Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юни, 2022 19:00 5 647 77

Тезата, че България трябва да бъде неутрална, е изцяло и единствено в интерес на Кремъл

  • военни престъпления-
  • тодор тагарев-
  • българия-
  • нато-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • оръжия-
  • владимир путин-
  • хибридна война

Кремълският интерес се представя и в Народното събрание, каза Тагарев

Тезата, че България трябва да бъде неутрална, е изцяло и единствено в интерес на Кремъл - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската армия се нуждае от специализация, съгласувана със съюзниците, от преодоляване на острия недостиг на кадри, както и в инвестиции в технологично обновяване. Тезата, че България трябва да бъде неутрална на фона на войната в Украйна, е изцяло и единствено в интерес на Кремъл, хибридната война срещу България ескалира и имаме сериозни основания да се съмняваме, че страната ни може да бъде отклонена от "нещо, което смятахме за абсолютно гарантирано - европейски път на развитие, демокрация, върховенство на закона". Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

За да подходим по-принципно към превъоръжаването на България, първо трябва да направим програма с поне 10-годишен хоризонт и да има инвестиционен механизъм - всички проекти да са остойностени цялостно - не само да се купи техника, но и всичко друго, което върви с нея. Българската армия трябва да притежава някои базови способности, но и да има и специализация, която да се договори със съюзниците, защото трябва да си разпределим отговорностите. Ние почти не си говорим едни с други. Трябва заедно със съюзниците си да гарантираме отбраната си, защото ние няма как да развием целия спектър, заяви проф. Тагарев.

Още новини от Украйна

За представения доклад за състоянието на българската армия от страна на Министерството на отбраната гостът каза, че констатациите не са благоприятни, но “две неща се набиват на очи”. От една страна “имаме сериозни дефицити според изискванията и ангажиментите, които сме поели пред НАТО, а и пред Европейския съюз”. “Вторият проблем е с т.нар. ни "комплект”, тоест липсват достатъчно военнослужещи и то не в щабовете, а във войските, най-вече в механизираните мотострелкови бригади, които са нашата основна сила. По думите на Тагарев става дума за над 20% “некомплект”, което значи, че липсват около 7 000 военни от общо 37-хилядната ни армия. Той обаче добави, че от предходни доклади става ясно, че “некомплектът достига до 30%”. “Това е доста стряскащо число”, а основният проблем е в заплащането на военните - заплатата на един професионален редник е от порядъка на 1000 - 1200 лева.

Освен че трябва да се заделят необходимите средства за отбрана, поне 20% от тях трябва да се насочват към инвестиции в нови способности - ново въоръжение и технологии, системи, оборудване. Трябва да имаме подход, който се основава на дългогодишна програма за общо инвестиране и технологично обновяване от 20%. Вместо това от много години се търси решение година за година. Относно срещите в базата Рамщайн гостът каза, че те са заявени като регулярни и целта им е да координират военната помощ към Украйна. “Някои страни вече предоставят тежко въоръжение, но все още бройките са много малко в сравнение с нуждите. Русия в момента разполага с 10 пъти по-голяма артилерийска мощ. Украйна няма с какво да се противопостави”, каза гостът. Той припомни, че на този фон искането България да предостави старите си 50-годишни системи е било посрещнато със силно негативна реакция.

Анти-НАТО и анти-ЕС настроенията в България категорично се засилват, призна Тагарев. “Мислех си, че с началото на войната, че тези съюзници ще се скрият, защото ситуацията е ясна - имаме един агресор, който преследва своите имперски цели и унищожава един независим, суверенен народ, който иска да бъде свободен и да живее без да му се бъркат във вътрешните работи. Но не се скриха”. “Първите седмици поне имаше баланс между гледните точки и след това отново възстановиха своето превъзходство. Имаше изследване, че в онлайн медиите руската пропаганда е нараснала десетки пъти. Русия следва своите интереси с всички възможни средства, включително местни проксита, които за съжаление са предостатъчно, а някои от тях са представени в парламента. Кремълският интерес се представя и в Народното събрание, и в държавната власт, че и в управляващата коалиция”.

Тезата, че България трябва да бъде неутрална, е изцяло и единствено в интерес на Кремъл и няма нищо общо и с моралната позиция и с българския интерес, категоричен бе събеседникът. “Ние единствени с Унгария, двете най-корумпирани страни в ЕС, стоим на такава позиция и тя се представя от Президент, от вицепремиер, от парламентарната трибуна, от медиите. Появяват се нови политически проекти, които се стремят да търсят подкрепа на антиевропейска, антизападна основа. В същото време целият демократичен свят, всички страни, включително граничещи с Русия и с райони с руско население, за които има непосредствен риск за сигурността, подкрепят Украйна с всичко, което могат.

Руската пропаганда успява да влияе на българското общество по много начини, обясни професорът. “За това се казва “хибридна заплаха”, защото става думи за влияние икономическо, финансово, политическо, медийно, културно, религиозно (чрез църквата и приближени), но смазващият механизъм е корупцията”. “Определено имаме сериозно основание да се притесняваме от възможно отклонение на Българя от нещо, което смятахме за абсолютно гарантирано - европейски път на развитие, демокрация, върховенство на закона. По този си път имаме проблемите, които не се решават лесно, но поне ориентацията не беше поставяна под въпрос. Сега имаме сериозни основания да се притесняваме”.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    124 13 Отговор
    Не... това е и моята теза на българин!

    Коментиран от #69

  • 2 гххйк

    26 141 Отговор
    За рушистите си толкова по-велик, колкото повече си избил и разрушил.
  • 3 нннн

    184 8 Отговор
    Едната гледна точка обслужва Кремъл, другата - Вашингтон. Абе, кога ще има гледна точка която да обслужва България?

    Коментиран от #25

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 2332

    148 7 Отговор
    Абе турците првят операция на 35 километра в Сирия. Това сега нападение над суверенна държава ли е? Какво ще направим по въпроса?
  • 6 Дамаджони уокър

    163 10 Отговор
    Това е тезата на почти целият български народ.Който от политиците иска да воюва нека изпрати там своите деца и след това да дава акъл.

    Коментиран от #19

  • 7 Пълни глупости

    149 10 Отговор
    Престанете да вменявате на хората кой е крив кой е прав. Кой курс трябва да се следва, кой не. Само с тези си изказвания настройвате хората срещу себе си. Всеки има глава на раменете си и може сам да прецени кое е добре и кое не за него, а щом е добре за човека ще е добре и за България. Това, че някой като Тагарев решава, че е добре, за определени хора, не значи, че е така за всички.
  • 8 007

    24 143 Отговор
    Ако на улицата видиш бабата да бие дете , неутрален ли ще си и ще си подчинен. Слава Украiна!!!

    Коментиран от #30, #73, #77

  • 9 Импас

    122 11 Отговор
    Пак показват този пребоядисания умник.
    Ако не каже нещо срещу Русия,той няма какво друго да каже.
    Май търси някой да го хареса за нещо,ама не се получава.Нито е военен,нито цивилен.
  • 10 !!!?

    13 90 Отговор
    Неутралитет - другото име на Лицемерието !!!?
  • 11 АЛООООООО

    107 10 Отговор
    АБЕ ШУШЛЕЦИ НЕПОРЪБЕНИ САМО ХАРЧИМ ПАРИ ЗА ГЛУПОСТИ КВА ВОЙНА КВА АРМИЯ КВО НАТО КВО СТАНА С НАПОМПЕНАТА С ОРЪЖИЯ УКРАЙНА АМИ ОТ ТОВА ДЪРЖАВА ВЕЧЕ НЕ СТАВА И ДА ОТЦЕЛЕЕ ТРЯБВА ДА ВРЪЩА ОГРОМНИ БОРЧОВЕ КОЙ ЩЕ ГИ ВРЪЩА ПОРОШЕНКО ИЛИ ЗЕЛЕНСКИ НЕ БЕДНИТЕ УКРАИНСКИ БАЛЪЦИ ЩЕ ГИ ВРЪЩАТ АКО ОЩЕ НЕ СА ИЗБЯГАЛИ
  • 12 Не Не Не

    72 6 Отговор
    НЕ...в интерес е на Народа Български....
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А50

    82 11 Отговор
    Да , нашите интереси съвпадат с Руските
  • 15 969

    80 6 Отговор
    Бягай доброволец професоре!
    Писна ми от боядисани московски възпитаници
    Как не са те усетили вкр на времето, ама сигурно си пеел кой разказва вицове за бай тошо
  • 16 Като в Украйна

    85 11 Отговор
    Айде друм от от тук . Всички агиитатори проотив Ррусия и агитиращи за война, да грабват оръжията и в лек тръст . към фронта за да си разчистят сметките с Русия . ПРЕСТЪПНИЦИ . ...и вие като Зеления искате да изтребите народа си , за долари ни продавате . Само , че ако предизвикате руснаците и те се заемат сс България , те ще пощадят народа , но ще се заемат с вас , лично и поединично . Никакъв ГЕРБ , ПП и Стефан Янев , защото НАТО ще ни вкара във война .
  • 17 ЕДна

    52 5 Отговор
    Важното е дали е в наш интерес! Ясно ли ви е?
  • 18 Урюрвкос

    69 6 Отговор
    можем да помогнем на Украйна със жива сила ако депортираме обратно всички мъже украинци на възраст от 30 до 50год. Достатъчно натискат пясъка на Слънчев бряг време е да вземат сабите.
  • 19 Някой

    48 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дамаджони уокър":

    Лесно му е на Киро има три дъщери.

    Коментиран от #32

  • 20 И този

    67 8 Отговор
    ни е бил военен министър. След като нямаме армия и след като конфликта пряко не ни засяга трябва да останем неутрални. А това, че нямаме армия е по вина на САЩ и НАТО. За тях сме русофили и православни и силна армия не ни се полага. На тях им трябва територията заради близостта с РФ и послушни правителство.
  • 21 Стефан Петров

    61 5 Отговор
    Изказването на този човек е ярко доказателство,че в България психиатричната помощ не е на висота и не обхваща всички нуждаещи се от нея.
  • 22 Историк

    51 4 Отговор
    Всеки път когато е взимала страна е била потърпевша, неоспорим факт, неко някой да ми опонира!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТАГАРЕВ ако не напусне България о време

    40 4 Отговор
    Може да завърши ПЕЧАЛНО ! На стената като ген. Заимов !

    Коментиран от #27

  • 25 111

    52 5 Отговор

    До коментар #3 от "нннн":

    Гледната точка, която обслужва българският интерес е да не се намесваме в конфликта.
  • 26 Тагарев какво ще каже,

    56 6 Отговор
    няма абсолютно никакво значение.Той е една амерска купена подлога.За съжаление по телевизиите показват само такива лакеи,подкупени от западните служби.Казано по нашенски,Предателите на България!!!
  • 27 И не е само той

    30 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТАГАРЕВ ако не напусне България о време":

    списъка на предателите е готов.
  • 28 Лост

    23 1 Отговор
    Ами ние я направихме:плащаш днес кеш- получаваш след 10 години.Идототава си пускаш песента на ФСБ"След 10години".
  • 29 БПФ

    53 3 Отговор
    И защо трябва да сме на страната на нацистка укропия? Докога ще ни казват какво да мислим, какво да гледаме и слушаме, кого да подкрепяме? Значи руската гледна точка е "пропаганда и хибридна война", а укропските лъжи са единствената допустима гледна точка? Докога ще търпим това?
  • 30 1020

    40 3 Отговор

    До коментар #8 от "007":

    Престани си че детето е псувало другите деца и бабата затова го бие. Тогава "слава на Украйна" ли ще викаш?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 кир Ливанчо

    27 2 Отговор

    До коментар #19 от "Някой":

    И е канадски гражданин. Не подлежи на мобилизация. 6852
  • 33 Ежко Бежко

    32 4 Отговор
    Хора правете списъци. Някои наши съотечественици не заслужават да съществуват.
  • 34 Пропагандистите на соро.снята

    44 4 Отговор
    Соросоидите искат да замешат България в конфликт който изобщо не е неин, а на кукловодите от Вашингтон и Брюксел. Джанадарите ще загубят от Руската Федерация.
  • 35 Иисус от Назарет

    30 2 Отговор
    Слуги на козяк за вас евакуация няма да има ще си платите предателството юди.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Bloomberg да си вее

    31 4 Отговор
    Многоцветния байряк някъде другаде. Мекерета.
  • 38 Матей преображенски

    39 5 Отговор
    Ми като не искате да ме неутрални ,нека тогава сме на страната на Русия,а,какво ще кажете?Защото сега сме на неправилната страна,на нацизма,фашизма и американския империализъм.Та трябва да се преориентираме,докато не е късно,доста сме им шетали на акъла на тия хищни американци,безумно богати магнати и световни мега-спекуланти.Армията била в некомплект,така е като се набира от наемници,това не е класическа армия ,ами сбирщина от пресметливи търгаши.Щели да я модернизират,сигурно като гърците,със стотици милиарди на заем и после ела,че ми трябваш,разпродажба държавата на барабан.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Иванчко+Марийка

    28 3 Отговор
    А тези, които искат да не сме да пратят своите деца на фронта. При това на първа линия.
  • 45 ⚜️Просветен⚜️

    30 11 Отговор
    Значи щом националния интерес на държавата ни съвпада с този на Русия, нека убием България за да победим Русия, така ли? Така ли е бе, Мисири?
  • 46 Ахмедов

    34 1 Отговор
    Аман от алчни военнолюбци! Готови сте да воювате, но ще пращате на фронта нашите деца!
  • 47 ОТ ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРАСКИ НАРОД

    38 6 Отговор
    България не е неутрална! България е на страната на братска Русия!
  • 48 Плашимир

    7 1 Отговор
    И в интерес на София! И Варна и Пловдив. Даже и в интерес на Смолян и Търговище!!!
  • 49 Пловдив 1912

    28 3 Отговор
    Стига го натрапвайте тоя Магарев...да взима калъча и да отива в Донбас като иска...
  • 50 трябва баланс

    26 2 Отговор
    Eй не бързайте , че на ваксинаторите им хареса т.н пандемия и надигат ВОЙ за още БУСТЕРИ, самата д-р Джаксън от американската лаборатория у нас го каза.
    А тя - епидемията изпревари сегашните събития със спец. военна операция в Украйна. /Споменавам СПЕЦ. ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ , ЗАЩОТО И ВСИЧКИТЕ НАПАДЕНИЯ НАД СИРИЯ, ЛИБИЯ , БЯХА НАРИЧАНИ ТАКА ОТ "ПРИЯТЕЛИТЕ НА МИРА" В СВЕТА - С А Д с тяхната 230 годишна история.
    Не знам , но никой не споменава за разкритията в "приятелските" американски лаборатории в УXкрайна.
    Всеки ден ни заливат с приятелска помия от някакви изсмукани новини ИДВАЩИ ОТ Брюксел, Украйна, СаД и тамошния президент, но не и страната която иска да каже ЗАЩО И КОЙ ПРЕДИЗВИКА ВСИЧКО ТОВА?

    "Корабът не потъва, когато е във водата. Той потъва, когато водата в него"
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Мим

    29 1 Отговор
    Абе тоя за какви съюзници говори,.глупости такива няма.Имаме хищници които целят разрухата ни.Ние имахме ракети които съюзниците ни унищожиха на полигона в Змеево.Две три години ги гърмяха и района отровиха. Та те ли ще ни въоражат.Много сме наивни,затова и макетата ще ни използват и ще ни се смеят,че им харизахме и танковете си.Храни куче да те лае сега...
  • 54 България или неутрална

    24 2 Отговор
    Или в съюз с Русия, други варианти няма
  • 55 Ами да

    2 28 Отговор
    Само идиоти могат да подкрепят войната на путин!
  • 56 Моряка

    9 1 Отговор

    До коментар #36 от "предателя и марионетка тагарев":

    По вероятно да го изпекат,едва ли ще стигне до спасителния Сибир.
  • 57 Истина

    8 2 Отговор
    Най- голям интерес има българският народ.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 На тоя списвач беден....

    17 0 Отговор
    "съюзниците" му от сащ му искат визи срещу 400 лв
  • 62 Давай Тагарев

    17 1 Отговор
    Направи България втора Украйна. Винаги може и по зле!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Цоко

    12 1 Отговор
    Пълна глупост ! Продажник ! Все едно и България надма прави на самостоятелно решение . Бягай у лево бе .
  • 65 Един

    11 1 Отговор
    Моята теза е,че Тодор Тагарев е за някой затвор
  • 66 Шарлатанин

    12 1 Отговор
    Тошо Магарев да взима пушка, да слага каска и да ходи в "армията" за да ни брани от вече "обслужените руски интереси". Такива войнствени магарета разпалват войните, а после "воюват" в медиите от някое топло местенце.
  • 67 Родолюбец

    14 2 Отговор
    Тезата, че България не трябва да воюва срещу Русия е единствено и само в интерес на България
  • 68 Мищана но 100 м

    13 0 Отговор
    По Тошово време тоя,както и Шарлатанчо,Съби Саблята,Данов.... бяха от писаните яйца на номенклатурата в БНА - натегливи и вресливи комсомолчета. Те тия макар и със звания истинска военна служба не са видели,все по тъч линията. Съмнявям се,че Тагарев знае да изпълни и една хватка с автомат,камо ли да уцели мишена но 100м.
  • 69 Няма нищо по-добро

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    А каква е вашата теза?? Да се връщаме във варшавския договор ли?? Това е утопия. Следователно вие сте утопист.
  • 70 Неутрални

    1 4 Отговор
    Много глупави драскачи
  • 71 Владимир

    8 1 Отговор
    Тагарев=Ванчо-пенчевич ефенди. По отношение на САЩ ! Продажник , на национално ниво !
  • 72 ФАКТ

    2 9 Отговор
    КОПЕЙКИН РАДЕВ КОРНЕЛИЯ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!
    22 ГОДИШНАТА ПУТИНСКА МИЗЕРИЯ НИКОЙ НЕ Я ЩЕ!!! СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ РУСОФИЛИ!
  • 73 Република

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "007":

    Ако преди да го набие баба му, е запалило огън в стаята?
  • 74 Знаме

    2 2 Отговор
    Хубаво е да има повече такива укрознамена като това на снимката.
  • 75 Райчо Райчев 298

    5 1 Отговор
    Когато нападнаха Югославия.друга песен пеехте.Дадохте и коридор да преминават самолетите през България.Сега сте готови и последната налична.боеготова техника да я подарите.на Украйна и да закриете Българската армия.Парите за армията да се разпределят между партийните субсидии.
  • 76 Позор

    0 2 Отговор
    Долу русия!!!!!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.