Last news in Fakti

8 Юли, 2022 10:00 11 113 40

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон

  • русия-
  • кремъл-
  • франция-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • еманюел макрон

"Ръкопашният бой" между двамата президенти, според израза на дипломатически източник, понякога е бил смразяващ, често изтощителен и рядко продуктивен

Един ден Путин просто няма да вдигне на Макрон - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От своята обсадена цитадела, защитена от кървавочервените стени на Кремъл и от благородното злато на православната катедрала "Свети Василий", зад затворените врати на своя клан от твърдото крило на КГБ, Владимир Путин води телефонна война срещу Украйна. Това пише политическият анализатор Изабел Ласер в статия за френския вестник Le Figaro.

"Знам, че Зеленски се е окопал в бункера си като Хитлер. Но аз знам къде се намира той... Или ще сравня Украйна със земята, или ще му отрежа политическата глава." В този телефонен разговор с Еманюел Макрон, в самото начало на войната, Владимир Путин, сякаш обхванат от пристъп на лудост, говори само за "нацистите, дефилиращи в Киев". Той разказва на френския президент за своята "мания" по нацистките татуировки, с които всички украинци са покрити "от главата до петите", и за "необходимостта" от "денацифициране" на Украйна.

"Вярно е, че милициите "Вагнер" са момчета от олтара и нямат нацистки татуировки! Ще ти изпратя техни снимки и се надявам да направиш същото с тях!", отговаря по същество Макрон.

Тонът трябва да е ироничен, но в Париж положението е сериозно. "Бяхме много притеснени за Зеленски и за семейството му", обяснява дипломатически източник. Според него, за да може да им окаже помощ, при необходимост, френското посолство е трябвало да остане в Киев до 28 февруари, преди да бъде прехвърлено в Лвов.

Това е един от 20-те телефонни разговора, проведени между Емануел Макрон и Владимир Путин от 14 декември 2021 г. В резултат на това двамата държавни глави се опознаха добре. В Елисейския дворец, в кабинета на президента, около телефона, присъстват винаги едни и същи хора: дипломатическият съветник Емануел Бон, заместник-дипломатическият съветник Алис Рюфо, съветникът по Русия Изабел Дюмон, личният началник на кабинета на президента адмирал Жан-Филип Ролан, съветникът по международна комуникация Ан Софи-Брадел и неизменният преводач. Когато Путин взема думата и по време на всичките му дълги монолози, изпъстрени с упреци към Запада, препрочитане на историята и груби лъжи, съветниците на Елисейския дворец натискат бутона за изключване на звука на телефона и коментират за президента думите на господаря на Кремъл.

От руска страна, около "царя" Владимир Путин, са президентският съветник Юрий Учаков, отговорникът за контактите с Елисейския дворец, преводач и несъмнено други присъстващи , чиито имена Елисейският дворец не е задължително да знае... Но е лесно да си представите техните думи...

Телефонните разговори между Макрон и Путин никога не са продължавали по-малко от час. "Ръкопашният бой" между двамата президенти, според израза на дипломатически източник, понякога е бил смразяващ, често "изтощителен", рядко продуктивен. По принцип уговорките по телефона, инициирани от Елисейския дворец, се насрочват от предния за следващия ден.

Но на 20 февруари, четири дни преди войната, когато напрежението беше в своя пик, Владимир Путин отговори на спонтанно обаждане от Емануел Макрон в 1 часа през нощта. В Москва беше 3 ч. след полунощ, но руският президент, който става късно сутрин, все пак остава буден до късно през нощта. Случва се и "царят" на Кремъл да поеме инициативата. Такъв беше случаят например на 21 февруари, когато Путин обяви на Макрон, че ще признае независимостта на областите Луганск и Донецк в Донбас. Разговорът, предшестващ обаждането до германския канцлер, започна с думите: "Не мисля, че ще искаш да говориш отново с мен веднага..." И ето какво му отговори Макрон: "Това е неприемливо за международната общност и не отговаря на нито едно международно правило, включително на Споразуменията от Хелзинки."

В Париж съобщението се тълкува ясно: Владимир Путин уби Минските споразумения, точно в момента, когато украинците дадоха обещания за добра воля...

Френската телефонна дипломация често е критикувана от страните от Централна и Източна Европа, онези, които преживяха съветската окупация с телата си и все още се страхуват от имперските импулси на руската мечка. "Ние не дебатираме, не преговаряме с престъпници... Никой не е преговарял с Хитлер. Бихте ли преговаряли с Хитлер, със Сталин, с Пол Пот?", се обърна в началото на април полският премиер Матеуш Моравецки към френския президент.

Най-умерените критикуват Емануел Макрон за грешките му в анализа на природата на режима на Владимир Путин, твърде ранното използване на обидни изрази, като желанието "да не се унижава Русия", когато войната на този етап не оставя място за преговори. Обажданията към Владимир Путин служат, според тях, само за "легитимиране" на господаря на Кремъл, който винаги бърза да задълбочи европейските разделения. Те разкриват, според тях, предполагаема "традиционна неяснота" на руската политика на Франция. Методът на Емануел Макрон също така се смята за неефективен.

Балансът на телефонните разговори наистина е оскъден. Преди войната целта на френския президент е била, според източник от Елисейския дворец, "да направи всичко възможно, за да избегне най-лошото". Включително отиването в Москва на 7 февруари, за да говори с господаря на Кремъл, който го прие в другия край на огромна маса, дълга няколко метра. Не за да "залагаме на Русия и Владимир Путин", а за да "обслужваме френските и европейските нужди". В първите дни на войната, когато "най-лошото" не можа да бъде избегнато, френският президент умножи "спешните обаждания" до Владимир Путин. "Спри, все още е възможно. В противен случай ще бъдеш остракиран от международната общност", му каза той. "Ти взе много сериозно решение, което ще ни раздели за много дълго време. Ще взема необходимите решения. Няма да проявя слабост." Но всичките му усилия се натъкват на стени, лъжи или завои на 180 градуса.

Отстъпките, които френският президент смяташе, че е получил в Кремъл, по-специално края на военните учения в Беларус, бяха взривени веднага след като самолетът му току-що беше излетял от Москва за пореден път. На 20 февруари, отново няколко дни преди войната, Макрон, със съгласието на американския президент, предложи на Владимир Путин среща в Женева с Джо Байдън. Както беше обичайно, разговорът в началото беше диалог между глухи, като Владимир Путин отричаше легитимността на украинското правителство. "Те дойдоха на власт с преврат, имаше хора, изгорени живи, това беше кървава баня и Зеленски е един от отговорните хора!"

След дълги увещания и след отговора на френския президент: "Не е редно, украинците не са направили нищо" - господарят на Кремъл даде своето "принципно съгласие", с крайчеца на устните си и неохотно, между сесията във фитнеса и мача на хокей на лед, така че екипите му да работят с тези на Макрон върху общ текст. Но на следващия ден говорителят на Кремъл Дмитрий Песков погреба предложението с нови условия...

Тема след тема, опитите на Емануел Макрон до голяма степен се провалиха, било то относно освобождаването на бойците на Азовстал, създаването на хуманитарни коридори или продоволствената сигурност. С изключение може би на износа на украински зърнени култури от окупираните зони, който беше предмет на последния телефонен разговор с Путин на 28 май и който започна да се реализира на 30 юни.

Само една тема не е повдигната открито, защото е табу, и това е ядрената атака. "Но Владимир Путин намекна, че няма да започне Трета световна война", казва дипломат. Руският президент също рядко се е спирал на икономическите санкции. Освен да потвърди, "с дистанциран тон", че ще бъде достатъчно да ги вдигне, "за да бъде всичко наред и да се върне всичко както беше преди".

Дори и безрезултатни, Елисейският дворец винаги е смятал и все още смята, че телефонните разговори с Путин са полезни. Макрон се защитава от всякаква наивност спрямо руския президент. "Но ако не водим война срещу него и не говорим с него, тогава какво правим?", пита дипломатически източник. Разговорите с Путин имат за цел първо, обяснява той, да "сондират намеренията на руския президент, да го изкарат извън себе си, да разберат състоянието на ума, в което се намира". Да предвидят по-добре действията му и отговорите на Запада.

Разговаряйки с Владимир Путин, френският президент успя да разбере интензивността и дълбочината на омразата, която господарят на Кремъл изпитва към "комика" Зеленски. "Откакто Путин пое по пътя на войната, ние се опитахме да се адаптираме. От края на февруари се опитваме да го "развенчаем", да го върнем към реалността. Важно е Емануел Макрон да му каже друга истина, за да може да измери цената на действията си. Ако правехме дипломация само с хора, с които сме съгласни, нямаше да говорим с много хора...", обяснява дипломат. Той добавя за страните от Източна Европа: "Що се отнася до европейските държави, които критикуват Франция, те обикновено са първите, които искат от нас да ги информираме за Путин по време на международни срещи."

Погледнато от Елисейския дворец, разговорите с Путин също имат за цел да "подготвят за бъдещето". Един ден мирът ще се върне и Париж запазва надеждата, че Франция, а с нея и Европа, ще играе, благодарение на този отворен канал, роля в преговорите и бъдещата архитектура на сигурността на континента. "Трябва да запазим способността да разговаряме с Владимир Путин, за да се подготвим за бъдещето", обобщава дипломатически източник.

Позицията на Запада - санкции срещу Русия и военна подкрепа за Украйна - не се споделя от световните играчи. Африка, Азия, Близкият изток и Латинска Америка клонят към Владимир Путин или поне възнамеряват да останат неутрални. Турция, членка на НАТО, не прилага санкциите. Нито пък арабските страни от Персийския залив. Saudi Aramco се готви да заеме мястото на Total в Русия. Мароко не гласува за резолюции на ООН срещу Русия. "Дори съюзнически държави като Сенегал не са с нас по този въпрос. Трябва да ги интегрираме. Не можем да пренебрегнем тези факти", твърди дипломатически източник.

Но има и друга причина, типично френска този път. За разлика от Съединените щати, Обединеното кралство, балтийските страни и други страни от Централна и Източна Европа, които виждат войната в Украйна като борба на демокрациите срещу диктаторите, Париж не се присъединява към подобен анализ, смятан за "твърде опростен" и "твърде карикатурен" . "Не можем да бъдем империята на доброто срещу злото. Не става", казва дипломат.

Дори източноевропейските страни да са прави в анализа си на руския режим? "Не забравяйте, че те сгрешиха през 2003 г., като подкрепиха нахлуването на Джордж Буш в Ирак... Не ние!", отговаря той. В Париж продължаваме да мислим, че войната в Украйна трябва да приключи "възможно по-скоро".

При липса на преговори и споразумение Украйна рискува, под тежестта на непрекъснато нарастваща окупация, да се "разпадне". Европа, според Париж, само би била още по-отслабена и разделена. Умиротворяване и преговори: това всъщност не е пътят, по който върви войната. Но Елисейския дворец не превръща телефонната дипломация в идеологически принцип. Когато събитията го изискват, например след разкриването на кланетата в Буча през март, тя е прекъсната. Разговорите са отменени за неопределено време.

А от 28 май двамата президенти не са разговаряли помежду си. Междувременно Макрон отиде в Киев, за да изясни френската позиция там и да намали напрежението между двете страни. Всеки телефонен разговор с Владимир Путин винаги е бил обсъждан с Володимир Зеленски. От 10 декември досега двамата държавни глави са разговаряли 31 пъти! Няколко пъти дори се случи украинският президент да поиска от френския си колега да разговаря с Путин, по-специално да предложи среща... Официално, дори Зеленски да е споделял на Макрон за своя скептицизъм по отношение на френско-руския диалог, той не е искал от френския президент да се откаже от телефонните си разговори с Кремъл. Но факт е, че от посещението на Макрон в Киев френският телефон не е звънял в Кремъл...


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пламен

    13 66 Отговор
    Как ще вдигне, като не може да го вдигне

    Коментиран от #24

  • 2 голф тройка

    124 18 Отговор
    Правилно. И аз не бих вдигнал на ротшилдовото слугинче, женено за майка си.
  • 3 А наследникът му

    23 10 Отговор
    Дали ще вдигне?
  • 4 Такава пропаганда!!!

    120 12 Отговор
    А кога ще чуем истината от Путин?
    Все евроатлантици ни убеждават, и до къде ни докараха с тъпите им санции?

    Коментиран от #37

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пич

    74 9 Отговор
    Няма да вдигне , защото от Франция няма да има кой да му звънне !!! Все пак , хлебарките още не са се научили да говорят по телефон !!!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Както

    92 9 Отговор
    винаги Запада не се интересува от другото,чуждото мнение и там е фаталната грешка!А може и да е логично ако имаш скрити помисли и планове!Фактите са такива:Вл.Путин е с юридическо образование ,професионален разузнавач и ти да се опитваш да заблудиш,да баламосаш или излъжеш такъв човек е изключително нереално,нали?,тогава?

    Коментиран от #38

  • 11 име

    73 6 Отговор
    Ако нямаше желязна завеса в момента, по медиите все щеше да се появи някоя статия за нацистчетата, които и сега си маршируват в по-отдалечените от военните действия райони. Хората след стъмване не излизат, по улиците има само фашизоиди, вдигащи ръка. А на балъците, които си мислят че сме от правилната страна на желязната завеса, ще кажа, че правилна страна няма.

    Коментиран от #39

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 От писанието се разбира

    37 3 Отговор
    само едно. Никой не си прави труда да разбира различната философия, гледна точка, начин на живот и прочие на рушняците, а и останалите източноевропейци.
  • 15 френски галфони

    71 5 Отговор
    Цитат: "Владимир Путин уби Минските споразумения, точно в момента, когато украинците дадоха обещания за добра воля..." Задоха обещания и започнаха аки бомбандировки над руссото население. Засиления интензитет на бомбандировките го има документиран от ОССЕ. Това е и причината Путин да ги признае. А макарона сам си е виновен че се е хванал на краварската схема.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дика

    2 10 Отговор
    Явно да
  • 21 Дика

    5 33 Отговор
    За 4000 лв или рубли иде реч
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Дика

    20 5 Отговор
    Жалки сте
  • 24 хахаха

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пламен":

    То и байдън не го дига, ама много му се натискате...
  • 25 един от многото

    25 0 Отговор
    Защо да ползва телефона , като ще може да му отвори вратата с шут!
  • 26 Манипулиран превод

    51 7 Отговор
    Всеки знаещ френски,ще каже че българския превод е манипулиран и то яко.Не мога въобще да правя сравнение межди Макрон и Путин.Шарл Де Гол се е обърнал в гроба,заради това малко човече Макрон.Опитите да спаси френските военни в Азовстал,бяха неуспешни и беше дадено нареждане за тяхното унищожаване не само на тях а и на останалите Натовци.Полуизгорелитем останки и част от документи доказват това зверство,извършено от урконацистите по заповед на САЩ.И да,ще дойде този момет,в който Путин няма да вдига телефона защото и на него му писна от лакеите на САЩ,които се самоизолираха сами от света.65 държави сречу 135,по малко от милиард население срещи 6,5 милиарда.Това как ви звучи,ама никой не говори за него.Опитът на САЩ да унищожи Европа и Русия има само частичен успех.Унищожи само Европа и себе си.Санкциите доказаха че са обикновен бумеранг,ползван от самоубиец.
  • 27 Значи

    49 6 Отговор
    Украинците 8 години след подписване на минските споразумения които не изпълняват февруари 2022 са изразили добра воля??? Това шега ли е и как Русия да разчита на коректност??
  • 28 младен

    38 2 Отговор
    Оххх....едвам изчетох 1/3 от таз пумиарска статия. Повече не можах

    Коментиран от #40

  • 29 Бесарабски българин

    37 5 Отговор
    Много добра статия, която ясно показва, че в Париж управляват нацисти, и затова няма да е особено учудващо, когато Париж ще се превърне в руини, каквито не са били Хирошима и Нагасаки.
  • 30 Независим

    27 3 Отговор
    За какво ходи в Москва : да преговаря, да заплашва Путин или да моли за живота на френските наемници за които все още не са признали официално. Нещо последно време му правят голяма реклама
  • 31 Михаил

    32 6 Отговор
    Путин ще постигне целите си рано или късно, Макрон ще последва съдбата на рошавия от острова.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Запасников

    18 1 Отговор
    Приготвяйте мешките и манерките.
    Зимата идва.
  • 34 Украинка

    23 1 Отговор
    Боже, боже каква статия лъжа лъжа. 100%лъжа
  • 35 11666

    15 1 Отговор
    аз съм доволен от :"факти"не,изтриват лъжите,а ИСТИНАТА!
  • 36 лариса

    3 15 Отговор
    и ко ще стане като не вдигне телефона жужето и светът ще престане да не съществува-жалко човече малко
  • 37 Всъщност

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Такава пропаганда!!!":

    Санкциите са резултат от действията на жужето в Кремъл. В този ред на мисли, след като на вас санкциите са ви проблем и ви ограничават по някакъв начин - чамодан, вокзал, Москва. Там горивото ще ви е евтино, сергиите и моловете са пълни със китайски стоки. Даже може и някой от новите москвичи да ви дадат.
  • 38 Интересно

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Както":

    Те собственото му разузнаване го излъга за ситуацията в Украйна. Жужето си живееше със собствените си илюзии за Украйна, за запада. После бил разузнавач и не можели да го излъжат. Не е нужно запада да се опитва да лъже Путлер, той сам е в състояние да си го.....
  • 39 Съгласен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "име":

    Из червения площад вече маршируват без да се прикриват. Нацистите започнаха и първата час от плана си. Нападнаха Полша (Украйна) за да я ликвидират използвайки старата изпитана теза за несъществуването на подобна държава. Смърт на фашизма!
  • 40 Да съгласен съм

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "младен":

    И на мен ми се драйфа от платените путлерски коментари.