Last news in Fakti

27 Юли, 2022 16:00 7 410 51

Вървим ли към нова тройна коалиция – вече без диверсанти?

  • кирил петков-
  • предсрочни избори-
  • румен радев-
  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • пп-
  • дб-
  • тройна коалиция-
  • диверсанти-
  • служебно правителство

България върви уверено към предсрочни избори

Вървим ли към нова тройна коалиция – вече без диверсанти? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Веселин Стойнев:

БСП ще държи мандата за съставяне на правителство поне до петък, когато разширеното ръководство – Националният съвет (НС), ще се произнесе кой от двата варианта ще избере, предложени от тясното ръководство – Изпълнителното бюро (ИБ). Малкият орган се състои от 22 души, големият – от 180. И в двата лидерката Корнелия Нинова отдавна си е осигурила комфорт от верни сподвижници, повечето от които сама е допуснала до върховете в политиката или е назначила на държавна работа. Така че спокойно може да пуска топката от крилото на ИБ към другото на НС в рамките на едни по-разтегливи срокове на третия мандат.

Още ИТН-отцепници?

След като щатният проваляч Слави Трифонов (ако използваме терминологията му) в петък погреба и този мандат, протакането изглежда вече неуместно. Освен заради надеждата да се отцепят още депутати от ИТН, които, по публично огласени сметки на премиера в оставка Кирил Петков, са поне 8. Така заедно със старите 6 отцепници, едно анти-Слави ИТН от 14 депутати ще се добави към 108-те на ПП, БСП и ДБ и ще се получи желаното мнозинство от 122 гласа.

Никой не вярва обаче в тази приказка. А и тя може да се окаже продължение на същия хорър. Защото откъде, с извинение, са се появили толкова много почтени и независими депутати в това деструктивно ИТН и защо са се разкрили чак на ексхумацията на третия мандат? А и дали изобщо в тази група са останали смелчаци ще проличи още в сряда и четвъртък, когато в парламентарните комисии и в пленарна зала ще започнат да се приемат решения за КЕВР и на някои закони по Плана за възстановяване и устойчивост – ако няма парламентарно мнозинство за тях, няма и правителство.

Така мандатът е добре да се задържи още няколко дни, за да се покаже, че наистина са използвани наистина абсолютно всички възможности, дори и тези за шестица от тотото. Освен това е добре изборите да са през октомври, както за да има кой да гласува, така и за да има за кого да се прави месец преди това предизборна кампания. Кампания и вот през август-септември са гаранция за мижав изборен интерес.

Сега въпросът е кой с какво ще отиде на тази кампания. Убиецът на управляващата коалиция е очевиден вече за всички – Станислав Трифонов. Това може и да е било предназначението на неговата ИТН, която ще плати заслужената цена да изпадне от парламента. Но дали ПП, БСП и ДБ ще дадат заявка, че искат да спечелят мнозинство наесен и да управляват отново заедно – вече без диверсанти? Ако е така, това означава в предизборната кампания да не се нападат помежду си.

ПП и ДБ – не само партньори

ДБ ще трябва да преодолява и погнусата на най-твърдите си избиратели от миризмите на комунизъм и русофилия. Макар че за няма и година червените линии постепенно бяха заличени – от никога в коалиция с БСП, през никога в коалиция с мандат на БСП, до може и с мандат на БСП, но само ако е трети, кризисен и само формално неин. Освен това ДБ, която беше най-лоялният партньор на ПП в управлението, на практика дели един електорат с нея. На изборите през ноември той вече се оттече към новата формация и ДБ не може да си позволи „второ изсмукване“. Логично е сега тя да търси разграничение от ПП, без да влиза в директна конфронтация с нея.

ПП пък може да се сблъска със своя бивш патрон Румен Радев, който ще има в ръцете си служебно правителство, което може да направи някакви разкрития срещу действия на бившите премиер и финансов министър, особено по чувствителните въпроси на газа и петрола. Същото може да споходи и Корнелия Нинова, ако все пак се окаже, че България е изнасяла муниции за Украйна през трети страни далеч не без нейно знание. Все пак президентът най-вероятно ще се задоволи с леко ошамарване на бившите управляващи, за да не бъде причислен към лагера на по-бившите, срещу които вдигаше юмрук. По-удачно за него ще е да запази дистанция между ПП-БСП-ДБ, ГЕРБ-ДПС и „Възраждане“-„Български възход“, за да може сам да накланя везните, а и не се знае дали зимата няма да му се наложи пак да прави служебен кабинет.

Излизайки заедно, но неуспешно от третия мандат, ПП, БСП и ДБ е логично да тичат в отделни коридори при относителен феърплей. Онова, което отсега е ясно, че ще предизвиква сериозни искри, ще са опитите всяка да си приватизира по-голям дял от свършеното от коалицията. С отпадането на ИТН от нея инфантилизмът не е изчистен окончателно и всяка лакомия и ответна ревност могат отново да доведат до сръдни и цупения, които да повлияят и на поведението на избирателя, а в последствие и на преговорите за нова коалиция.

Но дори и това краткотрайно управление със сигурност е успяло да скатае някои скелети в гардероба, които опозицията няма да пропусне да извади на показ. Тогава трябва да се делят вини и мълчаливи съучастия, което ще бъде особено критично за запазването на добрия тон между партньорите.

Отново заедно наесен?

Изпитаната изборна логика сочи, че трите партии трябва да се явят максимално разграничени една от друга на изборите, на ръба на преките конфликти, за да може всяка да извлече максимален резултат. И както в индивидуалните спортове – всеки печели сам за себе си, но накрая всеки е част от националния отбор, който е силен тъкмо с индивидуалните победи. Трите формации може да се мразят и да си завиждат – даже е полезно за спортната злоба, но най-вероятно наесен пак ще за заедно под знамето на една нова тройна коалиция.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кленя

    68 5 Отговор
    по скоро вървите към коалиция на майнната си

    Коментиран от #31

  • 2 Последния Софиянец

    42 22 Отговор
    Тройна коалиция --Възраждане, Янев и ИТН .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 човек

    44 3 Отговор
    Мисля да отида на Луната , че тука не се живее...
  • 5 истина е

    39 27 Отговор
    Само боко да не вземе властта , защото ще съдере още повече държавата и народа !!!

    Коментиран от #20

  • 6 Анал-лизатор

    60 10 Отговор
    Объркал си нещо Веселинчо, проваляча е друг. Той успя за 6 месеца да провали цялата държава. Слаб две, седни си. Не ставаш.
  • 7 Стоев

    17 26 Отговор
    От гешеватурата не може да се очаква повече от това. Добре,че неработещото звено наречено специализирана прокуратура се закри..А Гешев след изборите е аут.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Патето Яки

    45 5 Отговор
    Глупости на дойче зеле.
  • 10 Аааааа

    14 3 Отговор
    Че то има ли партия без диверсанти, драги!? Още от създаването на коя да е, изключаем БСП (наследяване), всички останали разчитат на бивши и настоящи величия, или техните разклонения.
    Свърши ли се, да, тръгнали сме уверено към краят.
  • 11 23456

    24 1 Отговор
    Трябва да ходят някъде на работа а в парламента да идват да гласуват закони без пари.Нали работят за България.
  • 12 Малинка

    12 30 Отговор
    На мен едно птиченце ми каза, че И.Т. Н. са аут от парламента:)

    Коментиран от #45, #46

  • 13 Без свинско със зеле тази зима

    28 2 Отговор
    Вървим не към "Тройна коалиция" , а към Сомалия ... вижте си заглавието преди малко ... Не избори ,ами май само АК-47 ще ни оправи ....
  • 14 Само виж дивата аграрна мутра

    26 2 Отговор
    на тва Шорошче и повече не ти трябва
  • 15 Дебил

    25 6 Отговор
    Ако някой гласува за ПП, ДБ, БСП нека го обяви за да пострада после / след управление на посочените/ заедно с партийните кандидати.
  • 16 Кирилов

    15 14 Отговор
    Ами защото пак същата конфигурация ще бъде в парлаента, но вместо ИТН ще влезе Янев. ДБ ще успеят да влязат, само ако са в коалиция с ПП, каквото желания изрази Ристьо Иванов. Никой няма да има мнозинство и пак същите неразбории, пак имитация на дейност. Е, освен ако ГРОБ не се хване с ДПС и подкрепени от Израждане да си направят правителство. Вече нищо не може да ме учуди.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Политици у нас НЯМА !

    19 2 Отговор
    А Изборите е тяхната поредна РОКАДА ! България е НИВА обхваната от Бурени и Троскут нуждаещасе от КОСИ и КОПАЧИ !
  • 19 Телевизия Бобов дол

    26 4 Отговор
    Избори , ОК но при избирателна активност под 51% да се обявяват за невалидни . Неможе 650 - 700 хиляди души да определят начина на живот на останалите 4 - 5 милиона в страната !
  • 20 Лъжата е

    24 10 Отговор

    До коментар #5 от "истина е":

    Това което пишеш. Тия сегашните са и по-крадливи, и по-нагли. Тях само БСП ги бие по кражби.
  • 21 Очаквам Паптия " ШМАЙЗЕР " да се

    10 2 Отговор
    УЧРЕДИ , че отдавна ЧИПИКА ме сърби !
  • 22 Очаквам Партия " ШМАЙЗЕР " да се

    11 3 Отговор
    УЧРЕДИ , че отдавна ЧИПИКА ме сърби !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 30-сет години избираве ВСЕ от едни и същ

    11 0 Отговор
    Гю !! вен !! дии ! Защо още търсим на Бадема за Орехи ?
  • 25 Браво !

    17 1 Отговор
    Страхотни разсъждения, но няма нищо реално в тях! Явно автора Стойнев се опитва да се хареса на дв! Лош опит!

    Коментиран от #28, #33

  • 26 Незнам ти дали го чуваш но все по- СИЛНО

    9 2 Отговор
    В мен звучи " АХМАТ СИЛА " и Знаме високо Виско пред НАРОДА за ПРАВДИНИ държи !
  • 27 Незнам ти дали го чуваш но все по- СИЛНО

    7 2 Отговор
    В мен звучи " АХМАТ СИЛА " и Знаме високо пред НАРОДА за ПРАВДИНИ държи !
  • 28 Той е платена прес - ститутка

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Браво !":

    На.ичатги Пи Ар , сиреч Лайкучка !
  • 29 Бойко

    19 3 Отговор
    ДБ дали ще влязат и ПП дали ще спечелят и половината от това което са днес.. . На есен
  • 30 Слава на Бойку!

    8 13 Отговор
    Новата коаналиция ще е ГЕРБ+ДПС+Подмяната. Не че досега беше много по-различна, но поне вече ще е официална.
  • 31 Читател

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "кленя":

    Тия проксита живи ни погребаха! Никога повече ПП и ДБ! Днес в Доклада изнесен пред Народното събрание се казва: 1. Предоставената информация съдържа данни, че Булгаргаз е представило пред обществото избирателно, непълно и манипулативно информацията относно кореспонденцията с „Газпром Експорт“ във връзка с поискания от руския доставчик нов механизъм на плащане. Доставчикът ясно е отговорил на опасенията за евентуални рискове. Предоставените документи засилват съмненията, че Булгаргаз е търсило повод за отказ от руския газ и искането на руската страна е използвано именно по този начин.
    2. Осигурените алтернативни доставки от посредници са на значително по-високи от руския газ цени. Следва да се отбележи, че начинът по който са избрани търговците е непрозрачен, с неясни правила и критерии, като само ограничен кръг търговци на природен газ са получили покана за оферта. Констатира се значително оскъпяване на газа, което съществено увеличава тежестта на цените на природния газ за крайните клиенти в периода след спирането на доставките от Газпром.
    3. Констатираме, че Булгаргаз отчита продължаване на добива на по- евтин газ от ПГХ „Чирен“ след края на добивния сезон, като успоредно с това извършва и нагнетяване на газ в ПГХ „Чирен" на количества, закупени от посредници на значително по-високи цени. По същество се извършва заместване на евтиния газ в хранилището с двойно по-скъп, което залага ценови риск за българския газов пазар и особено за топлофикационните др
  • 32 Той е платена прес - ститутка

    10 1 Отговор
    Наричатги Пи Ар , сиреч Лайкучка !
  • 33 Той е платена прес - ститутка

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Браво !":

    Наричатги Пи Ар , сиреч Лайкучка !
  • 34 Всичко днес у нас е МЕНТЕ !

    19 1 Отговор
    Ние - народа , нямаме " НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ " с нас се ГАВРЯТ Криминални Групировки а изборите са само ПАРАВАН .
  • 35 Българин

    12 12 Отговор
    Коалицията ще е двойна с пълно мнозинство - Възраждане и партията на Янев за ужас на евро джендърите!

    Коментиран от #47

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Веселин Стойнев!!! Всички, които сте

    15 2 Отговор
    близо до бариерата, от 4%ще използвате за Дъвка ИТН!! С него ще се оправдавате за всичките си неудачи!! Надявате се от неговия електорат да отиде към вас, за това и всички плюете по него!! Искахте Трифонов да играе ролята на"Глупака" но той не пожела дае играе!! Отново ще влезе ИТН в НС защото избирателите му голяма част от тях, разбират мръсните игри, които се играеха в Коалицията, така и ролята на ГЕРБ и ДПС в целия Цирк!! Времето ще покаже, а Вие не спирай те да плюете!!!
  • 38 Ще гласуваме на Есен но никога за ГЕРБ и

    9 8 Отговор
    ДПС!! Всичко останало е по малкото Зло от тях!!!
  • 39 Верно ли

    16 1 Отговор
    "След като щатният проваляч Слави Трифонов (ако използваме терминологията му) в петък погреба и този мандат, протакането изглежда вече неуместно." Ако "щатният проваляч" възпира разпарчетосването от остатъците от Родината ми - да е жив и здрав!
    "Защото откъде, с извинение, са се появили толкова много почтени и независими депутати в това деструктивно ИТН и защо са се разкрили чак на ексхумацията на третия мандат?" - ако авторът има предвид "почтеност" и "независимост" за родоотстъпничеството, кво си говорим повече!
    Бог да пази България, защото ние НЕ МОЖЕМ!!!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 абв

    13 3 Отговор
    КИРЕ , ТИ СИ ЕДИОТ !!!!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Пипи

    10 0 Отговор
    Заличаването на всички чужди НПО-та и медий ,само тогава ще се оправим.
  • 44 Болярин

    7 4 Отговор
    Дано по-скоро се разкара тази зловонщина от комунисти, русофили и харвардски измамници ! Държавата съсипаха тия некадърници !!!
  • 45 Баууууу

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Малинка":

    Я виж добре това птиченце да не е свършило и нещо друго??............върху тебе
  • 46 Бай градски

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Малинка":

    Малинкееееее...........ДРУГИ РЕШАВАТ ТОВА! НЕ ПТИЧЕНЦАТА!!
  • 47 Баш Българин

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Съновиденията и мечтите на друго място! Не тук!!
  • 48 БгТопИдиот

    8 1 Отговор
    Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

    Наказателен кодекс на Република България
  • 49 От Коко

    2 2 Отговор
    Мравояда с лодката Христо Иванов се оказа по вреден и от Доган и от Борисов взети заедно тежко и горко на България ако се докопа до властта Слави Трифонов излезе прав за много неща със всичките му косури не измени на родината за разлика от американските лакеи и сега никакво пускане зад граница на Кирчо и кокорчо тука да си държат попарата крайно време е да видим политици с белизници за държавна измяна

    Коментиран от #50

  • 50 Даааа

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "От Коко":

    Само след Бацето , той е за затвора преди Кирчо !
  • 51 ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ !

    1 0 Отговор
    БОЙКО , КИРО И БАЩА МУ!