акъл
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 алоооооо

    71 16 Отговор
    със търкане няма стане нали,козяшките буламачи са си такива и няма да промените нищо с търкане и дезинформация,нали така дойчевелевските мастурбатори
  • 19 Изгубихтеееее

    80 21 Отговор
    Доста обидна статия за Българите. ДВ, моля не се мъчете и ни оставете, пробвайте някоя друга държава.
  • 20 Зззз

    80 22 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Що вие кога краварофили сте стъпвали в Краварията? Или га берете ягоди на албиона ,или в кланниците на Германия е много хубаво?

    Коментиран от #82

  • 21 Слава

    50 19 Отговор
    Русия,Китай,Иран!

    Коментиран от #45

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Българка

    46 72 Отговор
    Всички русофили всъщност отдавна са продажни путинофили. Те веят руски знамена, прокарват пропагандата на Путин и върхушката му, плюят по САЩ, ЕС, НАТО, а в същото време си държат парите в евро и долари, купуват палати в "гниля" Запад, ходят пак там по почивки и екскурзии, изпращат децата си да учат в университети в"лошия" Запад. И в това няма нищо чудно. Те са подобие на идолите си- нагло лъгане, брутални корупционни схеми, агреивно поведение. За да запази България националния си суверенитет, то трябва НЕЗАБАВНА И МАЩАБНА ДЕПУТИНИЗАЦИЯ. Пълна чистка на майцепродавците, слуги на Кремъл от властта и най-вече от силовите структури

    Коментиран от #29, #55, #65, #71, #73

  • 24 Кратко и ясно

    34 6 Отговор
    Просто едни 10 процента са психически нестабилни..
  • 25 дитрих

    52 13 Отговор

    До коментар #22 от "3.14К":

    Те са филиал на немско зеле и не го крият особено
  • 26 ТаУмВзе

    62 15 Отговор
    Краварския интерес Български ли? Къде са хвърчилата от 16 век за 3.5 Милиарда а? Бухаххаах Щави Щави!

    Коментиран от #30

  • 27 Пенсионер

    28 55 Отговор
    Управляващите трябва внимателно да прегледат всички сделки с недвижими имоти за руски граждани. И всички, които са притежание на близки до Путин и кликата му да бъдат запорирани както е в демократичните страни. Особено да се проверят тези на пристанище Варна и Лукойл-Нефтохим. В момента цъка бомба със закъснител
  • 28 Да, да

    35 10 Отговор

    До коментар #8 от "Така ли е":

    Това и сто пъти да го напишеш, автора и зелето ще го пропуснат с презрение.
  • 29 Турчин

    18 39 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Браво на тази умна българка.

    Коментиран от #53

  • 30 При баба ти

    18 45 Отговор

    До коментар #26 от "ТаУмВзе":

    Ганьо ганьооо..ти не разбра че тия самолети са с последно поколение електроника на тях

    Коментиран от #49, #61

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 грешеф

    51 18 Отговор
    само около 20% процента от Българите подкрепят опорките на Жендърите в ЕС - Ваксини, Украйна и Сев. Македония...

    Коментиран от #40

  • 33 Панов

    36 27 Отговор
    Говорим за интереса. Българина няма чувство за общност. Всеки се спасява сам и забива нож на другия. Костя от както захвана политиката купува по два имота годишно. Това е интереса. Преди беше Сидеров...и той беше за русия. Отдавна е милионер и сега спокойно се радва на милионите в луксозния скъпарски апартамент на бул. Витоша....другите са си балъци и лумпени.

    Коментиран от #34

  • 34 Хахаха

    11 9 Отговор

    До коментар #33 от "Панов":

    Лъжа е.
  • 35 Торбалъжите

    44 12 Отговор
    Дойче Зеле действа като диуритик - прочиташ и изчистваш веднага всички евроатлантически отрови от организма си !
  • 36 Рошко

    48 17 Отговор
    Голяма тъпня. Дори не си напавих труда да я чета. Просто се чудя откъде е събрана толкова простотия и злоба

    Коментиран от #44

  • 37 ДС на БКП

    28 40 Отговор
    Само един факт е достатъчно показателен. Никога не съм виждал някоя партия да вее американски байраци но руски и съветски с лопата да ги ринеш. Това е достатъчно да разбереш чии български интереси защитават.
  • 38 Кочо

    42 14 Отговор
    DW, гледайте си Германия, Шолц, дядо му на Шолц и най-вече Зеленски, Арестович и Кулеба! Къде са леопардите, които обещахте на Украйна?! Изпълнявайте, иначе ще си имате работа с тези политически титани и с техния справедлив гняв, който ще се стовари върху саламджийссите ви глави, както ви нарече Кулеба! А заблудените българи ги оставете сами да се ориентират в политическата обстановка! Дали са путинисти, дали са депутинизатори, дали са третополови, двудоховни, небинарни и прочие го оставете на българите!
  • 39 Абе

    44 21 Отговор
    Хич няма да ни е лошо,ако се върнем пак с Русия.Евтин ток и газ.Гориво за автомобиля на поразия...Това е разковничето на евтенията ..и да живееш без да мизерстваш.Отиваш у супера и пълниш количката до горе за някой друг лев .Със тоя ЕС ептен се забатачихме.Уж демокрация има ама със пландемията и ваксините на Урсулата демокрацията е равна ваксинацията.

    Коментиран от #58

  • 40 грешеф,чо

    10 8 Отговор

    До коментар #32 от "грешеф":

    И ти ли си от ваксинираните антиваксъри.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Даа

    22 47 Отговор
    Статията показва, че благодарение на петата рашистка колона сме на път да ударим дъното. От една нормална, европейска, просперираща държава да се превърнем в един задунайски кенеф на фашагата Путлер. Стане ли това, децата ни ще ни заплюят и ще се отрекат от нас...

    Коментиран от #59

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Аааа

    14 6 Отговор

    До коментар #21 от "Слава":

    ...и Еритрея...
  • 46 Защо в Европа се лъже за подкрепата на

    47 12 Отговор
    Украйна от цял свят,като това не е вярно.От 195 регистрирани държави в ОН,само 65 подкрепят Украйна.Де факто 48 от Европа и 17 англосаксонски и техните колонии.Истината е,че никой не подкрепя Украйна и целия свят е против САЩ и англосаксонците.Статиоята е от The Hill,а цитатът е:САЩ не успяха да обединят целия свят срещу Русия. Така от 195 държави само 65 се съгласиха да се присъединят към режима на санкциите на САЩ. Междувременно "гиганти" като Китай, Индия, Бразилия, Мексико и Индонезия отказаха да участват в икономическата война срещу Москва. „Всичко това предполага, че не Русия е най-изолираната суперсила в света, а може би самите САЩ“.Дали чугунвените глави в Европа ще го проумеят и ще спрат да се самоубиват е въпрос от бъдещето.

    Коментиран от #54

  • 47 Никъде не видях

    38 19 Отговор
    името на автора,но като знам как работи дв,със сигурност е някой български лакей на англосаксите.Та за Българския национален интерес.Много е ясно че ако искаме да сме независима държава,такава каквато бяхме преди"демокрацията",трябва да се държим за Русия.Това е единствената държава в целия свят,която ни е помагала безвъзмездно.С пари,с петрол,с машини.И когато бяхме с Русия,бяхме горда просперираща нация.А сега какви сме,просто ме е срам да коментирам!

    Коментиран от #56

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бивш канадец

    11 23 Отговор

    До коментар #30 от "При баба ти":

    Да де, ама на Трабант и багажника му да напълниш със супер хипер пупер електроника, пак си остава Трабант!
  • 50 Северозапад

    33 9 Отговор
    Сега на разбирате ли защо руснаците спряха DW на територията си ?
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ами тя не е българка

    13 10 Отговор

    До коментар #29 от "Турчин":

    и тя е като тебе!
  • 54 Копейките лъжата безогледно

    12 30 Отговор

    До коментар #46 от "Защо в Европа се лъже за подкрепата на":

    "Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство резолюция, с която осъжда Русия за инвазията й в Украйна, и поиска Москва да спре огъня и да изтегли военните си сили.
    Резолюцията, подкрепена от 141 държави членки на Общото събрание от общо 193, стана резултат от рядка по рода си извънредна сесия, свикана от Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс.
    Текстът на резолюцията "осъжда" руската "агресия срещу Украйна". Последният път, когато Съветът за сигурност е свиквал на извънредна сесия Общото събрание на ООН, е бил през 1982 г. според сайта на световната организация."

    Коментиран от #107

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Евала

    28 12 Отговор

    До коментар #47 от "Никъде не видях":

    Над 45 годишните ще те разберат .Останалите са израснали по времето на ЕС.Не са живяли по времето,когато бяхме със братушките.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Гле,й сега

    20 26 Отговор

    До коментар #39 от "Абе":

    Значи, ти се върни с Русия. Или по-добре направо иди в Челябинск. Там е истински рай. А нас, ако обичаш, ни остави да се мъчим тука...

    Коментиран от #64, #69

  • 59 Ти не разбираш

    30 17 Отговор

    До коментар #43 от "Даа":

    че ако нашите управници продължават по тоя път, държавата България няма да съществува.Какъв просперитет,какви сънища сънуваш.България загива.Единствената алтернатива за момента е Възраждане.Всички останали партии са се на..зили на америте,които командват държавицата ни!Да си върнем Държавата!Само Възраждане!!!

    Коментиран от #72

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Плашимир

    23 9 Отговор

    До коментар #30 от "При баба ти":

    Докато долетят ф16 ще са три поколения оборудване назад. Ганчо! Сега ще плащаме гаргите с брошури за най яките самальота ф16.
  • 62 Генерал-ефрейтор янев.....

    20 26 Отговор
    Всички начело с радев, копейкин и цялата плеяда сме долни руски ме..ке.ре.та, продажници и провеждаме антибългарска политика, плюскаме европейски и американски пари обслужваме русия и путин, правим пачки и стачки, ние не сме виновни, обществото ни избира...такива каквито сме, еми вижте ме мене...генерал съм натовски 😂...аз барман не мога да стана 😂...ама депутат ще стана...защото избирателите са такива 😂...направо не е за вярване 😂😂
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Глей сега

    25 9 Отговор

    До коментар #58 от "Гле,й сега":

    в Челябинск наистина е като рай,само че ние,истинските Българи искаме да си върнем нашия си рай,тука в България.А ти ако искаш да живееш като скот,ходи някъде другаде!

    Коментиран от #74

  • 65 Зззз

    31 18 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Я марш оттук ма ! Пълна деамериканизация на отцеругателите .Пълна чиска на наглите американофилите окупирали властта ,медиите ,образованието.

    Коментиран от #105

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Тома

    22 7 Отговор
    Нали за това тези от д.в.ги изгониха от Русия
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Абе

    30 13 Отговор

    До коментар #58 от "Гле,й сега":

    Зимата като стоиш на студено и на тъмно..и си буташ колата закъсала за бензин.Чудейки се с 5 лева хляб ли да купиш или да налееш литър бензин .Благодари на ЕС и на зелените им глупости.Все пак се жертваш заради тях.Удари си поредните ваксини,щото иначе нема мое да мръднеш извън БГ .Радвай се на новия световен ред.Щом ти харесва този начин на живот.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Мдааа

    15 13 Отговор

    До коментар #23 от "Българка":

    Форума е налазен от ЛЕКИ българки, дето им викат с една друга дума...
  • 72 Ти разбирай за себе си

    11 18 Отговор

    До коментар #59 от "Ти не разбираш":

    Не се мъчи с полирания си ум да на агитираш за да бъдем субект на руската федерация.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Мдааа....

    22 12 Отговор

    До коментар #64 от "Глей сега":

    В Русия нощта е ден.Толкова много лампи навсякъде,че имаш чувството,че времето е спряло .Тока е евтин.Пък Бай Ганьо уличното му е като свещи ,или въобще го няма.Това се забелязва още със влизането от граница в българско.Няма светлини няма нищо .Тъмна доба братче.

    Коментиран от #76, #78

  • 75 Резидент радкофф....

    3 11 Отговор
    Щом аз съм ви резидент...ба...х..ва в народа...и държавата....ба.лъ...циииии, россия да пребъди и путин 💃💃👮💪👃
  • 76 Щом ноща е ден...

    13 21 Отговор

    До коментар #74 от "Мдааа....":

    Събирай си парцалите и заминавай за русия, за да не стоиш тук в България на тъмно, забери с теб и такива като теб.
  • 77 САМО СОРОС

    9 4 Отговор
    ЯНКИТЕ МНОГО ОБИЧАТ МИРААА.
  • 78 Наблюдател 1

    11 14 Отговор

    До коментар #74 от "Мдааа....":

    Беж в РФ, на светло.
  • 79 Таратутлек

    12 18 Отговор
    По времето на Соца, скопеняците кланящи се на Фолоса дойдоа на Свещената Българска Земя. Изкорениха Българина от земята му. Направиха си Колхози - ТКЗСта! Скопиха по всички държави в Соц лагера партийните дейци!. Развяха си знаменцата. Скопиха Българският народ!. Той престана да ражда! Бай Тошо - куманина син на ромката Маруца, развъди куманите - ромките да раждат и сега сме цялостно утепани. По черноморието всичко е изкупено от Рус и Тур куманите. И къде остана Чистата и Свята, Първа Златна Българска, Варненска Цивилизация? Ми ще принадлежи на Куманите напринадошли от северните части на Китай!

    Коментиран от #86, #92

  • 80 много

    16 18 Отговор
    путинофили, много нещо...... отивайте си в руския тоталитарен рай, нас ни оставете при лошия запад!
  • 81 Дабе

    17 12 Отговор
    Как българският национален интерс се оказа американски

    Коментиран от #83

  • 82 Смях

    7 13 Отговор

    До коментар #20 от "Зззз":

    Аз съм с двойно бг-usa гражданство от 15 годишен бе малък къде си тръгнал да се мериш с мене. Бях и на световното в Сочи. Сащ дори е не в топ 3-те страни за живеене, но пък Русия е някъде от топ 15 надолу. Ходи виж 20-80 евро е билета, после ела пак да си говорим!
  • 83 Наблюдател 1

    2 2 Отговор

    До коментар #81 от "Дабе":

    Не се оказа.
  • 84 Иванушка  🇷🇺

    8 14 Отговор
    "...и да я вкарат в евразийската империя на Путин..." - по-добре роден Руски ботуш от чужд и Краварски.
    Тъпи обидени вурстове и либеркези, бегайте карайте подводници на Окрайната че все е потънала и затънала 😄😄😄
  • 85 Напоследък се наблюдава

    16 10 Отговор
    повишена активност на фалшиви тълкуватели, анализатори и пр. подобна гмеж . Явно е, че кукловодите им вече мислят за след войната - зер, икономическото положение на долара и креатурите му хич не е розово и едва ли ще порозовее повече, че затова -хайде да се опитаме да отмъкнем колебаещите се, все ще ни е от полза. Но процентът на отмъкване би бил по-удовлетворителен, ако не се пишеха източниците - тези от Дойче веле, Ройтерс, украински новинарски сайтове... са достатъчно дискредитирани, че да привлекат с писанията си нови съмишленици...

    Коментиран от #134

  • 86 Така е

    16 14 Отговор

    До коментар #79 от "Таратутлек":

    Поразиите на рашистите по нашите земи са безкрайни. Не им щем нито меда, нито жилото.

    Коментиран от #89

  • 87 Ами АЕЦ Козлодуй

    16 10 Отговор

    До коментар #8 от "Така ли е":

    е също руска - ПОДАРЪК за НРБ от СССР. Хайде съпоставете този жест с окупационното присъствие на отвъдокеанските ни братя и с парите, които те присвоиха /разходът им е малка комисионна комуто трябва.../ за едни ненужни, но пък остарели самолети...

    Коментиран от #101, #110

  • 88 кой е авторът?!?

    13 5 Отговор
    „Този коментар изразява личното мнение на автора, което може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.“ и кой е автора?!? горе пише дойче веле, ерго?!? коментарът си е точно на дойче веле и си е точно позиция на дойче веле, следователно небългарска, а немска!
  • 89 На колко годинки си, миличко?

    17 12 Отговор

    До коментар #86 от "Така е":

    Така ли ви учат днес в училище? Хайде да говориш тези неща, когато България влезе сред първите 75 държави в света по жизнен стандарт. Щото преди 1990, когато бяхме с Варшавския договор и СИВ, бяхме сред първите 30...

    Коментиран от #95, #103

  • 90 Бай Петко

    11 10 Отговор
    Дойче зеле всеки ден бълва един плюнки срещу по Възраждане и Русия. Май нещо се наср.хте! Има защо.
  • 91 Бамбука

    20 4 Отговор
    Защо другите страни от бившия източен блок се развиват с темпове, за които ние дори не можем да мечтаем ? В Чехия, Словакия, Полша, Словения, Хърватска, Естония, Латвия, Литва, Румъния не се притесняват от руската пропаганда. Имат си национални приоритети заложени в развитието на икономика и финанси за години напред. Имат и корупция, но имат и закони, които се спазват. В нито една от изброените страни, мафията си няма държава. Много се говори за икономическото чудо Китай, Виетнам, но промишлеността им се развива благодарение на западните технологии и инвестиции. Сравнете кой инвестира в строителството на турски поток в Турция и тръбата в България. С подкрепата на ЕС, Румъния изгради модерно пристанище в Констанца, ние ще развиваме "платноходен" бизнес. Не Русия ни е виновна, а нашите неграмотни и продажни политици.

    Коментиран от #96

  • 92 Явно е, че ни си наясно

    5 2 Отговор

    До коментар #79 от "Таратутлек":

    нито с историческите процеси, нито с тълкуването им... Мога да ти помогна, но срещу заплащане. Трудно ще е обаче, за разбирането им се иска оне минимално ниво на интелигентност, а по писанието ти е очевидно, че си на границата...

    Коментиран от #100

  • 93 Хххххх

    6 7 Отговор
    Значе казвате че е по-добре България да бъде с Русия?
  • 94 🇧🇬🇷🇺

    12 14 Отговор
    Да живее РУСИЯ вън нато от България и вие смотано Дойче веле

    Коментиран от #98

  • 95 Наблюдател 1

    7 9 Отговор

    До коментар #89 от "На колко годинки си, миличко?":

    Сред първите 30 по какво? 😀
  • 96 ИМПЕРИАЛИСТ

    15 5 Отговор

    До коментар #91 от "Бамбука":

    Зaщoтo нa тяхнa тeритoрия бяхa рaзпoлoжeни вoйcки нa CCCР, a Бългaрия cи бeшe руcкa губeрния.... Мнoгo труднo ми бeшe дa oбяcня тoгaвa нa чeхи, пoляци, унгaрци и др., кaк тaкa у нac, за разлика от тях, нямa cъвeтcки гaрнизoни...
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Наблюдател 1

    15 11 Отговор

    До коментар #94 от "🇧🇬🇷🇺":

    Да живее България. Вън руските слуги.
  • 99 Пламен

    15 3 Отговор
    Няма български национален интерес, защото няма единна българска общност. Всеки българин се спасява сам и гледа да прецака другия.
    Това е дъвка за да лъжат балъците. Който най много говори за национален интерес, най много лъже....Сидеров Каракачанов копейкин....
  • 100 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 7 Отговор

    До коментар #92 от "Явно е, че ни си наясно":

    Докато МОЧА се пъчи на сред София няма да се оправим! Разбира се...един паметник сам по себе си не може да е виновен за нищо, но е показател за реалното положение с властта в държавата ни...Дори самото наименование “Паметник на Съветската армия” е фалшиво, тъй като Съветска армия, като название на въоръжените сили на Съветския съюз, е от 1946 г. , т. е. след Втората световна война. До 1946 г. носи названието Работническо-селска червена армия (на руски: Рабоче-Крестьянская Красная Армия, съкр. РККА), след това преименувана в Съветска армия.
  • 101 Въпрос

    4 4 Отговор

    До коментар #87 от "Ами АЕЦ Козлодуй":

    Искаш да кажеш, че не сме си платили всичко така ли? Северен поток и той подарък а ? 🤣🤣🤣
  • 102 Наглецо

    12 11 Отговор
    Абе,каква Русия,какви 5 лева ? ЕС е свърталище на обратни и всякаква паплач каквато се сетиш.Сигурно българи ги колят и газят в тая Европа.Никакви християнски ценостти,само права на извратените.Защо спират руски медий ? Това ли е тяхната демокрация ? Българите били лоши,защото били древен народ !
  • 103 Смях

    9 6 Отговор

    До коментар #89 от "На колко годинки си, миличко?":

    Ама, че дрът лъжец. Комунистическият стандарт беше безкрайно жалък. Една заплата едвам стигаше за два чифта дънки от Кореком.
  • 104 Хубавата

    5 9 Отговор
    новина е, че при Изюм от путлеровия башибозук не е останало нищо. Браво на бандеровците!
  • 105 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #65 от "Зззз":

    Бегом към Матушката ти да вариш самогон за крепостните, че изпукаха от пиенето препарати за почистване на баня!
  • 106 трябва време

    9 4 Отговор
    Статията преувеличава. Всъщност, проблема е че от училищната скамейка учат децата на неистини и те често са свързани с Русия. Освен това, т.н. политически естаблишмент и интелектуалци са внимателно култивирани да бъдат затворени в порочния кръг на русофилистията. Тези неща трудно се изкореняват защото са насадени като комплекси. Например на мен ми е трудно да обясня на възрастен мъж, "Защо Американците трябва да ни обичат?" или как е разбрал че "Руснаците ни обичат?" и Защо въобще трябва някой да ни обича? Това е един детинси поглед на действителността. Просто е необходимо народа да порастне.
  • 107 Без угризения

    6 2 Отговор

    До коментар #54 от "Копейките лъжата безогледно":

    мога да твърдя, че този брой гласове е постигнат чрез шантажиране на много държави! Разбира се, че е така и например една Сърбия в прав текст каза, че е била принудена да гласува за тази декларация, защото е била заплашена с някакви санкции и действия ако гласува против...

    Коментиран от #111

  • 108 те ке зе се

    7 5 Отговор
    кремълските опричници бомбандират, избиват, преселват, поробват, на оцелелите раздават картофи от военни камиони, и казват, че в "освободените територии" животът се възвръща, и после пЕСКОВ се жалва, че светът не разбирал уникалната руска душевност.....................................
  • 109 Геноцид, тъпчо

    9 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    е когато хората са измрели А трите милиона са си живи и здрави и благоденстват по белия свят. Свободни хора. А не оная държана под ключ рая на бай Тошо...

    Коментиран от #127

  • 110 да говорим истината

    7 6 Отговор

    До коментар #87 от "Ами АЕЦ Козлодуй":

    Това наистина е ОСОБЕНО Вреден коментар. Българите от 1970 отгладувахме АЕЦ Козлодуй. Той е платен скъпо и прескъпо. През 1980те България гледана от космоса изглеждаше като дискотека защото тока от Козлодуй беше продаден и не достигаше мощност.
  • 111 Със , без угризения, си лъжец

    0 2 Отговор

    До коментар #107 от "Без угризения":

    Същото мога да кажа за помистеното от теб.
  • 112 Мда

    9 9 Отговор
    Най-силното оръжие на Русия открай време е интензивната пропаганда, както и безмилостното преследване на несъгласните с държавната политика ! Още от средата на миналия век има съветски документални филми, които показват експерименти (и то успешни) с методи за влияние върху човешкото съзнание и поведение, а като гледам какво се случва в последните години, имам чувството, че са напреднали много в това отношение, постигайки голям процент на внушение чрез лозунги, средства за масова (дез)информация, изкуствено повдигане на националното самочувствие, подтискане на недоволните гласове, и др. ! Нещо подобно, но в още по-голяма степен, се е случвало и в Хитлеристка Германия, а последиците от това всички ги знаем !
  • 113 българите са промити мозъци

    7 6 Отговор
    Коментарът има основание, но нека не забравяме че сега Русия освобождава Украйна за първи път. А България е била освобождавана два пъти. Повечето Българи са учени от учебници написани да угодят на Русия, но обстрела на Варна и Балчик не е спирал от Кримските войни насетне. А Мегалоидеа датира от преди това. А в Мегалоидеа българите са като трън в петата на империята.

    Коментиран от #118

  • 114 Бай Гън

    12 10 Отговор
    Дойче веле е най-долната и соросоидно пропагандна медия. Вън от България на такива медии!

    Коментиран от #121

  • 115 оруел джорж

    7 4 Отговор
    насаждай национализъм, създавай агресивна среда сред подрастващите, повтаряй всекидневно за някакъв враг, фукай се един път в седмицата, че имаш най голямата ракета, и след двайсетина години ще си отгледал стадо - способно да върши варварщини.
  • 116 Ха ха ха

    8 6 Отговор
    Гьобелс веле пак бълва помии.
  • 117 !!!?

    13 3 Отговор
    "Българският интерес се оказа руски" и неговите главни изпълнители !!!?

  • 118 Промити са нямащите мозък

    11 5 Отговор

    До коментар #113 от "българите са промити мозъци":

    Елементарно, но кой да мисли. Оставил си руснака водката и тръгнал за България да я освобождава защото е много състрадателен народ! Коя империя тръгва да воюва с друга империя за да освободи някакъв народ? Между имперските войни са за територия. Последната война между осмонската империя и руската е десета поред. Крим си го поделяли няколко пъти. И не на последно място в интернет има поместени мирните договори от които, става ясно че сме били преокопирани. Вместо на османци сме почнали да плащаме на руснака. Някои от българите не си ползват мозъците а им ги ползват. И сегашното освобождение на Украйна е ясно. Газа няма да е атрактивна стока с навлизане на нови технологии. Но плюс украинската житница русията става отново големия фактор за винаги, храна ще се ърси винаги.

    Коментиран от #130, #137

  • 119 Путинофил

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Мислете":

    Въпрос на време е референдума. 500 000 имота имат тук руснаците.
  • 120 Заради тези копейкините дето крещят

    7 4 Отговор
    "България на три морета", може да останем без море, щом путлериста реши.
  • 121 Боли ли?

    6 9 Отговор

    До коментар #114 от "Бай Гън":

    Боли от такива статии, където става пределно ясно за отвратителните действия на Путлер и Империята на злото.
  • 122 Въй

    10 1 Отговор
    Това е от Дойче Веле... Тоест се оказва, че в 2022 г. дали ще чета Дойче Веле или вестник Уикенд е все тая. Аз се чудех какво така силно изгърмя като паднала бомба, а то било падението на Дойче Веле.
  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 Бил Гет

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Ние и тука не живеене , само оцеляваме , ти си друга бира живееш на Хапвайте.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Какво по добро от това?

    2 0 Отговор
    Всяко нещо, което е във взаимен интерес е положително. Защо ДВ отрича класическата философия? Затова ли ни натикаха да загърбим жизнено важните си принципи и да се облегнем на гнилата безпринципност, която ни внушават и която ни завлече в калта? Която е на път да ни закрие държавата?
  • 127 Е, не си по остър де

    0 0 Отговор

    До коментар #109 от "Геноцид, тъпчо":

    Отвори си тълковния речник там е описано какво е геноцид. Ама е кеф да си мислиш, че си умен, нали? Отвори ли го? А така. Радвам се, че научи още нещо.
  • 128 Матей преображенски

    2 2 Отговор
    ДВ,американски глашатаи,само се обаждат ни в клин ,ни в ръкав,без да ги пита някой ,кой номер гащи носят.Абе,какво сте се впили в нас като кърлежи,щели да ни пазят от вездесъщата руска опасност.Ми,пазете се вие,нас какво ни мислите,оставете ни да се сдружим с руснаците!Седнали да ни оревават И ДА НИ ОПЯВАТ БЕЗ ЕПИТРАХИЛ,смешен плач.Възраждане си е национално-освободително движение,затова толкова много се фиксират в него американските колонизатори,защото се опитва да изтръгне България от ноктите на американските раз-бой-ни-ци.Грабеж и разсипия,невиждани и нечувани,това ни докараха самохвалковците американци с тяхната прогнила демокрация и всичко им е фал-ши-мен-то.
  • 129 Още малко им остана

    3 1 Отговор
    На тозиОтпадък дв мога само да кажа да ходи да се гръмне с една американскабомба с обеднен уран, с каквато западния "естаблишмънт" бомбардира по "най добрия и демократичен начин" Югослвия, за "нейно добро", за да я вкара от оня край на света в "правия път", за да не би да се обърка нещо горката...същото направи с Ирак, Либия, Сирия, сега опитва с Русия, но, тук вече, сбърка и е на път да "изгърми" в буквалния смисъл...
  • 130 грешен код от картинката

    4 0 Отговор

    До коментар #118 от "Промити са нямащите мозък":

    Жалко за теб - промит си необратимо, най-вероятно и ваксиниран. А американците си цуцоркат нашето злато и мед и то отива оттатък океана.
  • 131 Когато бях козарче...

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "...":

    Колкото и папагалите центаджии, майкопродавци от козяшката хранилка са стъпвали в US...
  • 132 ХайлDW, хайлUS

    3 1 Отговор
    ТъпотоДВ се мъчи да ни убеди че интереса на бг да е с урконацистите и подстрекателите им отвъд океана ли?
    Не Става! Не се хабете да опитвате пак...
  • 133 998877

    3 0 Отговор
    Абе това доиче зеле откаде пак изпьлзя нали беше забранено в бг като токсично
  • 134 ЗаDw ставаВъпрос

    2 0 Отговор

    До коментар #85 от "Напоследък се наблюдава":

    Пчели се ловят с мед, а не с лай..На
  • 135 Ирочка

    2 1 Отговор
    Такава безподобна помия може да напише само платена марионетка!
  • 136 Въпрос на Противовес

    1 2 Отговор
    Откакто има демокрация се появиха и теорията за плоската земя, и рептилите, и джендърството и антиваксърството породено от съмнителни "ваксини", и свободното зарибяване на деца в училище с дрога, и вече официалното реабилитиране и насаждане на нацизма по украински модел с вече станал "модерен" между подрастващите в училищата фашистки поздрав с вдигната ръка, и всичкатаМерзост на отвъдокеанския Содом и Гомор изсипана ни в "изобилен благодат"от соросоидите "филантропи", върху промитите ни със "западни ценности" бедни глави...
    Днес популярното обръщение на Левски за освестяване трябва да звучи така - МАТРЯЛЕ ????
  • 137 Антифашиста

    0 1 Отговор

    До коментар #118 от "Промити са нямащите мозък":

    А империята US за нас какво е според Твоята теория приятел?
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.