Last news in Fakti

22 Юни, 2022 09:15 5 706 43

Ангел Джамбазки пред ФАКТИ: Позицията на Радев за френското предложение ме изненада

  • ангел джамбазки-
  • вмро-
  • северна македония-
  • макрон-
  • френско-
  • предложение

Ще бъде изключително смешно и позорно, ако България се съгласи да започнат преговори при тези условия, а Скопие откаже да прави заложените промени, казва евродепутатът

Ангел Джамбазки пред ФАКТИ: Позицията на Радев за френското предложение ме изненада - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дългоочакваното предложение на френското председателство на ЕС, свързано с ветото на България за Република Северна Македония, за което се говори от дни, е постъпило в Комисията по външна политика в Народното събрание. По темата потърсихме за коментар евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки. Ето какво сподели той пред ФАКТИ.

- Г-н Джамбазки, Франция се намеси може би най-сериозно в отношенията между България и Северна Македония, ако погледнем на нещата в европейски мащаб. Каква е вашата оценка?
- Това не е първият опит за намеса в отношенията между двете страни. Имаше германско предложение, имаше португалско предложение…

- Да, това е така. Но френската инициатива най-добре описва и показва исканията на България?
- Това е вярно, но си има и причина. Френският президент Макрон отчаяно се нуждае от някаква декларативна победа, след като напоследък му се струпаха доста загуби, а в последно време и изборни такива. Така че дори и чисто формалното започване на преговори за влизането на Северна Македония и Албания в ЕС за Макрон ще е добре за него. Истината е, че френското предложение има някакъв напредък във вида, в който ни го представят. Но съществуват и доста неясноти.

- Като например…
- От една страна има насърчаване Северна Македония да промени Конституцията си преди началото на преговорите, но неясни остават други важни теми – говорим за езика на омразата, премахването на всички символи, които са свързани с насаждането на омраза, промяната на учебниците по история и т.н. Просто липсва конкретика кога и как трябва да се случват нещата. В един момент това предложение изглежда като дайте да направим нещо, за да се приключи с тази история. А това, разбира се, не може да бъде прието от нас. Едно чисто формално и декларативно включване на българите под името държавотворни в Конституцията е добра новина, но напълно недостатъчна, за да кажем, че Договорът за добросъседство се изпълнява. А в Скопие това предложение се разглежда като все едно последно условие и от тук нататък те нищо няма да правят. Виждаме, че в позицията на Скопие ясно се казва, че няма да се подкрепи промяна на Конституцията. А това, само по себе си, прави френското предложение безпредметно. За да промениш Конституцията в Северна Македония трябват гласовете на 2/3 от депутатите. И ще бъде изключително смешно и позорно, ако България се съгласи да започнат преговори при тези условия, а Скопие откаже да прави заложените промени. Тогава ние всички ще бъдем в много унизителна позиция като нация и държава. Говоря и като хора, които трябва да защитим правата на нашите сънародници там с българско самосъзнание.

- Но нали се твърди, че ЕС става гарант, че това, което ще се запише, ще се спазва и изпълнява… Такава е идеята?
- ЕС бе гарант и на териториалната цялост на Украйна, а там в момента се води война. Какво прави ЕС? Гледа осъдително… Нека да си припомним, че именно Макрон бе гарант на Минските споразумения, които не се случиха! Каква ще е ролята на ЕС като гарант е нещо много имагинерно. Мога да кажа какво те си мислят да правят, говоря за Брюксел. Да ни засипват с нищо не значещи витиевати брюкселски фрази от сорта „… ние насърчаваме двете страни да работят много добре за подобряване на отношенията“. Подобни неща ще четем до припадък.

- Какво е решението тогава…
- Записването на ясни срокове. Това е нещо, което ние бихме искали да видим. Примерно. Започваме преговори, но в срок от 6 месеца се въвеждат такива норми в образователната система в Северна Македония, които не насаждат омраза към българите. В срок от 1 месец се премахват всички табели, които насаждат омраза към българите. Когато такива неща се запишат в преговорната рамка, тогава можем да си мислим, че ЕС ще е някакъв гарант. Иначе само фрази ще чуваме. Ще виждаме опити на хората в Скопие нищо да не променят, а у нас една част от политиците ще гледат да се измъкнат, да приключат с темата, защото им е неудобна. Говоря за управляващите.

