Last news in Fakti

24 Юни, 2022 15:00 4 546 16

Георги Тенев пред ФАКТИ: Отстъпката от 25 ст. е рецепта за фалит на малките бензиностанции

  • георги-
  • тенев-
  • горива-
  • отстъпка

Търговците ще дадат около 25 000 лева на хората на месец и после ще ги чакат от държавата, казва експертът

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква е схемата за ползване и плащане от страна на държавата за компенсацията от 25 ст. на литър масово гориво, но до 50 литра. По темата пред ФАКТИ говори Георги Тенев от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

- Г-н Тенев, как ще се отчита в търговския обект тази отстъпка от 25 стотинки, когато зареждаме на бензиностанция?
- Формулата за 25 стотинки отстъпка от цената на масовите горива спокойно можем да кръстим рецепта за фалит на малките бензиностанции. Самата методика на предоставянето на тази компенсация е така записана, че малките бензиностанции може и да не я дочакат. Имам предвид, че ще фалират преди да си получат парите от държавата. Нека да е ясно, че ние, от Асоциацията, подкрепяме идеята да се предостави такава компенсация, но това да си го направи държавата. А не чрез икономически субекти и обяснявам защо. Методиката е така направена, че тези 25 стотинки на литър - до 50 литра на зареждане, ще се предоставят от самия краен разпространител на горива, тоест от бензиностанцията. А след това ще се прихваща от ДДС-то, което търговецът има да внася или директното сумата ще трябва бъде възстановена от държавата. При търговията с горива в момента цената на едро и тази на дребно е почти една и съща. Говорим за разлика на дребно до 4 стотинки на литър, която варира според деня. При средните търговци разликата масово е 2 стотинки. И те нямат ДДС за възстановяване. За такъв марж говорим. Какво се случва, ако обектът няма да внася ДДС, срещу което да се приспадат тези въпросни 25 стотинки. Така нещата отиват на възстановяване, което отнема между три и четири месеца в България.

- Значи търговецът дотира зареждането, отчита месечния си обем продажби и тогава държавата трябва да му го възстанови, ако има ДДС за прихващане. Ако няма ДДС за прихващане, отиваме на вариант за възстановяване…
- Точно така. По наши сметки става въпрос за около 25 000 лева на бензиностанция на месец. Толкова ще струва тази компенсация. Търговците ще дадат на хората тези пари, а после ще ги чакат от държавата. Говорим за оборотни пари.

- Става въпрос за четирите вида масово гориво – бензин, дизел и двата вида газ – пропан-бутан и метан?
- Да, тези горива ще ползват отстъпки. Мярката е добра, но, пак казвам, нека държавата да я направи сама.

- Колко са малките обекти в страната?
- Около 3500. Смятайте за каква сума става въпрос. Това са 87,5 млн. лева. В бюджета са заложени около 180 млн. лева. Дали ще стигнат? Никой не може да каже.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карлсон на покрива

    6 2 Отговор
    Зареждайте в македания, там е все още евтино.
  • 2 Миризлив пор

    16 1 Отговор
    Добре де, като имаше голяма капачка и големия марж се хилеха, кога хората протестират. Сега кога всички свиват коланите да вдигаме цената, те да продължат да лапат.
  • 3 явеьрцжъбун

    10 5 Отговор
    Лелееее, чак сега ли установихте целта на упражнението? Едни хора са си платили да бъде унищожена конкуренцията и това се изпълнява под благовидният предлог "помощ за хората"... До края на годината очаквайте цени от 5лв./л. и то ако петролът се задържи на сегашните нива... А догодина и акцизът ви се вдига яко и отивате на 6лв./л.
  • 4 подигравка

    17 0 Отговор
    Преди месец 3,14, сега - 3,38. Какви 25 стотинки "отстъпка" бълнувате още?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    14 2 Отговор
    Живея в град от "селски тип".Малките бензиностанций са тотален ....Кофти гориво с няколко стотинки по- евтино, и получаваш замръзваща нафта, дискотека на таблото, нисък октан на бензина, и тн. и тн. Всички мой познати си търсят реномирани бензиностанций.Да им ..... на селските тарикати транспортиращи нафта и бензин в 1 и съща цистерна.
  • 7 Хахахх

    16 2 Отговор
    Гоше, вземи се избръсни първо. Какво ни дреме на нас за "малките бензиностанции", като не можем да отидем на работа, щото си играете с цените на горивата? На мен ми пука за празният хладилник и резервоар. Хич не ме е еня за собствениците на бензинджийници...
  • 8 Гост

    12 0 Отговор
    Къв фалит бе, келеменце!!!??? От както казахте за отстъпката, вдигнаха цените с един лев и си я вкараха в цената тая отстъпка. Няма такава отстъпка вече.... 4 лв е нафтата
  • 9 Азз

    12 0 Отговор
    Умнико,няма фалирала бензиностанция!!!Търгашите отдавна вдигнаха цените с 50 стотинки и сега това ще им е един добър бонус.
    За крайния потребител тия стотинки са гавра !!!!
    Ходи си изгори дипломата ако имаш такава...
  • 10 Едно към едно

    6 0 Отговор
    Ще трябва да издават касови бележки... Проблем за дребните търговци. И "всичко на светло"!
  • 11 1235

    1 10 Отговор
    За всички таралясници-. 0 ст. отстъпка
    Да ги дават за желязо,ще вземат пари,сега то е скъпо.За останалите коли - 50 Ст. Отстъпка
  • 12 Гориваря

    5 1 Отговор
    Поставям два контра-въпроса:
    1. Защо нямат ДДС за внасяне (няма печалба) как/защо работят без печалба?
    2. Ако спра с един бидон 1000л (в баничарката) и го напълня, като разделим количеството на 20 касови бона (по 50л) и си разделим с бензинджията разликата от 25ст на литър добре ли е за "малките бензиностанции"?
  • 13 Нане

    3 0 Отговор
    я тая мишка да каже на колко идва суровината (руски нефт) у Бургас и колко излиза заводската цена на бензина, нафтата и газта?
  • 14 Георги Тенев?? Фалирахаи и Хиляди малки

    1 0 Отговор
    Фирми Около КВ 19 в България! , Щяла да фалира някоя малка бензиностанция, да Фалира, така е по Света, така щее и България!? За какво са Ревнали, Държавата да им дава Авансово някакви пари!? Свършиха, даваха на Кръчмари, Хотелиери, и какви ли не, изкарани от ГЕРБ на Протести!! Няма, свършиха, да фалират,!!!
  • 15 Личните Данни изтекоха от НАП, когато

    1 0 Отговор
    беше шефка жената на "Великия" Профсъюзен Слугинаж на ГЕРБ Пламен Димитров!! Няма какво да изтича вече!!
  • 16 омбре

    0 0 Отговор
    В Испания цената на горивотое същата а отстъпката е двоина 25 евро цента така е и в други дърйави в кои Европеиски съюз сме.