Last news in Fakti

3 Юни, 2022 16:23 2 965 19

ЕС улеснява възможностите за износ на украинската зърнена реколта

  • русия-
  • украйна-
  • пшеница-
  • черно море-
  • война-
  • оон

По оценка на Комисията в Украйна милиони тонове зърно са блокирани от военните действия, предприети от Русия

ЕС улеснява възможностите за износ на украинската зърнена реколта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейската комисия съобщи днес, че разкрива допълнителна възможност за износа на украинската зърнена реколта. Комисията дава възможност на заинтересованите страни да се свържат помежду си чрез общ онлайн портал.

Усилията ще бъдат обединени под названието "Европейски коридори на съпричастието". Предвижда се да бъдат използвани всякакви възможности за преноса на украинското зърно.

В отговор на въпрос дали пристанищата във Варна и Констанца може да бъдат включени в износа на украинската реколта, говорител на ЕК посочи, че не се изключва възможността за използване на което и да било пристанище в Европа, стига да може да послужи за целта. Търсим всякакви пътища за износ, обобщи говорителят.

По оценка на комисията, в Украйна милиони тонове зърно са блокирани от военните действия, предприети от Русия. ЕК очаква новата платформа да бъде от помощ на украинските производители и на европейските дружества, особено в областта на превозите.

Комисията съобщи, че от утре до 5 юли догодина влиза в сила временната отмяна на митата за внос в ЕС на украински стоки. Промяната включва украинския износ за ЕС на земеделско производство, в това число и квотите.

ЕК предложи днес 26,2 милиона евро, предвидени по общи програми на ЕС с Русия и Беларус, да бъдат пренасочени към Украйна и Молдова. Предвижда се средствата да послужат за здравеопазване, образование и грижа за бежанците.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Може и да стане

    36 2 Отговор
    Но нещо ще се обърка

    Коментиран от #19

  • 2 Мим33

    45 4 Отговор
    Напълниха ги тия корумпирани укри с оръжия ,пари и стоки.Та те ще искат да водят така война вечно...
  • 3 Каква лъжа

    43 1 Отговор
    ЕС изпраща пари на правителството, правителствените политици поставят 40% от парите в джобовете си и в джобовете на своите кучета, изпращат 55% обратно на ЕС-политиците на техните офшорни компании и може би 5% ще нормалните хора които гласуват за корумпираните гадове .
  • 4 Уса

    38 3 Отговор
    Цяла Америка е засадена с гмо пшеница после не ми разправяйте,че нещата стават случайно.На мястото на памука сега е само пшеница а имало криза разправят.Има измами и корупция с цел вдигане цената на пшеницата и американците да продават на далавера на държави като България
  • 5 НАТО

    32 3 Отговор
    И как точно ще се случи, като има забрана за всички руски кораби да акостират в европейски пристанища ???
  • 6 Гръч

    20 3 Отговор
    Хора яжте по-малко хляб, нямате представа какви химикали ядете тровят ни бавно а при някои се уврежда и ДНКто
  • 7 Каква реколта?

    4 24 Отговор
    Орките ще я откраднат и продадат на арабите.

    Коментиран от #12

  • 8 Ахмак

    31 2 Отговор
    Малко не разбрах.
    Значи , правим комисия , платформа , форум и още един куп "вносни" думички, за да си оправдаем похарчените милиони.
    Само дето тази комисия не казва, как ще вземат житото от руснаците?
    Комисия, създадена от евро -бюрократи, много от които не са виждали жито на нивата.
    "Блокирано от военните действия ,предприети от Русия"
    Е, как ще стане тази работа?

    Коментиран от #14

  • 9 А Украйна

    24 2 Отговор
    Кой ще я храни с хляб ? РУСИЯ?

    Коментиран от #15

  • 10 г-жа Миндер

    22 0 Отговор
    Мога да прекарам малко зърно в дипломатическата чанта да нахраня мисирките!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 3.14К

    19 1 Отговор
    Тая Урсула пак започна да харчи безогледно нашите пари! Меркел предизвика голямо недоразумение с пробутването и на този пост.
  • 14 Моралес

    20 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ахмак":

    Естествено , че нищо нняма станне . Руснаците изобщо не им обръщат внимание и те за да запазят някакво достойнство , симулират , че нещо зависи от тях и , че нещо правят . Но те са хитри и дават добри заплати на избирателите си и обществата там , слушат новини с половин ухо , не им се бъркат в политиката и са ги оставили да правят каквото искат . От тях помощ за промяна не можем да очакваме .
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 лино

    14 0 Отговор
    Брюкселската мафия решава как може а се " изнесе " Украинското жито. Тези чакали направили сметката си без " кръчмар". Ако Русия " разреши" иначе как ще изнесат това жито не е ясно.? Тези гейове си въобразяват ,че организирват паради като " Парад гордости ".
  • 17 ПОБЕДИТЕЛЯ ВЗЕМА ВСИЧКО

    11 0 Отговор
    ЗЪРНОТО Е ВОЕННА ПЛЯЧКА И Е СОБСТВЕННОСТ НА ПОБЕДИТЕЛЯ КОЙТО ИСКА ЗЪРНО ДА ОТИДЕ И ДА СИ ГО ВЗЕМЕ АКО МУ СТИСКА
  • 18 хляба на украинския народ

    11 0 Отговор
    От 10 дни е алармата за украинското жито, най вероятно Украйна плаща полученото оръжие от Запада с жито. Западните страни получават и сега жито с вагони през Румъния и го пълнят в складовете си, после ще го продават на по-висока цена. На САЩ обаче им трябва кораб и тук е проблема. Уж изчистиха пристанищата от мините, които пуснаха украинците, ама знае ли се колко са очистени. И изобщо не ги интересува с какво ще се хранят украинците.
  • 19 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Може и да стане":

    Преиграват , за да обвинят Русия. Стар номер в политиката... правиш хаос създаваш проблем и обвимяваш противника. Как вкарват милиони тонове желязо във вид на оръжия?! По съжия начин да изкараъ милиини тонове зърно!!!
Новини по държави: