Тема: Украйна

21 Юни, 2022 15:47 12 268 40

Русия заплаши Литва, че ще отговори по болезнен начин

  • литва-
  • русия-
  • заплаха-
  • украйна-
  • война-
  • николай патрушев-
  • калининград-
  • владимир путин

Москва не може да има доверие на Запада, каза Патрушев

Русия заплаши Литва, че ще отговори по болезнен начин - 1
Снимка: Shutterstock

Един от хората от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин заяви, че Русия ще отговори по болезнен за гражданите на Литва начин заради спирането на транзита на санкционирани от ЕС стоки към руския ексклав Калининград, предаде Ройтерс.

Николай Патрушев, бивш шпионин от КГБ, който сега е секретар на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че "враждебните" действия на Вилнюс показват, че Москва не може да има доверие на Запада. "Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия", каза Патрушев, цитиран от агенция РИА Новости. "В момента в междуведомствен формат се изготвят съответните мерки и те ще бъдат предприети в близко бъдеще", предаде БТА.

Още новини от Украйна

"Последствията от тях ще имат сериозен негативен ефект върху населението на Литва." След нахлуването в Украйна на 24 февруари отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниското си равнище от половин век, а на този фон Литва забрани транзита от и към Калининград на стоки, намиращи се под санкциите на ЕС. Калининград, който в миналото се нарича Кьонигсберг и е главният град на областта Източна Прусия, през 1945 г. е превзет от Червената армия и отнет от контрола на нацистка Германия. След края на Втората световна война е присъединен към СССР. Ексклавът е заключен между натовските членки Полша и Литва.

Вилнюс обяви, че забраната за транзита на санкционирани стоки през литовска територия е предприета единствено и само с цел прилагане на санкциите на Евросъюза, наложени заради войната в Украйна, и не преследва никаква друга цел. Днес руското външно министерство извика литовския посланик Маркус Едерер заради възникналата ситуация, която вчера Кремъл определи като повече от сериозна. В съобщението за разговора външнополитическото ведомство на Москва посочи, че на посланика е връчен протест заради наложената от страната му "блокада" на Калининград, и се допълва, че транзитът към ексклава трябва да бъде "незабавно" възстановен, в противен случай ще бъдат предприети ответни действия.

"Литва не предприема едностранни мерки - тя просто прилага санкциите на ЕС", каза от своя страна Едерер, цитиран от РИА Новости. Русия обяви, че е предприела така наречената специална военна операция в Украйна, за да разоръжи съседката си и да защити тамошното рускоезично население от опасни националисти. Киев и съюзниците му определиха това просто като предлог за военна агресия.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 го шо

    56 11 Отговор
    "бивш шпионин от КГБ"
    ех, марче марче! септемвриец наш...
  • 2 алф

    22 34 Отговор
    извинявам се но на този памперс мозъка му е изпит преди 30 години

    Коментиран от #4

  • 3 А нас защо?

    41 6 Отговор
    Ние можем да блокираме, нас не можно!
  • 4 Бета

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "алф":

    Изпит като на БИДОН!
  • 5 И като как

    42 17 Отговор
    транзита е част от санкциите? Нали затова е транзит
  • 6 Дългият

    55 54 Отговор
    Ето това са Освободителите.....отиват...Един Господ знае какво Освобождават...но всички виждат,какво заграбват....Калининград е чисто немски анклав...но сега е Калининград....то да е само този.....

    Коментиран от #13, #14, #23

  • 7 Скоро

    59 63 Отговор
    Няма да остане и една държава, с която фашагата Путлер да е що-годе в нормални отношения...

    Коментиран от #40

  • 8 Не мога да разбера

    35 45 Отговор
    Това някакъв виц ли е или пристъпи на умопобъркани русопитеци?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    7 7 Отговор

    До коментар #9 от "Павел Пенев":

    ...Има тук един...идиот.....
  • 12 Бай Лисан

    45 35 Отговор
    Мирише ми на специална военна операция в Литва (Литва минус 50 процента територия)

    Коментиран от #18, #20

  • 13 ГруЮ

    61 19 Отговор

    До коментар #6 от "Дългият":

    Когато Калининград се е казвал Коьнигсберг въобще не е бил анклав. Бил е административен център на Източна Прусия.До 1945 г. От тогава е анклав, а Източна Прусия я няма . Вече е Западна Полша. Нормално- никой не е карал германците да нападат Русия.

    Коментиран от #21

  • 14 Павел Пенев

    58 20 Отговор

    До коментар #6 от "Дългият":

    Ако можеш да четеш, виж Договора за капитулация на Германия,където изрично е посочено че Кьонингсберг е трофей на СССР в резултат на победата на 9 май 1945 год.След тази дата е преименуван на Калининград и не се съмнявай така ще бъде завинаги.

    Коментиран от #37

  • 15 Професор

    29 9 Отговор
    На Потсдамската конференция е решено северната част на германската провинция Източна Прусия с Кьонигсберг да стане част от Съветския съюз. От общо 370 хил. граждани на Райха в града остават само 20 хил. души, като от 1947 до 1949 г. всички немци са прогонени от града, а на тяхно място СССР заселва съветски граждани от вътрешността на страната.

    На 4 юли 1946 г., след смъртта на Михаил Иванович Калинин, бившият Кьонигсберг е преименуван на Калининград в негова чест.
  • 16 Матрософ

    13 14 Отговор
    Пука и на Литва. Ще блокира
    5.136.0.0/13, 95.24.0.0/13, 176.208.0.0/13, 178.64.0.0/13 и готово.
  • 17 оня с коня

    30 39 Отговор
    Отдавна мина времето когато Русия беше СССР и Хрушчов удряше Просташки с Обувката си по Банката в ООН.Некои хора от сегашните в Кремъл обаче така и не искат да се примирят с Факта че Русия е просто Държава с Икономика непо-голяма от Италия или испания НЕЗАВИСИМО от всичките си Природни богатства,а НАТО е 4,5 ПЪТИ ПО-МОЩНА Организация от цялата Руска Армия в Конвенционално отношение.Това отлично го знаят в Кремъл,плашат с Ядрено оръжие,но МНОГО ВНИМАВАТ да не настъпят мотиката!

    Коментиран от #30

  • 18 Емил

    33 39 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Лисан":

    Литва е в НАТО!!! Един сантиметър след границата - и край на Русия!
  • 19 Пъци

    25 11 Отговор
    "Кьонигсберг и е главният град на областта Източна Прусия, през 1945 г. е превзет от Червената армия ..."
    Е не пък,това е изконна земя на Русия!На пък!Нас в первий клас сказали!Там има коренно рускоезично население и ние сме го освободили!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пъци

    11 12 Отговор

    До коментар #13 от "ГруЮ":

    За германците сте прав,ама сега нападащият кой е?Ако го сравняват с този ,от който си бил взел град като справедлив (?) военен трофей,що се цупи?
  • 22 ертъхйк

    34 17 Отговор
    Има една дреболийка която никой не ви казва... Буквално ЕДИНСТВЕНОТО условие навремето Русия да признае границите на Литва след разпада на СССР и осигуряването и ГАРАНТИРАНЕТО на ТРАНЗИТЕН коридор до Калининград. И това е съвсем ОФИЦИАЛЕН документ подписан от Русия, Литва и изненада- ЕС също полага подпис под ГАРАНЦИИТЕ за свободен транзит на хора, стоки и товари през Литва до Калининград...

    Нарушаването на този договор дава свобода на действие на Путин в посока "сухопътен коридор до Калининград" и участъка Кибартаи- Алитус- Карклинес като нищо може да си смени собственика... И не- нато и ес нито могат, нито ще посмеят да направят каквото и да е...

    ПС: За какви санкции говорим когато става дума за ТРАНЗИТ?
  • 23 Элиста

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "Дългият":

    А за полската част от Германия нищо не каза. Дали умишлено, дали защото не знаеш. А знаеш ли кой подели Чехия преди 80 години? Чудя се само защо Молдова е независима държава, след като статуса на тази територия е почти същия, като на Калининград....
  • 24 !!!?

    16 21 Отговор
    От Россия - само заплахи !!!?

  • 25 Сарая

    22 11 Отговор
    Русия ще забрани на стоките от Алиекспрес да минават за Литва …
    Голям и болезнен отговор

    Коментиран от #27

  • 26 Мдааа

    20 32 Отговор
    Още едно доказателство, че режима в Русия трябва да се сменя, час по-скоро! Ще докарат трета световна!
  • 27 !!!?

    16 17 Отговор

    До коментар #25 от "Сарая":

    Тогава Поднебесната Империя да не каже: Владивостокнаш !!!?

    Коментиран от #33

  • 28 1111

    28 12 Отговор
    Прибалтика се приближава до връщане в състава на руската империя, бавно, но с решителни крачки.

    Коментиран от #36

  • 29 Русомразец

    17 27 Отговор
    Русия настъпи мотиката с Латвия
  • 30 БПФ

    26 18 Отговор

    До коментар #17 от "оня с коня":

    Хахахах, смeшник, затова ли целият запад се гърчи под тежестта на СОБСТВЕНИТЕ си санкции, срещу тая "икономика не по-голяма от Италия"? Страшното е, че западните политици са точно толкова негpaмотни, колкото си ти. Всъщност руската икономика е една от най-силните в света и последвалите събития го доказват категорично, ама ти не можеш да го разбереш, няма с какво !!! Дори ОТДЕЛНИ РУСКИ КОМПАНИИ могат да сринат сами цели западни икономики или икономически отрасли, което и се случва !!! Да ми хвалиш някакви натовски армии също е смешно - защото 1 000 000 укри, въоръжавани и обучавани от НАТО цели 8години ядат бой от 200 000 руснаци... а ако Русия вдигне срещу НАТО 3-4 милиона армия? Ама то няма и да се наложи, де - само руският подводен флот може да заличи САЩ и Британия от картата на света...

    Коментиран от #32

  • 31 БПФ

    23 10 Отговор
    Тука става дума за транзит между Русия и Русия. Никакви санкции не могат да се налагат. Има си международни спогодби, подписани от държавицата литва - и тия ще имат късмет ако Русия не си отвори коридор, така че Калининград да граничи направо с Белорусь. НАТО няма да смее и да пpъдне без позволение.

    Правно казусът е равносилен на обикновен сервитут. Както аз, ако живея на третия етаж, нямам право да отрежа тръбите и ел-кабелите в моя апартамент, защото тия дето живеят над мене не ме кефят, така и литва няма право да пречи на транзитните доставки до Калилинград.
  • 32 Не не

    20 12 Отговор

    До коментар #30 от "БПФ":

    Всъщност, руската икономика е доста слаба. Работата е там, че РФ е с най-голяма територия което всъщност и дава доста ресурси! Но от там нататък е нищо! Нито са със силна икономика и като държава с толкова много ресурси, разделени на само 150 млн живеят доста бедно! Какво да кажат хората от останалите държави, които нямат ресурси но са развити в 10 пъти повече от Русия! Русия всъщност е като дете на богати родители, некадърно но има пари. Така, както Русия, никаква икономика, но пари пак ще изкарат, защото имат ресурси. А за ресурсите не се иска акъл! Така, че останалите държави всъщност не са зависими от Русия и руската икономика, а от ресурсите, а те са в Русия по простата причина, че тя е с най-голяма територия в света.

    Коментиран от #38

  • 33 фгхйк

    20 9 Отговор

    До коментар #27 от "!!!?":

    Жокер:

    За Китай държавата "Литва" просто НЕ СЪЩЕСТВУВА. Толкова не съществува, че дори липсва от списъка с държави който ползва китайската митница. Буквално за 1 вечер бяха ИЗТРИТИ великите латвийци и сега дори стоки от али-то НЕ МОГАТ да си поръчат- няма как да изпратиш нещо в държава която не съществува за митниците... Дори едно калъфче за телефона не могат да поръчат- всичко от Китай за Литва минава през посредник...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сандо

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "1111":

    Та тя половината си е руска,при това купена .
  • 37 656569875213254789

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Павел Пенев":

    Вервам ти но само още малко.
  • 38 сноу

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Не не":

    Тия елементарни доводи дето повтаряте като папагали не е трудно да се оборят ,но все пак трябва да се почне от някъде...Примерно от историята ...през почти 200 годишна история тя води освободителни войни в които губи горе-долу по 1/3 от мъжете и 1/4 от жените , през ВСВ практически 1/2 а икономическия и производствен потенциал ,едва започнал ефективно да функционира е 90% унищожен..В същото това време великите ти икономики са заграбили почти половината свят избивайки местното население /живите на роби/превръщайки го в колонии и изсмуквайки всичко ценно от тях../между другото да те попитам сега в БГ не е ли така .??уж концесия ама за жълти стотинки ,пък робите сами отиват при тях, щото ние като вековни бандити имаме силна парична единица.
  • 39 Другият един

    5 6 Отговор
    Явно на едни хора непременно им е нужна световна война за да си занулят сметките и по всякакъв начин изкат Русия да я започне както случаят с Украйна Много е вероятно да я получат но трябва да знаят че ще воюват срещу Русия и Китай което май е мисия невъзможна Пък може и да си опитат късмета
  • 40 Бившите държави

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скоро":

    Литва, Латвия,Естония,Полша Румъния и България,вече са колонии на сащ с марионетни правителства
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания