Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Юни, 2022 13:15 4 346 56

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка"

  • владимир путин-
  • русия-
  • америка-
  • служби-
  • руски служби-
  • кгб-
  • украйна-
  • война-
  • ссср-
  • тайни служби-
  • путинизъм

На власт е репресията в най-чист вид

Путин и КГБ: Как Русия не стана "втора Америка" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

След като Владимир Путин нападна Украйна вече няма нужда да се чака историята да си каже думата, отсега е ясно каква оценка ще му даде и в каква компания от себеподобни ще го постави. Но още преди войната журналистката от „Файненшъл Таймс“ Катрин Белтън направи безмилостна дисекция „на живо“ на Путиновия режим и то със съдействието на собствените му представители.

В книгата си „Хората на Путин“ тя се възползва от типичната за диктаторите свръхподозрителност, която ги кара рано или късно да се обърнат дори срещу най-приближените си. И Белтън ги търси, именно когато отхвърлени, преследвани или уплашени за живота си са готови за отмъщение или в самозащита да кажат истината за диктатора от Кремъл. Подредени едно до друго свидетелствата им изграждат като пъзел образа на Путин и по-важното – разкриват генеалогията и методите на едноличната му власт. Впрочем, тя едновременно е еднолична и споделена, защото чрез Путин, всъщност, КГБ управлява Русия. И съответно Путин я управлява чрез КГБ. И това не е плод на умозрително заключение, а на конкретни свидетелства с имена, дати и факти, които изпълват книгата на Белтън.

Още новини от Украйна

КГБ не остана в миналото

Съветските тайни служби след първоначалното си стъписване от разпадането на Съветския съюз виждат шанс да си върнат властта като я поверят в ръцете на своя възпитаник. Развенчан е митът за „бившата“ КГБ – Съветският съюз е останал в миналото, но не и КГБ, мрежите му за влияние в политиката, икономката, армията, медиите и прочие са се оказали по-силни и от преди.

Получила се е следната инверсия без аналог: репресивният апарат на една тоталитарна държава след историческия ѝ край се е запазил и е станал самата държава. Все едно на гущера, вместо да му порасне опашка, ако му я откъснеш, на опашката да ѝ порасне гущер. И този режим е по-опасен и от комунистическия, защото тогава над КГБ все пак е имало публични структури, на чийто връх е било възможно да се появи човек като Горбачов. Докато сега над КГБ няма никой, освен Путин, който сам е КГБ. На власт е дошла репресията в чистия си вид.

Тайните служби, подобно на войната, легитимират и в мирно време отнемането на човешки живот без съд и присъда (да не говорим за останалите човешки права). А щом това е позволено на агентите им, значи всичко им е позволено, което отключва в тях нагон към агресия и разрушение, поставя ги извън реда на нормалните човешки отношения и е в състояние да им създаде налудно самочувствие на „ръка на съдбата“. Те и престъпниците от юридическа гледна точка могат да изглеждат от двете страни на закона, но от антропологична гледна точка са от една и съща страна – тази на жестокостта и безчовечността. Книгата на Белтън оставя подозрението, че Путин, още като служител на КГБ в Дрезден, по собствена воля се намесва в терористичен акт в Западна Германия, а по-късно и в Русия, предизвикали множество невинни жертви. Както и че не спира да поръчва посегателствата над политици, журналисти, бизнесмени…

Защо Русия не стана "втора Америка"

Такава власт, която произтичаща от тайните служби, е програмирана да плаши, наказва и унищожава, а не да гради. И това ясно личи по разликата между благосъстоянието и гражданските свободи на руския народ и народите от западните държави, които са го изпреварили с десетилетия в цивилизационното си развитие. Вярно е, че в началото намерението на Путин сякаш е да въведе стандартите на западния начин на живот в Русия и да я превърне във „втора Америка“, което предразполага западните политици и те го кредитират с доверие чак до инвазията му в Украйна. А някои даже и досега. А и вероятно им е трудно да си дадат сметка какво значи срещу теб в ролята на държавен глава да стои главата на репресивен апарат, който гледа къде да те удари.

В книгата си Белтън обяснява защо Путинова Русия няма как дори малко да се приближи към стандартите на западния начин на живот: просто големият дял от ресурсите ѝ не стига до обикновените хора, а отива за хората на Путин. Така КГБ ги държи в подчинение и ги прави част от себе си, дори формално да не ѝ принадлежат. Но пък именно те живеят според най-високите западни стандарти и то главно на Запад, като предпочитат Лондон, който наричат Лондонград. Става дума за кражба в невиждани другаде размери, която никоя икономика не може да понесе.

Народът от своя страна трябва да бъде баламосван с някакви мистични руски ценности, предвидливо изключили двете основни за християнството: не кради и не убивай. Но трябва да се намери и виновник защо Русия е зле, а Западът добре, в какъвто, естествено, отново е превърнат самият Запад. Тренираната в нанасяне на удари зад граница власт на КГБ, без да жали средства, най-напред решава да го превзема отвътре, разчитайки на доверчивостта на едни, алчността на други и наивната убеденост и на едните, и на другите, че времето на Втората световна война не може да се повтори.

Книгата на Белтън в поредица от показателни епизоди разказва как режимът на Путин изнася в Европа и САЩ корупция, авоари, газ и пропаганда, за да направи, доколкото и където е възможно, елитите им зависими. С влизането в Белия дом на Доналд Тръмп тази необявена война, чиято цел е инсталирането на Запад на „приятелски“ към Русия правителства, започва да изглежда спечелена. И съответно с падането на Тръмп става ясно, че войната ще трябва да се обяви. Първият ѝ горещ фронт е Украйна, но няма съмнение, че тя е със Запада като цяло – малко вероятно е някой в Кремъл да си е правил илюзии, че НАТО ще гледа безучастно как Путин срива до основи една държава с евроатлантическа ориентация.

Руските проксита в България

Войната в Украйна отваря и тихи фронтове, защото е сигнал към създадените в Европа руски проксита да минат в настъпление. Ние първи чухме сигнала и се задейства план за смяната на правителството на Кирил Петков, подкрепящо Украйна, с ново, подкрепящо Русия. И тази добра акустика на Кремъл у нас едва ли се дължи толкова на красивите ни чувства към Дядо Иван, пресъздадени в читанките, колкото на дългогодишната работа на ДС в координация с КГБ. Ако Катрин Белтън реши да напише книга за българския преход, бързо ще установи, че и ДС като КГБ не е бивша, а това е слух, пуснат за прикритие от самите тайни служби.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    33 16 Отговор
    Историята се пише от победителите.
  • 2 Силовики

    44 26 Отговор
    Русия се управлява от така наречените Силовики. Няма демокрация. Мутринска държава е.

    Коментиран от #8, #9

  • 3 Сварга

    25 37 Отговор
    Втора америка...пф. Русия е велика!

    Коментиран от #6

  • 4 Теле

    24 20 Отговор
    Гьобелс е жив
  • 5 реру

    45 16 Отговор
    "... Съветските тайни служби след първоначалното си стъписване от разпадането на Съветския съюз виждат шанс да си върнат властта като я поверят в ръцете на своя възпитаник..."

    Това е положението... и не трябва да има сърдити...

  • 6 Пепа Пиг

    31 22 Отговор

    До коментар #3 от "Сварга":

    Велика кочина
  • 7 Накратко!

    30 17 Отговор
    Мафия в Русия. Мафия в Америка. Мафия в България. Навсякъде мафия. Народе яде дебелият 😄😃😂😁😀😊☺😅😆..и го занимават с глупости по медиите.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Интернационална община

    23 18 Отговор

    До коментар #2 от "Силовики":

    Демокрация е когато властта е в ръцете на робовладетелите.

    Коментиран от #16

  • 10 Алеко

    15 8 Отговор

    До коментар #7 от "Накратко!":

    Бай Ганьо с циничния поглед.

    Коментиран от #12

  • 11 Голем смех

    32 20 Отговор
    Както е тръгнало Рашистан ще стане не втора Америка, а втора Северна Корея...
  • 12 На черното не

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "Алеко":

    Можем да кажем бяло 😆
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ама, че си шегобиец

    32 13 Отговор

    До коментар #8 от "Хахаха":

    Свободни са ушанките, та чак няма накъде. Сами ако кажеш, не на войната и след 5 минути си в кауша. Това ли е свобода бе, мунчо?
  • 15 Суриявам

    15 30 Отговор
    Западът е мъртъв.