- И в цялата тази ситуация се появи интересен нюанс, след като президентът Румен Радев направи изключително позитивен коментар на френското предложение. За първи път той си позволява подобно нещо?
- Позицията на президента Радев бе изненада и за мен. Одобряването на предложението не влече след себе си правни последици. Предложението трябва да бъде облечено под формата на документ от българския парламент, да бъде съобразено с нашите правни норми. Няма как просто да се гласува в Народното събрание някакво предложение – било то френско, конгоанско и т.н. Има си правила и правни норми, които трябва да бъдат изпълнени.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не съм чел статията

    34 17 Отговор
    Мен ме изненадва как тоя и още много бездарници,безделници са на държавна хранилка

    Коментиран от #23

  • 2 глоги

    16 1 Отговор
    Позицията НА Радев. Радев не е позиция.
  • 3 Българка

    32 9 Отговор
    Ако подкрепим предложението на ЕС чрез Франция и РСМ впише българите в конституцията си, а чак след това вдигнем ветото, това ще е невероятен пробив и победа за националните ни интереси. За другите ни условия и спазване на договора с нас България винаги може да наложи вето в процеса на преговори. Но аз съм почти сигурна, че РСМ няма никакви намерения да променя конституцията си. Това ще е звучен български шамар, който ще покаже на ЕС, че натискът трябва да е не върху нас, а върху лъжливите макета.

    Коментиран от #5, #31, #34

  • 4 Илхан

    27 10 Отговор
    Кара кола с 2 промила алкохол ще ми се прави на патриот мокри народа с маркуч, марш в сараите.
  • 5 Мдаа

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Много малко хора ще разберат обаче това и най вероятно няма и да прочетат един анализ на предложението. Аз съм сигурен че РСМ няма и да иска да го приеме
  • 6 Белгийски полицай

    16 1 Отговор
    Абе ти успя да избягаш унгареца обаче го хванаха да слиза по тръбата.Другия път да внимаваш.
  • 7 д-р Косев

    16 10 Отговор
    Тъпунгер е Джамбазки. Трябва да го приемем именно ако сме сигурни, че макетата ще го отхвърлят - така им прехвърляме топката и спираме да се занимаваме с глупости. Македония е загубена кауза за нас, колкото по-скоро го разберем и приемем този факт, толкова по-добре. В исторически план, обсесията ми Македония ни нанесе непоправими щети, като например загуба на излаза на Бяло море, който в политически и икономически аспект е хиляди пъти по-важен от кирливите македонски чукари. Например, ако бяхме запазили излаза си на Бяло море щяхме да си спестим съветската окупация щото никой нямаше да позволи на Сталин да си направи база на о-в Тасос.
  • 8 !!!?

    14 2 Отговор
    За интриганта Радев "Гаранция Франция" е единственият изход от батака който сам беше сътворил и затова се хвана за това "предложение" като удавник за сламка, още повече че знае, че македонците няма да го приемат ! Много
  • 9 хасан двата у....

    6 2 Отговор
    този дава - ох, как дава
  • 10 Мимч

    17 8 Отговор
    Това предложение на Джамбаски,относно срокове за изпълнение на договора,трябва да се вземе в предвид и да бъде записано,като условие за пускането им от наша страна...
  • 11 Гост

    9 3 Отговор
    ГЕЛЕ,НАЗДРАВЕ..........МНОГО РАНО ДНЕС..............ТИ КАКЪВ СМЕШНИК СИ
  • 12 Тоя

    10 6 Отговор
    с хитлеристкия поздрав , шофиращ на три кила вино , хвърлящ пиратки върху главите на хора от третия етаж и какво ли още не , до кога ще бъде на хранилка на българските и европейски данъкоплатци ?
  • 13 Ефросина

    12 5 Отговор
    Гарант ЕС ?! Украйна2. Нямаме нужда от такъв сценарий. РСМ са прави да не включват "българите" в Конституцията.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 д-р Косев

    10 3 Отговор
    В интерес на истината македонските 💩 ги забърка не Радев, а Боку, щото реши да удари едно рамо на предизборната агитация на МВРО-то. Отгоре на всичко тия пък не успяха да влезат в парламента и го оставиха на сухо в опозиция. Македония е проклятието на съвременна България, който се забърка в тази тема после му остава само да страда.

    Коментиран от #25

  • 16 Има родова памет

    13 2 Отговор
    И няма как Българския народ да повярва точно на Франция,дори и тя да е с добри намерения!.Широка гражданственост е получил изразът - "Гаранция Франция", като нещо без стойност и без тежест.Ние помним и никога няма да забравим Ньой 1919 и жестокото и безцеремонно отношение към България на Френския елит,на премиерът им Клемансо и на цялата политическа клика,облагодетелствувала френския съюзник Сърбия,за сметка на България от "Великите сили",част от които е и Франция!Така,че тогавашна,а и сегашна Франция е ЧАСТ ОТ ПРОБЛЕМА,а не е неговото решение!
  • 17 ервс

    8 5 Отговор
    Мръсен лъжец Джамбаз, наздраве. Ти кого си мислиш че ще излъжеш бре? Със шкембе войвода ще гледате парламента по телевизията мръсни патерици на мафията. Наближават избори и си мислите че сме забравили какви предатели сте, само че бъркаш. Никакъв глас за вас. Хвърли някоя пиратка и се полей с маркуч с вода.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 КОЙ ФИНАНСИРА ПЛАТЕНИТЕ

    6 2 Отговор
    Ви протестиращи ? МАФИЯТА, МАФИЯТА МАФИЯТА!! ПРЕСТЪПНИЦИ НАГЛИ
  • 20 ЕВРОПЕЙСКА ЛЕГИТИМАЦИЯ НА

    11 1 Отговор
    ЮГОСЛАВСКИЯ ВАНДАЛИЗЪМ НАД БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И ИДЕНТИЧНОСТ !!!

    ПОЗОР ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ !!!
  • 21 скриисебепияндур

    3 7 Отговор
    Този усеща, че скоро ще остане без работа и много се активира напоследък. Но иначе е срам за България. Срам, че такива пияндури са нашите представители в ЕС.
  • 22 Българин

    9 4 Отговор
    Всъщност Джамбазки е напълно прав. Не може да махнем ветото преди да почне да се спазва договора за приятелство. Иначе после по преговорните глави можем да слагаме вето, ама реално те са за митнически промени, валутни и т.н. Никъде в тези глави не фигурира нашата история и проблемите с нея и българофобията, която е официалната политика на Скопие.
    Така че справедливостта изисква да си отстояваме позицията, както правиха дълги години гърците, докато сърбоманите клекнат. Няма нужда да се мразим.
    А и на ЕС трябва да покажем, че сме равноправна страна членка и този натиск от тяхна страна върху нас е недопустим! Не ние се молим за нещо, а макетата. Не сме им длъжни. Историческите компромиси на миналите правителства докараха тази криза.
  • 23 Баш Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Не съм чел статията":

    Е де да беше само той? Колко много има, които за нищо не стават и са на държавна хранилка!

    Коментиран от #28

  • 24 Тома

    1 2 Отговор
    И тези се раздвижеха с пиниза македония за държавната софра
  • 25 Ефросина

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "д-р Косев":

    Те са татари-българи. Не разбраха от последното ни преброяване колко БЪЛГАРИ сме в България ? Голям залък лапни, голяма дума не казвай
  • 26 джаба

    2 6 Отговор
    младите българи 20-45 години изобщо не ги интересува Македония ,това е дъвка за този бухал и оня изгнил пън
  • 27 нсфб

    1 2 Отговор
    пияндето много е изненадано бо-------- пасмин
  • 28 Я пак почети пак 1

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "Баш Българин":

    Той не е чел статията а ти коментара му
  • 29 ИНЖ

    3 5 Отговор
    Джамбазки, освободи ни от присъствието си!!!! Толкова много проблеми ни връхлитат, а ние се занимаваме с РСМ и то при положение, че Франция свърши работата вместо нас!!!! Изнесоха ни урок по дипломация!!!
  • 30 Мутрохванова

    3 6 Отговор
    А ма, Джамбазлинке, оти се правиш на мъж? Цончо-Пиздалончо, копейкаджията, е по-убедителен от тебе!
  • 31 Мислиш

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    ли, че на францета, англета, мекерате и др. им пука за нас и какво мислят или не мислят да изпълнят макетата?! Те гледат да си прокарват техните политики и интереси и нашата позиция изобщо не ги вълнува! Ние сме като лаещо вързано куче, на което никой не обръща внимание, отвреме навреме му подхвъргат коричка хляб...
  • 32 похотливеца

    3 2 Отговор
    Този е по-противен от всичките гейове.
  • 33 пътник

    2 1 Отговор
    Доста поживя в Европейския Парламент,но нищо не разбра от демократичната политическа култура на Европа.Остана си дребен популист,който от разочарование прие доктрина на омразата.
  • 34 Ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българка":

    Ако сега подпишеме,няма да имаме никаква друга възможност за вето.Поинтересувай се преди да пишеш глупости.И не се бутай на всяка манджа мерудия
  • 35 ангеле

    1 0 Отговор
    тебе кой те пита , че се обаждаш?

    Коментиран от #36

  • 36 даже

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "ангеле":

    да го питат никой не го слуша
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 АДВОКАТ

    3 0 Отговор
    на този риптил заплатата му е 37 000 лева българска пара от данъците на бедния българин
  • 39 Алооо

    2 0 Отговор
    Кога ще изтрезнееш Джамбаски,винаги си на черешата.
  • 40 Кой е, тоя, Ангел Джамбазки??

    1 0 Отговор
    Някакъв политик Мишок, промъкнал се в Политиката!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ник

    0 0 Отговор
    А позицията на Боко не те ли изненада .........отзад!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.