Last news in Fakti

9 Юни, 2022 09:15 2 869 22

Васил Велев пред ФАКТИ: Не подкрепям нито един от трите проекто-бюджета

  • васил-
  • велев-
  • бюджет-
  • тристранка-
  • кабинет

При пенсиите продължава изкривяването на модела, казва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Може ли да се стигне до разбирателство между правителството, синдикатите и работодателските организации за актуализацията на бюджета. Среща на тристранката имаше във вторник. А вчера лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов оттегли партията си от коалицията. По темата говорим с Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Ето какво каза той пред ФАКТИ.

- Г-н Велев, много неща се случиха след срещата на тристранния съвет във вторник… Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов се оттегли от коалицията. Как ще се приеме проекто-бюджетът…
- Как ще се приеме проекто-бюджетът, след като „Има такъв народ“ напусна коалицията, ми е трудно да кажа. На съвета бяха обсъдени проектите за изменение на трите бюджета. Работодатели и синдикати казаха своята позиция. Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която представлявам, не подкрепи нито един от трите бюджета с различни аргументи. Най-важен е проектозаконът за държавния бюджет, въпреки че най-много допълнителни средства се добавят в проекта за държавното обществено осигуряване. Не подкрепихме проекта за държавен бюджет, защото в него не виждаме разпоредби, които да гарантират изпълнение на споразумението, което работодателските организации постигнаха с Министерски съвет за компенсиране високите цени на електроенергията в средносрочен план. Европейската комисия казва, че това може да се прави дотогава, докогато е необходимо. Говорим за компенсиране на цените на електроенергията за свободния пазар. Тоест, да продължи тази схема, която сега е одобрена за месеците май и юни за следващия средносрочен период, в който цените са високи. Ние очакваме в изменението на бюджета да бъдат заложени такива разпоредби, които да дадат сигурност и предвидимост на крайните цени след компенсиране, за да може бизнесът да оперира и да се възползва от възможностите за нарастване на продажби и заплати. Сега виждаме, че ситуацията, при която имаме скъсяване на веригите за доставки, предоставя такива възможности. За да стане това, трябва да има конкурентни, сравними цени с нашите конкуренти в другите страни. Без компенсиране на свръхвисоките цени на електроенергията, както се прави в останалите страни в Европа, няма как това да се случи.

- Какви са най-добрите европейски практики в това отношение?
- Става въпрос за облагане допълнително на свръхвисоките печалби в енергетиката, които Европейската комисия ги нарича неочаквани. А при нас тези печалби са в особено големи размери, защото суровините са местни. Атомното гориво го броим за местно, защото то е закупено и имаме такова до края на 2023 година. То е по стари цени, така че себестойността на произвежданата енергия у нас не се променила. Въглищата са местни, а всичко това формира огромни неочаквани печалби, като част от тях са достатъчни да компенсират цените на предприятията и изобщо на всички на свободния пазар до нива, конкурентни на страните в ЕС. В проекта за бюджета не се предвиждат такива разпоредби. Вярно е, че има внесен и паралелно закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, който предвижда механизъм, по-скоро допълнително го регламентира, защото и досега се използваше, за допълнителни приходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система. Но в него няма числа, няма параметри, няма ангажимент. Всичко е оставено на субективното решение и преценка на министъра на енергетиката. Това, сами разбирате, че по никакъв начин не може да внесе сигурност и предвидимост. Това е основният за нас недостатък на този законопроект. Говорим за антикризисни мерки, а кризата се състои във високата инфлация. Високата инфлация идва на първо място от високите цени на електроенергията за предприятията.

- Идеята на тази актуализация първоначално беше да се направят анализи за няколко месеца, които да позволят да се започнат реформи и те да бъдат заложени в бюджета. Но този план се преформатира в друг план - антикризисни мерки…
- Това е втората причина, за да не подкрепим бюджета. В него не се виждат сериозни реформи. Вярно е, че се промени много ситуацията. Има световна и европейска криза, ситуацията с войната в Украйна също оказва влияние, но точно по време на кризи се правят болезнените реформи, а не във време, когато всичко е наред и върви гладко.

- При горивата как стоят нещата…
- Третата причина е липсата на желание да се подпомогнат домакинствата фокусирано при високата инфлация. Подпомагат се всички, а не само хората, които имат нужда. Така публичният ресурс се пилее, разходва се неефективно, а това допълнително подклажда инфлацията. Според мен трябва да се подпомагат около 1/3 от домакинствата, а не всички. Това важи както за мерките за намаляване на ДДС за хляб, парно, газ и т.н., така и за тези 25 стотинки отстъпка за литър гориво на бензиностанциите. Те са за всички, не само за нуждаещите се. Ако беше само за нуждаещите се, можеше да е по-сериозен размерът на подкрепата, а в същото време да се използват по-малко средства. Така можеше да се намали дефицитът и изземването на ликвидност от икономиката.

- Имате ли някаква идея как точно ще се възстановяват тези 25 стотинки на търговските обекти?
- Нашето предложение беше това да не става през търговците на бензиностанциите, което е допълнително административна тежест за тях, а да става чрез Агенцията за социално подпомагане и да не е за всички.

- Бихте ли обяснили по-подробно. Хората да получават пари през Агенцията или…
- Да, хората да получават пари или ваучери, които да са за обща подкрепа, а не да са разбити като ДДС за парно, за газ и т.н. Елементарен пример. Не всички имат парно… Хората, които ползват друга енергия за отопление, как ще бъдат подпомогнати? За нас правилният начин беше хората с по-малки възможности да бъдат подкрепени през Агенцията за социално подпомагане.

- И накрая да поговорим за най-болезнената тема – пенсиите…
- При пенсиите продължава изкривяването на модела. Тези добавки за ковид, които неправомерно бяха включени в пенсиите, сега се предвижда да станат трайни. Това не е пропорционално на осигурителния принос на хората и изкривява пенсионния модел. Става така, че половината хора с трудови пенсии ще имат една и съща пенсия – минималната. Това значи, че тези, които са се осигурявали на средна заплата, и тези, които са се осигурявали на минимална заплата, ще имат еднаква пенсия. Това демотивира хората да се осигуряват на реални доходи и ги мотивира да укриват доходи, да се осигуряват на минимум, защото накрая ще получат една и съща пенсия. Това е основният дефект. Другият проблем е липсата на устойчивост на това увеличение на пенсиите, което за годишен период е от порядъка на 3,5 млрд. лева. При актуализацията на бюджета сега говорим за още 1,3 млрд. лева. Догодина сумата не може да бъде намалена, няма случай на намаляване на пенсии, а това при следващи периоди ще доведе до финансова неустойчивост и ще затрудни пътя ни към еврозоната. Има и риск от гръцки сценарии.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новоросс 🏴‍☠️ Z

    18 6 Отговор
    Къде беше цялата западна воня 8 години, когато в Донбас украинците измъчваха, изнасилваха, подиграваха се с руснаците?

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 На каква се осигуряваш

    24 0 Отговор
    В общия случай решава работодателя. Велев да не се прави на луд и да престане да спекулира с темата. И да, когато има свръх печалби трябва да се облагат. Това помага на държавата и респективно на социалната система за която е много загрижен
  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    13 1 Отговор
    ЕТО ЗАРАДИ ТАКИВА МУТРИ И БЕЙОВЕ
    ...
    ИСКАМ ЖАН ВИДЕНОВ ЗА СЛУЖЕБЕН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ :)
    ....
  • 5 Синдикати и Работодатели не подкрепяли

    19 0 Отговор
    Бюджета!! Друго не сее очаквало от тях, едните на Хранилки на ГЕРБ, а, Работодателите хем са частници но Държавата Трябва все да им Дава!? Тези клатят лодката с надеждата да съборят Правителството!!
  • 6 Няма кинти?

    17 0 Отговор
    Този пък, кой го пита дали подкрепя проектобюджета?!? "Индустриалния капитал" го изяде инфлацията и никой не е длъжен да крепи мизерния бизнес на някакви си назначени милионери.
  • 7 Тъжно, но

    6 0 Отговор
    пандемията отмина и войната ще свърши,
    и РБ отново ще започне да се изпразва с ускорени темпове.
  • 8 Крепиш

    15 0 Отговор
    си само и единствено тлъста та банкова сметка , другарьо , нищо друго ! Аман от вас !
  • 9 Така си е

    12 3 Отговор
    Мафията си иска Бойко. Той им позволяваше да крадат неограничено. Срещу скромен процент в Чекмеджето.
  • 10 Водка

    9 0 Отговор
    Кой го пита тоя.....?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тракиец 🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇮🇷🇮🇹🇧🇬

    3 5 Отговор
    На всички разумни и виждащи хора им е ясно че отново ДС БКП натиснаха бутона на чалгарите да разтурят новите които не се огъват пред БКП ДС . БКП —това са КРИБ АИКБ БСК КНСБ КТ ГЕРБ ДПС БСП и тяхните силоваци от миналото ВИС 2 СИК Мултигруп клуб 777.. всичките си бъркат по ду-пки-те.. ИТН са производни на ДПС а ДПС е държавна сигурност на болшевиките ченгета . Целта е тази държава вечно да се управлява от Рашистан и червените куфарчета . Харвардците са Трън в петата и не се огъват пред милиционерите на ДС
  • 13 Последния Софиянец

    9 0 Отговор
    И тоя гербераст мина на страната на Учиндолския чалгар
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хаахо

    2 1 Отговор
    Класическата кагебейска схема на ИТН в действие.Всички мини в тоя бюджет заложени от министрите на Слави.Създадоха проблемите и сега ги използват като оръжие.Напомня ни за путинска стратегия.Но по добре рано отколкото късно да бяха излезли.Енергетика, Строителство, Външна Политика.
    Ама пустия Лавров нали даде нареждане веднага ама веднага да падне това Европейско Правителство.
  • 16 Динев

    4 0 Отговор
    ДПС и ГЕРБ чакат като гладни кучета пред месарница!
  • 17 Отврат

    2 2 Отговор
    За пенсиите не е прав.Тази идея да не се дават на едни, а само на най бедните е МИНА на Мафиозите, която ще ползват за настройване на едни срещу други хората.Важността е в това да няма хора под прага.
    Основния капан е заложен от Енергийния Министър и оня БРОКЕРА на Слави.Всички врътки в Енергетиката са на ИТН и Кремъл.Значи ПП били отговорни за националните предатели и работещи за Руските интереси ИТН, защото са се съобразили при правене бюджета.Пак навреме се усетиха.
    Не се накрадоха ей.Та чадъри за мафията, за Политиците, СТОПИРАНЕ на Съдебната реформа.
  • 18 Кой си ти

    3 0 Отговор
    бе црвл, та трябва да ни дреме за твоята подкрепа.

    Коментиран от #19

  • 19 ЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬЬььь

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Кой си ти":

    Как КОЙ ми това е другаря Велев, забравил, че се намираме в ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!
  • 20 БББББББББбб

    4 0 Отговор
    Другарю Велев, не искахте АЕЦ, а пък му искате тока? Ми пуснете си 1-4 блок, ми АЕЦ Белене стоят резерв в системата, знаете ли колко ток има в тях!
  • 21 Анонимен

    1 0 Отговор
    Тоя защо не го изгонят оттам
  • 22 ОБЕКТИВНИЯ

    3 0 Отговор
    Другаря В. Велев подкрепя всички помощи в полза на работодателите(бизнеса). За всичко друго е ПРОТИВ! В България има само" работодатели", а заплатодатели НЕ! Даже посягат и на пенсиите, БЕЗСРАМНИЦИ!