Тема: Украйна

28 Юни, 2022 07:53 1 448 28

В случай на атака от Русия: литовски ученици се учат да превързват рани

  • военни престъпления-
  • русия-
  • литва-
  • рани-
  • ученици-
  • война-
  • украйна

Много литовски семейства разполагат с план за действие, в случай че Русия нападне страната

В случай на атака от Русия: литовски ученици се учат да превързват рани - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изглежда като училищна екскурзия сред природата, но всъщност е обучение за извънредни ситуации. Вместо да са в класната стая, около 100 ученици от гимназията в литовския крайбрежен град Клайпеда вървят през гората. Всички са на по 15-16 години.

Литовските граждански отряди за отбрана ръководят този урок. Мъже, облечени в камуфлажни униформи показват на децата как да третират тежки наранявания. Юстина Гелминаускайте се упражнява заедно с приятелките си как да спира кръвотечението на ранен човек. “Трябва да завържем турникета много бързо, за да спрем кървенето. Само така можем да спасим човешки живот в спешна ситуация”, казва Юстина.

Още новини от Украйна

Уроци, които не са за забавление

Цялото прилича на игра, но Съюзът на стрелците в Литва не организира тези уроци за забавление. Паравоенната организация е пряко свързана с литовската армия, но сама заплаща за оборудването и тренировките. Мъже като Сарунас Ваикюлис са винаги готови да защитават страната си.

Гражданските отряди за отбрана се нуждаят от млади попълнения. Учениците се упражняват как да издигнат голяма камуфлажна палатка. “Трябва да се научат как да се защитават от дъжда и студа. И какъв терен да изберат през зимата, за да не измръзнат, когато им се наложи да прекарат нощта в гората. Клоните от ела например са подходящи, защото добре защитават от студа”, казва Ваикюлис.

Всяко упражнение се тренира и за бързина. А начинът, по който се говори с учениците, е различен от този в класната стая. “Всичко тук трябва да се случва много по-бързо, времето тече, а палатката все още не е разпъната! Трябва да работите върху това”, окуражава ги Ваикюлис.

Напрежение от началото на войната

15-годишната Юстина и приятелите ѝ все още имат проблеми. Но обученията в гората са много по-приятни от повечето дни в клас. “Не е никак лесно. Но когато ситуацията стане сериозна, ще можем да приложим тези знания”, убедена е Юстина. Тийнейджърите усещат, че нещо се е променило след началото на войната в Украйна. Настроението е напрегнато, много литовски семейства вече имат план за действия при извънредна ситуация, казва Ваикюлис. “И аз съм взел мерки. Прибрал съм комплекти с всичко необходимо на различни места. Имаме план къде да се срещнем, ако ни атакуват. Заплахата за нас не е само от една страна. Имаме Калининград на едната граница и Беларус на другата. Русия също не е далеч. Хората са притеснени”.

Пилотен проект в десет училища

След последното си обучение, учениците получават грамота. Юстина се прибира вкъщи доволна и гордо показва на майка си Кристина резултата от усилията си. Тя също е доволна, че 15-годишната ѝ дъщеря се обучава от литовските граждански отряди за отбрана. “Важно е, че учат децата в училище как да защитят родината си и как да се справят с критични ситуации. Още от ранна детска възраст те"Сега или никога": финландците искат да станат част от НАТО заради руската агресия се нуждаят от подготовка. Според мен обучението трябва да започва в първи клас, така че в бъдеще да имаме хора, които са подготвени да защитават страната си”, казва Кристина. Тези обучения засега се провеждат пилотно само в десет училища, но може да се превърнат в задължителен предмет за всички ученици. Във всеки случай, Юстина вече е сигурна, че всеки може да допринесе за отбраната на страната, ако се наложи.

Автор: Софи Донгес


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошо

    26 1 Отговор
    ЕС С НЕАДЕКВАТНАТА СИ РЕАКЦИЯ САМО ЩЕ ПРЕВЪРЗВА РАНИ-ФИЗИЧЕСКИ И ИКОНОМИЧЕСКИ. ПОТЪВАЩ КОРАБ НА КОЙТО СЕ ОПИТВАТ ДА СПАСЯТ БАЙРАКА.
  • 2 Мефистофел

    28 2 Отговор
    Дойче Веле пак плаши всички с мокрите си фантазии. И децата почнаха да побъркват! Правят ли си сметка какво изгустирало поколение създават? Имайте малко жал поне към децата бе!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван

    15 1 Отговор
    Литовските ученици да се учат да стават индианци-Чероки, Семинол, Илини, Дакота, Команчи, Ацтеки, Маи, Навахо, Апачи, Лакота.

    Коментиран от #17

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зелето

    19 1 Отговор
    Страх, страх трябва да има. Спокоен живот никога повече
  • 7 Раданч Татлъту

    19 1 Отговор
    Вакуумните бомби не правят рани,напрао се изпарявяш!🚀🚀🚀🥳🤡👍
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кочо

    21 1 Отговор
    Поляци, литовци, латвийци, естонци, в името на САЩ и евроатлантическите ценности, в името на цивилизационния избор да постъпим мъдро и самоотвержено както украинците, да дадем твърд отпор на агресора и да паднем в боя горди и непримирими! Преди това можем да направим няколко парада на гордостта, за да се знае, че сме на правилната страна с правилен цивилизационен избор! Освен да привързват рани да научим децата да викат от 3 годишни Слава Украине, слава героям!

    Коментиран от #24

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    20 0 Отговор
    А в случай, че атаката не от Русия, какво ще правят учениците? Ще оставят ранените непревързани ли?
    Толкова сте смешни, дойчевеле! Чак сте жалки.
  • 13 Хе,хе...🤣!

    16 1 Отговор
    Дойче Зеле вече се изчерпа на тема-,,Войната в Украйна"...!И взе да си изсмуква от пръстите безмислени и кухи темички и сюжети...
  • 14 По скоро да ги учат как се погребват

    12 1 Отговор
    болни мозъци, заради които света се запали. САЩ загуби световното лидерство и го удари по мутренски, взе да изнудва света, а подлогите им подриват държавите си. И България трябва да очаква бой по канчето!?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 НОВИНА НА ЧАСА!

    6 0 Отговор
    В случай на атака от Литва: литовски ученици,няма да се учат да превързват рани...!
  • 17 Мефистофел

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    И Сиукси.

    Коментиран от #22

  • 18 гого

    8 1 Отговор
    Новината на часа хахахха джендърите са неадекватни тотални перковци ,ученици се учат да правят превръзки а бе джендъри
  • 19 НОВИНАТА НА ЧАСА Е ДРУГА!

    9 0 Отговор
    ИРАН И АРЖЕНТИНА ПОДАДОХА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ЧЛЕНСТВО В БРИКС...!

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Изчей палячоооо

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "НОВИНАТА НА ЧАСА Е ДРУГА!":

    Това тебе не те грее..аржентина е във фалит Иран са със санкции..

    Коментиран от #26

  • 21 Да учат руски

    7 0 Отговор
    и Китайски, испански за удоволствие. А проДажният им елит да се кротне, че ще има "ние сме шофьори, готвачи и сервитьорки".
  • 22 Иван

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "Мефистофел":

    Чейен, Маями, Чоктау, Шошони.....много са.......били. Населението е било около сто милиона (повече от това в Европа)......преди да бъдат открити от македонците.
  • 23 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "НОВИНАТА НА ЧАСА Е ДРУГА!":

    Да ги приемат. Те са независими от Израел и кабала нацизма.
  • 24 Опааа

    0 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кочо":

    Кочо теб май са те учили да викаш само слава на КПСС и др нема значение кой важното е да викаш и то силно
  • 25 Не се хабете напразно.

    3 0 Отговор
    Стигне ли се до там, няма да има кой кого да превръзка. Глупави наивници.
  • 26 Смешник си

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Изчей палячоооо":

    А ние, с "ценностите" цъФтим та връзваме от благоденствие.
  • 27 ПОНЕ ЩЕ НАУЧАТ НЕЩО , А НЕ КАК СЕ БИЯТ

    1 0 Отговор
    ДОЗИТЕ С КРИСТАЛИ ПРАЩАНИ ОТ БРАЦКИТЕ ЗАПАДНИ ЦИЛИВИЛИЗАЦИИ И ТЕХНИТЕ ИЗВЪРТЕНИ ЦЕННОСТИ И ЦЕНИТЕЛИ !
  • 28 КАКВО ЩЕ ПРЕВРЪЗВАШ КАТО СЕ ИЗПАРИШ

    0 0 Отговор
    ОТ АТОМА , ПО - ДОБРЕ Е ДА СЕ НАУЧАТ КАК ДА НЕ ВЛИЗАТ В НАТО ЕС И РАЗНИ ТАКИВА ДЯВОЛСКИ СЪЮЗИ И ЩЕ ОЖИВЕЯТ ............... ИНАЧЕ НЯМА ДА КАРАТ ДЪЛГО ........
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания