Last news in Fakti

21 Юли, 2022 10:00 4 610 46

Този път Ердоган накара Путин да чака за разговор, въпросът е защо

  • владимир путин-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • русия-
  • украйна

Дали турският президент е успял да получи зелена светлина за плановете си в Сирия от Иран и Москва няма как да знаем

Този път Ердоган накара Путин да чака за разговор, въпросът е защо - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интересен щрих беляза вчерашните разговори в Техеран на турския президент Реджеп Тайип Ердоган с руския лидер Владимир Путин: президентът на Турция остави Путин да чака близо минута, преди да пристигне на срещата. Това постави руския му колега в непривичната роля на чакащ, при положение, че подобни политически тактики обичайно са запазена марка на самия Путин.

Действията на Ердоган предизвикаха серия тълкувания в конвенционалните и социалните медии - някои предположиха, че това е отмъщение на турския лидер заради подобно отношение към него в Кремъл преди две години, а други видяха в него свидетелство за голямата промяна, настъпила след руската инвазия в Украйна. Дали пък изоставяйки руския президент в неловка самота пред камерите, Ердоган не е целял да открои позицията, в която неведнъж е казвал, че е поставена собствената му страна - изоставена сама да се справя със заплахите от съседна Сирия?

През март 2020 г. по време на друга среща в Москва на Путин и Ердоган за Сирия руският лидер накара турския гост да чака почти две минути, преди да се яви за разговора, в разрез с дипломатическите практики. Мнозина тогава се опитаха да разгадаят посланието, което руският лидер е искал да предаде на колегата си от Турция с това отношение, но имаше и такива, които омаловажиха случая, като обясниха, че Путин закъснява за почти всички срещи, а рекорд държи разговор с Меркел, за който руснакът закъснял цели четири часа.

Срещата Ердоган-Путин преди две години бе ознаменувана със споразумение за прекратяване на огъня в сирийската провинция Идлиб, където нарастване на насилието доведе до прогонването на хиляди хора от домовете им и изправи Москва и Анкара пред пряка конфронтация. Не е ясно какви ще са резултатите от вчерашната среща в Техеран, проведена на фона на планове на Турция за нова военна операция срещу кюрдските бойци в Северна Сирия, която, както изглежда, не среща одобрението на главните играчи в региона.

Именно борбата с терористите в Сирия беше акцентът, който турският президент Реджеп Тайип Ердоган се постара да постави по време на вчерашните си разговори в Техеран с президентите на Русия и Иран. Проправителственият в. "Сабах" отбелязва, че Ердоган е изпратил много ясно послание на тристранната среща в Техеран: "Ще ликвидираме огнищата на злото от Сирия". Той е подчертал, че Тал Рифат и Манбидж са се превърнали в леговище на терористи и "е дошло времето" тези градове да бъдат прочистени от кюрдските сили, под чийто контрол се намират.

Изказването на Ердоган бе направено в момент, когато Турция подготвя нова трансгранична операция в Сирия. Турският президент подчерта, че очаква от Руската федерация и Иран да подкрепят страната му в тази борба.

Трябва да бъде ясно разбрано, че няма място в бъдещето на нашия регион за сепаратистки терористични организации, подчерта Ердоган.

На срещата в Техеран вчера, част от т.нар. Астанински формат, тримата президенти излязоха с обща декларация, в която обещават да продължат сътрудничеството си за "елиминиране на терористите в Сирия". Въпреки декларацията обаче, изглежда както Русия, така и Иран не са благоразположени към плановете за нова турска военна офанзива.

В разговор с Ердоган преди тристранния разговор в Техеран иранският върховен водач аятолах Али Хаменей предупреди, че евентуална военна операция ще навреди на Турция и региона и ще бъде от полза за "терористите", които Ердоган се зарича да изкорени. Русия също сигнализира за неодобрение - посланикът на Москва в Сирия Александър Лаврентиев каза, че руското правителство се опитва да убеди Турция "да не използва сила, за да разреши висящите проблеми, а да се опита да намери решение чрез преговори и диалог", напомня сайтът Ал Монитор.

"Гардиън" коментира, че срещата в Техеран е била белязана от сблъсък на Путин с Турция по въпроса за Сирия, а "атмосферата на сърдечен консенсус", демонстрирана от Русия и Иран, не била споделена от Ердоган що се отнася до амбициите му за намеса в Северна Сирия.

Още в началото на разговорите в тристранен формат турският лидер се постара да легитимира предприемането на евентуални едностранни военни действия от Турция в съседна Сирия, като заяви, че е невъзможно да се очаква Анкара да седи със скръстени ръце пред проблема.

Турският президент предупреди още през май, че турските военни съвсем скоро ще предприемат нова военна операция в Северна Сирия, чиято цел ще бъде елиминиране на терористичните заплахи, произтичащи от южната граница на страната. Някои експерти обясниха забавянето в осъществяването на плановете именно със стремежа на Анкара да отстрани разногласията си с Русия.

Дали Ердоган е успял да получи вчера зелена светлина за плановете си в Сирия от Иран и Москва няма как да знаем. Изявленията на турския лидер в Техеран обаче показват, че той съвсем не се е отказал от намеренията "внезапно някоя нощ" да изпрати турската армия в Сирия, както предупреди неведнъж досега.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    40 39 Отговор
    "президентът на Турция остави Путин да чака близо минута, преди да пристигне на срещата."

    Урсула май вися повече от час пред кабинета на Ердоган, а накрая той я сложи на едно ниско столче.

    Завиждат и няма за какво да се хванат, затова търсят интрига в "закъсняването на Ердоган"
  • 2 реру

    39 13 Отговор
    "... подобни политически тактики обичайно са запазена марка на самия Путин...."

    Между приятели се случват подобни ситуации..

    Коментиран от #9, #11

  • 3 Джуджето

    46 46 Отговор
    Вече го отсвириха отвсякъде,и по зле ще става.

    Коментиран от #28

  • 4 Верно ли

    36 33 Отговор
    Лелееееее, близо минута ли, бе? Че това си е цял ден за армията списвачи :))))
  • 5 Българка

    47 35 Отговор
    Путин трябва да чака не за разговор, а за даване показания за престъпленията, убийствата, които разпореди в Украйна и не само. Десетки хиляди са избитите руснаци

    Коментиран от #32, #34

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Възрожденец

    27 15 Отговор
    Политици саботират купване на газ, наполовина по-евтин от руския.Газ на много изгодна цена предлага на България нигерийският принц Стенли. В момента той се намира в София, за да води преговори и евентуално сключване на дългосрочна сделка. Неясно защо присъствието му и предложението му се пазят в тайна от медиите. Вероятно, защото политици от висшия ешалон на държавата се опитват всячески да осуетят евентуален договор за евтин газ.Ако това се случи, българите ще плащат от джоба си за слугинажа на високопоставени политици към Кремъл

    Коментиран от #19, #22, #29, #30

  • 8 Трътлю

    18 16 Отговор
    Ердоган е пътник на изборите догодина. Другарят Путин ще стои в Кремъл докато умре.

    Коментиран от #12, #15

  • 9 Маки

    16 24 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    Аз повече време чакам приятелите си когато заксънеят😄,за теб 50 секунди много ли е?
  • 10 Само да питам

    19 24 Отговор
    Колко трябва да си прост за да пишеш подобни брътвежи ?
  • 11 Верно ли

    17 29 Отговор

    До коментар #2 от "реру":

    Хахахаххх, ЦЕЛИ 48 СЕКУНДИ - представям си нео-либералните к.етени как са бройкали, плувнали в пот, та да направят новина от това!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Христо

    26 3 Отговор
    Руските медии казаха, че Русия и Иран не са се съгласили да има нова турска операция в Сирия.

    Коментиран от #16, #40

  • 15 свирчо

    12 8 Отговор

    До коментар #8 от "Трътлю":

    Единият е диктатор,седи до смъртта си на власт, другият идва на власт,чрез избори. Нека си спомним как беше у нас до 1989 година
  • 16 Ботев

    27 14 Отговор

    До коментар #14 от "Христо":

    И Ердоган им теглил една. Другият път Путин може да чака 4 часа
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 12 Отговор
    Когато Путин закъсня за срещата в Москва,бе поради сваления руски изтребител от турските ВВС.Сега Ердоган ,закъсня поради НЕодобрение на руската политика в украйна.Това е форма за Негласно изказване на ,Несъгласие и накърнени интереси в дипломацията!
  • 19 Трътлю

    11 17 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Нигерия няма капацитет да рафинира своя нефт. Там участват British Petroleum, Chevron, Mobil Oil и Shell. Голяма част от нефта се губи в саботажи, кражби и корупция. Самата Нигерия е в перманентно състояние на гражданска война между негрите-англикани на юг и негрите-мюсюлмани на север. Имат си своята черна ислямска държава Боко Харам. Затова Нигерия страда от високите цени на нефта-повече от лошото и нищо добро

    Коментиран от #20

  • 20 реру

    25 5 Отговор

    До коментар #19 от "Трътлю":

    7 – "Политици саботират купване на газ, наполовина по-евтин от руския..."

