Last news in Fakti

11 Юли, 2022 21:29 882 0

Френският премиер Елизабет Борн оцеля след първия парламентарен вот на недоверие

  • франция-
  • елизабет борн-
  • еманюел макрон-
  • елисейски дворец

Подкрепата от 62-мата републиканци ще бъде достатъчна, за да може правителството да приеме закони по време на живота на този парламент, посочва Франс прес

Френският премиер Елизабет Борн оцеля след първия парламентарен вот на недоверие  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Франция Елизабет Борн оцеля при първото искане за вот на недоверие към правителството ѝ, внесено от крайната левица в новоизбрания парламент. Само 146 от общо 577 депутати подкрепиха искането. Представителите на консерваторите и на крайнодесните не гласуваха.

Френският премиер Елизабет Борн оцеля в понеделник след първото искане на правителствен вот на недоверие в парламента, внесен от крайната левица в новоизбрания парламент.

Предложението, което трябваше да събере 289 гласа "за", за да успее, беше подкрепено от едва 146 от 577-те депутати в Националната Асамблея на Франция след близо три часа дебат.

Движението на крайно левия Меланшон "Непокорна Франция" внесе предложението за вот на недоверие към правителството на Елизабет Борн, но самият вот изглеждаше обрече, след като още преди него други опозиционни партии изключиха да го подкрепят.

По време на дебата премиерът Борн обвини движенето на Меланшон, че отклонява парламентарното време от важни теми.

"Дами и господа, днес бихме могли да работим за доброто на френския народ“, каза Борн пред парламента преди самото гласуване. "Вместо това обсъждаме вот на недоверие, който се основава на предполагаемите ми намерения и който пречи на работата на парламента и следователно на желанието на френския народ“, каза още тя.

Борн беше назначен от президента Еманюел Макрон през май, или месец преди парламентарните избори, на които управляващата центристка партия загуби мнозинството си.

61-годишната Елизабет Борн даде да се разбере, че възнамерява да разчита на гласовете на опозиционните партии, за да приеме законодателство, като дясната Републиканска партия се смята за решаваща за нейното бъдеще на премиерския пост.

Подкрепата от 62-мата републиканци ще бъде достатъчна, за да може правителството да приеме закони по време на живота на този парламент, посочва Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: