22 Юли, 2022 19:00 5 744 33

Проф. Киров: Правовата държава на ПП погазва конституцията

  • кирил петков-
  • пламен киров-
  • конституция-
  • право-
  • съдебната система-
  • пп

За тези хора целта оправдава средствата и те не ги подбират, за да постигнат своите цели

Проф. Киров: Правовата държава на ПП погазва конституцията - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не можете да правите правова държава, като нарушавате конституцията и законите. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра "Конституционноправни науки" в СУ "Свети Климент Охридски".

Конституционният съд обяви избора на председател на КЕВР за противоконституционен. На 19 юли Върховният административен съд възстанови дейността на „Евролаб 2011“ на ГКПП „Капитан Андреево“, обявявайки за незаконни действията на БАБХ.

„Още от самото начало се очерта, че политиката и намеренията на управляващите от „Продължаваме промяната“ са свързани с тяхното усещане за незачитане на конституцията, да погазват конституцията и да не се съобразяват със съществуващия в България установен правов ред и конституционна система“, заяви проф. Киров.

Според него е очевидно, че за тези хора целта оправдава средствата и те не ги подбират, за да постигнат своите цели. „Но тези цели влизат в рязко противоречие със заявените пред обществото намерения. Решението на КС по категоричен начин потвърждава тази констатация“, подчерта проф. Киров, имайки предвид заявените желания за борба с корупцията и съдебна реформа.

Управляващите в оставка са били предупреждавани, че ще се стигне до този резултат, който в момента констатираме, още при стартирането на процедурата и когато са създавали правните норми, изменяйки Закона за енергетиката, така че да изберат конкретни лица в КЕВР. „По същия начин сега подхождат и към Закона за борба с корупцията, те имат намерения да направят изменения, така че да докарат един конкретен човек начело на КПКОНПИ. Това не е нещо, което ни изненадва“, заяви проф. Киров.

Според него странни неща се случват, но те не трябва да ни учудват: „България е чудесна държава и нея непрекъснато се случват чудеса“.

Едно от тези чудеса е активността на правителството в оставка. Последният пример е с визитата на Кирил Петков в Азербайджан. „Като какъв той се представя пред азербайджанския президент Илхам Алиев – като министър-председател в оставка?“ В този ред на мисли проф. Киров не изключи и червената линия на Корнелия Нинова за участието на Петков в бъдещ кабинет да падне.

Той подчерта, че коалиционният кабинет на Петков вече е понесъл отговорност.

„Те понесоха отговорност – това е първото правителство, което си е отишло с вот на недоверие, и има най-краткият мандат от 1991 г. насам, откакто е приета новата конституция. Въпреки всичко виждаме мнозинството в парламента си стои, мандатът се точи. Някои хора си въобразяват, че при третия опит за формиране на правителство няма краен срок. Не е изключено Корнелия Нинова да ни спомене през декември името на кандидата за премиер на коалицията, която все още като че ли съществува в НС. Те могат да управляват в оставка година може би две, или поне имат такива намерения, но не знам дали някой ще ги търпи до тогава“, заяви проф. Киров.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Каза

    17 30 Отговор
    Комунистическия възпитаник, но не истината за мафията в държавата
  • 5 Бамбука

    22 37 Отговор
    За това сме на този хал. У нас професорите са повече от студентите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 абв

    15 40 Отговор
    Този не е ли бил агент на ДС да вредителства в Съдебната Система ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    45 17 Отговор
    ПП са слуги на ОЛИГАРХИЯТА СОРОС
  • 10 нннн

    40 7 Отговор
    За погазване на Конституцията няма ли съд и евентуална ЕФЕКТИВНА присъда? Защото за много по- дребни престъпления има.
  • 11 ежко

    20 22 Отговор
    Когато Евролаб се е намърдала на КПП-то в нарущение на всияки разпоредби и закони, е ОК!Когато обаче става въпрос за корекция на стореното -стоп, има си закони!Държавата няма право по закон да отстъпва дейностите с които се занимава Евролаб на частни субекти!По закон!Има-няма възможност, закона казва,че държавата трябва да изжършва контрол на храните, без да делигира правата на друг!Конституционният съд не е съд в нормалният смисъл на дуната защото там се кадрува от политическите партии!Юристите в него са със съмнителни способности.Пример -Георги Марков!
  • 12 Смех, смех

    32 0 Отговор
    Каква правова държава бе? Тук могат да те осъдят без да разбереш. Направо те дават на ЧСИ. Разбираш, чак когато разбереш, че ЧСИ-то ти е дръпнало кинтите от банката. Егати и банките, щом не могат да ти опазят парите.
  • 13 САТЪРА НА ХАНА

    20 4 Отговор
    САМО КАЛАШНИКОВ И МАКАРОВ МОГА ДА НИ ПОМОГНАТ
    ..
    С ЮРИСТИ ДЕМОКРАЦИЯТА СТАВА НА ДЕМОНОКРАЦИЯ
  • 14 Фффффф

    15 22 Отговор
    Какво нищожество трябва да си за да бъдеш подлога на тиквата......
  • 15 до цент

    13 25 Отговор
    Типичен кариерист! Професор...слуга на ББ!
  • 16 Тоз хлебар кой е

    12 21 Отговор
    Аве чичка..какво общо има конституцията с капитан андреево или пък с кевр..ти от къде си изтърван пак
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 проф Киров, Слугинаж на ГЕРБ!! На

    14 17 Отговор
    Хранилка от много години!!
  • 19 Отврат

    11 20 Отговор
    Да му кажем на Професора, че дните на непризнаване ЛЕГИТИМНОСТТА на Прокуратура, КС, Съд, се броят на пръсти.Също и Отнемане на правото да възпитават и учат децата ни такива като Професора дните също се броят на пръсти.
    Само не схващаме защо рушат и съботират всичко.От мании за властване над другите, от хомофобия ли или от това, че са възпитавани да бъдат еничари.
    Отиваме на избори, гласуваме, избираме и...хоп появят се разни чиновници свалят Правителства, тълкумат Конституцията и те били МЕРИЛОТО на Обществото.
    Просто се чудим, кога ще дойде деня, в който Мин. Председателя ще излезе и ще ви натири в гардеробите.
  • 20 Гост

    9 19 Отговор
    Герберастина киров какво пак намила...?
  • 21 Гост

    10 20 Отговор
    Продажния герберастки съдия ще казва кое е право и кое криво! От къдя на къдя бре???
  • 22 Съдия

    7 15 Отговор
    Всички корумпирани съдии , прокурори , следователи и полицай в затвора .
    Пълна ревизия и конфискуване на краденото имущество .
    И тогава може и да се оправим .
  • 23 Професоръ некъв разбирач начи

    8 14 Отговор
    Конституцията е конституция във едни изключителни части..граждански права и тн..от там нататък всички
    други административни закони подлежат на постоянни промени по целесъобразност..туй че герб и дпс си пишат 15 години закони да са им удобни на тях за да могат да крадат легално и че някой сега се опитва да променя това положение просто не значи че някой нарушава конституцията
  • 24 Отврат

    5 18 Отговор
    И още...Знаем защо се появиха стожерите на диктаторски модел на управлени в България, като Професор Киров, онези от КС и ВСС.
    Възраждане....това е подтекста кагебейски.
    Дигаме им рейтинга а?
  • 25 Ами да

    6 12 Отговор
    Катедрата на Киров трябва да се закрие! Всички там са вредни за демокрацията в България!
  • 26 проф Киров. СЛУГИНАЖ НА ГЕРБ!!

    5 12 Отговор
    Аман от подлоги!!
  • 27 браво професоре

    7 2 Отговор
    факт е ,това започна с тоя канадеца дето устата ну е до ушите и бълва само лъжи и пак лъжи като изровена грамофонна плоча е! за него и бандата му конституцията е като стар весник използва се за задни нужди!
  • 28 Правист

    4 5 Отговор
    А тоя много знаещ конституционалист, как допусна в неговата катедра да има крадец на интелектуален труд!
    И при него важи принципа - моите шкафчета да са пълни!
  • 29 Джони

    3 6 Отговор
    Още един червен като другаря П.Киров изпълзя от дупката за да дава акъл и сипе критики. Аман от чебурашки. Единствената жена която се доказа, че има топки от партия ПП е Лена Бориславова. Тази жена заслужава поздравления, но тя трябва да помогне за да се публикува списък с имената на тези , депутати, журналисти, политолози и други лица които получават и са получавали по 4 хиляди лева всеки месец от Русия за да работят в полза на Кремъл и против България, нейната национална сигурност и интересите и. Жалки рублояди и руски лакей.Те могат да бъдат подведени под наказателна отговорност за шпионаж в полза на Русия, както бе обвинен шефа на Русофили другаря Николай Малинов обвинен в шпионаж в полза на чуждата държава Русия.
  • 30 Герб нарушихачл.32 от Конституцията

    2 5 Отговор
    Някой ще ги санкционира ли?
    Не стига, че незаконно и без съгласието на ДБ ги записват ами и разпространяват записа , манипулират казаното и некоректно използват записа за политическите си цели. В записа няма нито едно смущаващо нещо, излишно се радухва. Темата не е какво е казано, а защо Герб нарушават Конституцията и кой ще ги накаже, както и кой ще накаже техника, "неволно" пропуснал да спре камерите.
  • 31 Наблюдател

    2 3 Отговор
    Тази конституция доказа че е изключително вредна за България и трябва да бъде премахната по най-бърз начин! Всички негативни класации в които България обикновенно е лидер ТЯ е в основата!
    Достатъчно е да споменем един - факта българите са от най-бързо изчезващите нации в Света!!
  • 32 Пеям

    2 2 Отговор
    Гнусният ГЕРБ съдия!
  • 33 докога бе

    0 0 Отговор
    И като се нарушава Конституцията защо няма реакция от институциите?

    Докога ще ви търпим простотиите?