Тема: Украйна

3 Август, 2022 10:00 3 470 56

Бруталната реалност на руската инвазия: без социалните мрежи светът нямаше да узнае за нея

  • военни престъпления-
  • руска армия-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • цивилни жертви-
  • социални мрежи-
  • дезинформация

За украинците социалните медии са инструмент, с чиято помощ могат да документират истинските жертви на войната

Бруталната реалност на руската инвазия: без социалните мрежи светът нямаше да узнае за нея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 14 юли, малко преди да бъде убита дъщеря ѝ Лиза, Ирина Дмитриева публикува видеоклип на детето в Инстаграм. На него се вижда как 4-годишното момиченце, страдащо от синдрома на Даун, весело бута количката си из улиците на Виница в Югоизточна Украйна.

Минути по-късно руска ракета поразява града, разрушава една болница, магазини, жилищни сгради и убива Лиза и още поне 23 души. Ранените са над 200, сред тях е и майката на детето. В дните след нападението, които Дмитриева прекарва в болница, видеото на загиналата ѝ дъщеря се разпространява мълниеносно в интернет. Често клипът е публикуван заедно със снимка, направена след атаката, на която количката на малкото момиче лежи преобърната на земята, насред другите развалини.

Историята на Лиза стига и до големите международни медии - погребението на детето е отразено от „Ню Йорк Таймс“ и австралийската телевизия Ей Би Си. “Случилото се с Лиза е ужасяващо”, казва Юлия Тихивска, директор на института Аспен в Киев, “то показва бруталната реалност на руската инвазия. Но без социалните мрежи, светът нямаше и да подозира за нея”.

Смъртта на 4-годишното момиче и скоростта, с която този случай достигна до всички краища на света, илюстрира ролята на социалните медии във войната в Украйна - конфликтът, описван като “най-популярната война в интернет”, водена досега.

Милиони хора де факто се превръщат в репортери

Откакто социалните медии станаха масов феномен, те оказват ефект върху различни войни от Сирия до Етиопия. Напредването на технологиите вече предоставя възможност на всеки, който притежава смартфон, да стане военен кореспондент. Уникално голям брой потребители в социалните мрежи отразяват ситуацията в Украйна в реално време.

Повече от 76% от всички украинци използват социалните медии, за да се информират за актуалните развития на войната, показва проучване от май месец, изготвено от украинската неправителствена организация “Опора”. Това превръща платформите - и най-вече Телеграм, Ютюб и Фейсбук - в основен източник на новини в страната.

За украинците социалните медии са и инструмент, с чиято помощ могат да документират истинските жертви на войната. Платформите са се превърнали също в ключов способ за организиране на съпротива и събиране на дарения за нуждаещите се.

Историята на Мария Биленка е добър пример за това. 25-годишната специалистка по маркетинг има голям брой последователи в ТикТок. В началото на войната тя напуска родината си и заминава за Германия.

Там младата жена забелязала, че украинци часово публикуват видеа в ТикТок, които показват каква е била Украйна преди началото на войната.

Биленка също намерила няколко подходящи свои видеа, които монтирала в общ клип – с кадри от най-голямата река в Украйна, красив залез над Киев, танцьор на улицата в украинската столица. Нейният видеоклип е гледан 4 милиона пъти. “Реших, че така или иначе разполагам с тази платформа - защо да не я използвам, за да покажа какъв беше животът в Украйна преди войната”, казва Мария.

Четири месеца по-късно тя вече събира дарения и споделя информация за украински хуманитарни организации, които помагат на пострадалите от войната. “Не искам никой да забравя, че войната изобщо не е приключила. Хората се сражават и биват убивани”, казва тя. Всеки път, когато някой от нейните 62 000 последователи, някои от които са в САЩ, Франция или Великобритания, види нейните видеа, може да реши да помогне, надява се младата жена.

“Личните истории са изключително важни”, казва изследователката Тихивска. Такова съдържание е ключово както за привличане, така и за поддържане на международното внимание, особено сред аудитория, която не се интересува особено от политика.

Украинските официални лица също са добре запознати със силата на социалните медии и ги използват, за да разпространяват своите послания. Най-значимият от тях със сигурност е президентът Володимир Зеленски, бивш актьор, който редовно публикува видеопослания в Инстаграм, където има почти 17 милиона последователи, както и в други платформи.

Вълна от дезинформация

Социалните медии са нож с две остриета. Използват се и от двете страни в конфликта – често пъти, за да изопачават фактите и да разпространяват дезинформация, целяща да манипулира общественото мнение и да повлияе на хода на войната.

“Социалните медии могат да бъдат както полезни, така и вредни. Те могат да бъдат използвани и като оръжие”, казва Йевхен Федченко - един от основателите на платформата за проверка на фактите “StopFake”.

Русия води активна война в социалните медии с помощта на огромна кампания, която цели да оправдае инвазията. Разпространяват се неверни твърдения за необходимостта от защита на етническите руснаци, срещу които се извършвал “геноцид”, твърди се, че Украйна трябвало да се “денацифицира“, а международната подкрепа за Киев постоянно намалявала.

Често тези послания са предназначени за определена аудитория - например за голямата руска диаспора в света или за аудитория в Африка или Азия, където Москва желае да засили влиянието си. Според съоснователя на “StopFake” Федченко това не е нещо ново: особено след като Русия анексира Крим през 2014 г., в интернет се надигна вълна от руска дезинформация, подчертава той.

Ето защо през последните няколко години Украйна инвестира значителни средства в развитието на високоскоростен интернет в цялата страна, както и в преподаването на медийна грамотност: Учениците и учителите се обучават да разпознават фалшивите информации. Това дава на Украйна предимство в продължаващата информационна война, смята Федченко. "Ако нямахме социални медии, международното отразяване на тази война щеше да бъде съвсем различно", казва той.

Автор: Янош Делкер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българ

    21 9 Отговор
    Стига война, да сядат за преговори, колко невинни хора избиха!

    Коментиран от #7

  • 4 Путинофил

    22 49 Отговор
    В същото време руските шпиони взривяват български складове наред и още никой не смее да изгони Митрофанова.

    Коментиран от #11, #15, #53

  • 5 дедо Герчо

    26 7 Отговор
    НЕ ВЕРВАМЕ И ТЕ ТВА СИ Е...ХЪХЪХЪ...

    Коментиран от #50

  • 6 Лично мнение

    48 13 Отговор
    Дойче велееееееее. Еха. За кои мрежи дрънкат тия? За ония, дето си снимаш една група студенти завити с черен найлон и обявяваш че са трупове. А те труповете като в игра за зомбита надигат ръка и дърпат чувала да не се виждат розовите им бузки отдолу. Прави сте дойчета. Хубаво е да има мрежи. Много даже.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    44 5 Отговор
    Не видях нищо за " Алеята на Ангелите" защо ли 🤔🤔🤔
    Те не са ли украински деца ‼️

    Коментиран от #19, #33, #44

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 123

    28 8 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    Това доказа ли го? Нали разбираш, че ако имаш доказателства, че да твърдиш подобно нещо прокуратурата трябва да те привика да дадеш свидетелски показания. Моля следствието да локализира този важен свидетел по ай пито и да изземе свидетелските му показания. Човека много иска да помогне на държавата. Адмирации.

    Коментиран от #16, #20, #35

  • 12 БУК

    35 14 Отговор
    БРУТАЛНА УКРАИНСКО-АМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА!!!
    ВЕРВАЙТЕ ИМ!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    Паспортите ли си оставиха в тях , та знаеш че са те ‼️
    А, забравих , те другите си оставяха паспортите ! Онези от Франция, 11.IX. и пр.
  • 16 Тя прокуратурата

    11 7 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    не е привикала Тиквата да го пита защо хариза на Путин 3 милиарда за сръбската тръба, ти за мен си се закъхарил. Оди да цунеш на Путин .... му работа.

    Коментиран от #22

  • 17 Теле

    23 5 Отговор
    То има и руска телевизия, глупави списвачи
  • 18 Браво !

    26 7 Отговор
    Янош и дв, забравихте да споменете руските жертви от Крим и Донбас . Ох, забравих, за вас те не са жертви а статистика, щом извършителите са азовци или техни другари.
  • 19 Възмутително

    30 4 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Спри да се правиш на кретен. Точно това е. Украйна убива деца в Донбас, защото ги смята за руснаци. Обаче твърди че земята и хората в Донбас били украински. Щом твърди че там са украинци, защо ги убива? Това се нарича геноцид. И света мълчи. Същия тоя свят дето едва не даде Нобел на Гретето за спасяването на 2 кита!
  • 20 321

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Не гражданите, а прокуратурата трябва да го доказва! Затова гражданите им плащат заплатите, нали?

    Коментиран от #32

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 123

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Тя прокуратурата":

    Е нали дойдохте на власт, умнокрасиви ми приятелю. Защо не вкарахте който където трябва? Единствено спряхте газа и вдигнахте сметките двойно. Защо спахте, а? По-важни задачи ли имахте?
  • 23 Факт

    4 13 Отговор
    ЕС трябва да се въоръжи до зъби с ядрени и водородни ракети! Само субсидии за въоръжение трябва да се отпускат.
  • 24 Гост

    23 2 Отговор
    Да напомня ли на Дойче Веле за цивилните жертви вследствие действията на украинските военни от 2014-та та до днес?! А да напомня ли на Дойче Веле, че всеки ден и час по света умират деца от глад?! А да напомня ли на Дойче Веле, че всеки час по света умират деца вследствие на военни конфликти, разпалвани и поддържани от една държава имаща се за цар на света?! А дали има репортажи за тях?! А дали със същата съпричастност се гледа на тях?! Или деца има само в Европа и само те са важни?! Къде е измислената УНИЦЕФ, къде е измислената ООН?!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "ФАКТ Е":

    А знаеш ли , че РУСО.ФИЛ е всеки който харесва блондинки - РУСО ФИЛ ‼️
    Явно не знаеш и , че носталгията е нормално чувство, като радост и тъга И НЯМА КАК ДА Е БОЛЕСТ ‼️
  • 27 БеГемот

    5 4 Отговор
    Дааааааа а можеше веселото бутане на количката от синдрома на Даун да продължи още 30-40 години...всеки ден минавам покрай едни такива дето демокрацията ги смъкна от планините ,чистият въздух и природата в градовете при хората ....нито на тях им понася градската среда (само засилва проблемите им) нито на мене ми понася тая картинка въобще не ми е приятно откачалки да издават нечленоразделни звуци и да ме зяпат ококорено..
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Dеutschе W.С.

    23 2 Отговор
    Без Дойче ВЦ нямаше да знаем за украинските нацисти. Добре че бълват пропаганда нон-стоп, че хората да се интересуват от инстината.
  • 30 Ежко Бежко

    14 4 Отговор
    Можеше всичкотова да се избегне. Имаше Мински съглашения, ама подкокуросани от новите ни господари, украинците решиха да не ги спазват. Сега да подсмърчат колкото трябва, та да се сетят накъде са тръгнали. Лошото е, че ние бодро крачим в същата посока. На мен вече ми е все едно. Идвам в БГ само през лятото, докато ви има. Не ми е жал нито за украинците, нито за вас.

    Коментиран от #45

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "321":

    Нали прокуратурата доказва чрез свидетелски показания и улики‼️
    Нещо нередно ли има в това да привиква запознати с фактите или да привиква за разпространяване на НЕВЕРНИ обвинения❗❓❗❓

    Коментиран от #37

  • 33 Българин

    2 11 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма да видиш, защото това е измишльотина като измишльотината за Митко Палаузов и Ястребинчетата.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Българин

    4 9 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Прокуратурата го знае, но нищо не иска да направи.Руснаците се опитаха и да убият Гебрев, а главния прокурор излезе пред цяла България и каза, че се е натровил със салата от рукола.

    Коментиран от #49

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    3 11 Отговор

    До коментар #32 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Прокуратурата казва това, което ѝ нареди губернатора на губернията - другарката Митрофанова.
  • 38 Умник

    7 1 Отговор
    Вярно е това, всичката истина идва от социалните мрежи, като плоската Земя например.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 DW e извор,

    11 1 Отговор
    но не на информация, а на дезинформация и проамериканска пропаганда от най - примитивен вид.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Европа

    8 1 Отговор
    Да не бяхте целували ......на ФАЩ.Който е потъпкал нацоиналността си е затрит от ,,великите сили,,,колонизатори
  • 44 БПФ

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Не са - те са руски деца. За укрoпитeците, руснаците са "оpки", "нечoвеци", "оргaнизми". Убийството на руснаци, включително на руски деца, за тях е нещо нормално. Няма да видим и нищо за осакатените и убитите в Краматорск - мирни хора, които се опитваха да се евакуират... с ракета с надпис: "ЗА ДЕЦАТА".

    В същото време на гнъсните укpoпитeшки лъжи е длъжен да вярва цял свят. И да - подкрепата за укpoпия намалява, защото на нормалните хора по света им писна от тях.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ами

    8 1 Отговор
    дойчезеле,що блокирахте вс.руски медии ?! Това ли ви е демокрацията?! Да гледаме само вашите постановки,снимани и режисирани от некадърниците от ббс и снн ?!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Бесарабски българин

    5 1 Отговор
    Ликвидиране чрез одиране живи ще има както за нацистите ДВ, така и за тези, които разпръскват лъжите им.
    Милост няма да има.
  • 49 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    5 2 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Аман бе.. ЗНАЧИ, РУСНАЦИТЕ СЕ ОПИТАХА ДА УБИЯТ И ЛИТВИНЕНКО, И НАВАЛНИ И ГЕБРЕВ И ЧУБАЙС И ОЩЕ ОНИЯ ДВАМАТА,, /кои бяха.. / И ВСЕ НЕ УСПЯХА. 😜МНОГО НЕКАДЪРНИ СА, ИЛИ СЛАБА ИМ Е ОТРОВАТА?? А, И ОТДАВНА БЕШЕ, СЕ ОПИТАХА ДА УБИЯТ НАШИЯ ГЕОРГИ МАРКОВ В ЛОНДОН,, И ПАК НЕ УСПЯХА.. 🤣😃 ТЕЗИ ДЕСЕТИНА "неуспешни" ОПИТА НЕ СА ЛИ ПРЕКАЛЕНО СЪМНИТЕЛНИ И НЕ СА ЛИ ПО-СКОРО ЗАПАДНИ ПРОВОКАЦИИ?? 😎 ЗА МЕДИЕН ШУМ И ПРОПАГАНДА СРЕЩУ ЛОШИТЕ РУСНАЦИ...
  • 50 ле ле

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "дедо Герчо":

    Жалко за всички убити...Но някак си делите едните "правилните украинци" и другите убити в Донбас..от бандеровци с помоща на Западни престъпници..Дойче зеле сорос-гьобелс пропааганден..
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Така

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Путинофил":

    Фащ правят всичко по силите си да извадят Русия от серията на българина. Ако някой е взривил умишлено, го е направил по своя инициатива. Няма нужда Русия да плаща. Има и свестни българи, които са против ескалация на война. Не като други фащисани, които вече приемат ситуацията в украина като на игра.
  • 54 А бре, що

    3 1 Отговор
    Историята на 550 убити деца в Донбас от украинските неонацисти и азов.ци НЕ стига и до големите международни медии - погребението на детето е отразено от „Ню Йорк Таймс“ и австралийската телевизия Ей Би Си.
    ЩО така ма Миме?
    “Случилото се с Донбас.ките Деца е ужасяващо”, казва Казват Хората като посещават гробищната алея, Ей тва да Си запише тая измис.леният псевдо директор на института Аспен в киев, “то показва бруталната реалност на украйно.бандерския нео.нацизъм и инвазия. Но без социалните мрежи, светът нямаше и да подозира за нея”- но за Радост на Истинските Хора, Руснаците е показаха, но защо чака 9 години Руснаците преди да въд.воряд Ред там , Ей това е въпроса?
  • 55 Д@К@стрир@меП@ситто

    5 1 Отговор
    Без социалните мрежи щяхме да сме слепи и неми, и нямаше да знаем,че англо-краварете и европейските им под логи, включително и безгласните български сорос пии подпалиха тази война и печелят добре от нея.
  • 56 Човек с памет

    2 0 Отговор
    Който не е оплаквал децата от 2014 година насам, да не започва с крокодилските сълзи сега. Много ви молим !