Last news in Fakti

13 Юли, 2022 10:00 5 509 27

Германия, добре дошла в клуба на страните в криза!

  • германия-
  • икономика-
  • криза-
  • пандемия

Преди правителствените коалиции да успеят да си зададат въпроса какво сме научили от успешното справяне с отминалите кризи, идва следващата извънредна ситуация

Германия, добре дошла в клуба на страните в криза! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германия никога не е била и няма да бъде своеобразен остров на блажените, макар мнозина да желаят това. Време е да се сбогуваме с този въображаем идеал - Германия е в постоянна криза, пише Астрид Пранге де Оливейра.

Животът в Бразилия би трябвало да е ужасен - така смятаха хората около мен, когато навремето си идвах оттам за отпуска в Германия. Имаха предвид високата инфлация, сериозната престъпност, наркотиците, бедността, изсичането на горите по Амазонка с рекордно темпо.

Как изобщо може да се живее в такава страна? Нещо повече - как може да се обича такава страна?

Междувременно ми задават много сходни въпроси и за Германия, докато съм в Бразилия на почивка - безспорно доказателство за това колко много се е променила там представата за Германия.

"Alemanha" изведнъж зазвуча различно

Когато преди година наводненията опустошиха долината на Ар в Германия, приятели от Рио де Жанейро предложиха да ми изпратят пари. А сега се появи и страхът, че през зимата на германците ще им се наложи да взимат студени душове, след като Русия врътне газовото кранче. За много бразилци, които се къпят по няколко пъти на ден, това е нещо абсолютно възмутително.

"Alemanha" - тази дума често предизвиква възхищение в Бразилия, а и не само там. Германия се смята за държава пример в много икономически и социални аспекти. Но междувременно се чуват и немалко критики. Все по-често ми се налага да се оправдавам заради Германия и нейните проблеми, и да обяснявам ситуацията.

Много от събеседниците ми осъзнават добре колко симпатично всъщност е това. Те приветстват Германия в клуба на онези, които са в криза, и кимат с разбиране: "Знам за какво говориш".

Повече Бразилия в Германия

За да избегна всякакви недоразумения, съм длъжна да уточня: Проблемите в Германия и в Бразилия все още се различават съществено. Не желая да злословя нито срещу Бразилия, нито срещу Германия, или пък да омаловажавам или оправдавам постоянните кризи в едната или другата държава. Посланието е просто: след падането на Берлинската стена Германия стана малко по-бразилска.

Пандемия, война и тероризъм, инфлация и Брекзит, криза на еврото и климатични промени. И националната, и международната политика са в кризисен режим вече над 20 години. Преди правителствените коалиции да успеят да си зададат въпроса какво сме научили от успешното справяне с отминалите кризи, идва следващата извънредна ситуация. Изглежда, че краят на всичко това не се вижда.

Германия никога не е била и няма да бъде своеобразен остров на блажените, макар мнозина да желаят това. Време е веднъж завинаги да се сбогуваме с този въображаем идеал - Германия е навлязла в състояние на постоянна криза.

А и как би могло да бъде другояче? В крайна сметка климатичните промени не заобиколиха германските граници. Дори и тук да не падат бомби, всички чувстват последиците от войните в Украйна и Сирия. Към това се добавят вътрешните проблеми като разрушените мостове, бавния интернет, закъсняващите влакове, липсата на учители, здравни работници и квалифицирани специалисти.

Изтощение и съпротива

Въпреки всичките тези проблеми аз обичам Германия такава, каквато тя е. Точно така обичам и Бразилия. И ето, тук отново възникват въпросите: може ли да се обича Бразилия с президент като Жаир Болсонаро? Ами Германия с "Алтернатива за Германия??

Да, мога да ги обичам, защото се възхищавам на германското общество за способността му да устоява на антидемократичните залитания и на това как защитава върховенството на закона. Възхищавам се и на много бразилци за това как се бореха да запазят демократичните си институции през последните години, и най-вече на бразилската съдебна система, която успешно се противопоставяше на постоянните атаки на президента.

Дори постоянните политически, икономически и социални кризи да ме уморяват и изтощават, трябва да живея с тях. Мога да ги игнорирам, да ги проклинам, да се боря с тях, да избягам от тях, или просто да се предам.

Общуването с безпризорни деца в Бразилия ме научи, че промяната е възможна, дори в привидно безнадеждна ситуация. Разбрах, че децата без перспектива ме предизвикват да преосмисля своя песимизъм и ме карат да размишлявам. В условията на постоянна криза тези срещи могат да имат екзистенциален смисъл и значение. И тъкмо това, че постоянната криза остава с нас, прави проблясъците на надежда и човешка топлина още по-ярки и важни.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    47 3 Отговор
    Германците като че ли са на създаване по тъпотия !!! И много държат да го спечелят !!! Ще успеят , но ще се изненадат от наградата !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЦРУ веле

    60 2 Отговор
    Европа се превръща в Африка.

    Американскат медия Дойче веле тепърва ще ни залива с материали как трябва да търпим и да се лишаваме, в името на ценностите, как си заслужават всички безумия, съсипващи Европа.
  • 8 !!!?

    3 31 Отговор
    Германия е в "криза"...затова хора от цял свят се опитват да се доберат до нея за да я "спасяват" !!!?

    Коментиран от #15

  • 9 1020

    46 1 Отговор
    То вие сами си я направихте тази криза, така че не казвайте "добре дошли",а си сърбайте попарата.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    50 2 Отговор
    И друго: И до днес Германия си остава окупирана от американските войски страна.Нямам представа защо !!!!!!

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Токсик

    30 2 Отговор
    Вече очакваме с нетърпение възраждането на ГДР . Видя се, че от ФРГ нищо не става.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ежко

    27 1 Отговор
    Алтернатива за германия идва със страшна сила, без значение какви епитети лепи DW, като логично продължение на провалената политика на останалите партии......Интересно когато това стане факт, Велето какви ще ги къдри тогава?
  • 19 Хахах

    3 23 Отговор
    Така е. Като не знаеш ,че "бизнес с русия не се прави" да си знаят следващите поколения. Иначе Германия от руйните се изправя до първа икономика ;-) не я мислете
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Артилерист

    13 1 Отговор
    Германия е колония на американците. Те не могат да си изберат дори канцлер, ако персоната не е съгласувана със САЩ. Стадно дисциплинираните германци не са изживели фашизма и сега, по команда на американците, най-много помагат на нацисто-фашистите в Украйна. Но Русия им врътна крана и сега се гърчат...
  • 22 123

    11 2 Отговор
    И аз обичам Германия. Точно за това много ме е яд, че не могат да се освободят и да водят собствена независима политика. Направо побеснявам от това. Само като си представя ако Германия и Русия се обединят как никой на тоя свят не би могъл дори и на малкия пръст да им стъпи. Ей Боже. Дано видя тия две страни в икономически и политически съюз. Ето това ще бъдат лидерите на света. А дано.
  • 23 Хасан

    8 0 Отговор
    Умните глави сами си го надробихте,сега сърбайте
  • 24 Мммда

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Заради договора им със САЩ на пълно подчинение. Швабите не могат да пръснат без да питат за това техните началници.
  • 25 Дообре дошла в клуба на

    1 0 Отговор
    Ротшилдовия фазшизъм ,отново, с британски обряслъци .Язък ви за службите за сигурнст ,много добри.
    Всъщност за пореден път ни вкарвате в тиняата .Вие дължит ена нас ,не ние на вас германците .Тоест поучителният тон от Брюлсел е крайно неуместен . Радвайте се че нямаме армия. Има само една аеремия от която всеки може да загуби ,нашата .Няма Вермахт,няма Съветски , всичко е Берое.
  • 26 Маркс

    1 0 Отговор
    Когато пропагандно-идеологическите и поличтически догми се намесят в икономиката и живота на хората - винаги следва крах, криза, глад, студ и война: и при Адолф, и при Хрушчов и Брежнев, и при Хонекер, и при правешкия гюфто Тато, ..... А сега и при бай Дън, рошавото Боре, наполеончо-макарончо и социалиста Щолц!
  • 27 безпартиен

    0 0 Отговор
    Германците свършиха на 9 май 1945!!!!!Сега там има повече джамии от колкото в Анадола!