    19 – "Нигерия няма капацитет да рафинира своя нефт..."

    Някой явно не може или не иска да направи разлика между "ПРИРОДЕН ГАЗ" и "НЕФТ"...

    Коментиран от #24

  • 21 Пламен

    4 9 Отговор
    Защото Джуджи работа карта
  • 22 Точен

    11 20 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    Какъв е този "принц Стенли" от Република Нигерия, да не става въпрос за нашия певец Стенли. И не за газ, а за промяна на средната буква от "а" на "ъ". Троловете са обичайно нещо за психо русофобите, но нивото им е паднало под Марианската падина.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Трътлю

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    Дадох пример с нефта защото може да се транспортира на сравнително ниска цена. Нигерийският газ страда от същите проблеми, малко е като количество, сложен за втечняване и скъп за транспортиране. Нигерия ако изнася нещо това е НЕФТ.
  • 25 хахаха

    9 17 Отговор
    ...президентът на Турция остави Путин да чака близо минута...

    брях, че той много го карал да чака...минаха 59 секунди, които изглеждаха като цяла минута...:)))) да ви имам новината...:))))
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Раковски

    26 10 Отговор
    Путин е сталин и хитлер в едно не го ли разбрахте червени подръжници.
  • 28 Опитите за дискредитиране

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Джуджето":

    на някого въз основа на обидни квалификации, касаещи физически данни, са проява на лош вкус. А що се отнася до "отсвирването", пък и "отвсякъде" - реалностите са доста по-различни.
  • 29 По време на Възраждането,

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    КОГАТО ОЩЕ НЯМА ЕДИННА ПРАВОПИСНА СИСТЕМА, ПРАВОПИСНИТЕ ГРЕШКИ СА БИЛИ ПО-МАЛКО ОТ ТВОИТЕ. А що се отнася до самочувствието ти на "възрожденец" - явно дори не си наясно какво означава това...
  • 30 Интересно - газът от Нигерия

    6 15 Отговор

    До коментар #7 от "Възрожденец":

    вероятно ще бъде откритие на Кирчо и нему подобните... А дали Европа знае, че може да си покрие недостига с този газ? Явно не. Я вземи, че им съобщи, ще получиш почести и процент...
  • 31 калпазан

    4 3 Отговор
    Защото си е говорил в коридора с Песков на турски.Не виждам никаква новина тук!
  • 32 парасюк

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Поне плащат ли ти нещо за дежурните тъпи баналности всеки 20 минути?
  • 33 Ох ли

    14 4 Отговор
    Малко му е Трябваше да го остави да чака поне двадесет минути като госпожица на първа среща
  • 34 цъ цъ цъ

    7 10 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    куха си като лейка - така наричана българко

    Коментиран от #36

  • 35 Истината

    14 5 Отговор
    Ами защото султана видя, че царят е гол.

    Коментиран от #41

  • 36 Само питам

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "цъ цъ цъ":

    А ти сигурно имаш IQ 160 и си академик от БАН?
  • 37 Аршлох

    8 11 Отговор
    Абе кво толковася ,чакал една минута повече .Даже и императори понякога трябва да почакат за среща със султана.Кво да кажем за фон дер Лай нен,която скромно чакаше на миндера.
  • 38 Само питам

    13 7 Отговор
    Дали руският посланик в Анкара се е държал като Мутрафонова и е заплашвал с "ответни мерки" за това, че турските Байрактари са демилитализирали хиляди руски войници?
  • 39 Диди

    6 13 Отговор
    Голямо чакане, няма що - 25 секунди. Путин си го премести в другия крачол. 🤦‍♀️
  • 40 Те и

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Христо":

    Предните две не бяха, ама се видя във физиономията на Шойгу и накрая се извини, пък иранците направи бяха настръхнали над 7 Хил. Проирански бойци убити, сега става дума да се изтеглят, че да няма пак такъв резултат, отделно Турция започвайки такава акция Израел започва да бомби в Сирия и за това Иран най -вече не е съгласен с операция, но да видим
  • 41 Може би

    1 6 Отговор

    До коментар #35 от "Истината":

    То и кат четеш тука от вчера за днес,пак така излиза.Нама газ.Има газ.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Трън

    0 1 Отговор
    Напишете в Гугъл -" Ждут Путина" и тогава пишете глупости.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.