Last news in Fakti

15 Юли, 2022 17:40 2 793 23

ИПБ: Стига вече безсмислени акции, празнодумия и демагогия

  • ипб-
  • акции-
  • кат-
  • пътна полиция-
  • медии-
  • катастрофи

Озверели телевизионни експерти бранят територията си и треперят да не би държавата да промени подхода си и да създаде неизбежност при наказанието на нарушителите на пътя

ИПБ: Стига вече безсмислени акции, празнодумия и демагогия - 1

Пътната „безопасност“ в България се превърна в хронична опасност за всеки един български гражданин. Десет години предлагаме решения, десет години сме неприемливи за всички правителства. Лицемерно загрижени за жертвите от ПТП министри, експерти и НПО-та отказват да се разделят от хранителната верига, която си осигуряват от пътнотранспортния травматизъм. Медиите се заклеха, че след трагедията с техния колега Милен Цветков, нещата няма да са същите. И така до следващата трагедия. Това пише в официална позиция Институт за пътна безопасност (ИПБ)

На 20 април 2020 година МВР обяви война срещу нарушителите на пътя. Започнаха акции, отчетоха хиляди актове и фишове и накрая на годината загинаха 466 души. Очаквахме промяна и през 2021 година. След трагедията на АМ „Струма“ отново се започнаха проверки, акции и накрая на годината загиналите станаха 557 души. На 05.07 2022 г. трагедията с двете загинали момичета извади поредното българско правителство на фронтовата линия и отново акции, проверки и закани. За десет дни от акцията на МВР загинаха още 10 човека, а 220 са тежко ранени. Дефицитът на морал и липсата на правова държава от страна на политиците участващи в управлението, превръщат безопасността на движението по пътищата в досадно служебно задължение.

Озверели телевизионни експерти бранят територията си и треперят да не би държавата да промени подхода си и да създаде неизбежност при наказанието на нарушителите на пътя, да създаде правила за изграждане на безопасна инфраструктура, да промени модела на споделената (без)отговорност и ясно да разпише правата и задълженията на дванадесет институции отговорни за жертвите по пътищата на България.

Всички сме в очакване на чудото някой да застане отпред и да поеме отговорност за състоянието на безопасността по нашите пътища.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 36 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 алф

    40 0 Отговор
    акция трябва да има но срещу наркобосовете а не срещу бай гошо с голфа

    Коментиран от #13, #21

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 3 Отговор
    докато уния шумкари се крият в храстите и дебнат дали се кара с 50км така ще е

    още да се крият като шумкари
    и още по нови камери да се харат парите освен биг брадър да правим друго не можем
  • 3 Агата Кристи

    31 0 Отговор
    Каквито са ни пътищата, такава е и отговорността. Всичките ни пътища са като цигански черги, защото тези, които правят ремонтите и печелят "търговете" са оплетени като СВИНСКИ ЧЕРВА с инвеститорите. И ТЕ /двете страни/ имат изгода ремонта да е КАЛПАВ, че след 2 месеца отново да го правят. Едните да получат поръчка за работа, другите да вземат пари "под масата".
    И така, по веригата нагоре.
    Докато не не появи някой български Пиночет, ВСЕ ЩЕ СЕ ЧУДИМ, ЗАЩО СМЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА, НЕ САМО В ЕВРОПА.
  • 4 шофьор

    25 1 Отговор
    и вземете оправете малко знаковото стопанство не става на всеки 5 метра и знак няма кой да ви ги следи щото шофьора и пътя трябва да следи не става по една редица знаци и после що никой не ги гледа

    като не знаете как се прави вижте от другите държави копирайте го и не се мъчете да измислите нещо по умно не ви се отдава това е
  • 5 факт

    18 0 Отговор
    тесни и разбити пътища до това водят

    инак плащаме винетки тол такси и акцизи но път няма всичко се краде

    наркоманите си работят народа си опъва каиша че превишил със 7-8км ограничението от 50км
  • 6 Йово

    5 0 Отговор
    Много точно написано! Всякакви коментари са излишни!
  • 7 Иво

    19 1 Отговор
    Няма и Няма да има оправия в таз джунгла.
    Вече 30 години демокрация и пълна разруха
    И по зле ще става Бог да ни пази от тез разбойници/политици/
  • 8 ха ха

    5 0 Отговор
    ЗАКОНА за движението пътищата с супер елементарен , просто не трябва да застрашаваш себе си и околните както и тяхната собственост , но борбата е за ;превантивния закон; защото точно той носи пълни сметки на ясладжиите , за това борбата на първо място е за ;неизбежност на наказанията ; , а всичко останало е пожелателно , но са прави че без травматизъм ще угаснат много безскруполни плячкосвачи
  • 9 Браво !

    8 7 Отговор
    Най-накрая! А всичко е толкова просто! Трябват камери, много камери! По малко полиция и много точни адреси на шофьорите. Ще има гратисен период но за две години всички ще карат както в западна Европа. Тъкмо ще.се намери работа на пощите и на остатъчните полицаи. Ще трябва да работят, както тия с винетките. Правиш нарушение и ако те спрат, го отнасяш веднага. Ако имаш натрупани повече от едно нарушение които ме си платил - за една година без книжка. За повече от две нарушения от един и същ характер, следват скъпи психо тестове до дупка. Явно не си добре психически. Всички криминали, обществено опасни и такива с непристойно държане на обществени места за едно нарушение - без книжка за година. Младите шофьори с ограничител на скороста и никакъв компромис при нарушения! И много камери из цяла България! Парите ги вземете от глобите. Те никак не са малко!

    Коментиран от #10

  • 10 морков

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Браво !":

    цоцкаш ли цоцкаш от системата , а ?

    Коментиран от #17

  • 11 НИЕ

    7 1 Отговор
    Установената политическа система в България /пробутвана за Демокрация/ абсолютно гарантира 1 нещо Пълна безотговорност на управляващите без значение с каква "боя са се вапцали", дали са "бръкнали в левия или десния джоб" / на данъкоплатците де/!
  • 12 Бръм

    11 0 Отговор
    Въпросите по темата изплуват един след, край нямат. Да додам и аз няколко, че ми омръзна от празнодумци в ефира:
    - Къде и колко са официалните експерти по пътна безопасност?
    - След ремонт и реконструкция на път, отсечка, има ли становище от Пътна безопасност за качественото/безопасното състояние на пътя?
    - Докога АПИ и разни ремонтни бригади ще правят пътищата на решето, поддържайки ги в това състояние с месеци, без маркировка месеци, с висящи ограничителни знаци с месеци след ремонт!?
    Питам! На мен и много други ползватели е ясно защо, но не го приемам. Хубаво е на няколко @диота, да се слага и един квалифициран и работещ човек, по възможност да е в организацията, а не с лопатата!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Едуард Петров-Едо

    7 5 Отговор
    А знаете ли, колко са жертвите на автомобилите в Света? Над 1500000, осакатените - 15 пъти повече! Аз и моето семейство сме решили проблема радикално, както е в Дания, Скандинавието, Холандия, Белгия, Швейцария, Германия и прочее! АБЕ, ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ, ДА КАРАТЕ КОЛИ!? ТЕЗИ ТЕНЕКИИ ГЪЛТАТ КИСЛОРОДА НИ КАТО ЧУДОВИЩА, ОТДЕЛЯТ 15 вредни компонента, ДИГАТ ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ, ЧЕРПЯТ РЕСУРСИ, КОИТО СА НА СВЪРШВАНЕ! Проф.Михаил Ковальчук, директор на института Курчатов, в лекция пред Политическите лидери на РФ, изтъкна ФАКТА, ЧЕ ТЕХНОСФЕРАТА ИЗЯЖДА БИОСФЕРАТА! ТОВА НЕ ВИ ЛИ ИНТЕРЕСУВА? СКОРО ЩЕ ВИ ЗАИНТЕРЕСУВА!

    Коментиран от #20

  • 15 наглост=ВЛАСТ

    8 0 Отговор
    Тези безсмислени акции само спъват движението , затрудняват трафика и изнервят водачите.

    т.н. полиция само хвърга прах в очите на населението и пълни рубриките на васалните медии.

    Разберете накрая , че има една група хрантутници в тая държава, която спъва всички.

    Няма РЕД защото наглеците самоназоваващи се Невидима Съдебна ВЛАСТ - от години НЕ

    РАБОТЯТ.

    Няма адекватни, бързи наказания, няма страх, няма РЕД.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Браво

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "морков":

    Не цоцкам морков! Имам 5 познати и роднини, коит са пострадали от ахмаците по пътищата! Не съм от системите и няма да бъда! Просто искам живот!
  • 18 Павел пенев

    5 2 Отговор
    Катаджии,автоексперти и НПО-та са прогнили от корупция и престъпност, а точно те имат изяви по всички медии. ЗДП има над 110 промени и допълнения. Това вече не е закон а глоси в тежест на хората,които дублират НК. В правото има презумпции,които трябва да бъдат въведени както при социализма. Който избяга от ПТП е задължително виновен за него. Който не даде да му бъде извършена проверка за алкохол и упойващи вещества,значи е употребил такива и застрахователите няма да плащат. Който извърши ПТП със смъртен резултат или тежка телесна повреда- лишаване завинаги от правоуправление. Просто НС трябва спешно да приеме нов ЗДП в който да са заложени правилата за движение, а не да качим улиците и пътищата с милиони пътни знаци,които никой не гледа и не спазва.

    Коментиран от #19

  • 19 Бръм

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Павел пенев":

    Не съм напълно съгласен с "много знаци и никой не ги гледа/спазва". Ежедневно наблюдавам хора на възраст, а и келеши, които просто въобще не поглеждат има/няма ли знак - шофира се инерционно/6-то чувство/бръмбъра в главата. Според мен, на всеки 5г. изпит листовки за всеки шофьор.
    Иначе и знаци бол......само по пътя Варна-Търговище тече строителство на очакваната магистрала и 10км трасе е окичено с табели 40-60 вход/изход. Ама работят ли, не ли, те табелите си седят. Тия "легени" кога ще се сетят, че хората искат да вземат разстоянието София-Варна за поносимо време, а не за 24ч.!? Пътя как да го коментирам, трябва да ми плащат, че пътувам по него с риск за живота, а не винетка да ми искат.
  • 20 Тоя Ковальчук

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Едуард Петров-Едо":

    ще му повярвам, ако е назначен от Путин. Иначе не! Ааааааа, Не!
  • 21 Нали

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "алф":

    Големите нарушители си имат свои хора в МВР. Няма как да ги хванеш.
  • 22 Машала

    0 1 Отговор
    Кое ли в България е наред, та и безопасността по пътищата да е като хората. От както милицията стана полиция трагедията на българина расте ли расте. На времето в Ямбол имаше един полицай, който минал на червено по невнимание, слязъл след светофара от колата и си пробил собствения талон за нарушението. Сега е ад по пътищата. Ад от дупки, храсти, дървета, криещи се зад тях мекерета. Всеки път го пиша - КАТ си стои в коата, чете вестник и камерата снима, Или стои под сянката и спира за несветнати фарове, които в това слънце не трябват на никого, освен за 20 лева! А ненормалници минаващи на червено, каращи 200 и кусур километра, дрифтещи по кръговите, трезви или надрусани бол! Но тях родната полиция ги пази - по точно пази се от тях, че са с яки коли, с много пари и с много як гръб! А кога някой ще се сети за тия скутери! Вчера 5 парчета са ме заобиколили и щъкат пред мен в която лента им дойде. Няма червено, няма зелено, минаха си като по горска пътека. Без светлоотразителни жилетки, без каски, по шорти и потник. Ако ги видя спирам, ама петтима като изкочат от всички страни, дали ще ги видя. Те, че са си донори ясно, но на мен в панделата не ми се ходи!
  • 23 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    При тези условия на живот ,каква безопасност,самия начин на живот се проявява и в стила на каране.Има и много мер-зки тва-ри,бъка-ни с пари,за които закови ,ред и правилници не важат,глоби не ги стряскат,карат коли и мотори с невероятни съзтезателни параметри.Точно към тези ти-по-ве трябва да бъдат насочени най-строгите мерки,+това е бъка-но с ци-га-ни с коли и товарни микробуси,нещо нечувано и невиждано по-рано,те са толкова прости и неуки,та дрън-кат.Вместо да си карат та-ли-ги-те,те се е-жат с мо-дер-ни коли,с купени книжки,с руш-ве-ти и тям подобни ци-ган-ски му-ра-фе-ти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове