Last news in Fakti

16 Юли, 2022 10:00 8 842 58

Газ има в изобилие, проблемът е в транспортирането

  • газ-
  • газопровод-
  • газпром-
  • русия-
  • втечнен газ

Проблемът обаче е много елементарен, няма как газът да бъде транспортиран, за разлика от петрола, природният газ се пренася трудно

Газ има в изобилие, проблемът е в транспортирането - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Газ има в изобилие. Но за разлика от петрола, той се пренася трудно - по газопровод или с кораб. Липсващата инфраструктура е основната пречка за гарантирането на енергийната сигурност на Европа.

По света има достатъчно газ. Не само Русия, но и много други държави разполагат с големи запаси. Резервите са разпръснати из целия свят, потвърждава Габриеле Видман, енергиен експерт в германската Дека Банк: "Намират се в САЩ, но Иран и Катар също имат огромни запаси. И в Северна Африка има - например в Алжир, но също така и Китай, Норвегия и Австралия - всички те имат големи запаси от газ."

Проблемът е в липсата на инфраструктура

Проблемът обаче е много елементарен. Няма как газът да бъде транспортиран. За разлика от петрола, природният газ се пренася трудно.

Газът може да се транспортира по газопровод или с кораб. Зависимостта от газопроводите излизаше сравнително изгодно досега. А и Русия не е далеч - една от причините суровината да бъда толкова евтина. "Останалите големи страни, които доставят газ, не са така лесно достъпни", обяснява Видман. "Имаме нужда от кораби. За целта трябва и да охладим газа до -165 градуса по Целзий. Това е скъпо, отнема време и струва повече пари."

Самите кораби също представляват проблем. Необходимите за целта плавателни съдове са недостатъчно. Германия настоява за споделеното им ползване, но това е трудно постижимо, казва Видман. "Необходими са месеци, за да се построи такъв кораб и той да влезе в активна експлоатация", обяснява експертката.

Германия търси временни решения

Освен кораби не достигат и т.нар. терминали за втечнен природен газ. Първият подобен в Германия се изгражда в момента във Вилхелмсхафен на Северно море. И докато терминалите станат готови, са необходими временни решения, коментира Клаудия Кемферт, енергиен експерт от Германския институт за стопански проучвания. Такива биха могли да бъдат предоставени "или чрез терминалните мощности в Белгия и Холандия, или от плаващи терминали на север, които временно ще бъдат разположени в Северна Германия."

Междувременно тръбопроводите също не са отживелица. Докато онези от тях, идващи от изток през Украйна, Полша и Русия вече не могат да осигурят стабилност, други, като например до Катар, биха могли да облекчат ситуацията в бъдеще. Експертите са категорични: в средносрочен план положението може да се подобри чрез нови методи на газови доставки и използване на възобновяеми енергийни източници.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германците

    50 14 Отговор
    се усетиха ама късно. Сега ще дададт пълни обороти да се откачат от газта
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тия

    86 6 Отговор
    Откриха топлата вода, на Нептун е пълно с замръзнал безплатен метан, и познайте къде е проблема, в транспорта естествено
  • 4 да де

    74 5 Отговор
    Желязна логика дето се вика газ може да има и на Марс само, че Германия е на Земята.
  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 8 Отговор
    ПАЗАРНА ИКОНОМИКА а и ДЪРЖАВАТА е ДЛЪЖНА да осигури ТРАНСПОНТИРАЕТО

    Коментиран от #50

  • 6 Хмм

    68 7 Отговор
    До февруари нямаше проблем с транспорта. Решението за газа е политическо.
  • 7 Мдааа....

    60 7 Отговор
    То и евтин ток имаше,ама сега зеления е скъп.Освен това скоро време минаваме в токов режим.
  • 8 Бай Дън

    52 7 Отговор
    Споко, ще изградяим тръбопровод от космоса до САЩ. Ще втечняваме метана и ще ви го караме до всяка точка на света с кораби. Все не сте разбрали намеренията ни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МмммА

    61 7 Отговор
    Абе незнам кво има и кво няма,ама миналата година си карах на метан 1,30,а сега демократичният и независим е 4,00 лв.

    Коментиран от #12

  • 12 Хихи

    49 5 Отговор

    До коментар #11 от "МмммА":

    Да де ама сега си независим - от тебе нищо не зависи. А като спре и петрола, отиваме в паралелна вселена 🤣😂🤣😂
  • 13 123

    49 3 Отговор
    Еха. То и диаманти има в изобилие, но проблемът е в достигането да тях. Ха ха. Много ги обичам такива изказвания.
  • 14 Бебенце

    9 37 Отговор
    Газ има в изобилие, проблема е Путин. До сега добива на руски газ е намалял с 10 процента.

    Коментиран от #18, #46

  • 15 Братя Грим

    38 4 Отговор
    Приказки за наивници
  • 16 Няма страшно.

    18 4 Отговор
    Производството ще се изнесе близо до суровините- нефт газ руди евтина ел. енергия и т.н.
  • 17 Леко злорадичко

    40 4 Отговор
    Искам да питам любимката ми Аналена зелената, как е? Ще си чистят ли историята в немско? Упс, извинете, лапсус. Ще си чистят ли въздуха исках да кажа. Че от толкова напъване да се правят на светци се докараха до положение да си отварят наново въглищните централи. Та как е въздухът в немско, скъпа Аналена? И как ще бъде зимата?

    Коментиран от #39

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истината

    30 3 Отговор
    Катар,Иран, Азарбейджан си имат дългосрочни договори с Азия за Европа няма газ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БПФ

    48 4 Отговор
    доста пресилени са тия твърдения за "изобилие на газ". Запасите на САЩ са силно преувеличени - не че са малки, но САЩ е огромен потребител. Техните залежи ще се изчерпят до 30-а година приблизително. Китай има също немалки залежи, но потреблението им е в пъти по-голямо, затова внасят и то огромни количества. Катар... колко пък толкова много газ може да има тая микроскопична държава? Иран има много и Туркменистан - но никои залежи не могат да се сравняват с руските. Пренасянето не е само въпрос на инфраструктура, но и на цена. Много газ се губи при втечняването и регазификацията, отделно цената само на заводът за втечняване, е колкото на голям газопровод. Изводът - ЕС не може да замени руските доставки, не и в близките години, не и на поносима цена. Има и друго - танкерите са по-мобилни, но те отиват там, където е по-високата цена. ЕС може ли да се бори с Китай, Япония, Корея? А тръбата е двойна обвързаност - и за клиента и за доставчика, затова винаги е по-сигурна. И не Русия е виновна за малoyмието на европейските политици.

    Коментиран от #31, #43

  • 23 един

    16 5 Отговор
    Газ може и да има,но не навсякъде,а понякога е и въпрос на геостратегически интереси!Ако "търговеца" ти продава газ/или друга стока/, и покрай това гледа да те завладее и те подчини на интересите си,от такава суровина нямаш файда,рано или късни ще ти излезе през носа!

    Коментиран от #40

  • 24 Стрелата

    23 1 Отговор
    То газ има. ама каква цена раята го плащтааа
  • 25 Синеокия шейх

    14 0 Отговор
    Всяко находище на газ е различно като геология, количество газ под земята, необходима инфраструктура за производство и транспорт и това директно влияе на себестойността Ако сегашните високи цени се запазят, ще бъдат разработени находища които до вчера бяха нерентабилни. Това обаче отнема време и е рисковано - какво правим ако цените се сринат? Изводът е че газ има, но в краткосрочен план не е наличен, така някой ще духа супата.
  • 26 Анализатор

    5 36 Отговор
    Затова най-доброто решение за Европа е Русия да се разпадне! И пак в света ще останат два гиганта - Китай и Щатите. Диваците нямат място в съвременния свят

    Коментиран от #37

  • 27 Урсула

    19 3 Отговор
    Газ ще има в изобилие, проблемът е в транспортирането на нужните количества боб за Германия. Всички граждани ще бъдат затворени за поредния локдаун и ще могат денонощно да бълват милиарди куб.м. Европейската комисия по лекарствата пък потвърди, че десета бустерна доза значително увеличава добива.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 САТЪРА НА ХАНА

    14 1 Отговор
    В СВЕТА ИМА ЧЕТИРИ САМОДОСТАТЪЧНИ ДЪРЖАВИ
    ... КОИТО АКО СЕ ОТКЪСНАТ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ ЩЕ ИМАТ ВСИЧКО.
    ... РУСИЯ, АВСТРАЛИЯ , КИТАЙ И САЩ С КАНАДА ( ОБАЧЕ)
    ...
  • 30 Професора

    12 2 Отговор
    Колонки за глу. пен.дери съчинени от глу.пен.дери
  • 31 Буха ха

    14 2 Отговор

    До коментар #22 от "БПФ":

    Не знам дали Катар е микроскопичен, но има повече газ отколкото немикроскопичния ти мозък може да си представи, защото газът е под земята в три измерения. Езерото Байкал също може да ти се струва микроскопично, но в него има много вода защото е дълбоко.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 az #Контрапропаганда

    23 7 Отговор
    "Липсващата инфраструктура е основната пречка за гарантирането на енергийната сигурност на Европа."
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Аланкоооолу, и Катар, и Алжир вече отдавна официално обявиха, че не са в състояние да заместят руските количества газ за Европа!
    Ахмак след Ахмака мила моя майно льо се упражнява по темата, а в това време, зимата иде със страшна сила!
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Просто газ

    12 2 Отговор
    Специално за Алжир може да прочетете бе зелета, а не само да пишете глупости. Алжир доставя газ основно за Испания и Португалия и въпреки всичко не може да задоволи нуждите на Испания, та се налага Испания да внася допълнително газ от Русия и САЩ. Камо ли Алжир да задоволи нуждите на държава като Германия с нейната икономика. Отделно Алжир има мераци към съседни територии и непрекъснато заплашва да врътне кранчето ако Испания не ги подкрепя. Статиите са от миналата година и всеки с желание може да ги намери. За Австралия там може всичко да има, но щом до сега на никой в Европа не му е хрумнала далаверата да внася газ от Австралия, значи надали е чак такава далавера. Иначе хубаво ви го казват хората, че газ и може и на Юпитер да има, ама айде решете "простичкия" проблем с транспорта
  • 36 Анализатор

    8 19 Отговор
    На Европа са нужни не повече от 18 месеца за да реши проблемите с природния газ, без да зависи от ГАЗПРОМ!
    Да ще бъдат трудни 18 месеца, но после слагаш кръст на зависимостта от варварска Русия.

    Коментиран от #53, #57

  • 37 Россия

    10 6 Отговор

    До коментар #26 от "Анализатор":

    За Русия най доброто решение ЕС и САЩ исчезнат от лицето на Земята. ZА РОССИЮ ,ZА ПОБЕДУ.
  • 38 М3 голд

    18 2 Отговор
    Създава се изкуствено напрежение около доставките за Европа от изток. Било несигурно. Толкова десетки години беше сигурно, но плановете на САЩ са други. И при наличие на газ, тръби и желание в доставчика за дългосрочни , приемащите страни въведоха необяснимо промяна на начина на покупка. Цените скочиха в пъти. Някъде бях чел, че по този начин САЩ ще намалят външния дълг с един трилион $ за година. Не зная как ще свърши тази авантюра през зимата и какво ще стане ако обществото в Европа се взриви.
  • 39 Лея13

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "Леко злорадичко":

    Не те знам дали си дишал въздух в немско.Аз обаче съм!И мога да ти кажа, че със сигурност е много по добър от нашият.Дори през лятото, когато има много прах и автомобилен смог,там въздуха го дишаш с кеф, защото прилича на въздуха в нашите планини.Атова е така, защото хората наистина си обичат и пазят природата там.А вие си злобейте колкото си искате тук.Ама гроздето е кисело! Защото немецът винаги ще се оправи.Историята им е пълна с огромни падения и възходи, нали не мислиш, че да замразят плановете си за въглищните централи за година -две, докато си орегулират нещата с газта,ще промени нещо!?
  • 40 Лея13

    2 5 Отговор

    До коментар #23 от "един":

    Абсолютно си прав! Пресен пример -вовата путин.Така го използва газа, че всички да поискат, въпреки загубите и неудобствата, да се отърват от него час по скоро!

    Коментиран от #44

  • 41 Другият един

    10 1 Отговор
    Сега е кинопрегледа Филмът ще е през зимата Той вашия Бисмарк е казал няколко много умни приказки за мечката ама няма кой да помни Ха сега на червеното килимче в Кремъл и каквото каже чичко Путин Иначе тази година студ догодина революция
  • 42 !!!?

    1 5 Отговор
    "Денацификация" - Пладнешки обир !!!?

  • 43 Ами кой?

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "БПФ":

    Сигурно някой друг започна война за заграбване на още ресурси?
  • 44 Лейка 13 (куха)

    9 0 Отговор

    До коментар #40 от "Лея13":

    Като стоиш зимата гладна и безработна на тъмно и студено, ще ти дойде другият акъл.
  • 45 Ами

    4 0 Отговор
    Понякога в живота тарикатите носят вода на "баламите" и това което става го потвърждава.
  • 46 Хамсал

    11 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бебенце":

    "До сега добива на руски газ е намалял с 10 процента." Ама печалбата им е скочила два пъти!
  • 47 "копейкен"

    7 0 Отговор
    Едно време мотото на каубойте беше долара е наш проблемите ваши,сега руснаците газа и обогатения уран с който работят всички Аец са наши проблемите ваши,така че пак ще оперен "каймака".
  • 48 Артилерист

    6 1 Отговор
    Тия пак преоткриха топлата вода. Изтърсеното сега,за да омаловажат огромния ресурс от газ на Русия, много прилича на: има много злато на Земята, но трябва да се намери...
  • 49 Прости по-прости ДВ

    5 1 Отговор
    Храна има, но нямате чинии, щото са руски и няма да ядете!
  • 50 Бунтата

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дрън-Дрън!!!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Бунтата

    5 1 Отговор
    Ехоооо-май объркахте за руската газ!!!!!
    Айде сега всички на опашката да го д.у.х.а.м.е. на живия призрак!!!
  • 53 Бунтата

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Анализатор":

    Да се смея ли или да плача!!!!
    Кажи какво ще направи европа за 18 месеца,за да станат независими от руската газ??????
    Те може и да станат независими,но пък ще станат зависими от други!!!!америка!
    Е то това е целта
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Рашка е в колапс

    3 3 Отговор
    Няма по-жалка нация от руските терористични npuмaти.Оскотели пещерняци които нямат знанията еди тостер да създадат и могат единствено да грабят наготово природни ресурси и да се опитват да се правят на играчи каквито не са.Русия не произвежда абсолютно нищо,не дава нищо на света ,не спомага и с нищо за развитието на света.Русия е като арабските страни.Ресурсна икономика ,която единствено може да дупчи и продава.Това е държава паразит/кърлеж който живее на гърба на света.Ако не бяха тези ресурси да ги точат наготово,Русия съвсем щеше да прилича на Нигерия
  • 56 Пак зелена пропаганда

    0 0 Отговор
    "и използване на възобновяеми енергийни източници"...аман...
  • 57 И после

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Анализатор":

    Какво?
  • 58 Отново

    0 0 Отговор
    глупости -газ има,ама я няма. Мисирки поръчкови.