9 Юли, 2022 16:04 1 192 2

В Саудитска Арабия правоверни мюсюлмани започнаха последния етап от най-голямото годишно поклонение в света

  • саудитска арабия-
  • мека-
  • хадж-
  • медина

Хаджът - едно от най-големите религиозни събирания в света, е сред петте стожера на исляма и трябва да бъде извършен поне веднъж в живота от всеки мюсюлманин, разполагащ с необходимите средства

В Саудитска Арабия правоверни мюсюлмани започнаха последния етап от най-голямото годишно поклонение в света - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правоверните мюсюлмани, пристигнали на поклонение в Мека, започнаха днес ритуала, включващ символично замерване на сатаната с камъни. Това е първият ден от Айд ал Адха (или Курбан байрам, Празника на жертвоприношението), бележещ края на хаджа, който тази година е най-мащабен от началото на пандемията, предаде Франс прес.

На разсъмване малки поклоннически групи надойдоха в долината Мина недалеч от Мека – най-свещения град в исляма (Западна Саудитска Арабия). Както предвижда церемонията, те започнаха да хвърлят камъчета по бетонни колони, символизиращи сатаната.

Камъните бяха събрани вчера на равнината Муздалифа, където правоверните прекараха нощта под открито небе, след като през деня се събраха за молитви на хълма Арафат, където се смята, че пророкът Мохамед е произнесъл последната си проповед.

Пребиването на сатаната с камъни е последният етап от голямото поклонение, събрало тази година близо един милион мюсюлмани, включително към 780 000 от чужбина, след две години строги ограничения, свързани с КОВИД-19.

През 2015 г. този ритуал стана причина за трагедия поради голяма блъсканица, довела до смъртта на около 2300 души.

Хаджът - едно от най-големите религиозни събирания в света, е сред петте стожера на исляма и трябва да бъде извършен поне веднъж в живота от всеки мюсюлманин, разполагащ с необходимите средства. През 2019 г. в него участваха 2,5 милиона души от цял свят, но през следващите години пандемията накара властите на кралството да разрешат участие едва на няколко хиляди души, живеещи в страната.

Липсата на разрешения за поклонници от чужбина през 2020 и 2021 г. дълбоко разочарова правоверните, които спестяват понякога с години, за да могат да участват в поклонението.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кво ни занимавате

    1 3 Отговор
    с глупости.Арабелите към ги кефи - да си ходят

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.