Last news in Fakti

24 Юни, 2022 19:00 2 095 7

Заради войната в Украйна: ще се прегърнат ли пак САЩ и Саудитска Арабия?

  • джо байдън-
  • сащ-
  • саудитска арабия-
  • реджеп ердоган

Малко вероятно е Байдън и Мохамед бин Салман да се прегърнат толкова сърдечно, колкото Ердоган и престолонаследникът, но темите за разговор са много

Заради войната в Украйна: ще се прегърнат ли пак САЩ и Саудитска Арабия? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Саудитска Арабия е сред малкото страни с капацитет за справяне с енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, казват експерти. Затова Мохамед бин Салман отново се оказва търсен партньор - от Анкара до Вашингтон.

Графикът на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман напоследък е запълнен със срещи на най-високо равнище. По-рано през седмицата 36-годишният принц се срещна с египетския президент Абдел Фатах Сиси в Кайро и с йорданския крал Абдула II в Аман. В сряда разговаря с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Анкара. През юли се очаква американският президент Джо Байдън да посети Рияд.

Тези срещи демонстрират промяната в политическото поведение на престолонаследника. "През първите си години Мохамед бин Салман разчиташе много на ескалацията и на провокации. През последните години той промени тази външнополитическа стратегия", коментира пред ДВ Себастиан Сонс, експерт по темите, свързани със Саудитска Арабия и Персийския залив.

След убийството на американско-саудитския журналист и критик на властта Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. международният образ на противоречивия престолонаследник претърпя сериозни поражения.

Тогава турският президент обеща справедливост. "Ердоган е отговорен за влошаването на имиджа на Мохамед бин Салман в арабския свят след убийството на Кашоги", казва Чинция Бианко от Европейския съвет за външна политика.

Сближаването започна в началото на годината

Днешното сближаване между Турция и Саудитска Арабия е знак за сериозна промяна във външната политика на Ердоган. Помирението започна по-рано през годината, когато Анкара сериозно ограничи критиките си спрямо режима в Саудитска Арабия. Следващата стъпка дойде през април, когато Турция премести процеса срещу двадесет и шестима саудитци по случая "Кашоги" от съд в Истанбул в Рияд. През същия месец Ердоган отпътува за Саудитска Арабия за лична среща с престолонаследника.

След срещата с Мохамед бин Салман в Анкара турският президент заяви, че целта на посещението е била издигането на отношенията между двете държави на "много по-високо равнище".

Причините за тази рязка промяна в отношенията са колкото политически, толкова и икономически. В момента доскоро силната турска икономика е в състояние на свободно падане. А следващото лято предстоят и президентски избори. Заради войната в Украйна страната има нужда и от саудитски петрол.

Рияд може да помогне за справянето с енергийната криза

Според Кемал Киришджи от мозъчен тръст "Бруукингс Инститюшън" мотивите за промяната в отношението на Турция към Саудитска Арабия не са много различни от тези за предстоящото посещение на Джо Байдън в Рияд. Въпреки това стоплянето на взаимоотношенията на престолонаследника с Турция вероятно ще е по-лесно от това със Съединените щати. За разлика от Вашингтон, Ердоган никога не е обвинявал за убийството на Кашоги директно Мохамед бин Салман, макар да заяви, че убийството е било поръчано от "най-високите нива на саудитското правителство".

По време на предизборната кампания Байдън се изказа остро спрямо Саудитска Арабия, а след като встъпи в длъжност през януари 2021 г. отношенията между САЩ и кралството понесоха тежък удар. Ситуацията се влоши допълнително от публикуването на класифициран доклад през 2021 г., който твърдеше, че бин Салман е одобрил операцията, завършила с убийството на Кашоги. Байдън отказа да разговаря директно с престолонаследника.

Всичко това обаче ще се промени на 15 юли, когато той ще бъде в Рияд за двудневно посещение. И все пак във формулировката, с която бе обявено пътуването на Байдън, се усеща несигурност. В петък американският президент заяви, че не пътува до Саудитска Арабия специално за среща с престолонаследника, а ще се види с него като част от по-широка "международна среща", в която се очаква да се включат лидери на държави от Персийския залив, Йордания, Египет и Ирак.

"Саудитска Арабия е една от малкото страни в света с капацитет за справяне с енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна", заяви пред ДВ Митхат Ренде, бивш турски посланик в Катар. "Дори и да не ви харесва поведението на дадена страна, някак трябва да работите с нея."

Големите залози за Саудитска Арабия

Малко вероятно е Байдън и Мохамед бин Салман да се прегърнат толкова сърдечно, колкото Ердоган и престолонаследникът, но темите за разговор са много. Въпреки процъфтяващия петролен бизнес, дължащ се на глобалния недостиг на петрол, Саудитска Арабия също има много, което е заложено на карта.

Войната в Йемен, в която Саудитска Арабия и САЩ подкрепят борбата срещу подкрепяната от Иран милиция на хутите, все още не е окончателно приключила. В момента тя е спряна, благодарение на американско-саудитската дипломация. Двете страни са силно заинтересовани от ядрената сделка с Иран и укрепването на съюза между САЩ, Саудитска Арабия, Израел и други държави от Персийския залив за неутрализирането на Иран. Срещата може да доведе и до нови регионални инициативи.

За престолонаследника летните срещи могат да дадат началото на нов етап в политическата му кариера и позицията му като регионален лидер. "Байдън идва при него, Макрон го посети, Борис Джонсън също. Така че всички, които имаха огромни проблеми със случая "Кашоги", го върнаха в международната общност", казва Себастиан Сонс. "Това е огромен успех за него и той ще го използва и за вътрешнополитически и пропагандни цели".

По-рано през месеца доминираният от Саудитска Арабия картел ОПЕК+ обеща да увеличи производството на петрол през юли и август. Байдън побърза да приветства този ход.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ще ли?

    3 23 Отговор
    Трябва! руските фашисти трябва да го ухат!
  • 2 Верно ли

    18 4 Отговор
    Зелето, саудитите го отрезаха вече БайДън. Нема кво да им се точите!
  • 3 Даа

    3 15 Отговор
    Всички заедно срещу фашагата Путлер!
  • 4 Човек с памет

    4 4 Отговор
    Байдън е жаден за нефт. Хашоги ще го заметат под килима.
  • 5 иво

    13 2 Отговор
    O Джо !- изкуфял престъпник стар бандит който изпълнява това което му е писано в листовките ? същият - който пада по-стълбите на самолета но иначе е бърз като " стрела " не върви вечно е " тръст ". Убиецът на милиони не вини хора не помни това което казал преди 20 минути не знае защо е там и кога е дошъл. Същия за да " покаже" колко е здравословен и мисли да кандидатства за втори мандат ако го наречем " Бързият , бягащият Джо " - мисля,че няма да сбъркаме .
  • 6 Ленин

    3 4 Отговор
    Естествено,че ще се прегърнат. САЩ управляват целия свят!!!
  • 7 Минувач

    3 0 Отговор
    Нещо да сте чули за санкции срещу Суадитска Арабия дето Хашоги го разфасоваха точно като прасе в консулството им в Истанбул? И това няма начин да се случи без висшочайшо нареждане...Предстои даже да си преговарят!
    Иначе какви ли не санкции се изсипаха за тровениея - недотровен Навални ! Това меко казано е двоен стандарт колкото и на велики демократи да се правят на запад....