Last news in Fakti

11 Март, 2024 10:46 2 990 28

Георги Проданов пред ФАКТИ: Борисов вече върви след събитията и коментира случилото се, а не задава дневния ред

  • георги-
  • проданов-
  • герб-
  • пп-
  • б-
  • коалиция-
  • сглобка-
  • денков-
  • габриел

Ако думата „коалиция“ бъде вкарана в употреба, тя единствено ще легитимира ГЕРБ като водещ партньор, казва политологът

Георги Проданов пред ФАКТИ: Борисов вече върви след събитията и коментира случилото се, а не задава дневния ред - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разговори, коалиция, „сглобка“… Накъде върви управлението у нас. Пред ФАКТИ говори политологът Георги Проданов.

- Г-н Проданов, ще имаме ли „сглобка“ на ротацията…
- Всички сме наясно, че „ротация“ ще има. Няма причина в сегашния момент България да бъде хвърлена в нова правителствена криза и да се отиде на избори. Нищо не се е променило във външнополитическата ситуация, а тя беше ключова причина за създаването на кабинета Денков-Габриел. Вътрешната ситуация също не предполага друго. Нещо повече - въпреки пазарлъка за министри и регулатори, който е изведен на дневен ред, самите лидери на партиите в „некоалицията“ ясно повтарят, че ротация ще има. От тук нататък вече имаме единствено сблъсък за това как ще бъде наричано управлението: „сглобка“ - както до сега, или „коалиция“, както упорито се опитват да наложат ГЕРБ. Подчертавам, че тази двойнственост няма да се отрази на начина на управление, а целта на усилията са спасяването на имиджа на двете партии, участващи коалиции. За ПП-ДБ е ключово демонстрирането на дистанция от ГЕРБ, за Бойко Борисов – вербалното преформатиране на управлението в „коалицията на ГЕРБ“.

- Опитват ли се ГЕРБ да институционализират следващите 9 месеца като управление, в което те ще доминират и ще имат водеща роля. Затова ли искат коалиционно споразумение?
- Определено целта на „коалиционното“ споразумение, което предложи ГЕРБ, е да демонстрира, че разликите между двете части на това управление вече не съществуват и те са абсолютно заедно. А коалиция значи „голям“ и „малък“ партньор в нея, с всички произтичащи последствия. Ако думата „коалиция“ бъде вкарана в употреба, тя единствено ще легитимира ГЕРБ като водещ партньор. Това ще стане както с начина на говорене, който е свикнал да демонстрира Борисов, така и заради класическото правило, че по-големият в коалицията винаги печели повече. Да си спомним обезличаването на покорните патриотични партньори преди години.
Има и още една причина - след умерения прогрес при кабинета на академик Денков е ясно, че в следващите 9 месеца (с оглед на следващата „ротация“) вероятно ще бъдат постигнати много повече от приоритетите, а и чисто политически идва по-спокоен период, „хванахме се за зелено“, колкото и банално да звучи. А успехът има много бащи и затова очаквам ГЕРБ да се опитат да си припишат всички успехи на управлението в следващите месеци. Това ще стане, след като доминират публично и демонстрират повече опит, а и патерналистичността на Борисов да стане още по-изявена. Интересно ще бъде поведението на Мария Габриел в следващите 9 месеца, която ще бъде подложена и на натиск от своите - изкушението тази ротация да бъде последна ще бъде все по-голямо.

- В същото време ПП искат да са малкият партньор, който да има контрол… Как става това?
- Да, стратегията на „Продължаваме промяната“ е именно такава - да имат контрол над ключови сектори и позиции, с които да прекъсват модела на управление, създаден по времето на ГЕРБ. Особено видимо това стана тези дни – със скандала за финансирането на общинските проекти и това, че пари от бюджета няма да се дават авансово в края на годината, а на части и то срещу действително изпълнени дейности. И не случайно темата взриви ГЕРБ. Това е различен начин за контрол: над разходването на средствата, а не над общините, както се случваше. Има разлика, нали? Именно това се опитват да постигнат ПП-ДБ - прекъсването на веригите за разпределяне на средства, влияние и схеми, случващи се паралелно на политиката в последните 15-20 години, от Тройната коалиция насам.

- Бойко Борисов критикува Николай Денков, че слушал много хора. А в ГЕРБ как се случват нещата, как се взимат решения…
- Обърнете внимание, че единствени Борисов и Пеевски непрекъснато коментират начина на работа и поведението на премиера. Според мен това изпускане на нерви се дължи на промяната в модела на управление, на лидерството, което демонстрира академик Денков. Няма ги скритите договорки, изхвърлянията, разговорите през медиите, на които бяхме свикнали в близкото минало. Обърнете внимание на начина, по който се проведоха преговорите при протестите на земеделските производители. Срещите и преговорите показаха стремеж към публичност, към ясни правила за разпределение на средствата, вместо познатите договорки на парче. Това е оздравяващо за управлението и разгражда синдрома на "силната ръка", на разпределянето на порции и сфери на влияние. Когато започна работата си правителството на Денков, твърдях, че е прекрасно да е подложено на особен интерес от страна на всички – участници, опозиция, медии, НПО, 60-те процента недоволни граждани, защото това е абсолютен залог за публичност и прозрачност. Нищо не остава скрито, когато всеки се опитва да защити интереса си.
А в ГЕРБ решенията продължават да се вземат по познатия начин - от лидера, през интересите на лобитата, създадени или възползвали се от тази партия. И са познато краткосрочни, не сме сигурни какво ще е на сутринта. Между другото, има една особена качествена промяна в сравнение с комуникацията на ГЕРБ в близкото минало. Борисов вече върви след събитията и коментира случилото се, а не задава дневния ред. Свържете го с фалшивата реалност, която се опитва да създава Пеевски - на човек, който определя дневния ред на управлението и ще усетите наченките на паника в някогашните силни – времената се променят, балансите също. Разбира се, рано е за абсолютизиране, но с просто око се виждат процеси на промяна.

- Борисов даде на ПП-ДБ външно министерство и регулаторите, а иска всички други министерства… Ще се случи ли…
- Това беше възможно най-чистото ясно заявление, че ГЕРБ искат цялата власт, искат да покажат, че се връщат, че сякаш нищо не се е случило след 2021-а. Това министрите да са „твои“ дава възможност да доминираш публично, нещо, което ГЕРБ умее. Да, регулаторите са важни, но те са безлични абревиатури, обикновено обвинявани за онова, което не се случва или за начина, по който работят. Дали работят добре, или в частна полза, както понякога се случва, няма значение за имиджа на тези, които са избрали хората в тях. Докато за министрите е ясно: наш/ваш. Ако ГЕРБ успеят да се доберат до ключови министри, очаквам да твърдят от първия ден на кабинета на Габриел, че това е тяхно управление.

- Очаквате ли сериозни трусове във връзка с министерските постове…
- Аз лично очаквам, че ще останат повечето от сегашните министри, каквато всъщност беше договорката на настоящата „сглобка“. Не трябва да подценяваме нито Мария Габриел, нито Николай Денков – те бяха хората, които поеха джентълменско споразумение помежду си. И видимо го спазват без клинчене, за разлика от някои лидери. Да, някои министри ще си отидат, но е добре да държим под око и заместник-министрите, евентуални промени там ще покажат и посоката, в която тръгват взаимоотношенията между „некоалиционните“ партньори.

- Защо виждаме намаляване на активността на Делян Пеевски. Вече е съпредседател на ДПС, получи властта в партията. Каква следва за ДПС?
- Дилян Пеевски не получи цялата власт в ДПС. Той тепърва ще се опитва да установи абсолютен контрол върху партията, а аз съм сигурен, че движението, колкото и да изглежда покорно на лидерите си, няма да приеме лесно това. ДПС винаги е било незаобиколим фактор в българската политика и защото господин Пеевски дълго време беше също такъв, ще бъде интересно събирането на тези центрове на влияние. Имаме обаче коренно различен тип поведение в годините - присъствието и намесите на Пеевски винаги са били демонстративни, докато почеркът на ДПС е нещата да се случват задкулисно, да преследват точните рамки на собствения си интерес, да защитават общините, в които имат мнозинство и кметове, темите, които касаят техния електорат. Очаквам напрежение в ДПС, което отново да наложи появата на почетния председател Ахмед Доган…


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много алчност не е хубаво

    25 3 Отговор
    Борисов трябва да е на ясно, че в приказката за стомната може да се окаже собствената му глава.

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Това не мое да бъде

    5 3 Отговор
    Той е слънцето
  • 3 Ами тогава да отиваме на избори....

    8 7 Отговор
    4е да видим как ще се оправят без него ПП-ДБ-тата и ДПС-то! Тогава Кир4о, Асен4о, Ицко и Наско ще се надпреварват кой да седне в скута на Пеевски, пък в турската партия има още бая мераклии да им сядат....... "нови леберали"! Дръгият вариант е известен от "оня запис" в който Киро си признава 4е с тия проценти които им с еполагат ще стоят прави до тоалетните и ной няма да ги бръсне за слива! Ха-ха-ха!
  • 4 Хохо Бохо

    4 7 Отговор
    А реално врътка с 200 в дпрата сглобкаджиите дето му правят ала бала малко. Така ще ги врътне, че на следващите избори ще изчезнат безкрайно
  • 5 Шарли ебдо

    12 6 Отговор
    Проблемът е нискостеблените гънки в главите на бг политиците и руския слугинаж,прибавете 45 г.комунизъм и картинката е ясна. Българите генетично се отказахме от мислене,от артикулиране на проблемите и то е заради страх и невежество. Оттам засилена мистика и бум на тв екстрасенси. Път,път ни чака дълъг братя! И този път е осеян с труд,няма друг начин! Последен шас дойде свише,шансът да се върнем в лоното на европейската цивилизация
  • 6 ако Бат Бойко е ал4ен,

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Много алчност не е хубаво":

    то зна4и ПП-ДБ -тата са свръх-нагло-брутално ал4ни!

    Коментиран от #7

  • 7 Много алчност не е хубаво

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "ако Бат Бойко е ал4ен,":

    Щом са ортаци, значи са от една тюрлия, не си ли го разбрал(а)?

    Коментиран от #10

  • 8 Борисов просто си взима своето,

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Много алчност не е хубаво":

    което му е отредил народният вот, а това е всъщност демокрацията! До сега управлението на "Не коалицията" с 99% власт на ПП-ДБ, при 10% вот е пълен башибозуклък! ПП-ДБ са обикновенни крадци, кото дължат присъствието си във властта на Борисов!

    Коментиран от #9

  • 9 Много алчност не е хубаво

    7 4 Отговор

    До коментар #8 от "Борисов просто си взима своето,":

    И едните и другите дължат присъствието си във властта на посолствоТО, там им кумуват, там ги венчават, там и калъм плащат.
  • 10 Напротив, както каза по

    7 8 Отговор

    До коментар #7 от "Много алчност не е хубаво":

    телевизора един гост: " Преди 3 години /при Борисов/, 20 лева бяха пари, но тогава дойдоха Киро и Асен, особенно вторият......и сега и 50 лева не са пари! Ха-ха-ха-ха!
  • 11 Яжте и пийте това е живота

    11 5 Отговор
    Борисов поръчва убийства и цалата Държава мълчи, хора вие сте зомбита!
  • 12 стига вече , че потече

    5 5 Отговор
    Що не написахте отгоре на интервюто ПЛАТЕНА РЕКЛАМА ?! Закона го изисква . То бива шпакли по д...то на ПП/ДБ и академичният Мишок Мехурчо (така е станал професор - с "научен" труд онагледяващ как сапунени мехурчета от различен вид , (демек сапун) си взаимодействат с различни по алкалност и киселинност води) , ама чако толкова не бива .
  • 13 майтапчия

    6 3 Отговор
    Хи ,хи ! Ако се вярва на аналлизаторчето от снимката , Денков е великана комадващ парада , а па ББ е мишок от когото нищо не зависи . ГолЕм майтап . Просто повЕрвах .
  • 14 Проданов, Държавата е в Криза, а

    7 6 Отговор
    Престоя на тази Сглобка на власт е да продължат Кражбите и Схемите и да се запазят Кожите на Борисов и Пеевски!! Тази Сглбка е Тотал Щета за България и Народа!! Мутрите продължават да са на Власт!!! За съжаление!
  • 15 Ейааа

    7 4 Отговор
    Баце и Шиши си перат паричките. Хич не им пука за държава и народ. На Кирчо и Кокорчо също. Цялата власт на мафията.
  • 16 зачуден

    7 4 Отговор
    Чудно ми е , дали Проданов /когото чувам и виждам за пръв път/ си вярва , не изглежда идеално задръстен таке че очевидно не си вярва , ама защо ни мисли нас за свръх задъстени , та да повярваме на идиоти.мите , му не знам ?!
  • 17 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 6 Отговор
    ТОZИ "ПОЛИТОЛОГ" Е НА НИВОТО НА ........... ИZMИСЛЕНИЯ "ПОЛИТОЛОГ" ............... СЛАВИ ВАСИЛЕВ (ХЛАДИЛНИКА) ............ ФАКТ !
  • 18 Мимо

    9 5 Отговор
    Борисов вече е пътник към отвъдното Америка командва я не Борисов или Доган
  • 19 българин

    5 4 Отговор
    всички играят пиесата кривокрадливата сглобколизация
  • 20 без имена

    6 5 Отговор
    авторът на кой свят живее не знам. тотални глупости говори.като че ли ппдб не носят само щети със работата си....
  • 21 Стрелцов

    1 6 Отговор
    Единствената резлика между Денков и Габриел е че ще се увеличат желаещите да пцуват премиера. Едно е да пцуваш мъж, друго е да пцуваш жена.......някак по мъжествено е, пък така си го изкарваш на жена си.
  • 22 !!!?

    9 2 Отговор
    Боко пое функцията на Шиши - явно се бори да не влезе в "Магнитски 3" !!!?

  • 23 ник

    4 4 Отговор
    Денков и лидерство - смях, е.емти и политолога Проданов - куче на ППДБ,което лае много фалшиво.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Проблемът на този човек

    2 1 Отговор
    е че едни наши приятели са му сложили примка на топките и в момента в който мръдне много силно го боли.
    А на мен не ми е приятно да бъде един от стадото и ще се чупя от тази скъпа за мене Родина ....за съжаление.
  • 26 Иван Крумов

    2 2 Отговор
    Бойко Борисов не трябваше така надменно да се отнася с бедните - той просто се държа - като някакъв Цезар - ама не е никакъв Цезар, Александър македонски е чел книги, Симеон Велики е чел книги, Хан Крум е мислил.

    То ако ставаше - с наглост - то може -а ама ето резултата - ние сме безвъзвратно на дъното на Европа - всеки ден клошари, е - то не друго - ама ние нямаме пари.

    Да - и на мен не ми се работи, ама - все пак - поне да не ставаме просяци - да държим някакъв баланс.

    Жан Виденов поне си държеше честно на нещата - да - упорит и т.н, Сергей Станишев и той - имаше лъч светлина.

    Аз не знам как може да имаш внучета и да си толкова злобен.
  • 27 Ха ха

    2 0 Отговор
    Бойко си е бойко, умее го. Мвр е на Бойко. Поделенията са на радевите. То българия си е комунистическо социалистическа, цели родове са на тях, дс кгбкп. Живи и здрави да сте. То една България, ум да ти зайде, по зле и от ссср, поне образование, здравеопазване бе на ниво, а и шофьорските книжки не ги даваха лесно, два полигона бяха заключени и на заден ход трудно, колчетата падаха, късаха и от 30 само 15 вземаха книжки, и кат стс звезди присъстваше при листовки и кормуване, не всичко бе зле, а сега не можеш в 20 часа от страх да си покажете носа. Мрак и тъмнина. Успех на батето. Радват се, пенсия и заплати, а старите пожарникари ги спукваха от проверки, изпити, ред имаше и дисциплина, а сега е кинди баш кинди траш, изкупиха пловдив и софия хахаха важно е с простата и сърцето да сте добре хаха плаче старицата на 50 г стар ерген от простатата и сърцето си заминал от тоя свят, а работил в отровата ozk. Бг за номенклатурата
  • 28 Сопола .

    0 0 Отговор
    Тиквата е с най - голямото шкембе на мафията...