Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Юли, 2022 10:00 3 536 37

Путин лъже за руските атаки в Украйна. Проверка на фактите

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • буча-
  • владимир путин-
  • краматорск-
  • мариупол

В началото на април снимките на стотици тела на убити цивилни, разпръснати по улиците на украинския град Буча, обиколиха света

Путин лъже за руските атаки в Украйна. Проверка на фактите - 1
Снимка: UNIAN
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин лъже за атаките на руските войници в Украйна. Там вече бяха убити хиляди цивилни украинци, но Русия продължава да твърди, че не напада цивилна инфраструктура. ДВ направи проверка на фактите.

Още новини от Украйна

Ракета се врязва в търговски център в Кременчук: хора загиват, други са ранени, сградата е разрушена. Хиляди украинци са загинали в руската агресивна война. Всеки ден се появяват нови и нови изображения на разрушенията и страданията на хората в Украйна. Въпреки всичко това властите в Русия, начело с Владимир Путин, продължават да твърдят - "Руската армия не атакува цивилни цели". Но журналисти, неправителствени организации, както и политически организации твърдят обратното.

Доказателства за конкретни атаки по цивилни цели

4731 са жертвите и 5900 са ранените от цивилното население в Украйна, става ясно от данни на (в периода от 24 февруари до 27 юни 2022). Международният разследващ екип от журналисти Bellingcat документира руските нападения по цивилни цели в детайлна карта. На нея обаче не е отбелязано коя страна във войната е отговорна за нападението.

Но има и конкретни случаи, в които организации и журналисти предоставят доказателства, че Русия е отговорна за някои атаки срещу гражданска инфраструктура. Ето шест примера:

Нападение над търговски център в Кременчук, 27 юни

Руска ракета удари търговски център, в който се намираха над 1000 души. 11 загинаха, а повече от 50 бяха ранени. Това съобщават украински източници. Руското външно министерство потвърждава нападението, но твърди, че руските военни са атакували "хангар, пълен с оръжия, доставени от САЩ и Европа". Въпросните муниции предизвикали пожара в търговския център, твърдят от Москва. Доказателства за това твърдение не са представени.

Във видеоклип, публикуван от украинския президент Володимир Зеленски, се вижда ясно, че ракета удря директно търговския център и пожарът не е тръгнал от съседна сграда, в която се съхраняват оръжия, както твърдят руските власти. От британското разузнаване смятат, че е възможно руската ракета неволно да е ударила търговския център, целейки се в друга сграда наблизо.

Нападение над ЖП гара в Краматорск, 8 април

В сутрешните часове на 8 април ЖП гарата в град Краматорск попада под ракетен обстрел, докато там се намират около 4000 души, твърди кметът на града. Журналисти от "Washington Post" съобщават за най-малко 20 загинали, сред които и деца. Губернаторът на региона Павло Кириленко твърди, че жертвите са най-малко 50.

Пред гарата е открита ракета "Точка-У". Русия отрича да използва такива ракети, но разследване на Bellingcat показва, че това не е вярно. "Амнести интернешънъл" също потвърждава, че този вид ракети са използвани от руската армия в Украйна. Британското разузнаване допуска, че е възможно ракетата да е била неточно насочена и целта да не е била гарата.

Зверствата в Буча от края на март/началото на април

В началото на април снимките на стотици тела на убити цивилни, разпръснати по улиците на украинския град Буча, обиколиха света. Властите в Киев твърдят, че те са били убити от руски войници, които в някои случаи са издевателствали над жертвите.

Разследване на американския "New York Times" показа сателитни снимки на телата, които са били по улица "Яблунска" в Буча още на 19 март. Някой тела са били там дори още на 11 март. Това опровергава руските твърдения, че телата са се появили чак след като те са се изтеглили от града.

Германският "Spiegel" също публикува разследване, което доказва, че именно руски военни са извършили убийствата в Буча. То цитира информации на германските разузнавателни служби, които са прихванали разговори между предполагаемите извършители на престъпленията в украинския град. В тях руските войници коментират по радиостанциите си убийствата на цивилни в Буча. Дойче Веле направи проверка на фактите.

А кметът на града Анатолий Федорук коментира пред ДВ, че около 90% от убитите цивилни имат огнестрелни рани. В същото време Русия продължава да отрича да носи отговорност за зверствата в Буча.

Нападение над театъра в Мариупол, 16 март

Театърът в Мариупол беше унищожен от най-малко една бомба. Според разследване на АП жертвите на атаката са около 600. В доклад на "Амнести интернешънъл" са отбелязани по-малко жертви, но нападението е определено като "руско военно престъпление".

Стотици цивилни се укриваха в театъра в града, където се водеха непрестанни сражения. От двете страни на театъра беше изписано с видими от небето букви "Деца". Комисия от експерти на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщава, че е много вероятно бомбардировката да е била дело на руските въоръжени сили. Твърдението на Москва, че за нападението вина носи украинският батальон "Азов" не е подкрепено от никакви доказателства.

Нападение над родилната клиника в Мариупол, 9 март

В началото на март редица медии съобщиха за руска бомбардировка на родилна клиника в Мариупол. Пред БиБиСи кметът на града Сергей Орлов съобщи, че най-малко трима души са загинали, включително едно дете, а най-малко 17 са ранени - основно бременни жени и лекари.

От Москва не просто отрекоха да са извършили нападението, но руското посолство във Великобритания дори написа в Туитър, че болницата вече не е функционирала, а там се укривали украински радикални и въоръжени сили. Междувременно тази публикация в Туитър бе изтрита, но благодарение на архивиран вариант може да бъде видяна. Тя не отговаря на истината. От ООН предоставиха доказателства за бомбардировката на родилната клиника, за която потвърждават, че е работела по време на нападението. Освен това журналисти от АП документираха евакуацията на ранени бременни жени и деца непосредствено след удара по болницата. Те получиха и награда от ДВ.

Нападение с касетъчни бомби над детска градина в Ахтирка, 25 февруари

Само ден след началото на руската инвазия в Украйна, детска градина в град Ахтирка е ударена от касетъчни бомби. Твърди се, че при нападението са загинали трима души, включително едно дете.

Анализ на публични източници от Bellingcat относно нападението стига до заключението, че по това време руските войски са били в и около Ахтирка и е много вероятно те да са инициатори на нападението.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 12 Отговор
    На война цивилните дават най много жертви.Не могат да се пазят.
  • 2 ТаУмВзе

    45 22 Отговор
    Калининград Берлин 220 секунди! Да си знаете.

    Коментиран от #13

  • 3 да де

    59 14 Отговор
    Така де истината е запазена марка само на Гьобелс веле.
  • 4 Някой

    66 15 Отговор
    Най-обичам DW да ми проверява фактите. Както е изгодно за тях, де.
    Още от времето на ковидния тероризъм, та и сега. Като чуя проверка на фактите, знам че иде реч за чиста пропаганда!
  • 5 го шо

    62 16 Отговор
    "ДВ направи проверка на фактите"
    това неудачен опит за шега ли е? или гавра? прокиснало зеле - последна инстанция!
  • 6 Бай Иван

    51 11 Отговор
    Е тия как ги проверяват фактите ?! Ходиха там на място и заснеха или ...
  • 7 С танка

    59 11 Отговор
    Дойче веле и истина, са две несъвместими неща, но Дойче веле и лъжа, вървят ръка за ръка.
  • 8 Хазар

    50 12 Отговор
    Дойче еле може със сигурност да се нарече европейското ЦРУ. Повтаря гьобелсови версии на доказани неистини и... който се върже! Руснаците криви, ама зеленко артист - от всичко може да спретне гротеска. Икакво от това?
  • 9 абе зеле

    42 9 Отговор
    много чисти тия найлони, предвид, че са били закопани от тонове пръст, ето тук ви издиша опорката.
  • 10 Ужасонн

    38 8 Отговор
    Кога ще ви гонят и забранят и в БГ?
  • 11 Българин

    39 9 Отговор
    Путин лъже за руските атаки в Украйна, Дойче Зеле също лъже....ама много.Много повече от Путин.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ти въобще в час ли си?!?!

    17 34 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    А вас Путинофилите ама със конкурс ли ви избират такива или просто такива се уцелвате?!?!!
    Как реши че само Русия има ракети?????
    И ти на коя планета после ще отидеш да живееш???
    Просто човек не може да повярва колко сте облъчени ужас

    Коментиран от #19

  • 14 Ерор 404

    37 11 Отговор
    Дойче Зеле трябва да бъде забранена и наритана от България за насаждане на нацистка пропаганда!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ал Бунди

    9 23 Отговор
    Я..полезните ид..оти ( така се наричат ония, дето безплатно защитават загубени каузи) яко са се наметали на амбразурата. А така...щом фърляте къчове, начи нещата са точно както ги описват . Айде сега--вперьоод..атаку!!!
  • 17 Ивана

    15 20 Отговор
    Както винаги русофилите си знаят само "лъжа е, лъжа е", и си затварят очите. Но нека, то Господ си знае работата, и всичко на този свят се връща по един или друг начин.

    Коментиран от #25

  • 18 винкела

    23 9 Отговор
    Щом опряхте до "проверка на фактите" значи лъжите имат нужда от сериозна подкрепа - плоски са и не минават инак. Тая проверка стана модерна покрай измислените ваксини. Бате Били измисли и спонсорира фактчекерите, за да си гарантира печалбата от ваксини... Ретардите - вярват, цитират и споделят!
  • 19 ТаУмВзе

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Ти въобще в час ли си?!?!":

    Кви планетки те гонят бре пич, скивай че сценката от окрайна е Блъф! Всичко е разчертано, за поне 25 годин напред. Ние тука си гадаем в различните видове Пропаганда. Та и се Делиме на фили и фоби, че много Живи са останали на територията де. Добре е!

    Коментиран от #34

  • 20 мдааа... обратен ефект

    19 10 Отговор
    От фейка на зелето и от русофобията у нас, а и по света русофилите ще станат 99%!!!
  • 21 винкела

    25 11 Отговор
    Много здраве на "зелетата", но в Кременчук на паркинга пред мола имаше точно 3 автомобила, в момента на подпалването, а в Гугълмапс пишеше, че мола е затворен. Също така на видеото се вижда, тълпа от ултраси, които пристигат организирано и се пръсват пред мола за масовка... Фактчекинга издиша, както и тоновете лъжи, които "зелето" изписа по адрес на Путин и Русия.
  • 22 Импас

    17 6 Отговор
    ДВ направи проверка на фактите.Смях. Голям смях.Много смях.
  • 23 Гост

    23 7 Отговор
    Зелките са еталон за фалшиви новини и репортажи! Интересно как са "проверили" тези уж "факти", като нямат дори един кореспондент от фронта!? Тези са достойни внуци на Гьобелс! Да прочетат какво пише френския им колега, който е бил на място в Буча, непридружаван от клоуните на зеления!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хаха

    8 5 Отговор

    До коментар #17 от "Ивана":

    Ако си опряла до там да вЕрваш на зелките, значи много си го закъсала, стрино.....
  • 26 Мишел

    21 9 Отговор
    1.В Европа престанаха да говорят за престъплението в Буча, след като се появиха спътникови снимки (американски) , от които става ясно, че трупове по улиците на Буча се появяват два дни след изтеглянето на руснаците. Защото тогава колите по улиците започнаха да криволичат на зигзаг.
    2. Следата на тялото на ракетата ТочкаУ, чиято бойна глава удари гарата на Краматорск, показва, че ракетата е изстреляна от запад, където е украинската армия.
    3. Прелитането и взривът на ракетата в Кременчуг е записан на охранителни камери. Той е от бойна глава 1000 кг. и ако б ударен търговския център с 1000 посетители, жертвите щяха да са над 1000, а на мястото на ТЦ щеше да се вижда кратер.
  • 27 Гост

    10 4 Отговор
    При толкова оръжейни, икономически,тактически,финансови,политически,селскостопански и други експерти във форума, се чудя!Аджеба ,как сме се докарали до просешка тояга, ама ние с тези експертизи трябваше да определяме дневния ред на планетата.Така ,че драги ми експерти скрийте се някъде ,явно не е за вас тази работа.Само чешите клавиатурата.
  • 28 Иван

    9 7 Отговор
    Които е публикувал това, как да се изразя по-деликатно, недоразумение браво!!!. Можеше със същия успех да си останете в леглото. Не сме при комунизма че да няма информация. Всеки може да провери / и види /, че написаното е "тра-ла-ла" . Подобни материали предизвикват омраза и ненавист, може би това целите или по-скоро ви манипулират и не разбирате.
  • 29 Матей преображенски

    11 11 Отговор
    Всички изброени ракетни обстрели и избиване на цивилни са извършени от всу,в безсилието да се борят срещу руските части,е извършват военни престъпления по заповед на висшето си ръководство и лично на зеленски.Всичко това е вече добре известно,доказано от руска страна,в много от случаите руските ПВО свалят украинските ракети Точка-У,които са с периметър на поражение от няколкостотин метра,с касетъчен заряд.ВСУ действа по особено по-дъл начин като предварително прави съобщение с което цели да събере хиляди цивилни на едно място и после да ги порази с ракета,и накрая да хвърли вината на руските войски.Мер-зав-ски подход,достоен за фа-шистк-ки ,масови у-бий-ци и са-дис-ти.
  • 30 Свети Архангел Михаил

    7 8 Отговор
    За всички тези зверства на Русия....
    Отмъщението ще бъде реципрочно....
    Ще горят Москва и Санкт Петербург....
  • 31 Има ли още Копейки ?!

    9 8 Отговор
    Не са свършили , май !
  • 32 Шамана на Монтерей

    13 9 Отговор
    Фашисткият Кремълски Режим,начело със Страхливият Бункерен Плъх е отговорен за зверствата в Украйна.Избиването на цивилни е лично по заповед на Путин,който се опитва да унищожи Украйна и Украинският Народ.Отвличането на цивилни украинци и изпращането им насила във Фалиралата Сибирско-Азиатска Кочина и
    отвличането на украинските деца е поредното доказателство за това каква заплаха за Света представляват руските изроди.Това е истинската природа на тези недоеволюирали сибирско-азиатски дегенерати и примитиви.
  • 33 Рушляк

    4 6 Отговор
    Рушляците пак почнаха да вият . Като глутница бездомни кучета бау бау бау .
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Фейкове от Украйна!! На Промоция

    4 3 Отговор
    Проверено от Факти??? Питали Украинците???
  • 36 Наркомански-Лъжливо оФчарче

    2 1 Отговор
    Да, Наркоманский, истината боли. И да бягаш и да лижеш задниците на американците тя винаги ще излезе наяве. Не можете да скриете хилядите убити жени, деца и мъже в Донецк и Луганск през изминалите 8 години и в момента. И то от украинците. Има живи свидетели.
    А Соловьов и другите присъстващи в разговора руснаци, дори са умерени. Ако остане на руския народ, който знае истината, той просто ще ви разкъса на парчета с голи ръце
  • 37 Пурко

    1 0 Отговор
    Добре,че прочетох ДВ и до там.Слава богу,че не си развалих вечерта да прочета тоя парцал.