    Коментиран от #23

  • 16 Декарт

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Интернационална община":

    Е поне се пробва да напишеш нещо смислено

    Коментиран от #32

  • 17 Коптор

    30 14 Отговор
    Руснаците не са във клуба на белите хора..което е правилно..проблема е че искат да завлекат всички останали със тях..злобна комплексирана нацийка напълно фалшива и пълна със безмислени алкохолици и леки жени
  • 18 А кой уби Немцов?

    28 13 Отговор

    До коментар #13 от "Умен":

    Един въшлив чеченец по заповед на Путлер. Това не е държава, а дъно...
  • 19 Колко журналисти и

    6 17 Отговор

    До коментар #13 от "Умен":

    Бизнесмени пребиха. Убиха. Уволниха. В България? 😆
  • 20 Найс

    1 7 Отговор
    Преди малко гледах клипче, на което Асен Василев казва " ДА ГО ДУХАТ БЕДНИТЕ" . Ако няма бедни няма да има богати и обратното.
  • 21 Истината

    26 11 Отговор
    Америка винаги е ПОМАГАЛА на Русия. Ето фактите:

    През Първата световна война САЩ е съюзник на Русия, "рамо до рамо против германците".

    Начало 20-те години - Америка спасява от глад Поволжието: "През май 1922 г. АРА (Американската Администрация за помощи) храни 6 млн. 99 хил. 574 човека , американското квакерско общество — 265 хил., Международния Алианс "Да спасим децата " (Save the Children Alliance) — 259 хил. 751 човека."

    През 30-те години Америка извършва цялата така наречена "сталинска индустриализация" в СССР, при това на много ниски цени. Днепрогес, Магнитка, ЗИЛ, ГАЗ и практически всички големи строежи са не само проекти на американски инженери, но и са оборудвани с машини, възли и агрегати доставени, монтирани и пуснати в производство от американски специалисти.

    За 40 - те години няма да говорим, защото руснаците тотално отричат приноса на ленд-лиза. Ще споменем само, че само доставените камиони и джипове са малко под половин милион, а хранителните продукти биха стигнали да изхранването на 10 000 000 армия за 1700 дни/за Русия войната продължава 1418 дни /. Целия ленд-лиз на практика е безплатен.

    Коментиран от #30, #41

  • 22 Чудо

    5 6 Отговор
    Защо ли ме изтриват не знам...

    Коментиран от #28

  • 23 Ама, че си шегобиец

    21 8 Отговор

    До коментар #15 от "Суриявам":

    Не си мръднал на йота от тъпотиите на комуняците. И тогава Запада загниваше, ама беше като мушмула. Колкото по-загнива, по-вкусна става...
  • 24 Митрофанка

    25 8 Отговор
    На митрофанова въшливите кучета джавкат по форумите за стотинки или по носталгия
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Фффффф

    15 5 Отговор
    Точно казано, пълна дисекция на Русия,разбирай България
  • 27 Време за война

    8 20 Отговор
    Някой гледа ли Кокорчо, как казва пред националната ни трибуна, "да го д×ат бедните" . Ако няма бедни, няма да има и богати, както и обратното.

    Коментиран от #33, #49

  • 28 Защото демокрацията

    5 13 Отговор

    До коментар #22 от "Чудо":

    Е по малко отколкото в Русия 😂😃😄
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ам,чи

    23 11 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    То няма по-неблагодарен народ от рашистите. Без американската помощ през Втората световна, сега Рашистан щеше да е германска провинция...
  • 31 Руската мечта

    24 2 Отговор
    Каквото и да кажем за страна която строи усилено под вещото ръководство на партията 30
    години капитализъм и накрая декларираха че няма да стане..същото като със светлото социалистическо бъдеще..там винаги ще е така просто има прекалено много за крадене
  • 32 Керът

    12 7 Отговор

    До коментар #16 от "Декарт":

    Не, просто пише с гугъл преводач от Омск, щото руския транслатор съвсем зле... :)
  • 33 Каза го,

    8 3 Отговор

    До коментар #27 от "Време за война":

    Че това е политиката на ГЕРБ. Не го вади от контекста, мунка....
  • 34 по добре

    15 10 Отговор

    До коментар #29 от "Aлфа Bълкът":

    джендъри, хората работят и имат висок стандарт на живот, не крадат само като рушляците.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 по по - полека

    16 4 Отговор
    КАРТИНКАТА ПОКАЗВА КАК ПУТЛЕРАНДИЯ НЯМА ДА СТАНЕ ВТОРА АМЕРИКА //КУКЛИТЕ ЗАД ДИКТАТОРА ЗАГЛЕДАНИ В СВЕТЛОТО ПУТЛЕРИСТКО БЪДЕЩЕ
  • 37 отчето

    2 5 Отговор
    Путин Августейший тат нощний ест!
  • 38 3.14К

    7 16 Отговор
    Няма по-голямо падение от това да пишеш материали за DW и да се превърне сайта в припадък на най -манипулативната медия.
  • 39 Бай Манчо

    6 9 Отговор
    Днес троловете са "скъсали" синджира :))))) , като видят поредният пасквил на DW и се превъзбуждат .
  • 40 мучо

    3 10 Отговор
    катрин, моля те направи още една "безмилостна дисекция" на сегашната политика на сащ да видим какво ще се получи......
  • 41 3.14К

    3 13 Отговор

    До коментар #21 от "Истината":

    Ти в ред ли си? Това, което е предоставено като ленд лиз е около 5% като техника и материали ползвани от руснаците във войната и е изплатено напълно до 2005г.

    Коментиран от #43

  • 42 Истината

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Aлфа Bълкът":

    Обикновено всеки комплексра се представя като алфа самец и голям мъжкар!

    Коментиран от #44

  • 43 Истината

    14 0 Отговор

    До коментар #41 от "3.14К":

    Този, който е писал за 5% е разстрелян още по времето на Сталин, но руската пропаганда продължава да използва лъжите му!
  • 44 Алфа Бацил

    11 1 Отговор

    До коментар #42 от "Истината":

    Така е, зад клавиатурата всички са алфа.
  • 45 Шамана на Монтерей

    18 4 Отговор
    Това малко,жалко,недорасло,комплексирано човече с рехава косица и обувки но високи токчета е едно зло,лицемерно,двулично,отвратително изчадие,което си е въобразило,че ще направи от Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина "велика сила" и "втора Америка".Войната в Украйна извади на показ истинската природа на недоеволюиралите,наследствено обременени и генетично увредени,алкохолизирани сибирско-азиатски дегенерати и показа на Света,жалкото състояние на прехвалената "втора в света" сбирщина от примитиви и башибозуци.

    Коментиран от #56

  • 46 ТО-220

    2 13 Отговор
    Хубаво е, че в началото пише DW - спестява ми четенето на тъпотии и пропаганда.

    Коментиран от #53

  • 47 Мемфис

    20 2 Отговор
    Русия никога не може да стане АМЕРИКА, защото там се въдят алкохолици и айдиоти, а малкото свестни или бягат, или ги вкарват в затвора.
  • 48 122333

    17 2 Отговор
    Русия копае своя собствен гроб!
  • 49 реру

    21 1 Отговор

    До коментар #27 от "Време за война":

    "Някой гледа ли Кокорчо..."

    В статиите от раздел "Свят" може да споделиш и някоя рецепта за манджа от баба ти, силикона на някоя BG-кифла и т.н. Има раздел "България", има статии и т.н. Явно някои превръщат свободата на писане в слободия...

    Това, което визираш пък го вадиш тотално от контекста...
  • 50 Мемфис

    17 2 Отговор
    Ссср не изплати оръжията, техниката и всичко, което беше обещала, когато Америка ги извади от зъбите на хитлер по същият начин, както сега откраднаха фабрики, оборудване в нефтопреработване , самолети , заведения и какво ли не от наивните западни инвеститори. Руснаците са подло племе, ти му подаваш хляб за помощ, а отгледа да ти отхапе ръката! За съжаления Запада е много наивен и пак допусна руските примати да го изработят.
  • 51 122333

    14 2 Отговор
    Русия копае своя собствен гроб!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 А защо коментираш бе руснак загубен?

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "ТО-220":

    Защо?
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Жалка тор, пияна

    0 1 Отговор
    Фалирала кочина която ще бъде заградена с бодлива тел и човекопитеците пияни ще се въргалят на воля в райната, а султанчето ще цъфти от кеф назобен с ботокс и новикок
  • 56 Щирлиц

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Шамана на Монтерей":

    Точно в десетката, хареса ми
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания