6 Юни, 2022 23:33 2 027 47

Ердоган: Турция ще продължи да намалява лихвите

  • турция-
  • инфлация-
  • лихва-
  • турска лира-
  • реджеп ердоган

Силният човек в Анкара държи на намерението си, макар че миналата година това доведе до сериозно поевтиняване на турската лира

Ердоган: Турция ще продължи да намалява лихвите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще продължи да намалява лихвените проценти, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ердоган изтъкна намерението си за намаляване на лихвите, макар миналата година това да доведе до сериозно поевтиняване на турската лира.

Това правителство няма намерение да увеличава лихвените проценти. Напротив те ще бъдат намалявани, подчерта турският държавен глава на пресконференция в Анкара.

В противоречие с класическите икономически теории турският президент смята, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията, припомня АФП.

В края на 2021 г. той накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември, което доведе до срив на националната валута.

През май инфлацията в Турция достигна 73,5 процента на годишна база - най-високото ѝ равнище от декември 1998 г. насам, подхранвана от увеличението на цените на енергията и на храните, според официални данни, публикувани в петък.

Темата за инфлацията е в центъра на дебатите в Турция една година преди президентските и парламентарни избори в страната, предвидени за юни 2023 г. Опозицията и много икономисти обвиняват Турския статистически институт, че умишлено и в голяма степен занижава нейните мащаби, отбелязва АФП.

"Ние нямаме проблем с инфлацията, а проблем със скъпия живот", посочи държавният глава.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакам

    8 0 Отговор
    посетители от марс.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сесесере

    10 13 Отговор
    Турция е изпаднала от 19 до 23 то място в Г 20 ТЯ ВЕЧЕ НЕ Е ЧЛЕН НА Г 20 ТЯ ФАЛИРА А ЕРДОГАН СИ ОТИВА....

    Коментиран от #45

  • 4 сигурно

    11 7 Отговор
    Ерголям не се плаши от сензационни заглавия и не му пука за модни финансови терминологии.
  • 5 Инфо

    6 10 Отговор
    Ново послание на Комисията: Турция се отдалечава от ЕС - Въпросът за гръцкия суверенитет е контрапродуктивен. Комисарят по разширяването и политиката на съседство заяви, че очаква Турция да бъде недвусмислено ангажирана с добросъседските отношения, международните споразумения и мирното уреждане на спорове. Турция продължава да се дистанцира от ЕС, каза в понеделник комисарят по разширяването и съседството Оливър Варчели, изпращайки ново послание към съседа, оспорвайки гръцкия суверенитет и провокативни прелитания в Егейско море, съобщи Европейската комисия в понеделник. Докладите за турски изтребители, летящи над гръцки райони, са източник на безпокойство, каза комисарят по разширяването и политиката на съседство, изказвайки се в Европейския парламент, подчертавайки, че „поставянето под съмнение на гръцкия суверенитет над някои от нейните острови е контрапродуктивен и идва в контраст с усилията за деескалация в Източното Средиземноморие“.

    Коментиран от #30

  • 6 Инфо

    3 11 Отговор
    Г-н Варчели каза, че се очаква Турция да поеме недвусмислен ангажимент за добросъседски отношения, международни споразумения и мирно уреждане на спорове. Оливър Варчели посочи тук, че "най-голямото предизвикателство пред Турция остава липсата на перспектива за решение на кипърския проблем", подчертавайки, че тя трябва да спре провокативните си действия във Варошия. Турция продължава да се дистанцира от ЕС, поради което преговорите за присъединяване остават замразени, каза комисарят по разширяването и политиката на съседство. Той подчерта необходимостта да се съсредоточи върху върховенството на закона и основните права и каза, че това е още по-важно сега с кризата с политическите партии, защитниците на правата на човека, представителите на медиите и жените. Еврокомисарят повтори отказа на Турция да зачита решенията на Европейския съд по правата на човека относно Осман Кавала и каза, че Европейската комисия ще продължи да повдига въпроса в дискусиите с турските събеседници.
  • 7 1111

    3 6 Отговор
    Тоя думна един руски самолет,после трясна посланика на раша на едно светско събитие ,явно е закоравял докато беше в панделата
  • 8 интересно

    14 6 Отговор
    Турците са сред договарящи либийски петрол. Либийците са помолили Турция да е гарант на Либия. Не случайно турците пазят либийския народ
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Инфо

    7 8 Отговор
    "Заплаха от война от един съюзник към друг? Не искаме да имаме такива съюзници като Турция". Гръцкият министър на националната отбрана Никос Панайотопулос изпрати ясно послание до Турция в понеделник, като призова Турция да се откаже от агресията срещу Гърция и обеща, че гърците ще направят всичко възможно, за да защитят техните суверенни права. „Ние сме опасно близо до нашите граници на нашата сдържаност и търпение“, каза г-н Панайотопулос, имайки предвид Турция, изказвайки се на годишната конференция по сигурността на GLOBSEC в Братислава. Министърът на националната отбрана се позова на casus belli от турска страна, в случай че Гърция разшири териториалните си води в Егейско море, като се позова и на ежедневните нарушения на въздушното пространство от турски бойци.
  • 11 Инфо

    4 7 Отговор
    „Странно е да имаме съюзник, който те заплашва с война, ако решим да разширим нашите териториални води, право, дадено ни от международното право. Заплаха от война от един съюзник на друг? Ние не искаме да имаме такива съюзници. И не искаме съюзници, които правят 40 или повече прелитания на ден. И не само прелитания, но и нарушения на въздушното пространство. Те летят над жилищни райони и през нощта. Чудя се защо. Те са не само неприемливи, но и напълно абсурдни. Ще направим всичко възможно, за да защитим нашите суверенни права. Ще ви кажа, че опасно се приближаваме до границите на нашата сдържаност и търпение“, характерно заяви г-н Панайотопулос.
  • 12 Горките турци

    8 6 Отговор
    Всеки път, когато той говори за икономиката, лирата се обезценява, инфлацията се повишава, гладът и мизерията нарастват до небето.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Инфо

    5 4 Отговор
    Кипърско външно министерство за Турция: Изкривява реалността - създава напрежение в нашия регион. С разочарование наблюдаваме за пореден път изостряне на турската реторика, която има за цел, наред с други неща, да изкриви реалността и да създаде напрежение в нашия регион, този път по повод учението „Агапинор“, се казва в съобщение на външното министерство. на Кипър. В същото съобщение и във връзка с изявленията на говорителя на турското Министерство на външните работи за съвместното учение Кипър-Израел „AGAPINOR“ се подчертава, че: „Република Кипър, като суверенна държава, ще продължи да упражнява своите суверени права, и изпълнява своите международни задължения, укрепвайки сътрудничеството с държавите в региона в широк спектър от области, включително сигурност и отбрана. Целта на подобни учения, които се основават на виртуални сценарии, е изключително да засилят отбранителните способности на Национална гвардия, укрепване на двустранното и регионално сътрудничество и създаване на условия за сигурност и стабилност в Източното Средиземноморие.

    Коментиран от #32

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Инфо

    4 6 Отговор
    Това са сътрудничества, които се ръководят от принципа на включване, без да се изключва никого и без да се обръща срещу която и да е съседна държава. За съжаление за пореден път се потвърждава, че единствената страна, която последователно предизвиква дестабилизация на региона, е Турция, която с ревизионисткия си подход се опитва да динамизира климата и да торпедира всякакви усилия от наша страна за решаване на кипърския въпрос. Подобни действия са насочени и срещу самите кипърски турци, които Турция се опитва да инструментализира и държи като заложници в усилията си да наложи политиката си спрямо Кипър. Искреността на намеренията на всяка от страните не се оценява по публични изявления, нито се проверява от несъществуващи реторични изблици. За искреността на всеки се съди по предложенията и инициативите, които предприема за решаване на проблеми и безизходица въз основа на международното право, а не по действия, които заобикалят, подкопават и нарушават отделни.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Индийски каскет

    2 0 Отговор
    за тиквата пъзльото
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Рошко

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Инфо":

    И как по точно е изпаднала, пука му ердоган за Ес при тоя дефицит на раб ръка, и с тези автогове със санкциите за Русия. Какво е Ес
  • 31 Пепи

    7 3 Отговор

    До коментар #28 от "Факти":

    Той не е пророк а дявол, като чуят ислам настръхват в европа.

    Коментиран от #34

  • 32 Мави Шарлатан

    3 10 Отговор

    До коментар #19 от "Инфо":

    корабите на гръцкия флот прекосиха Егейско море през нощта и се придвижиха на югоизток към Близкия изток и по-специално към Израел. те отплаваха до пристанището на Хайфа и натовариха стотици избрани израелски командоси в тъмнината. дестинацията им беше Кипър, за да участват в голямото учение "AGAPINOR 2022", организирано от Националната гвардия на Кипър. cпящите красавици-адмирали на барба Ердос нищо не разбраха! по този начин ще открадне морето от гърците? по този начин той ще загуби Кипър(поне).
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 нещастието има причина

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сесесере":

    още едно голямо постижение на мъдрата политика на султана на бедните и гладни
  • 46 Цицерон

    2 2 Отговор
    Каква е това бе отново някои цяла нощ не са спале не е са еле а драскале тука.
  • 47 Голям смях

    1 2 Отговор
    Поквареният старец отново се подиграва с опростенческите турци. Вчера той им каза, че Америка е врагът и че американските бази в Гърция са срещу Турция, в момент, когато най-голямата американска база е в Инджирлик, Турция, а самият той моли американците за F-16 и Байдън за среща!!!
Новини по държави: