Last news in Fakti

7 Юли, 2022 11:00 3 827 12

Какво се крие след юридическото образование?

  • юристи-
  • адвокати-
  • образование

Юридическата работа не се разпределя пропорционално, а и излиза доста скъпо на бедния български народ, който вече рядко прибягва до правни услуги

Какво се крие след юридическото образование? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Паулина ШИШКОВА

Преди дни прочетох, че най-предпочитаната специалност в СУ е правото. Има обяснения за желанието на зрелосниците – влиза се без приемен изпит, учи се лесно, а и от право всеки разбира, очакват те високи доходи след като завършиш.

През месец май 2022 г. основна тема в медиите беше юридическото образование. Дори се прие Наредба, която регламентира как се влиза и излиза от специалността „право“.

Позволете ми да споделя това, което не се каза официално. То е важно за тези, чиято мечта е да станат юристи.

Аз записах право преди 40 години. Тогава се влизаше с най-високия бал – 6 по български език, 6 – по история и 6 – от дипломата. Сега няма приемни изпити и се влиза с оценка от матурата и дипломата. Преди влизахме 250 души по общия ред и 250 души – по втория начин. Ученето на правото не беше тежко. Няма математика, физика, химия, биология, т.е. няма точни науки. Зубренето му беше майката. Накрая завършвахме с два държавни изпити. Не е трудно да стигнеш до изхода и да държиш в ръката си една прилична диплома.

Дотук добре. А после – накъде. Трябва сам да си намериш работа. В миналото местата за съдии, прокурори и адвокати се пазеха за наши хора. Не са ли родителите ти най-малко членове на БКП, нямаш шанс да си намериш престижна работа. В най-добрия случай – ставаш юрисконсулт в държавно предприятие или учреждение. Разбира се в провинцията, защото имаше ограничение за жителство. Връзки, връзки и пак връзки.

След революцията бентът на задръжките в юридическото образование падна. Изникнаха 9-10 юридически факултети и не беше ясно как става приемът на студентите по право, защото у нас се възцари академичната автономия. В българската реалност се отприщи потокът от юристи. Как се намира работа? Пак с връзки, но този път нямаше БКП, а имаше партии и партийки, които си отглеждаха юристи. Повечето ставаха адвокати, защото там нямаше лимит. Плащаха се вноски за членство в адвокатските съюзи и всеки се оправяше сам. Работа имаха тези адвокати, които дейно участваха в приватизацията и реституцията, защото делата там бяха скъпи, а хонорарите - щедри. Работа имаха и тези адвокати, които обслужваха групировките, фалиралите банки и застрахователи, фараоните на България и на света и други видни личности. Пак човек трябваше да разполага с контакти с клиенти на прокуратурата и следствието, за да просперира. По-загубените юристи отново се хващаха за юрисконсултството или ставаха преподаватели в 9-те юридически факултета, където учителската страст не е голяма поради ниското възнаграждение.

Е сега познайте, кой има най-голям юридически опит, кой натрупа най-голямо богатство, упражявайки професията си? Дали това са отличниците или тези, които бяха отрупани с дела и документи? Разцъфтяха адвокатските кантори, в които обединението се осъществяваше на роднински или приятелски начала и които монополизираха урожая в адвокатската практика. При това – до живот – кретат до 80-90 години. Към тях се присламчиха пенсионираните съдии над 65 годишна възраст. Останалите извън тях единици – самостоятелно циркулиращите независими от групировки и мастити бизнесмени адвокати едва свързваха двата края.

За магистрати, нотариуси, следователи, частни съдебни изпълнители се измислиха тежки приемни изпити, минаващи през трите кръга на ада – тест, казус, устен. Борбата беше безсмислена, защото на фона на около 1000 кандидати приемаха все по 29 за младши съдии и още толкова за младши прокурори. При нотариусите бройката беше единична, а и човекът за нея беше предварително известен.

Освен това, се оказва, че 5-годишното образование на юридическите факултети е било „теоретично“, „излишно“, че има освен обективно право и съдийско право, което се преподава от практикуващи съдии, прокурори, адвокати. Същите набиват в главите на шашнатите абсолвенти, че това, което са научили, не става и че те трябва добре да са запознати с правото, създадено от съдията Х и съдията Y, което е единствено меродавно. И започва така нареченото продължаващо обучение – курсове, семинари, платени и организирани от различни търговски организации, в които знанията се преподават от авторитетни съдии срещу възнаграждения от по 200 -300 лв. за „обучаващ се“.

Млади хора, зрелостници, преценете сами. 5 години учене, а след това работа – няма. При 9 факултета сега (без да броя Школата в Симеоново) – редовно и задочно обучение всяка година излизат по 300 души средно и това прави 2700 души. По 30 години – 81 000 юристи. И то само за последните години. Не броя завършилите преди това ЮФ на СУ – средно по 500 човека на година – пак 30 години = 15 000. В момента в българското пространство по мои груби сметки циркулират около 100 000 живи работоспособни и правоспособни юристи. Така че, направете си сметката предварително – ще си намерите ли работа. Сами се досещате, че юридическата работа не се разпределя пропорционално, а и излиза доста скъпо на бедния български народ, който вече рядко прибягва до правни услуги. Примирява се с неправдата и гледа да страни от правото. Не се жени и затова не се развежда; появиха се НПО - та, които безплатно консултират тези, които не са намерили отговор на въпроса си в гугъл. За да добиете конкретна представа за гъстотата на юристите ще дам един пример – в нашия вход на блок, предоставен преди 1989 г. по документи само на медицински специалисти, има 8 апартамента с 4 юриста и 1 лекар и то пенсионер. Малко лекари – много болни. Много юристи - малко клиенти.

Държавата регулира задължителното здравно осигуряване, обезпечава заплатите на лекарите, но не създаде задължителната застраховка на правните разноски и лиши юристите от клиентела, даде свобода на адвокатите, но не им гарантира доходи.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тикви

    9 0 Отговор
    Крие се огромна мафиотска структура и корупция!!!
  • 2 Дипломи

    10 0 Отговор
    на кило !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Начи да ви светна

    7 0 Отговор
    В к.о.ч.и.н.к.а.t.а могат да ви осъдят, даже няма и да разберете.
  • 5 Като завършат правистите

    11 0 Отговор
    стават милиционери. Сладка работа. Вече всяка втора кифла е милиционерка, защото ги мързи да бачкат.
  • 6 Аааааа

    5 2 Отговор
    Моля допълнете статистиката.......колко юристи минаха през Народното събрание, различните министерства и т.н.? Как да няма реализация? То така ще излезе, че и икономистите само, щото и те са на килограм, ама и те ли без работа останаха (горе изложеното)? Винаги може да започнете фа мажете на някой строеж, там и с това образование ще ви вземат.
    Не се търсят ядрени физици, затова и малцина учат в тази област.
  • 7 Воисил Граматик

    2 1 Отговор
    "желанието на зрелосТниците"-иде от думичката "зрелост". Зрелостник,зрелостничка,зрелостници.
  • 8 плевен

    7 1 Отговор
    Ха, ха, ха! Помня как преди 25 години една инженерка ги прокле като стара баба: Да даде Господ всички да ги приемат за Юристи! Да няма инженери, физици, лекари. Да я видя тази проклета държава как ще живее с толкова паразити в корема!
    А сега виждам, че им се иска да има данъци с които да издържаме безработните адвокати! Защо пък не?
    Аз съм атеист, но май понякога Господ чува клетвите.
  • 9 Авеее

    5 0 Отговор
    Връзки, връзки и пак връзки.ДНЕСКА,АКО НЕ СИ ТАКА СВЪРЗОЧЕН,НЕ МОЖЕШ ДА СИ НАМЕРИШ РАБОТА,КОЯТО ИСКАШ. НЕ СИ ЛИ ОТ "НАШ ТЕ ХОРА",ИЛИ МАМА И ТАТИ ДА СА ШЕФОВЕ НЕЙДЕ НА ВИСОКО,НЯМА ДА ТЕ ОГРЕЕ. ЗА БЮРАТА ПО ТРУДА НЕ МИ СЕ СПОМЕНАВА. ТАКА Е В УЖ ДЕМОКРАТИЧНАТА БЪЛГАРИЯ. ПРОМИШЛЕНОСТТА Е ОГРАНИЧЕНА,МНОГО ПРЕДПРИЯТИЯ И ФИРМИ ВЕЧЕ ГИ НЯМА, ИЛИ В БЮРОКРАЦИЯТА,ИЛИ НА ПОЛЕТО С МОТИКАТА. КЪДЕ ЩЕ СИ ИЗБЕРЕШ?
  • 10 Ами да

    3 3 Отговор
    Винаги юристи са в основата на всяка далавера! Отговорност няма! Доказано!
  • 11 Анонимен

    3 1 Отговор
    Истината е, защото Y e завършил Су, право с отличен успех през 70те. Аз съм рабитил и а в съда и нещата ни са ясни. Кръстникът. По това врене си Y бяха в Дървеница да си получат отличните диоломи, приятеля му бе убит от кръсникът на излизане от стаята, където са гледали филм и т н. Подйрепям и написаното все едно е написано от моят Y брат. А децата ни учеха икономика, други бяха приети в Свободен Университет и срещу 5 хиляди 2003 се прегвърляха в Су, ораво и Пловдивският, но са от заможни семейства и днес в провинцията са адвокати. Преди 30 г са им искали 50 хил на звършвашите право за Прокурор, но е следвало отказ и с парите фирма, ми казваше сестра му от ивград, а той в град h.. Истини. Браво. Върнахте ни в младостта и помним, как умните юристи бяха, излишно е да продължавам, и се налагаше умните юристи да се съобразяват с КПК. Многократно писахме на бб за мнението на много умни еродирани юристи, но той или отвън продължаваха да не се вслушат в гласа на народа. Ударени бяха красивите умните, питайте Димитър Велев, нищо, че бе с връзки, вуйчо му партизанчето,но мисля, че няма да отрече за ударените по негово време юристи. Мунало свърлено. Погубени човешки съдби. Благодарим за искреността Ви.
  • 12 Престъпление и наказание

    3 0 Отговор
    И там трябва тотална сеч на бюрокрацията и дигитализация на "услугите", нещо като хибрид между съдията Дред и Робокоп.