Last news in Fakti

6 Юни, 2022 10:00 7 016 48

Блицкригът на Русия се провали. Сега започва войната

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • киев-
  • мариупол-
  • донбас-
  • владимир путин

Ако Москва постигне успех в Донбас, след това тя бързо може да си пробие с бомби път към централните райони и дори да опита отново да превземе Киев и да свали правителството там

Блицкригът на Русия се провали. Сега започва войната - 1
Снимка: Unian
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако погълнеш цяла ябълка, може да се задавиш. Затова и след провалилия се блицкриг в Украйна руската армия смени тактиката: сега иска да отхапва хапка по хапка от украинската територия. Предстои най-опасната фаза.

Много или малко са 100 дни? Кой печели, кой губи? Няма как да направим равносметка от войната дотук така, както се дава оценка на първите сто дни на едно ново правителство например, тук мащабите са други.

Сто дни са много - на фона на убеждението на мнозина и най-вече на Запад, че украинската съпротива едва ли ще издържи повече от два-три дни. Това беше и основната причина, поради която някои страни, включително Германия, първоначално се въздържаха да доставят оръжие на Украйна. Което беше грешка. Същевременно обаче други държави, като САЩ и Великобритания, доставяха на конвейер оръжие за Киев. И така помогнаха да бъде предотвратено бързо украинско поражение. Затова и първият урок от началото на войната гласи: навременните оръжейни доставки спасяват животи.

И ако продължим с примера Германия: цели три месеца ѝ бяха необходими, за да извърви пътя от обещаваните през февруари каски за Украйна до обсъжданите сега най-модерни системи за противовъздушна отбрана IRIS-T. Дори и като вземем предвид германската история, това пак си остава твърде дълго време. Знаем, че Берлин може да се справя и по-добре, а последните изявления на германския канцлер ни карат да вярваме, че наистина е възможен и друг път. Точно така трябва да се действа и занапред, и най-вече - без никакво забавяне.

Русия цели окупацията на големи части от Украйна

Сто дни обаче са малко - защото войната тепърва започва. В началото Русия се пробва с блицкриг, но се провали и бързо предприе нова тактика - заложи на изтощението на противника. Зад това стои разбирането, че поглъщането на цяла ябълка наведнъж крие риска от задавяне, затова от нея трябва да се отхапват парчета. За Русия Украйна е точно такава ябълка. И с това стигаме до втория урок от тази война.

За съжаление Русия се оказа точно толкова безумна, колкото се твърдеше в различни пропагандни токшоута през последните години, което мнозина обаче игнорираха. А това не вещае нищо добро за Украйна, за Европа и за света. Президентът Владимир Путин започна една реваншистка унищожителна война и няма да се спре. А заплахата на Москва, че може да използва ядрено оръжие, не е блъф.

Затова трябва да се направи всичко възможно той да бъде спрян - и то сега, а не по-късно. Защото по-нататък може вече да е станало прекалено късно. Украйна губи всеки ден, дори всеки час свои войници и територии, дава цивилни жертви. Предполага се, че дотук са загинали десетки хиляди - това също е част от горчивата равносметка на тези първи сто дни. Междувременно целите са ясни: в краткосрочен до средносрочен план Русия иска да окупира голяма част от територията на Украйна, да отреже достъпа ѝ до море, както и да изкорени всичко украинско. Ако успее, тя ще започне да изнудва други източноевропейски страни да се подчинят на Москва, ако не искат да рискуват и те война.

Сега започва най-опасната фаза от войната. Във въгледобивния район Донбас се водят най-ожесточените сражения. Украинската армия е добре подготвена, тъй като имаше за това цели 8 години време. Затова и в началото на войната Русия почти не напредна в Донбас. Сега обаче нещата се промениха - Москва концентрира цялата си военна мощ върху една част от фронтовата линия и така си осигури превъзходство.

Вече свикнахме с войната. Тя стана ежедневие

Ако Русия постигне успех в Донбас, след това тя бързо може да си пробие с бомби път към централните райони и дори да опита отново да превземе Киев и да свали правителството там. Путин няма никакъв интерес да преговаря, защото смята, че разполага с достатъчно ресурс да води тази война.

Тази фаза от войната е толкова опасна включително и защото вече свикнахме с нея: други теми си пробиват път в новините, войната не привлича вече така силно вниманието ни, а умората от войната заплашва да намали и готовността ни да помагаме на Украйна. Това не бива да се случва.

Засега мирът в Украйна е илюзия. Украйна се нуждае спешно от тежки оръжия, но и от по-строги санкции. Толкова трудно договореното петролно ембарго трябва най-сетне да бъде приложено и много скоро да бъде затегнато още повече. А часът на дипломацията ще настъпи чак когато руското настъпление бъде спряно. Предстои ни едно горещо лято във война. И всеки един ден е важен.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 68 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Истина

    28 82 Отговор
    Ако им дадът на украйнците танкове ще влязат в Ростов и Воронеж.Руснаците ще ги посрещнат като освободители.

    Коментиран от #8, #29

  • 3 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    86 22 Отговор
    А аз все си мисля, че украинците са пред Москва......по техните думи и най-вече на главния им комик ......
  • 4 Рано или

    77 20 Отговор
    късно Украйна или поне по-голямата и част пак ще стане част от Русия...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Анти Гост

    54 15 Отговор
    Айде давайте тежките оръжия, че Путин ще стигне до Берлин и Париж!

    Коментиран от #14

  • 7 Пич

    75 14 Отговор
    ДВ са доказателство , че най тъпите са най дейни !!! И никога не се получават !!! Веднага се вижда , как диригентската палка е в козяшки ръце !!! Пропагандата е немощна , по американски !!!
  • 8 ФАШИСТКА СЕКТА

    56 10 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    ФАШИСТЕ ИЗЛЕЗ ОТ СЕКТАТА И ЩЕ ВИДИШ СЪВСЕМ ДРУГА КАРТИНКА ....
  • 9 Масон веле

    76 21 Отговор
    Западната империя на злото и лъжата се срива в Украйна.
    НАТО и ЕС се разпадат при руска победа.

    Коментиран от #20

  • 10 А в България

    46 9 Отговор
    обмислят глоби на болни пациенти.Ех кво да се прави западни цености.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ДА ИЗМЭТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    67 12 Отговор
    Eвропа и САЩ не могат да спасят Украйна, доставяйки ѝ оръжие.
    Войната ще приключи, когато краварската подлога Зелената Тениска,
    бъде изгонен от самите украинци...
  • 13 Сандо

    43 8 Отговор
    Вярвайте и!ДВ всичко знае.Дори и кога ще я прекръстят на Руско-германска правда.
  • 14 Ха........

    7 14 Отговор

    До коментар #6 от "Анти Гост":

    Те неса ли в Лисабон вече????
  • 15 ТаУмВзе

    33 10 Отговор
    Калининград Берлин 180 секунди.
  • 16 Слава на Русия

    49 18 Отговор
    Не на американския фашизъм! Русия пак ще освободи света!
  • 17 М дааа

    69 7 Отговор
    Не бих се бил срещу никой, освен ако Турция ни нападне, и то ако беше станало това преди 30 години!! Сега дори да ни нападне Турция НЯМА да си мръдна пръста заради крадливите ни политици и улигарси!! Да, ще кажете че ме ме накарат насила да взема автомата - да ще го взема и при първа възможност ще избия масово политици и ще се гръмна, пона да знам че съм отмъстил за 32 години кражби и тормоз на българите !!

    Коментиран от #40

  • 18 Българка

    25 64 Отговор
    Диктаторите не спират сами, те биват възпирани. Украинците защитават не само домовете и земята си, но и Европа, най-вече Източна Европа. Доброто трябва да победи. Агресорът трябва да бъде разгромен и отблъснат. Украйна се нуждае от подкрепа на всички цивилизовани хора. Каквито и грехове в миналото да имат, то в настоящето са жертва на варварсо нашествие. Няма никакво оправдание за руската касапница

    Коментиран от #22, #30, #32, #33, #45

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ейййй......

    15 37 Отговор

    До коментар #9 от "Масон веле":

    Ти тая руска победа я сънуваш вече три месеца, няма да стане, и ЕС и НАТО няма да се разпаднат, но ти не се разтройвай, не плачи и не се самоубивай, разходи се на слънце, пий някъде една студена бира, и не вярвай на руски таласъми.
  • 21 Ал Тъпоне

    32 6 Отговор
    Блицкриг е когато тръгне огромна армия веднага след артилерийската подготовка, като не остави време на противника за прегрупиране. Руснаците си тръгнаха към Киев, като на парад и вероятно се надяваха да се случи нещо, като по-рано в Беларус и в Казахстан, да има някаква спорадична съпротива и в крайна сметка да изпъдят настоящия президент на Украйна и да сложат протеже, но НАТО реши да воюва в Украйна, както се изрази Презиентът Зеленский "до последния украинец", но както е рекъл старият арабин на малкото еврейче "Каквото и да ти разправят ти знай, че в крайна сметка става въпрос за пари" то и тук е така. САЩ искат Европа да снабдява Украйна с оръжие, защото откритото огромно находище на природен газ в шелфа на Азовско море ще захранва Европейските държави, след като Украйна влезе в Европейския съюз, но ако Азовско море и шелфът му останат в руски ръце и такива на марионетни режими то си остава Газпром и руската държава, като владетел на огромни залежи от природен газ. Те това е!

    Коментиран от #27

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сър Пичук

    11 28 Отговор
    Сега Путин ще види кон боб яде ли!
  • 24 Прав си

    39 7 Отговор
    Украинците 8 години се готвят. С американска помощ- затова Порошенко си позволи 2014 г да каже, че в Донецк руснаците няма да имат работа, руските пенсионери- пенсии, а риските деца влесто на училище ще се крият в мазетата. Сега гризнаха дръвцето- цяла или половин ябълка руснаците я хапнаха, а за урките остава цял ….
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Много вони това шорош веле.

    26 6 Отговор
    Кога са заявявали, че ще водят блиц криг? Да, ако бяха тръгнали още в началото по начина на американските "партньори", до сега войната щеше да е отдавна приключила. Но не е това целта. А наЩе "партньори" само едно си знаят и като разбита латерна скрибуцат едно и също. Важното е да накарат хората да вярват в тяхната версия. За целта са включили всичките си СМИ да бълват едно и също, като старателно цензурират останалите. Не могат да схванат, че това може да мине само при американския народ, грижливо култивиран на ниско стъпало на еволюцията. Е, змията агонизира и хапе в несвяст. Прост рефлекс.
  • 27 Рошко

    19 5 Отговор

    До коментар #21 от "Ал Тъпоне":

    Много точен коментал с една подробност. Проблема не е ожесточената съпротива на укрите а в провалената логистика на руснаците на територията на беларус. хакерски атаки от фащ и подривна дейнос на служителите на железниците. Не случайно в беларус приеха преди повече от месец смъртното наказани е да диверсионна дейност
  • 28 3.14К

    19 3 Отговор
    Какъв е смисълът от публикуването на всеки идиотски материал на DW?
  • 29 Няма да е лошо

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Истина":

    да изгледаш филма на Оливър Стоун за естеството на нещата в Украйна от ранната история, до наши дни. Много ясно и подробно е обяснено всичко с документи, документален филмов материал, интервюта със свидетели и политици. Да се обосноваваш само с клишета и празна пропаганда, меко казано е смешно. Изглежда си от платените "сътрудници".
  • 30 Незабавно

    11 4 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    отиди на лекар! Важно е за твоите близки.
  • 31 Комон Сенс

    11 5 Отговор
    "Блицкрига" се е провалил - да, стига целта да е била блицкриг.
    Ние обаче не можем на този етап да знаем със сигурност какви са били истинските стратегичекси цели.

    Ако желаете, можете да си играете на пожелателно мислене, облегнати на принципа "звездите ми го говорят", с цел да си измислите несъшествуващи добри новини.
    Това си е ваш проблем.

    Има предостатъчно данни за да предположим, че нито идеята е била да се проведе блицкриг, нито целта е само някаква територия в Украйна.

    Предпочитам да се придържам към недвусмислено ясните факти и да си вадя изводи само от тях. На другото му викам - предположения, а не изводи.
  • 32 Банална си вече.

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Смени малко амплоато си. Това, твоето е мантра с магически заклинания. Излагате се с работодателят ти.
  • 33 2 реплики

    19 4 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    1. Ясно е, че не си "българка" и че работиш за влизането на България във война, защитавайки чужди интереси.

    2. Не само "доктаторите" нищо в света не бива възпитрано без сила. Дори налагането на правила и законност дефакто е опряно първо на превъзхождашата сила на правоприлагащите органи.

    Верно ли шефовете ти мислят ,че с малко патетика и клишета ще ни употребят като както и ме кеф?
  • 34 Жорж

    15 5 Отговор
    Войната е ужасно нещо, но войнолюбците и горещите собствения интерес подстрекатели никога не са спирали да го правят. Първо в Кувейт, Ирак, Сирия, Либия и къде ли не.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Кирцата

    0 4 Отговор
    Бравооо dw бравооо
  • 38 Дойче Зеле

    15 7 Отговор
    Страхотен "провал": за три месеца руските войски поеха контрола над 1/5 от територията - точно колкото една България.
  • 39 Най-доброто

    10 5 Отговор
    предстои - изритване на гнилото зеле
  • 40 Бай село

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "М дааа":

    С теб съм .ти си един от малкото останали мъже в бг .
  • 41 Даа

    10 12 Отговор
    Цялата сила на човечеството трябва да се стовари върху престъпната морда на фашагата Путлер. Докато спре да мърда...
  • 42 Матей преображенски

    9 8 Отговор
    Каква война почва бе льольловци,украйна е нелегитимна държава,тя не може и не обяви война,нали уж Русия я нападна,всъщност изпревари подготвеното нападение срещу двете републики,укрите бяха струпали към 300 хил. войници и много техника.Намесата на Русия е съвсем законна ,защото с двете републики сключиха съюз за взаимна помощ и бяха официално извикани на помощ .Украйна е васална и колонизирана територия на сащ,де факто незаконно заграбена част от Русия и тя си възвръща своите законни владения,населени с руско население.Таккава държава като украйна никога не е имало и тя е изкуствено формирана,с целенасочените усилия на сащ за превръщането и в непримирим враг на руснаците.Тъй че ДВ да не се правят на хал-тави и да търсят под вола теле.
  • 43 Пияндурник

    8 6 Отговор
    Джуджи дали си дава сметка в какъв филм вкара руския народ за две поколения поне напред? В един бъдещ 50 годишен времеви период Русия буквално "умря" за останалия Свят. Независимо от изхода в Украйна. Който и да го наследи (Путин)... Не са измислени толкова големи топки, за да може да вкара страната в някакъв нормален политико-социален (на първо място) ход и умири с останалия Свят!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 дончичо

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Хайде ,Българке,!? В укр.посолството може би записват доброволци,пробвайте се
  • 46 Украйнец

    6 1 Отговор
    НЕКА ДА УНИЩОЖАТ ВСИЧКИТЕ НАЦИСТИ ДО ЕДИН И ДА СПИМ СПОКОЙНО БЕЗ ТОЗИ ПАЛЯЧО И НАРКОМАН ЗЕЛЕНСКИ
  • 47 Абе

    5 0 Отговор
    Аман от пропаганда. На Русия и остава да освободи 3 процента от Донбас. Северодонецк жилищната част е вече под руски контрол, 15 процента от промишлената зона също. Руснаците напредват новини и необратимо.
  • 48 Артилерист

    0 0 Отговор
    Лъжи, манипулации, гнусна американска пропаганда и прочие изходено в тоз пасквил...