Last news in Fakti
  Тема: Украйна

5 Август, 2022 06:30 7 494 90

Украйна: Битката за Днепър може да предреши изхода от войната

  • военни престъпления-
  • херсон-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • днепър-
  • владимир путин-
  • киев-
  • кремъл-
  • одеса

Ако Украйна спечели битката за Херсон и си възвърне района, ще спре настъплението на руснаците към Одеса

Украйна: Битката за Днепър може да предреши изхода от войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В решителните месеци от 1943 година, по време на Втората световна война, на територията на тогавашната Съветска Украйна Червената армия понася огромни загуби, но успява да изтласка германските сили отвъд река Днепър. След поражението при Сталинград в началото на февруари 1943 г. хитлеристка Германия и румънските ѝ съюзници първоначално удържат така наречената отбранителна линия “Пантер-Вотан”. До началото на ноември 1943 г. Червената армия успява да се установи на 450 км западно от реката. От съветска страна в месеците на сраженията са убити или ранени 1,2 милиона войници.

Един милион руски войници в Украйна?

Тази историческа аналогия може да играе роля и в ежедневните видеопослания на украинския президент Володимир Зеленски сега. В Украйна руските агресори често са наричани "рашисти", т.е. "руски фашисти". От няколко седмици Зеленски говори за контраофанзива на юг - в района на окупирания от руснаците град Херсон, както и за огромна численост на военните части - за 1 милион души. Тази цифра не може да бъде потвърдена от независими източници. В началото на руската инвазия на 24 февруари руснаците имаха до 150 000 войници в региона.

Изходът от сраженията по река Днепър, която в някои части на Южна Украйна е широка един километър, е бил от ключово значение преди 80 години, вероятно ще бъде такъв и днес. От първите дни на руската инвазия войниците на Кремъл държат южния украински град Херсон с близо 300 000 жители западно от Днепър. Американският военен експерт Майкъл Кофман от Центъра за военноморски анализи смята, че при успешна контраофанзива на този етап украинците могат да направят невъзможни по-нататъшните руски настъпления към пристанищния град Одеса.

"Украинската контраофанзива в Херсон набира скорост"

Всъщност в момента украинската армия се опитва да зададе стратегически курс за по-нататъшния ход на войната в региона около Херсон с целенасочени атаки с доставяните от САЩ артилерийски системи HIMARS.

Ако Украйна успее, тя ще може да обяви победа, също толкова важна, колкото тази, която постигна, изтласквайки руската армия от град Харков в северната част на страната. От друга страна, ако руските сили удържат окупацията на града, това ще бъде горчива загуба за Украйна, която може да ѝ коства и подкрепата от западните съюзници.

Правителството в Киев обаче може да разчита на подкрепата на много граждани на Херсон. В самото начало на руската агресивна война пред административния център на Херсонска област, която има над един милион жители, украинци ежедневно демонстрираха срещу руските окупатори и им крещяха в лицата: "Напуснете" и "Херсон е украински".

В края на юли украинската армия обстрелва три важни моста в района на Херсон, по които дотогава ставаше снабдяването на руските войници от 49-а армия, окупирали областния град. Решаващ беше ударът, нанесен по моста Антонивка в Херсон, дълъг повече от хиляда метра.

Повредата на моста е толкова сериозна, че той вече е непроходим за тежка военна техника. След бомбардировката обаче в социалните мрежи се появиха видеоклипове, в които се вижда руски понтонен ферибот като заместител на мостовата връзка. Тази алтернатива ще бъде лесна мишена за украинците. За първи път и британското министерство на отбраната съобщи, че украинската "контраофанзива в Херсон набира скорост".

Според британското разузнаване 49-а руска армия в Херсон сега е "силно уязвима”. "Град Херсон (...) практически е откъснат от останалите окупирани територии. Загубата му ще се отрази значително на опитите на Русия да представи окупацията като успешна", пишат в доклад от Лондон. Други видеоклипове в социалните мрежи показват как руската страна вече се опитва да се възстанови от удара и очевидно успява да транспортира тежка техника към Херсон.

Кой ще контролира Херсон?

Руската армия е способна да нанася целенасочени удари в района. Саймън Островски от американската телевизия Ей Би Си например потвърждава, след като е посетил региона, за няколко разрушени складове на украинската армия в град Миколаев, откъдето украинците организират доставки за фронта край Херсон. "Ракетните удари на Русия в Украйна са целенасочени и нанасят големи щети не само на цивилното население, но и на военните”, казва Островски.

Според американския военен експерт Майкъл Кофман пред Украйна има възможности. Той вижда шанс за украинската армия да си върне Херсон, но това ще бъде трудно, особено ако Украйна не може да използва елемента на изненада. Херсонска област е от голямо стратегическо значение за Украйна и в икономически план. Освен пшеница там се произвежда и слънчогледово олио за световния пазар. По украинска информация Русия е откраднала половин милион тона зърно, десетки хиляди тона слънчогледово олио и торове от региона. С помощта на GPS проследяващи устройства Киев успява да докаже, че кремълските войски и руски престъпници са откраднали също висококачествена селскостопанска техника. Без плодородните южни райони Украйна едва ли би могла да оцелее.

Изгонването на руските окупатори от Херсон на изток от река Днепър е и предпоставка Киев да успее дори да изтласка руските войски от сухопътната връзка с Кримския полуостров, който е анексиран от 2014 г. в нарушение на международното право. В едно от ежедневните си видеопослания украинският президент Зеленски наскоро заяви, че повратната точка, за която украинците са копнеели, вече е достигната - и призова за още тежко въоръжение от Запада.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 80 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Олегчо

    128 30 Отговор
    Руската армия ще победи
  • 3 Койдозлу

    124 14 Отговор
    До колкото си спомням руснаците казаха,че провеждат операция,украинците не са обявявали война.
    Е защо всички говорят за война

    Коментиран от #17, #44

  • 4 Олегчо

    100 25 Отговор
    РФ и РБ вечна дружба 🇷🇺
  • 5 Ако

    82 13 Отговор
    баба ми беше мъжка...............?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 DW вие знаете как е било1943год!!???

    120 15 Отговор
    Фейкове от Украйна и БЛА, Бла на DW!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Някой

    106 14 Отговор
    Не я ясно каква е ползата от подобна пропаганда с ниско качество. Хвърлят се разни тези, които после се опровергават. Просто да се напише нещо.

    Коментиран от #19

  • 10 И ТОЧКА

    93 11 Отговор
    Украйна: Битката за Днепър може да предреши изхода от войната.................ПРЕДРЕШЕНО Е ,.....ЩЕ СЕ МИНЕ ДНЕПЪР.................!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тони

    69 13 Отговор
    Я, ама братушките чак до Днепър ли са стигнали. Скоро не бях следил темата.

    Коментиран от #80

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тук ключовата

    91 10 Отговор
    фраза е "От няколко седмици Зеленски говори за контраофанзива на юг". Реалността е, че вече дори и той спря да говори за такава контраофанзива, тъй като по северното направление търпи тежки загуби и прехвърлянето на войските на юг беше абсолютна глупост. Сега вече е в положение ни на север, ни на юг.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Българка

    15 84 Отговор

    До коментар #3 от "Койдозлу":

    Русия не е обявила война, защото не иска да плаща репарации. А украинците назовават нещата с истинските имена. Все едно за избитите в касапницата да се казва росто, че са починали.

    Коментиран от #56

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хахаха

    81 12 Отговор

    До коментар #9 от "Някой":

    Смешни са, да. Русия не дава информация за своите планове, не се хвали, не дава обяснение къде и кога. Бавно си работи. Не бързат хората. Затова Украйна с нейните западни началници прилива от измислена информация ...или желанията им да се представят за действителното. Толкова пари са наляли в тях, че очакват и някакви резултати и победи над руснаците. Западът и без това изглежда глупаво със санкциите с които себе си наказа, а още повече с това, че дава, безполезното срещу Русия , оръжие. А Русия все още не е започнала да им отговаря с пълна сила. Да не говорим за пълното лъсване на истинската същност на либерастските им ценности.

    Коментиран от #58

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    63 7 Отговор
    То и преди имаше такива преломни моменти във войната - Мариупол, Северодонецк, Лисичанск и т.н.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 чегевара

    10 67 Отговор
    В Херсонска област, срещу рашисткия окупатор действат партизани антифашисти

    Коментиран от #61, #65

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мутата

    41 5 Отговор
    И Хитлер мислиш така.
  • 28 Колко да са

    6 60 Отговор

    До коментар #26 от "САТЪРА НА ХАНА":

    18000 има няма половин стадион, струпани там са безполезни. Лесна мишена за украинските оръжия. До 10 дни града пада.

    Коментиран от #63

  • 29 Пако

    51 7 Отговор
    УКРОФАНТАЗИИ И МЕЧТИ ЗА УСПЕХ.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 DW, казали Британците, казали Америкснци

    51 6 Отговор
    Казали, как ще се форсира Днепър!! Сега нее1943год??? Дойчовци!! Руснаците ще кажаткак ще стане,
    а вие ще бъдете в ролята на Оплаквачи!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хаймерс'а

    10 62 Отговор

    До коментар #30 от "Ти си психично":

    В началото беше смешно, с осъзнаване на реалноста стъна тъжно. Защо? Защото украинците напредват, защото Хаймара даде резултат, защото Херсон е на западния бряг на Днепър и украинците са счупили единствения мост, и вътре са заклещени ватенките. Жалко е безаналоговата армия, с 1000 Джувелина им счупиха 1500 танка, и още толкова бронирани машини. Смешно е, та чак жалко!

    Коментиран от #42, #66

  • 34 резервист

    45 2 Отговор
    Хер Хофман сънува или Хазарски хаганат или Велика Германия. Сами се изправиха до стената, като позволиха на Англия и САЩ да изпълнят стратегическата си цел - да отрежат германските технологии от руските ресурси. И сега ударно се превъоръжават. Ако някой е забравил, последните две ударни превъоръжавания на Германия доведоха до две световни войни. Сигурно са се чалнали!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ицо

    43 6 Отговор
    Укронацистите приключиха с кантраатаката към Херсон руснаците ги попиляха само вчера има убити над 600 укри
  • 41 оня с коня

    4 4 Отговор

    До коментар #37 от "хахаха":

    Като срещна мои познати ,вече няколко пъти чувам Рапликата "Няма да те питам как си,защото личи че си Добре!" Което пък не значи че имаш право на Лично мнение.
  • 42 Охо-бохо

    35 3 Отговор

    До коментар #33 от "Хаймерс'а":

    А като се включат Captain America и Fantastic Four и укрите ще разгромят напълно руснаците, китайците, иранците, индийците, целият недемократичен свят. Голям си за комикси! Занимавай се с мъжки работи!
  • 43 Иванушка  🇷🇺

    41 5 Отговор
    "..Украинската контраофанзива в Херсон набира скорост..." - в посока Полша 😄😄😄
    Не схващам с какво дезинфирмацията която ни се поднася като информация хипотетично би могла да помогне на Окраина и Колективния Запад ? Каква е равносметката досега - 1/3 от Украйна руснаците си върнаха, Европа бълбука и пуска "победоносни" мехури, Украйна си е -----майката. До Зимата колективния обеднял Запад ще се хване за палците ама праща ли праща милиарди на украинските мошеници. Големите печеливши са Русия, САЩ, Турция.

    Коментиран от #47

  • 44 Хахахаха

    4 28 Отговор

    До коментар #3 от "Койдозлу":

    До колкото си спомням, вече и много руски журналисти по телевизията назоваха тази твоя "операция", война! Даже и пропагандистки телевизии и журналисти, като Скобаева и Соловьов! Те също казаха на много пъти - война!

    Коментиран от #86

  • 45 Просто човек

    3 40 Отговор
    Слава на Украйна!

    Коментиран от #49, #71, #89

  • 46 ДжафДжаф

    43 5 Отговор
    В момента, в който укроармията излезе от градовете и укрепленията всички са трупове.Всички тия истории за контранастъпления и тем подобни не са нищо повече от шоу, имащо за цел отпускане на още пари и оръжия от страна на САЩ. Да провеждаш настъпателни операции без авиационна поддръжка си е откровен геноцид на собствената армия. Американски генерали още в средата на март съветваха укрите да се изнесат на Днепър и да се откажат от Донбас. Вече е късно. Укроармията е почти ликвидиране. Иде зима, а тогава всичко ще приключи дори без бой.
  • 47 Чукча

    2 22 Отговор

    До коментар #43 от "Иванушка  🇷🇺":

    Съща е печеливш, има вече тоалетна чиния, пералния и хладилник. Чукча няма ток!
  • 48 Многополюсен свят

    37 2 Отговор
    Изходът е решен - укрите ще бъдат дефашизирани!

    Z
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Дойче веле

    24 2 Отговор
    Що не отидете в Турция да драскате глупости
  • 52 Уса

    23 1 Отговор
    Мечтайте си от дойче менте.В сащ думата "ако"се използва само в редките случаи на неразположение,слабост и несигурност
  • 53 Имплозия и разпадане

    34 4 Отговор
    Укрите досега не са излизали в открито полево сражение,но при Херсон искат-неискат ще им се наложи. Военните им знаят отлично какво ще последва,но и Зеления клоун,и обкръжението му и западните куратори окозват политически натиск да започват контранастъпление. Укрите нямат нито въздушно,нито ракетно,нито артилерийско превъзходство. Пъкнат ли на откритите поля при Херсон укрите ще бъдат размазани дистанционно и надали ще се стигне до пехотински бой. Руснаците имат предостатъчно понтонни паркове и могат за часове да ги построят,но това ще стане непесредствено преди или в хода на укропското "контранастъпление". Искат-неискат до началото на есента укрите ще контранастъпят и резултатът ще е имплозия и разпадане на южния им фронт
  • 54 Дойче веле

    23 2 Отговор
    Съд и забрана за вас
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Дойче зеле

    25 2 Отговор
    при помнете си 1943г,за да не се тормози те. С Херсон е приключено, а след рухването и унищожението на ВСУ тотално на линията Соледар Краматорск, ще последва и превземането на Николаев, Одеса и нататък по реда си до полско-беларуската граница или накратко цяла Укролайна.
  • 58 Да до там са

    19 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хахаха":

    стигнали в пропагандата, че публикуват руски клипове на унищожаването на украинска бойна техника и личен състав, като свои победи.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Да бе правят

    13 3 Отговор

    До коментар #25 от "чегевара":

    опити, но всичките им завършват с тотално размазване. Миналата седмица при опит да с товарят десант от 100 капака в Херсонска област в района на днепровскя лиман, завърши с потопяването на двата катера и 100% загуба на целия състав на двата катера. Бяха просто размазани. Не лъжи,е на лъжата краката са къси.
  • 62 525

    15 3 Отговор
    Айде дойцезелевците взеха да възпяват успехите на хитлеристките войски и да се радват на загубите на
    Червената армия. Да си спомня нямаще ли Нюрберг ? А, сега няма ли СЕМ ?
    Иначе, останалото са глупости.
  • 63 Толкова лесни

    14 2 Отговор

    До коментар #28 от "Колко да са":

    че чак не можете нищо да направите, а в израз на безсилие с тези американски оръжия биете по освободените територия и мирни хора.

    Коментиран от #69

  • 64 Ако, ако!? Ако баба ми имаше топки,

    21 4 Отговор
    щеше да ми е дядо. Когато баба ми стане дядо, тогава Украйна ще победи Русия. Гладна кокошка просо сънува, та и украинците живеят в розови сънища. Както се парчат, всичко ще загубят.
  • 65 474

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "чегевара":

    Крият се в степите
  • 66 А бе прост

    13 5 Отговор

    До коментар #33 от "Хаймерс'а":

    моста дето в сънищата си мечтаеш да е счупен, го ремонтират и от другата седмица е в действие. Хаймърсите некадърнико са предназначени за фронтова линия, да бият точно и унищожават жива сила, а не за стабилни конструкция. Ракетните им снаряди правят копка в асфалта и става като нашите пътища, но не ги унищожава, както Градовете или Ураганите, да не говорим за Точка У.

    Коментиран от #72

  • 67 иво

    4 1 Отговор
    Е , ТАМ ВЕЧЕ ЩЕ РАЗБИЯТ ЯДРОТО НА АТОМА !
  • 68 Хроники на шизофренията

    16 0 Отговор
    ДВеле - информацията която ви съобщаваме не може да бъде потвърдена от независим източник. Ама вервайте ни.
  • 69 идиота

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Толкова лесни":

    си остава И.Д.И.О.Т !
  • 70 ДойчЗеле застани си

    7 0 Отговор
    с име и лице, за да го разбия като швабска каска от ВСВ! Трепането вече ви е малко!
  • 71 Тъпак,

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Просто човек":

    Да ти сложа едно плюсТче на коментара ти, че изглежда жалък като швабскитеЗелки?
  • 72 Хаймерс'а

    0 14 Отговор

    До коментар #66 от "А бе прост":

    Разполага с 8 типа бойни глави за ракетите които изстрелва! 4 типа за максимални щети върху жива сила, и 4 типа високо експлозивни с различен радиус на действие, последните са гръмнали мостчето. Хаймара е високо технологично камионче, с висок обхват на действие и задачи!

    Коментиран от #77, #78

  • 73 ??!!

    7 0 Отговор
    и мостът си стои!

    Коментиран от #76

  • 74 Мишел

    7 0 Отговор
    Досега битките в Украйна предрешаваха изхода от специалната операция вече няколко пъти, и все по един и същ начин. При това всеки следващ път предрешаването ставаше все по бързо.
  • 75 Реалност

    12 2 Отговор
    Преди три месеца DW пусна статия със заглавие: Битката за Мариопул ще предреши изхода от войната.
  • 76 не брато, седи си

    4 12 Отговор

    До коментар #73 от "??!!":

    кво като стои? Що не минават по него? Нали им се изсмяха в началото, че ударите били много слаби дрън дрън и спряха да го ползват и айде на понтони хахаха сега сложили някви окултистки метални пирамидки около моста, да отклоняват HIMARS-ите хахаха
    тая сган рашистка трябва да бъде изметена в Азия - една висока стена с бодлива тел, за да не могат преялите им олигарси да изпращат децата си в прогнилия запад да учат, да не могат да си купуват имения и палати на запад и да си празнуват сватбите в Ню ЙОрк като пияницата Мара Захарова.
  • 77 Хахаха

    12 3 Отговор

    До коментар #72 от "Хаймерс'а":

    Хаймара е толкова страшен, че краварите го зарязаха и тичаха панически към самолетите за евакуация гонени от боси афганистански козари:)
  • 78 Охо-бохо

    9 4 Отговор

    До коментар #72 от "Хаймерс'а":

    Тръби по които се изстрелва реактивен снаряд или ракета. Това още "Катюшите" го имат. Разликата е че американските ракети са високотехнологични и прецизно направлявани от спътник. Но това е и недостатък. Без спътника, който лесно се "ослепява" или директно се унищожава тези ракети стават обикновен неуправляем снаряд. Руските свръх звукови ракети могат да унищожат всеки спътник без никаква трудност(не могат да ги прехванат). Просто войната не е стигнала до там!
  • 79 Преводача

    9 2 Отговор
    Прочетох израза "Съветска Украйна" и веднага започнах да търся кой е източника. Дойче веле разбира се! И приключих с четенето на промивачката. Всеки запознат с историята на Русия знае истината за територията покрайнина. Няма понятие съветска Украйна (нарочно с малки букви), украйна на руски значи покрайнина. Не е зле ДВ да мине един курс по руски.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Обаче

    9 2 Отговор
    Заглавието обаче е вярно - на полята при Херсон укрите ще си разпаднат фронта и ще останат без излаз на море.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ханс

    3 2 Отговор
    Немско зеле набира драскачите си от училища за бавноразвиващи се
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #44 от "Хахахаха":

    Говорят за война на Украйна срещу мирните граждане на Донецк от 2014 година. Осем години водят тая война.
  • 87 Методично

    6 1 Отговор
    Американците методично готвят смяната на Зеления клоун.Видяхя го,че е нефелен да задържи териториите. Първо го манипулираха да подгони най-близкото си обкръжение. После провокираха откази на украински части да отидат на фронта. Американска заслуга е
    ударът по пленените азовци - те тия вече не са им нужни,особено живи. Неслучайно и Амнести интернешънъл обвини Зеленяшкия,че не спазва законите на войната и се крие зад цивилни.Вчера или днес преднамерено изпуснаха информацията,че украинските загуби били 191 или 192 хиляди убити и ранени. Ще има вътрешен преврат и вой да се спрат бойните действия преди Укрия да се е свила до Киев и западните области.Американците ще искат спиране на действията поне докато Русия не е отрязала Черно море от Укрия.
  • 88 Амерските мечти

    1 1 Отговор
    за контраатака на укрите не умират.Умират само войниците и от двете страни на фронта!
  • 89 Човек Просто!

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Просто човек":

    Слава Русия!!!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.