Last news in Fakti

18 Юли, 2022 10:00 1 492 1

Връзките на Църквата на обединението с японската политика

  • япония-
  • шиндзо абе-
  • убийство-
  • църква на обединението-
  • тецуя ямагами

Това би могло да накара хората по-внимателно да разгледат в каква степен консервативният мироглед на управляващата партия е направлявал политиките на модерна Япония

Връзките на Църквата на обединението с японската политика - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Убийството на бившия японски премиер Шиндзо Абе извади на бял свят негови връзки, за които отдавна се подозира и малко се говори, с религиозна група, която е основана в Южна Корея, но е разпространила влиянието си по целия свят.

Полицията и японските медии предполагат, че заподозреният за атаката Тецуя Ямагами, който беше арестуван на място, е бил разгневен от съобщения, че Абе е свързан с Църквата на обединението, която гради връзки с консервативни политически групи и лидери в САЩ, Япония и Европа. Предполага се, че заподозреният е бил разгневен, тъй като огромните суми, които неговата майка дарила на църквата, разорили семейството му.

Много японци бяха изненадани, след като тази седмица излязоха на бял свят разкрития за връзки между църквата и висшите лидери на Япония, като техните корени могат да бъдат проследени до общите усилия за борба срещу комунизма през Студената война. Анализатори казаха, че това би могло да накара хората по-внимателно да разгледат в каква степен консервативният мироглед на управляващата партия е направлявал политиките на модерна Япония.

Ето и един поглед към църквата и нейните дълбоки връзки с управляващата партия в Япония, както и със семейството на Абе:

КАКВО Е ЦЪРКВАТА НА ОБЕДИНЕНИЕТО?

Църквата е основана в Сеул през 1954 г., година след края на Корейската война, от вече покойния пастор Сан Мьон Мун, самопровъзгласил се месия, който проповядва нови интерпретации на Библията и консервативни, ориентирани към семейството ценностни системи.

Църквата подкрепя антикомунизма и обединението на Корейския полуостров, който е разделен между тоталитарния Север и демократичния Юг. Църквата е може би най-известна с масовите сватби, на които тя съчетава двойки, често от различни страни и подновява обетите на вече сключилите брак на големи открити площи, като стадиони и спортни зали. Смята се, че членовете на групата по света наброяват милиони, включително стотици хиляди души в Япония.

Църквата беше обвинена през 70-те и 80-те години на миналия век, че използва заблуждаващи тактики за набиране на членове и промива мозъците на привържениците си, за да ги накара да предават огромна част от заплатите си на Мун. Тя отрича това и твърди, че подобни обвинения се отправят срещу повечето нови религиозни движения в ранните им години.

В Япония срещу групата са завеждани дела за продажба на "духовни стоки", като се твърди, че това е накарало нейни членове да закупуват скъпи произведения на изкуството и бижута или да продадат недвижимото си имущество, за да съберат дарения за църквата.

КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА ЦЪРКВАТА СЪС СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ?

През целия си живот Мун работи, за да превърне църквата си в световно религиозно движение и да разшири нейните бизнес и благотворителни дейности. Той е признат за виновен в укриване на данъци през 1982 г. и излежава присъда в затвор в Ню Йорк. Мун умира през 2012 година.

Църквата развива връзки с консервативни световни лидери, включително президентите на САЩ Ричард Никсън, Роналд Рейгън и Джордж Буш-старши, както и Доналд Тръмп.

Мун също така има връзки с основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, покойният дядо на настоящия лидер Ким Чен-ун.

В своята автобиография Мун пише, че е помолил Ким да се откаже от ядрените си амбиции и че Ким е отговорил, че ядрената му програма е за мирни цели той няма намерение да я използва, за да "убива (корейски) съотечественици".

КАКВА Е ВРЪЗКАТА НА АБЕ С ЦЪРКВАТА?

Абе беше известен със своите дълбоко консервативни възгледи по отношение на въпроси в сферите на сигурността и историята и също така се ползваше от подкрепата на мощни лобита като "Нипон Кайги". Той участваше в събития, организирани от филиали на църквата, включително един през септември 2021 година.

Във видео, излъчено на голям екран на среща на свързаната с църквата Фондация за универсален мир (ФУМ), Абе похвали нейната работа за постигане на мир на Корейския полуостров и фокуса на групата върху семейните ценности. Този акцент върху традиционните, патерналистични семейни системи беше една от ключовите позиции на Абе.

"Оценявам фокуса на ФУМ върху семейните ценности", каза той във видеото. "Нека сме наясно със съществуването на така наречените движения за социална революция с техните тесногръди ценности".

Съобщения за неговото участие в събитието през 2021 г. привлякоха критики от Японската комунистическа партия и наблюдатели на култове, включително група адвокати, които следят дейностите на Църквата на обединението и подкрепят нейните предполагаеми жертви.

В пресконференция в понеделник, след като връзката на църквата с убийството на Абе беше разкрита, нейният лидер в Япония, Томохиро Танака, каза, че Абе е подкрепял движението за мир ФУМ, но не е членувал в него.

Полицията все още официално не е идентифицирала групата, посочена от заподозрения, вероятно, за да избегне да подклажда насилие.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА ЗА УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ В ЯПОНИЯ?

Връзките между църквата и управляващата партия на Япония водят началото си от дядото на Абе Нобосуке Киши, който е бил премиер през 60-те години на миналия век и е споделял свои безпокойства с Вашингтон, че комунизмът се разпространява в Япония на фона на набиращите сили активисти на профсъюзите.

Киши, който е задържан като военнопрестъпник, но срещу него така и не са повдигнати обвинения, е известен за десните си политически възгледи и антикомунистическата позиция на Църквата на обединението отговаря на неговите възгледи за японските национални интереси, казаха експерти.

Близките връзки на Киши с църквата са публично известни. В определен момент централата на църквата се намира в сграда до жилището на Киши в Токио и той е забелязван заедно с Мун в снимки, заснети в самата църква и публикувани от групата. По информация от съобщения в медиите заподозреният е вярвал, че Киши е довел църквата в Япония.

"По онова време японските лидери са смятали църквата за инструмент, който да разпространява антикомунистически възгледи в Япония", каза Масаки Кито, адвокат и експерт по религиозните въпроси. За групата демонстрирането на близки връзки с видни политици е начин да получи одобрение за своята дейност.

Връзките между свързани с църквата организации и депутати от Либерално-демократическата партия (ЛДП) се развиват през годините, откакто църквата се разширява, и предоставят солидна подкрепа и гласове за управляващата партия, твърдят експерти, въпреки че групата го отрича.

Проучване на 128 депутати, получено от полицията и публикувано в седмичното списание "Гендай" през 1999 г., показва, че повечето от тях са участвали в събития, организирани от Международната федерация за победа над комунизма - антикомунистическата организация на Църквата на обединението, която също е основана от Мун. Проучването показва, че също така в канцелариите на повече от 20 депутати от ЛДП има поне един член на църквата, работещ там като доброволец.

КАКВО КАЗВАТ ЦЪРКВАТА И НЕЙНИТЕ КРИТИЦИ?

Църквата отрича да е получила благосклонно отношение от страна на Киши при отварянето на нейния клон в Япония. Танака каза, че Абе е подкрепял движението за мир на настоящата лидерка Хак Джа Хан Мун, но отрече каквото и да било движение на средства между групата и ЛДП.

В понеделник църквата каза, че не притежава документи, които да показват, че Ямагами е била неин член. Тя добави, че е нямала директен контакт с Абе, въпреки че е имала отношения с други депутати чрез свързана с нея организация.

Членове на Националната мрежа на адвокатите против духовни продажби, която наблюдава църквата, твърдят, че те многократно са казвали на Абе и други депутати от ЛДП да престанат да участват или да изпращат послания на събитията, организирани Църквата на обединението или свързаните с нея организации и да престанат да пренебрегват известните от дълго време проблеми, свързани с църквата.

КАКВО ОЗНАЧАВА ВСИЧКО ТОВА ЗА ПАРТИЯТА?

"Убийството хвърли светлина върху Църквата на обединението", каза Коичи Накано, преппдавател по международна политика в университета "София" в Токио. "Връзките на църквата с десните фракции в ЛДП и нейните ултрадесни политики биха могли да бъдат подложени на внимателно разглеждане" и това да доведе до преоценка на наследството на Абе, добави той.

Това би могло да доведе до разкрития как възгледите на партията са довели до изкривявания в следвоенното японско общество, като в същото време са забавяли напредъка по въпросите на равенството между половете и сексуалното многообразие, смята Накано.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    Абе е бил член на сектата на Мун (църквата на обединението) и майката на момчето-стрелец, която е била също неин член, се е самоубила поради проповядваните религиозни внушения...Никакъв тероризъм и другите журналистически алабализми.