8 Октомври, 2024 16:02 1 983 19

Георги Георгиев: Към Северна Македония - безпощадно

  • северна македония-
  • ес-
  • интеграция

България трябва да затегне издаването на паспорти за македонците

Георги Георгиев: Към Северна Македония - безпощадно - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Залисани, а сетне отегчени от политическата ни нестабилност, обществото ни напълно неглижира набиращата все по-големи обороти антибългарска кампания в Северна Македония. След като приехме „френското“ предложение и вдигнахме ветото си за започване на преговори със Скопие за членство в ЕС, ние решихме, че сме затворили определена страница, която ни конфронтираше със западната съседка и караше европейските ни партньори да разглеждат поведението ни като странно и неконструктивно.

Това коментира Георги Георгиев за "Гласове".

Това, което ние възприехме за край на междусъседската кавга и компромис от наша страна, се превърна обаче в детонатор за македонизма, който изпадна в крайна истерия и което е по-опасно - успя да сформира около себе си един значим обществен консенсус. Днес практически всички македонци (изключвам албанското малцинство) решително отхвърлят възможността българите да бъдат вписани като малцинство в конституцията на страната. Докато подобни възражения за хърватите, черногорците или „египтяните“ няма. Което е изключително симптоматично. Днешните македонци са не просто НЕ-българи, те са АНТИ-българи. И тук вече не става въпрос за идентичност, а за търсене на онзи универсален виновник, върху който ще се стовари отговорността за всички несполуки и травми, което хората около Вардара изтърпяха по времето на своя преход. (Смешното е, че виждаме един типичен български рефлекс - все някой отвън трябва да ни е виновен)

Проблемът е, че за крехкото и лабилно македонско общество, въпросът за конфронтацията с България, се превръща в основополагащ политически рефрен. Залогът за политическия успех вътре в страната се съдържа в заемането на все по-крайни и яростни позиции срещу София.

Опасна е илюзия да се смята, че ние ще преобърнем тази тенденция чрез прояви на толерантност, отстъпчивост, културен и научен обмен или каквито и да било други позитивни подходи. Напротив, всеки български компромис ще затвърждава македонското чувство за превъзходство и усещането, че разговорът със София трябва да се води само от позиция на силата. И всеки техен успех, ще бъде свидетелство за правотата им да заложат на крайния си национализъм и ще ги мотивира да се радикализират все повече.

Сегашното предложение на Скопие, промените в конституцията, касаещи българите, да влязат в сила едновременно с влизането на Северна Македония в Европейския съюз, всъщност представлява пробен балон, тестващ българската и европейската наивност, да не кажа глупост. Ако то мине, антибългаризмът ще е доказал своята висока ефективност и нищо чудно да се превърне в нещо, като неофициална идеология на цялата държава. И ако тази държава, в сегашния си вид, стане член на ЕС, тежко и горко ни.

Затова спрямо Северна Македония, попаднала в плен на крайния антибългаризъм, трябва да подходим максимално радикално. Единственото лекарство срещу съвременния македонския национализъм е албанският „антибиотик“. След като не сме в състояние да преобърнем психологическите нагласи, царуващи по Вардара, трябва да ги използваме в собствен интерес и да ги насочим в русло, което ще е разрушително за самата македонска държавност в сегашния ѝ вид. По- добре на запад от нас да има една албанизирана Македония, отколкото тази, в сегашния ѝ вид.

Под "албанизиране" имам в предвид не демографския аспект, а политическия. Когато външната политика на Северна Македония бъде измъкната от лапите на национализма и ще започне да се диктува пряко от албанските партии или определени международни институции. Това ще се случи, ако сегашният външнополитически тренд започне да става все по-неприемлив за албанската част от населението и неговите политически представители. До степен да постави под въпрос тяхната лоялност към страната и да провокира процеси на сепаратизъм. Тогава, въпросът за евроинтеграцията, ще се превърне в екзистенциален за Македония. И промяната на конституцията, касаеща българите, ще им се види на властите в Скопие като най-малкия проблем, пред който са изправени.

За целта, на първо място България трябва да посвети всичките си дипломатически усилия, за да задълбочи времевия разрив в преговорните процеси на Тирана и Скопие, по отношение на започването на преговори за членство в ЕС. В това отношение одиозни типове като днешния македонски премиер Мицко(в)ски, могат да изиграят перфектно ролята на полезните идиоти.

Както едни големи политичари в Скопие, профукаха 30 години историческо време, надявайки се, че ще преметнат Гърция в спора за името и знамето, така ще е хубаво и днешната власт да посвети своя мандат на промената на френскиот предлог. Ако пък заложат на помощта на Орбан, ще бъде идеално. По-голяма рецепта за провал не може да се измисли.

През това време ние трябва да работим пред евроатлантическите си партньори, за да представим случващото се в Северна Македония като негласна преориентация на страната в геополитически аспект. А ВМРО- ДПМНЕ като инструмент на Белград и Москва. Медийният ропот около Вардара, който представя БРИКС като алтернатива на ЕС, ще пасне перфектно на нашата аргументация.

Ако бъдем чути и разбрани в Брюксел, спирането на предприсъединителните фондове за Северна Македония ще стане неизбежно. В края на краищата, не е лошо и граганите да почустват някакъв някакъв негативен ефект, от политическия избор, който направиха на последните парламентарни избори.

България също трябва да затегне политиката си на издаване на български паспорти (и тяхната подмяна) на граждани на Северна Македония. Това трябва да става вече при допълнителното условие те да декларират и пред властите в Скопие своята българска националност. Която да бъде вписана и в македонските им паспорти. По този начин сериозно ще бъде подкопана тезата за 3500-те българи в страната.

Успеем ли да забавим максимално процеса на започване на преговори на Северна Македония за ЕС, страната ще се окаже в перфектната политическа буря. Ще е налице нарастващ албански сепаратизъм, политическа и икономическа изолация на страната и разцепление на македонското национално ядро. Последици, които македонския национализъм нито ще успее да преодолее, нито да избяга от отговорността за тяхното настъпване. Което ще предопредели и политическата му катастрофа.

Единствения надежда на Скопие остава възможността в София външната политика да попадне в ръцете на хора като Кирил Петков и Весела Чернева, които да... знаем какво ще направят.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    13 9 Отговор
    Ако всеки македонец има български паспорт, по-добре ли е или е по-зле. Ако Сърбия беше в ЕС ,отдавна да им е издала сръбски паспорти на македонците и да ги е обявила за сърби.
  • 2 честен ционист

    6 30 Отговор
    Проблемът за Ганчо е, че никой не го вълнува неговото мнение. Ще дойде Орбан, ще тропне по масата и Костя ще оттегли декларацията. Македония никога няма да впише българите в Конституцията си, понеже няма нужда от навлеци.

    Коментиран от #7, #8, #9

  • 3 Мда

    19 2 Отговор
    На анти-българското поведение трябва да се налагат санкции!
  • 4 Сатана Z

    18 2 Отговор
    Не разбирам защо трябва да има специално отношение към гражданите на чужда държава каквато в Северна Македония?Нито паспорти и вето до последно за присъединяването им към ЕС.Като не може с морков,барем да изядат тоягата.
  • 5 Статията ми

    10 1 Отговор
    Хареса но не можах да разбера кой е този Георги който пише?
  • 6 тиририрам

    7 8 Отговор
    Георги Георгиев има големи заслуги за отегчението, което е обхванало обществото. Във физиолията привикването към дразнител се нарича адаптация, а ние отдавна сме се адаптирали към апокалиптичните прогнози на герберите. Вече съвсем не ги забелязваме. 😄
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Македонец

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Колкото и да крадеш скопиане история и знамена. В Европа не те приемат, със славата на чужди маадя.
  • 10 Край

    3 18 Отговор
    СМ се води от някаква инерция, че който влезе в ЕС получава много пари - по специално евро. Обаче тая умря. Излезе Англия - втория нетен донор след Германия. Германия навлиза в трайна рецесия. И за капак трябва да се храни Украйна с всичко. Така че с парите от ЕС се свърши. С влизането в ЕС тази бедна наша държавичка ще се опразни от млади хора напълно. Оцеляването на българската държава е вече проблемно, на малката българска държавичка направо невъзможно. Единствено Българо-сръбска федерация може да спаси нашего брата.

    Коментиран от #13

  • 11 И-ха..

    4 10 Отговор
    Безпощадно -мале колко сме големи ха ха Тръгнали да се правят на мъже като избиват комплекси към най близките ни братя .Абе тоя гошо що не си ...
  • 12 Перо

    10 0 Отговор
    Просто в сайта на Агенцията за българите в чужбина трябва да бъдат вписани имената и рождените дати на придобилите българско гражданство и положили клетва и условията за лишаване!
  • 13 И-ха..

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Край":

    Прав си донякъде .Не разбирам и защо дават толкова зор македонците за ЕС.
    Има и друго .Давам пример .Във момента техните централи работят с въглища Ако са в ЕС ще ги накарат както нас да ги затворят 2 Второ .Земеделието им е по развито България яде македонски и турски зеленчуци Ако са в ЕС ще навлязат големите вериги с храни и малките зеленчукови производители ще фалират като нашите .3 Трето Цените на услугите там са по добри от българските защото не са свързани с европейските Цена на брекети в България - 5 000 лв В Македония 1 400 лв .И по качествено работят македонците и всичко им е по добро Не ядат сирене с палмово масло като нас а истинско .
    Та ще им накривим шапката ако не влезат в ЕС .Та както е казал народа "Когато губиш -не знаеш какво печелиш "

    Коментиран от #16, #18

  • 14 Роден в НРБ

    4 6 Отговор
    Западните ни "партньори" ще ни го сложат и хич не им пука. На тях им трябва нова територия да правят лидъли и да си продават боклуците. ЕС е като тумор, но хирурга Путин ще го изреже.
  • 15 Макробиолог

    4 1 Отговор
    Икономиката глупако.....когато на първо място българите а след това и македонците започнат да търсят работа в БГ щото е добре платена,тогава и всичките великомак идеологии ще се изпарят.
  • 16 Аху иху

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "И-ха..":

    Ти ходил ли си в Македония, бе умник. Живял ли си там на самоиздръжка. Не, нали. Щото ако беше нямаше да дращиш идиотии.

    Коментиран от #17

  • 17 И-ха..

    2 7 Отговор

    До коментар #16 от "Аху иху":

    Да ,ходя всяка седмица .Имаме приятели там и роднини .Да не пиша колко по богати и красиви са им къщите .
  • 18 Ерсте банк

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "И-ха..":

    Ти сериозно ли?

    Зависи от стандартът на живот, а макетата се опитват да избягат от страната си. Вероятно защото им е страшно хубаво.

    И ние бяхме така 2007, затова сега 3 млн живеят и работят в чужбина.

    Вкусната храна е добре, но трябва да има с какво да я купиш.
  • 19 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Отдавана чакам някой да напише тая статия. Подписвам се под нея с две ръце. Накратко трябва да свършим с братушкането защото то е израз на нашето неразбиране на реалностите в Македония. Време е да работим прагматично за разрушаване на тая антибългарска държава и лишаването и от перспектива. Албанизирането означава придобиване на източен съсед приятелски настроен, докато днешните македонци ако се разбъркат балканите ще воюват с оръжие в ръка редом до сърбите срещу нас ... колко още да ги братушкаме?