Last news in Fakti

8 Юли, 2022 20:35 852 3

Парламентът на Германия ратифицира заявките на Швеция и Финландия за членство в НАТО

  • германия-
  • бундестаг-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • швеция-
  • финландия

На 12 март руското външно министерство заплаши със сериозни военни и политически последствия, ако Стокхолм и Хелзинки се присъединят към НАТО

Парламентът на Германия ратифицира заявките на Швеция и Финландия за членство в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентът на Германия ратифицира днес документа за приемането на Швеция и Финландия в НАТО, предаде, предаде Ройтерс.

Протоколът за присъединяване на двете северни европейски държави към НАТО бе утвърден от двете камари на германския федерален парламент - Бундестагът и Бундесратът. "Това създава повече сигурност за всички членове на НАТО и за Европа", написа в "Туитър" канцлерът Олаф Шолц по повод ратификацията.

Протоколът трябва да бъде ратифициран от парламентите на всички членове на организацията на Северноатлантическия договор, за да могат Швеция и Финландия да бъдат защитени от клаузата в договора, която постановява, че атаката срещу страна член е равносилна на атака срещу всички членове. Процесът по ратификация вероятно ще отнеме около година, но междувременно правителствата в Стокхолм и Хелзинки ще участват в срещите на алианса и ще разполагат с по-широк достъп до разузнавателна информация.

На 12 март руското външно министерство заплаши със сериозни военни и политически последствия, ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, припомня агенцията.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедо Герчо

    3 3 Отговор
    ХИЧ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА...ХЪХЪХЪ...
  • 2 Ицето

    3 3 Отговор
    Пет пари не давам.
  • 3 Вълканов

    0 0 Отговор
    След края на 2-та световна война, Термавия бе спаена от Сталин, който не разреши линчуването на терманците по искане на войиците, отмъщение за убийствата на есесовците. Германия забрави това. Нека знаят , че един САРМАТ ще поправи грешката..
    Една война с НАТО няма да е конвеционална. На първо влеме ще бъдат унещожени основните играчи в НАТО - Щатите, ГЕР
Новини по държави: