Last news in Fakti

25 Юни, 2022 19:00 27 492 91

Парчетата, на които се разпада България

  • вот на недоверие-
  • българия-
  • парчета-
  • правителство-
  • дпс-
  • герб-
  • продължаваме промяната-
  • има такъв народ-
  • кирил петков

Днес страната сякаш се е разпаднала на парчета. В колко Българии живеем?

Парчетата, на които се разпада България - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По света говорят за феномена "сбор под знамето", когато при опасност нациите се сплотяват зад лидерите си. У нас е точно обратното, влизаме в политологията с термина "национално разбягване във всички посоки". На историческата есеистика оставям да размишлява дали на тази ни особеност се дължи фактът, че не веднъж сме изчезвали от картата на света.

В колко Българии живеем?

Настоящата катастрофа на българската държава - свалянето на правителството, блокирането на парламента, взаимната нетърпимост между политиците - обясняват с новата коалиция "Ориент експрес", мобилизирана срещу евроатлантическата. Разбира се, разсъждения от типа "cui bono?" ни отвеждат към Кремъл, където вероятно щастливо потриват ръце, а и г-н Петков необмислено нареди руската посланичка до Пеевски и Трифонов като виновница за вота на недоверие.

Русофили и русофоби е, разбира се, едно архетипно деление в българската политика, но като че ли днес нещата са се поусложнили. Имаме открити русофили в БСП и Възраждане, разположени от двете страни на барикадата; имаме открити евроатлантици като ДБ и ДПС, пак от двете страни. За скритите финансови зависимости, разбра се, подозираме герберските строители на руско-турския поток, но пък нямаше ли един енергиен "голям шлем" откъм социалистите?

Други две Българии, които обикновено спрягаме при подобни конфликти - това са София и провинцията. Видяхме ги противопоставени чисто пространствено във времето на вота - на едната страна жълтопаветниците, излезли спонтанно да подкрепят правителството, на другата - докараните с автобуси привърженици на Възраждане в странна симбиоза с тези на ДПС и поздравени лично от г-н Пеевски. "Провинция" тук е метафора: става дума за дълбок разрив между два типа хора, които се намират навсякъде из страната: едните следят медиите, искат нещо от политиците и им държат сметка; другите са потънали в собствените си грижи или просто са загубили надежда, че някакво правителство може да направи нещо за тях. По-добре да послушат десетника, който ги организира, дето се казва една разходка ще направят, гратисен сандвич ще изядат.

Но не мислете, че автобусите нямат и своите екзистенциални основания да ненавиждат жълтопаветниците, които г-н Иванов нарече средната класа. Не стига, че живеят по-добре - че имат възможности да избират живота си, да не треперят пред местни феодали, да спасяват децата си в чужбина - на всичкото отгоре си позволяват лукса да бъдат морални, да дават уроци! Ами по-добре да ме управлява простак, който поне не ми създава чувство на малоценност, нали така? Малко парадоксално, но какво да я правиш човешката природа! Забележете, че същата "арогантност", в която обвиняват Петков и Василев, френските популисти откриват у Макрон - твърде образован бил, твърде интелигентен, абе какво си мисли, че има моралното право да е над нас, обикновените хора ли?

Другото, което чуваме, е, че цари битка за смяна на поколенията. Попаднах на няколко трогателни постинга от млади хора, които се били върнали заради новото управление и след вота се стягат да си ходят. Млади и стари също е стара българска политология - младите искат бързо и напред, старите удрят спирачки. Дали това, което наблюдаваме, е бунт на младите срещу старите? Май не. Петков, Атанасова, Пеевски и Костадинов са всичките на по 40 и няколко години; Минчев, Георгиев, Божанков и Балабанов - на по трийсет и няколко, Атанасов и Борисов на по 63. По-стари са средно в БСП и ДСБ, но нали тъкмо те в момента са на страната на промяната. Сложна работа с тези метафори.

По-убедително изглежда разделението между отворена и затворена България, т.е. хора, които се чувстват граждани на Европа и света, и други, които предпочитат уюта на мястото. Логично ни изглежда първите да са по-млади, но дали е така трябва да кажат демоскопите. Не съм сигурен и че лидерите на ГЕРБ или ДПС са по-малко отворени към света, отколкото харвардците - те просто умело играят с провинциалните емоции на избирателите си. Вземете сценките на Борисов "аз съм прост и вие сте прости" или новото комедиантско амплоа на Карадайъ. От друга страна тези две партии активно участват в европарламента, за разлика от ПП, които още нямат своя европейска идентичност. Има някаква разделителна линия, но май е по-сложна, отколкото си мислим. Например за ИТН гласуваха много наши емигранти, но въпреки че пребивават в големия свят, те са май откъм затворените.

Може би трябва да прокараме границата другаде. Единият български народ разчита на пазара и конкуренцията, другият - на държава, монопол и протекция. Безспорно е, че имаме нужда и от двата, само че твърде лесно се оказа да бъдат насъсквани един срещу друг. И тъй едните се оплакват, че онези паразити смучат от данъците им, другите разпалват патриотична страст срещу безотговорните глобалисти.

Към това се прибавят все нови и нови религиозни схизми - религиозни, защото почиват на страстни, уж морални убеждения, които нямат общо с реалността. Такава е схизмата по темата "Македония е наша" между едните, които живеят във фентъзи версията на миналото, и другите, които ги гледат неразбиращо откъм настоящето. Преминахме през схизми по темата традиционно семейство, мислено като правото да биеш жената и децата; по темата COVID-мерки, съответно правото да заразяваш и да бъдеш заразяван. По всяка тема в социалните мрежи изригва морална непримиримост, от която следва желание за унищожение на опонента - мафиот, соросоид, национален предател. Това превръщане на политическото във фенство виждаме дори на площада - Асен Василев, опитал кариера на оперен тенор, множеството акламира като един наш Павароти; другото множество пък жадува фолк-божеството Трифонов да ги дари най-после с концерт.

Откъде идва този разпад?

Чудя се откъде дойде този разпад. Една причина вероятно е упадъкът на лидерството, съчетан с нарастващ социологически популизъм. Политиците се вглеждат в най-тънките трепети на избирателя и бързат да предложат услугата. Не харесвате украинските бежанци, не искате да пращаме оръжие - моля, партия по желание на клиента. Назад към хартиените бюлетини? Няма проблем! Ако искаме да спрем разпада, вероятно трябва да се върнем към старите ориентири и да ограничим роенето на политическото предлагане, а и оттам - на народите, които днес съжителстват на територията. Ами не ме интересува кой кого е обидил, нито пък какви душевни терзания е изпитал някой - интересува ме да свършат работа. Колко хубаво ще е, ако политиката най-после стане скучна, а дюдюкането и псувните да оставим за стадиона.

Автор: Ивайло Дичев


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 119 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Овертонско джамче

    170 14 Отговор
    Почнаха внушенията за буквален разпад на територията. Украинския сценарий за бългeриcтан не е конспирация.

    Коментиран от #42

  • 2 Боже мили

    119 13 Отговор
    Колко народ живее в България , че да се разпада и дели ? Една трета от Истанбул !

    Коментиран от #6

  • 3 Дааа

    98 68 Отговор
    България след падането на правителството е сплотена!
    Целувката на мафията дпс-герб-Израждане с итн еничери всички я видяха и разбраха.
    Българите разбраха кой кой е.

    Коментиран от #29

  • 4 Делиарман Пелеевски

    90 49 Отговор
    Родопските "българи", Седат у планината, играят с козите, и чакат Крайдъ да ги извика на расотка до Софията, и да им даде по 40 лева да ударят по една столична свинска пържола, и да ходят пак по планната, да играят с козата!

    Коментиран от #36, #72

  • 5 Дичев

    142 14 Отговор
    че си предател на род и родина знаехме. Но вече надмина себе си - да радееш за разпада на България. Фенерите са малко.
  • 6 Ай стига бе

    52 8 Отговор

    До коментар #2 от "Боже мили":

    Една трета от Константинопол!

    Коментиран от #15

  • 7 Пхах

    77 10 Отговор
    Кви са тези п.и.н.г.в.и.н.и бе? Българките не се опаковат като тези.
    Само си помислете в тези жеги, тези опакованите как се потят и на какво миришат.

    Коментиран от #17

  • 8 Разпръц

    71 11 Отговор
    Толкоз си можем..най-продуктивната част от населението емигрира..тука селяните управляват държавата във момента и крадат
  • 9 Русофилията е като опиум - тя уврежда и

    30 88 Отговор
    разпада българския народ. „При всяка война с Турция руските войски са извличали български маси от нашите области и са ги заселвали в Югоизточна Русия. А оттам са прогонвали татари и черкези, които са бивали прехвърляни отсам Дунава и са се отдавали на плен и сеч у нас“./Антон Страшимиров, Диктаторът, изд. Изток-Запад, стр.141/
    Но тази рана бързо зараства. След оттеглянето на турските войски от нашите земи, селяните си преразпределят бейските земи и затова , разбира се, те са благодарни на русите. Срещу това преклонение пред всичко руско се издигат гласове сред старото ядро от хъшове от ботевския кръг, после от страна на някои от завършилите своето образование в Русия, от придошлите от Бесарабия българи и прогонените от родината си руси-нихилисти.
    „И се добива постепенно следното деление между стари и млади, т.е. между бащи и деца, първите са за официална Русия/ „русофили“/, а децата против нея - / „русофоби“/… И това създава психическа трагедия: стари и млади се делят не по въпросите на българската общественост и на българското държавничество. Бащите се кланят досущ определено на руското завоевателство, респективно на руския цар, а децата се надъхват нихилистично към руският царизъм и зреят наистина като български граждани ....“ /Пак там, стр.145/. Внимателно следящи борбите в самата Русия /анархизъм, марксизъм/ младите се захранват с непримирима враждебност към деспотична Русия, опора на реакцията в света.
  • 10 жалко

    64 39 Отговор
    Слави продаде властта на тиквата !!!!Това е жалката истина !!!
  • 11 Фактъ

    39 88 Отговор
    Тази статия е много сложна за осмисляне от електоратите на герб - ДПС , Възраждане , БСП и ИТН , русофили и туркофили . Браво на автора , великолепна статия !

    Коментиран от #12, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дреболия

    121 2 Отговор
    Не разбрах, какво ще правим с деленето на бедни, оцеляващи, богати , и все по-богати? Тези дреболии.

    Коментиран от #41

  • 14 Хихи

    87 8 Отговор
    Словоблудство е най подходящия анализ на статията.
  • 15 Какъв

    11 34 Отговор

    До коментар #6 от "Ай стига бе":

    Константинопол , бе , пишат ти Истанбул ? Та Константинопол е имал около 500 жители , ама що да не си изявиш невежеството и със старание да изпъкнеш като "умник" ? Пред себе си !

    Коментиран от #26

  • 16 Импийчмънт и съд

    63 17 Отговор
    Просто правителството на баджанаците трябваше да си отиде. Момента никога не е благоприятен. А това правителство беше инсталирано с любезното съдействие на пРезидента Разединител. Който сега се дистанцира от него като от ядрени отпадъци.
  • 17 Къде..

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пхах":

    От долу ли?, ами на хамсиено каче.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 старецът и реката

    57 3 Отговор
    Да де, но как да се сплотиме и последваме ,,лидери", който предава род, родина и народ?!?!?! Че тоз Народ, колкото и да го подценяват, не е прост!
  • 20 Госあ

    55 18 Отговор
    Шаманите и оракулите плашат простолюдието със зли сили, но българина трябва да знае, че излизането от ЕС нито е невъзможно нито толкова трудно. Веднъж освободени от магията на шаманите, на секундата ще получим закрилата и помощта на Русия и Китай. География и история 💁

    Коментиран от #47

  • 21 каскетя

    19 37 Отговор
    Има грешки в статията, про-европейски са само партиите ПП и ДБ ,всички останали са руски -ГЕРБ,ДПС,БСП,Президент с целия антураж,ИТН,ВМРО и други партии и партийки , ФАКТ НЕОСПОРИМ.
  • 22 Георги

    67 8 Отговор
    Дойче Веле, Вас трябва да ви забранят навсякъде по света.

    Коментиран от #27

  • 23 Перо

    65 4 Отговор
    Чичко Шорош плаща за разпада,незнайно с чии пари! Даже създаде джендърски факултет по политология,в най-джендърския университет в Европа СУ Кл.Охридски! И това, в държава,която не е известна,даже в Европа. Ами да проверим колко научни работници от системата на образованието и колко държавни чиновници изкараха “специализации” в неговите университети в чужбина! Да не говорим,че изпрати маса съдии да специализират в държави със съвършено друга съдебна система,упражняващи прецедентно право и всички вкупом се върнаха зомбирани с начин на мислене,ала Плевнелиев! Това си е процедиране по одобрена програма за създаване на унтерменши,без национална принадлежност и опростачена ценностна система!
  • 24 Фактъ

    17 6 Отговор

    До коментар #18 от "мозък личинка":

    Много е просто , вижте кои партий са радетели за книжните бюлетини ! Толкова ли е сложно да разберете , защо ? ИТН са изключение , но при тях , какво са казали днес е без значение утре .
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    26 10 Отговор
    ДА ИЗБИЕМ И ИЗГОНИМ
    ГЕРМАНЦИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ
    .....
    ТАКА ЗВУЧИ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ :)

    Коментиран от #87

  • 26 Не 500 а 300!

    25 6 Отговор

    До коментар #15 от "Какъв":

    Затова невежите са извикали италианеца с оня парцал щерка му, да излеят оръдието с което да пробият стените! Даже като се замисля може и 30 да са били, щом 2седмици не-правоверните са клали народа вътре, и не са успели да го изколят всичкия! Аферим бе баджанак! Слава ти на убразуванието (мозъкаъ)!

    Коментиран от #69

  • 27 Перо

    35 1 Отговор

    До коментар #22 от "Георги":

    В най-големите страни има закон за чуждестранните агенти с чуждо финансиране,физически и юридически лица,но това не устройва държавните престъпници в БГ,от управлението на страната!
  • 28 Изоглавник

    64 5 Отговор
    Щом Ивайло Дичев вижда в традиционното семейство правото да се бие жената... това е безкрайно жалко за тоя изоглавен индивид. Още през 1944г. правата на жените са изравнени с мъжете. Законодателството защитаваше жените и като правило при развод децата и жилището отиваше при женета. Първите години след 1989г. западняците се изумяваха,че в инженерните професии съотношението на жени към мъже беше 50 към 50 процента,докато в Британия делът на жените е бил само 10%. Избирателни права на жените в Запада са дадени доста по-късно. И сега....,тия изклеяавни жендъри и секяуални девианти ще ми дават акъл за половете.Отврат!

    Коментиран от #91

  • 29 Име

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Дааа":

    Хайде на бас, че не е разбрал? И пак ще отиде да гласува за БКП/ДС.
  • 30 Само на жадни

    45 5 Отговор
    За власт политици. Никой не го интересува Украйна, Русия или Европа. Всичко е цирк. Подмолни, жалки същества продали душите си за подкрепа от ,, Господарите " . Не ги интересува и народа ни, националните ценности, език, култура. Слушаме чужда музика, кръщаваме фирмите си с английски имена, дори продуктите идват с описание на 6 други езици без български, а тези, които имат са ужасяващо евтини нечетливи! Как допуснахме Сорос и компания да ни измъкне държавността от ръцете ни? Сигурно и ние сме виновни, че не я стискахме достатъчно здраво, а я давахме на заем на продажните политици, които се научиха да ни презират.

    Коментиран от #56

  • 31 Загрижен гражданин

    35 4 Отговор
    Автора заслужава да бъде докладван и интервюиран от компетентните агенции. Явна е, че се опитва да поставя под въпрос единството на нацията и внася идеи, които по-лабилни хора биха възприели буквално. Едно е свобода на словото, друго е да се използват медиите за подобни "разсъждения". Медиите които съдействат за нещо подобно, също би трябвало да отговорят защо помагат в разпространението.
  • 32 хайде бе

    20 4 Отговор
    Такива разделения няма!! ...Има едни други!!...Няма как да живея в мафиотска държава, съвсем преднамерено да ме рекетира на социален,правен и егнически....... принцип, пък аз да и ръкоплскам и да викам ,браво...и аферим!!!...За последно гласувах за българска партия и български президент!!!! Ако нещата не тръгнат на добре, ......икономически, социално и етнически.....ДПС!
  • 33 1453

    27 4 Отговор
    Снимката е много провокативна. Дава знак , за нещо с което турците в БГ си нямат даже и наум... Предупреждавам редакцията : " първо минава и начертават моралните граници".....

    Коментиран от #34, #80

  • 34 Загрижен гражданин

    39 3 Отговор

    До коментар #33 от "1453":

    Факти, спомагат за разпространението на анти-държавна пропаганда. Почват да се самозабравят, подкрепяйки анти-българите от зелето
  • 35 1111

    14 1 Отговор
    Руски и англосакски политици са казвали че имат договорка бг да е разделена на две сфери между тях
  • 36 1453

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Делиарман Пелеевски":

    Подигравката с различния е показател на подлост, не човечност и е достойно за съжаление.Още повече тези хора НЕ ядат свинско. Свинското е забранено и на християните в Библията в Стария Завет: „И прасето, макар че има разделени копита, не преживя; то е нечисто за вас.“ Левит 11:07.Но добрият ХРИСТИЯН ги разбира тези неща.Които не е чел Библията само лае като куче..
  • 37 1453

    10 1 Отговор
    Снимката е много провокативна. Дава знак , за нещо с което турците в БГ си нямат даже и наум... Предупреждавам редакцията : " първо минава и начертават моралните граници".....
  • 38 1453

    24 1 Отговор
    България не се разпада, никога не се е разпаднала и няма да се разпада. Но за политическия елит на България не мога да гарантирам нищо.
  • 39 ПроЗд соросоид

    25 1 Отговор
    Снимката насажда религиозно и етническо разделение,а авторът също прави внушения за хора второ качество. Да не очакваш такава просотия от изявения соросоид Дичев... ама и най-умнокраставият накрая се оказва малко проЗд. Ще го емне ли Гешакът?

    Коментиран от #44

  • 40 Серверна

    2 0 Отговор
    Южна , западна
  • 41 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Дреболия":

    Ти па си много дребнав ! 😂😉
  • 42 Бледолики

    20 5 Отговор

    До коментар #1 от "Овертонско джамче":

    Забрявяш едно нещо и то се казва Възраждане! Ако онези със синята кръв изпуснат подобна идея и партия тогава статуквото да владеят цяла европа и да си правят каквото си поискат малко им се изплъзва от пръстите! На балканите сега само Сърбия и Унгария се дърпат малко, ние сме просто глупави и търпеливи и при нас може да се очаква всичко! Вече оправиха и въпроса с Русия като я отдалечиха от Европейските пазари, сега трябва само да прикоткат още някоя държава към НАТО и да се въоръжават до зъби! След това няма кой да ги спре, ще се стигне до неминуемият ядрен удар! До сто години ще се поизчерпа и петрола, ще понамалее газта, ще има невероятно засушаване! Водата ще е по скъпа от злато, и ако някой не е натиснал бутона, то нещата ще са вече извън всякъкъв контрол за елита! Какво остава за нормалният слугуващ на елита човечец! Със Възраждане ще бъде малко по весело ей така за добрият стар баланс! И като гледам хората около мен си мисля че ще са най малко втори!

    Коментиран от #52

  • 43 Матей преображенски

    14 9 Отговор
    ЛЕСНО Е да се анализира обществената психология и патология,като се обърне колата,пътища много.Държавата е в тупик,задънена улица,американците са виновни,по времето на уж лошия социализъм подобна ситуация беше немислима.Та,не е лошо българския народ да се размисли и задейства да се върнем в старото русло,а не както сега да се борим с планина ново русло да пробиваме,нещо абсурдно и съсипително.Щатските мура-фети скоро ще претърпят крах,в ЕС не бива да оставаме,и в нато,руската орбита ни очаква с нетърпение.
  • 44 1453

    7 3 Отговор

    До коментар #39 от "ПроЗд соросоид":

    Благодаря, на същото мнение сме.
  • 45 Крас

    11 3 Отговор
    Не чета и не коментирам DW.
  • 46 Доко

    25 5 Отговор
    През есента на 1989г. Тодор Живков остави едно образовано българско общество, което избегна кръвопролития само за това, че беше образовано. За почти 33години опорочена демокрация и демографски срив от това образовано общество почти нищо не остана. А утре когато настъпи момента виновните политици за тази заплаха за националната сигурност. Трябва да понесат своята отговорност и незабавно да бъдат арестувани и съдени но не бутафорно, както някой политици.

    Коментиран от #63

  • 47 Деница

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    ... от един господар ... на други, викаш ...?!

    Коментиран от #61

  • 48 Анонимен

    30 4 Отговор
    Авторът си позволява фриволни твърдения, минава през откровени лъжи и стига до истински обиди към различни части от обществото. Такива статии са безполезни, да не кажа вредни. Сякаш се цели още по-голямо разделение сред народа.

    Коментиран от #51

  • 49 Урюрвкос

    10 0 Отговор
    разделяй и владей---divide et impera
  • 50 може и друго

    9 0 Отговор
    Делене: на тъпаци и антитъпаци. Найс, а?
  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #48 от "Анонимен":

    ...........а ти какво очакваш от ОТРОВНИ ЧЕРНОГЛЕДЦИ????
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ясновидка преди 32 г

    9 2 Отговор
    20 правителства в България ще се сменят, преди да дойде доброто за българския народ. Ще се изредят да я управляват много партии, но нищо няма да постигнат. Напротив – ще я крадат. Ще минават тия, ония… на Кирил 20-то. Ще загубим територия - Македония.

    Коментиран от #54

  • 54 ако

    4 4 Отговор

    До коментар #53 от "ясновидка преди 32 г":

    вярваш на ясновидци няма надежда да ти се налее мозък......
  • 55 СССР

    1 7 Отговор
    Цял свят тъжи за руският майкъл-джаксън, българите - не?
  • 56 по-добре

    3 10 Отговор

    До коментар #30 от "Само на жадни":

    сорос да контролира бг отколкото путин - ФАКТ
  • 57 Бат Пешо

    16 3 Отговор
    Зелето винаги са челниците на най-гнусната и долна пропаганда. И дъното на септичната яма с ръце ще я загребат за някоя кинта повече
  • 58 Дада

    17 2 Отговор
    И у нас се обединиха,стари,млади,партии дето по цял ден се хулят.Обединиха се в името на поръчката от Брюксел и за национално предателство.
  • 59 Машала

    16 4 Отговор
    Толкова е простичко всичко. Изпростяла нация! Щом децата не знаят кои са Левски и Ботев за какво говорим изобщо. По Тошово време Ботев беше комунист, а сега престъпник в Турската империя! Е каква държава ще имаме? Днес голям рев по Македония. Ами кой я предаде? Другарят Георги Димитров и император Сталин. Ами хора, как да ни обичат македонците? Приказваме простотии, че Македония е наша. Ами не е. Тя е на тези, които живеят в нея. Хем искаме да докажем, че е българска, хем не щем нашата история да е тяхна. Луди сме за връзване. Бойко като тръгна да прави западните Балкани част от ЕС, защо после сложи лопатата! Ние не на 10, а на 1000 държави да се разделим, пак ще е същата, войвода, байрактар и предател. Това е нашето верую. Всеки път си постарям едно нещо "И твоят един син Българийо" и него сме предали! За нас няма нищо свято!

    Коментиран от #60, #75

  • 60 Госあ

    12 2 Отговор

    До коментар #59 от "Машала":

    Разбира се, че Ботев е бил комунист. Прочети “Смешен плач”. Там дори е упоменато на кое комунистическо движение е сподвижник. На Прудон. Прудон е значително по умен от маркс и прословутата принадена стойност на маркс е всъщност Прудонова. Проблемът на Прудон за мен е, че пренебрегва кооперацията и конгломерацията като движещи сили на еволюцията. Това е основа и на марксизма и на фашизма и затова водят до най колосалния напредък на обществата. Анархията е лишена от високи технологии и постижения.
  • 61 Госあ

    6 3 Отговор

    До коментар #47 от "Деница":

    Без да служиш на някой, никога няма да бъдеш майстор.
  • 62 Тия джендъри

    28 4 Отговор
    Продължават да възприемат света в черно-бало. Нямат акъл да разберат, че ако си против чуждестранни войски в Родината, че ако не си съгласен една кюрдка да определя дневния ред у нас, че да се харчат милиарди за неща, причиняващи смърт, вместо за детски градини и за добруването на родителите ни, не означава, че човек е Русо (американо, африкано и т.н.) фил, а е трезвомислещ. Е, за това ще ги мачкаме. Както и заради плиткоумието да се кланят сляпо на т. нар. евроатлантически ценности при положение, че има само едни ОБЩОЧОВЕШКИ ценности и никой няма шанс да ги узурпира.

    Коментиран от #90

  • 63 Истина

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Доко":

    Жалко за това обречено поколение на миещи в клишета, както и за нас
  • 64 89974379

    17 2 Отговор
    Дичев е платен лобист,поръчков журналист и какъвто там от групата на " татарите" македонисти!Написал една боза
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Ника

    11 0 Отговор
    Да."Политическото роене"не произвежда мед,а отрова,която приемаме с възторг,а после се сещаме,че сме лишени от противоотрова.Тъй де -" вторият" акъл трудно се справя с "първия".
  • 68 Многополюсен свят

    19 4 Отговор
    При социализма България беше просперираща държава във всяко отношение и хората бяха щастливи.

    После дойдоха американците и ни казаха как тряба да живеем. Казаха, че Русия е лоша, а те са добрите... Казаха, че преди сме живяли много зле. За настоящето мълчат.

    Така се роди Голямата лъжа!
  • 69 Някой

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Не 500 а 300!":

    Не е бил италианец, а унгарец. С неговите технологични умения , се отливат топовете , които сриват непревземаемите стени на Константинопол. Урбан се е казвал, и има паметник в Одрин. Една неоценима помощ ,пратена от католическият свят , да помага на мюсюлманският , да затрият православният.
  • 70 Улпия Сердика

    12 2 Отговор
    Като го слушам тоя /щото не слиза и от ТВ/ колко лъжи дрънка, с какво откровена омраза към българите, искрено му пожелавам да му падне някоя саксия на главата. То пък бива бива...пяна му излезе на устата. Да ни убеди в нещо, които няма как да повярваме - защото са измама. Не разбра ли Ивайло, свинарю, че българите обичаме Русия, поне някой искрено обичаме, защото другите ни прецакват веднага като ни хванат. Кого да обичаме - македонците и сърбите ли, дето ни мразят и в червата, или пък лицемерните гърци, турците ли може би?! А най-вече пък краварите, които се чудят колко кожи да ни смъкнат. Айде разкарай се.
  • 71 Тошко

    12 1 Отговор
    Страната на Дойче Веле е Германия, не е България. Не зная дали Германия се разпада на парчета, но честно казано, не ме и интересува.
  • 72 Нашия

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Делиарман Пелеевски":

    Кога си ходил последно в Родопите?! Почти са обезлюдени, останали са само възрастни хора. Земите вече са запустяли, стада почти няма, а където има са на изживяване. Кой да си играе с козите?! Играеш си ти, с нелепите си коментари.
  • 73 А50

    11 1 Отговор
    За дойчето пишат еничари, със тях неможе да се разберем и като загубят власт зопочват да говорят за обединение, но пак да е на тяхното, другите имаме нужда от цивилизоване. Само те са носители на истината и правилните ценности. Неразбраха ли че народа премина отвъд точката на болката и ще дойде време за тричане
  • 74 кюмюря от Дра гал евци

    8 2 Отговор
    Какъв сбор ,под знамето на кого ? Под знамето на монополиста , олигарха , крадеца и приватизатора ! Е и , за какво сплотяване може да става дума питам .....! Ако ИСКАТ сплотяване поне да бяха организирали някой друг референдум по важните въпроси за страната но как като кражбите са по важни ........

    Коментиран от #76

  • 75 де юре

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Машала":

    Не знам нито за един император на който са му пришивали копчетата на мундира или пък на който близките му са пътували в обществения транспорт , но щом казваш император нека е император . За мен Сталин си е бил хазяин но с много допуснати грешки (а кой казва ,че има идеални ) !
  • 76 Простия

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "кюмюря от Дра гал евци":

    Право казваш но има само едно но трябва първа да се промени закона. Събирането на 400 000 гласа е почти непосилна задача. Само Слави успя да се справи с нея и закона пак го прецака със някакви 12 000 гласа.
  • 77 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 6 Отговор
    Там където има руско влияние е така.
  • 78 Фффффф

    2 0 Отговор
    Вижте лидерите,водачите на партиите и политическите движения и ще разберете каква е масата която ги следва и избира за народни представители, жалка картинка
  • 79 Последния Софиянец

    5 8 Отговор
    България трябва да се освободи от руско влияние за да бъде добре.
  • 80 фалшиво

    10 2 Отговор

    До коментар #33 от "1453":

    Снимката не е от България. Жените в Бг не ходят облечени по този начин.
  • 81 Браво

    8 0 Отговор
    Кой умник и позволи на тези да си правят партия! Какви права и свободи нали сме демократична държава! Самото име си противоречи! Някой се опитва да ни извива ръцете! Знаете ли колко милиона турци живеят в Германия , Австрия и къде ли не по цяла Европа , защо никъде нямат партия? Тази партия работи повече за обръча си от фирми , а не за БГ!
  • 82 Наблюдател

    8 1 Отговор
    Заключенията в горе написаното до не малка степен се дължи и от ежедневните писания на DW! Основен глашатай на същата видно е и Ивайло Дичев.
  • 83 Глупости!

    4 1 Отговор
    България се "разпада" в идиотските мисли и празни приказки на корумпираните и алчни политици! Стига плашене и глупости!
    Народът ни е мъдър, толерантен и единен. Живеем си в разбирателство с всички етноси - роми, турци, арменци, евреи и т.н. Не толерираме престъпниците и крадливите политици от всички етноси. Това е! България е и ще пребъде. Лошотията ще остане в историята!
  • 84 Митев

    3 0 Отговор
    Времето ще покаже,кой крив,кой прав,но и това ще е временно,света винаги е бил в движение и никога не е знаел какво иска ,жалко за пропиляното време и възможности.......
  • 85 Фактилъжливи

    4 0 Отговор
    Дичев много злоба срещу българщината. Снам и Бог! За Бог род и отечество българско!
  • 86 А братя роми

    3 0 Отговор
    Къде са в целият филм? Май много ги подценявате или в бъдеще време това ще са новите българи?
  • 87 Нож за обрязване на султана

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Какви германци в България,има(да избиваме)?Аз знам само за некакви турци от тюркски произход,кажи за тях бе хане..."Който нема калпак,има само мерак...."
  • 88 Бай Танас на Кюшето

    2 1 Отговор
    Българинът иска да работи в България, да получава английска (в краен случай германска) заплата и да харчи в Турция. И, ако може (силно е настоятелен) да няма данъци.
  • 89 Радо

    2 0 Отговор
    Всичко написано е невярно!За какви софиянци се говори,за каква провинция?
  • 90 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Тия джендъри":

    Всъщност на тях все още им е ясно това, което казваш, но не е в техен интерес да съществува. Затова по всякакъв начин се мъчат, с поставени лица, с манипулации в медиите като тази статия, да изкарат, че всеки който не мисли като тях е нискообразован, глуповат, от село, дори достоен за презрение. Има по-млади хора, които само в желанието си да не изглеждат такива се насочват към определена идеология. Ето виж едно си знае едно си бае - уж статията е полит. Разделение, но пак ни втълпяват, че който не иска да си боде 10 ваксини, който е против конвенцията им е ограничен, заблуден, направо допотопен. Всеки разумен човек би видял в тази статия манипулацията.
  • 91 Абсолютно вярно

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Изоглавник":

    Абсолютно си прав. Статшята е една боза, но това се плаща. Аз сам се женила преди Западните ценности да навлязът в България и ние се женихме по любов, а не за мутри и гъзари.В нашите традиционни семейства и в службата жените имаха същите права и заплати като колегите си. А това за разделението на народа на симпатизанти на различни партии е нормално. Няма нужда да сме като САЩ-2 партии и толкова. Проблемът е че кото докопат властта повечето политици мислят за далавера, комисионни а не за предизборни обещания и просперитет на ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ.