Last news in Fakti

5 Август, 2022 12:48 7 766 48

Кристиан Вигенин пред ФАКТИ: БСП няма да носи отговорност за действията на тримата социалисти в служебния кабинет

  • кристиан вигенин-
  • вигенин-
  • бсп-
  • радев-
  • нинова-
  • кабинет

„Има такъв народ“ решиха да се оттеглят от разговорите за нов кабинет, но те просто си търсеха повод, казва зам.-председателят на БСП

Кристиан Вигенин пред ФАКТИ: БСП няма да носи отговорност за действията на тримата социалисти в служебния кабинет - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Още от първия ден на работата на служебния кабинет БСП влезе в обтегнати отношения с екипа на Гълъб Донев. В него като министри влязоха трима социалисти - Крум Зарков (правосъден), Весела Лечева (спортен) и Явор Гечев (земеделски). Как се приема това от БСП. По темата пред ФАКТИ говори зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин.

- Г-н Вигенин, вече сме в управлението на служебен кабинет, но от БСП още от първия ден отправяте критики. Какво не ви харесва?
- На този етап ние считаме, че служебното правителство започва с действия, които надхвърлят неговите задължения, защото функцията на служебния кабинет е да подготви провеждането на честни избори. В тази връзка би следвало да запази неутралност в този процес и всяко едно действие, което може да се разглежда като намеса в полза или ущърб за определени партии или кандидати, не би следвало да се предприема. Ние видяхме още от първия ден действия, които са свързани с уволнения на социалисти. Действия и заявления, които са в посока да се атакуват политически партии, които ще участват в предстоящите избори. В този смисъл такова поведение и действия са проблематични.

- Уволнението на г-жа Алексова от НКЖИ доста разпали страстите?
- Тя бе уволнена. Областни управители на БСП също бяха уволнени…

- Значи не говорим за една или две промени…
- В случая това бе най-видимото в НКЖИ, но паралелно с това още същия ден бяха уволнени областни управители на БСП, бяха уволнени и заместник-министри, който са от БСП. Все пак подобни действия, които се извършват с гласовете на тези трима члена на БСП, които са в служебния кабинет, са проблематични за нас. Ще следим какво ще се случи в следващите седмици, но е видно, че имаме основание за притеснение.

- Вече повдигнахте темата, защото трима членове на партията ви участват в служебния кабинет. Имахте ли информация, че ще бъдат министри, или постфактум разбрахте?
- Нито президентът, който ги назначи, нито самите хора, които станаха министри, обявиха намеренията си пред партията.

- Лидерът на БСП Корнелия Нинова не пести критики към президента по принцип, а той назначи на мястото ѝ като министър на икономиката човек, когото тя уволни като директор на ВМЗ-Сопот...
- Как да ви кажа, това, само по себе си, очевидно е търсено действие от страна на президента. От всички експерти в държавата на тема икономика и индустрия той реши да постави човек, който разбира от военна индустрия. И който бе уволнен от Корнелия Нинова със сериозни аргументи, който бяха изложени в писмени документи до министър-председателя, тогавашния. Самото това действия показва отношението на президента към Корнелия Нинова като председател на БСП. Друг елемент, който няма как да пропуснем, е, че и тримата членове на Националния съвет, които станаха служебни министри, не уведомиха партията. Не говоря за решението им, а за подхода. Това са хора, които са назначени, без да бъде информирано ръководството на БСП. Те сами не казаха, че са получили такава покана и имат намерение да приемат. Това е и нарушение на Устава на БСП, защото в него ясно е записано, че Националният съвет на партията потвърждава кандидатури - било за премиер или министри, било в служебен кабинет или редовен. За нас няма съмнение, че Уставът е нарушен. Когато Янаки Стоилов влезе в служебен кабинет на президента през миналата година, той информира ръководството. Националният съвет взе решение, даде съгласие и нещата се придвижиха нормално.

Ето тези неща, сами по себе си, говорят за опит за намеса на президентската институция в делата на БСП.

Това не бива да се допуска и не е редно. И затова ние имаме такава реакция. Тя е провокирана отвън, не е провокирана отвътре.

- Тримата ще бъдат ли наказани на сбирката на Националния съвет днес. Вие как бихте гласували?
- Да се говори за наказания е малко предваритеелно. Следобед ще обсъждаме. При всички случаи ще излезем с позиция, в която ще уточним, че тези хора участват там в лично качество, а не като представители на БСП. В този смисъл партията не носи отговорност за техните действия и политики, както и за цялостната работа на служебния кабинет, въпреки че в него участват социалисти.

- Но малко ще ви върна назад, защото Крум Зарков, който в момента е служебен правосъден министър, с гласа си спря връщането на хартиените бюлетини… Има ли някакво разминаване между неговото поведение и това, което се очаква от него, като член на БСП?
- Не бих искал да навлизам в подробности, защото при гласуването той бе депутат от БСП. Той, като такъв, има право на различно мнение. Тогава той гласува срещу решението на парламентарната група, но все пак БСП е демократична партия, а той имаше право на това. Да, това гласуване ще създаде проблеми и на нас, защото в партията получаваме сигнали и искания ние да ревизираме позицията по отношение на машините и вотът да бъде по избор – или машини, или хартия. Но в случая сега с неговото приемане на поста на служебен правосъден министър е нарушен Уставът и няма как Националният съвет да не реагира. Но да не избързваме, защото вече виждам да се говори по темата за някакви наказания и изключване. Ще вземем решение в Националния съвет днес.

- Държавният глава даде третия мандат за съставяне на кабинет на БСП. Къде се „счупиха“ разговорите, за да не успеете?
- Видяхте, че БСП положи всички усилия да има парламент и парламентарно подкрепено правителство. Подходихме по най-добрия възможен начин на база опита, който натрупахме през миналата година. Тръгнахме с програмата и важните неща, които трябва да се свършат, особено до края на годината. Разписахме много ясна законодателна програма на база тези ангажименти, които бяха договорени. И в един момент „Има такъв народ“ реши да се оттегли. Според мен те търсеха повод.

Ако не беше изтеклият запис от заседанието на „Демократична България“, щяха да намерят друг повод.

Това, от тяхна страна, бе системно поведение, което намери своя естествен завършек. Ние, от БСП, виждайки, че няма мнозинство зад законодателната ни програма, нямаше какво друго да направим и върнахме мандата. Предстоят избори и нека хората оценят кой какво е свършил в миналия парламент, кой как е подходил - отговорно или безотговорно, и т.н. Ние разчитаме на силен резултат на база това, което свършихме през изминалите месеци. Това е и най-важното нещо, което ще реши Националният съвет днес. Ние се фокусираме твърде много върху тези трима члена на Националния съвет, които станаха служебни министри, но по-важни са ред други неща. Предстои да решим и дали БСП ще се яви самостоятелно на изборите, или отново в коалиция.

- Ще се разширява ли коалицията?
- Ще обсъдим днес. Не мога да кажа сега. Но със сигурност ще бъде един горещ политически месец август, и то не само заради температурите.

- Как излиза БСП от управлението на кабинета „Петков“?
- Има няколко неща, които са силен позитив за БСП. Ние се доказахме като партия, която не само обещава по време на избори, а и изпълнява обещанията си. Само за тези 7 месеца в управлението ние изпълнихме голяма част от обещанията си. Показахме също така, че БСП може да управлява. Министрите на БСП бяха едни от най-добрите в кабинета „Петков“ и това не е само наше мнение. В техните сектори определено имаше постигнати резултати. Също така БСП се показа като коректен партньор, който ясно поставя границите. Така нашите партньори и занапред ще знаят, че когато кажем „да“, това е „да“ и ние отстояваме ангажимента си. Когато кажем „не“, значи е „не“. В такава сложна коалиция, в каквато бяхме, неизбежно се наложи и да правим компромиси с въпроси, които са чувствителни за нас. Но и реакцията ни бе достатъчно ясна по тях. И по отношение на „Газпром“, и за отношенията ни с Русия, и за оръжието за Украйна, и по отношение на Северна Македония, където системно отстоявахме националния интерес. Но, въпреки това, видяхте, че в парламента едно друго мнозинство наложи друг подход. И това се случи в ситуация накрая, когато правителството вече бе в оставка. Но нека да е ясно, че БСП в тези месеци не отстъпи от нищо, което бе важно за нас. Един от сериозните проблеми на управлението бе механизмът за координация. И искам да подчертая, че ние бяхме предвидили различен механизъм за едно бъдещо управление с нашия мандат, при който щеше да се избегне взимането на еднолични решения от най-голямата партия.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Аста Ла Виста

    47 12 Отговор
    БСП ще гледа следващото НС само по телевизията.
  • 4 пешо

    34 8 Отговор
    Вагенин , много звучно българско име

    Коментиран от #9

  • 5 Който

    17 4 Отговор
    ги е настанил ли "отговаря" ?
  • 6 обективен

    37 8 Отговор
    Теб те оприличавам като къдравата СЮ. Само се чудя и мая как може такива оклуци като вас да са в парламента !
  • 7 Сух

    29 11 Отговор
    Тоз американски агент какво общо има с лявата политика? За съд е!

    Коментиран от #13, #43

  • 8 Вигенин ,

    40 7 Отговор
    както начало - започнете да носите отговорност за кражбите ,золумите ,безхаберието ,бездарието и лакомията на министрите ви в редовния кабинет на Петков ! За служебните , после ще говорим .
  • 9 12345

    31 7 Отговор

    До коментар #4 от "пешо":

    Ама името му отговаря на еднополовото му самосъзнание! Нали се гушкаше с Ууукраинчето СерГЕЙ.
  • 10 Хххх

    19 16 Отговор
    Тази Илиана и Радев бяха за бедните ,за работещите ,за справедливост ,но за единия мандат натрупаха пари и минаха на страната на богатите отцепници и мутрите , предатели!

    Коментиран от #32

  • 11 2020

    46 9 Отговор
    А КУРнела ще носи ли отговорност за изнесените оръжия и избитите с тези оръжия хора - мъже, жени, възрастни, цивилини ????
  • 12 Дааааааа

    32 8 Отговор
    БСП, ВАШИЯ ПЪТ Е НАЧРТАН!! КЪМ БУНИЩЕТО НА ИСТОРИЯТА!!
  • 13 Друг

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Сух":

    Колкото и копейката има......

    Коментиран от #21

  • 14 Вън червените

    16 7 Отговор
    фашисти.
  • 15 Комуновирус

    34 6 Отговор
    А вие, господин Вигенин,ще носите ли отговорност за шуробаджанащината и корупцията в управлението с Кирил Петков.
  • 16 М3 голд

    32 3 Отговор
    Когато вземате властта, сте от партията. В коалиция. Когато коалицията греши, вие сте от партията. Когато сменяхте областни управители, бяха партийни назначения. Когато сега върнаха предишните областни управители, е заяждане с партията и действия против нея.
    С простотията да издигате Асен Василев за председател на МС с вашия трети мандат се самопростреляхте. Правителството падна заради лошата негова дейност.
    Като толкова искате за министри млади хора, огледайте младежкото БСП, прегледайте работещите зад граница млади хора - специалисти в банки, корпорации... Не се притеснявайте, че ще ви вземат местата. Вашата и без това е изпята. След участието ви в този американски проект, ще видите отлив на симпатизанти от партията, която обсебихте най-малко.
  • 17 Възмутен

    19 3 Отговор
    Какво пак не ви харесва,оценили са хората и са ги поканили .вие (ръководството наБСП) с вашите интриги отблъснахте обикновените хора като мен. Очевидно е че действията на Радев са правилни. Нинова пръсна партията .вече не гласувам за вас и не съм сам.Нинова да си ходи докато още е рано и тогава може да се завърнем. БСП стана дясна партия,Нинова защитава проамериканските ПП ,как да гласувам за такава партия. АЗ съм ляво ориентиран и русофил и няма кой и как да ме промени.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мустафа

    27 1 Отговор
    Сл. правителство изпълнява всички функции както редовното правителство, без законодателна инициатива... Не са само изборите... Вигенин да ходи на закуска при херо и да я пита...
  • 20 Имам новина за Вигенин -

    29 4 Отговор
    Нинова и вие, шепата верни нейни пажове, не сте БСП. Вие предадохте принципите на БСП и продължавате да я разбивате.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Россия Z 🇷🇺

    5 10 Отговор
    цялата Бьлгария е мръсна и циганска.

    Коментиран от #34

  • 23 партия на милионерите

    18 3 Отговор
    Вие все така обичате - да сте на хранилката, но да не носите отговорност.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аман

    14 3 Отговор
    Вместо изход от кризите БСП предлагат тюлюгювеч по комунистически. Искаме час по-скоро послания да чуваме , а не как квичат пренебрегнатите, ощипаните и ....
  • 26 Илиева

    19 3 Отговор
    Вигенин,ако беше поканен за външен министър друга песен щеше да пее…Кариерист та дрънка!Само,че не си направи сметката,като се включи в хора на Ниновистите.Скоро власт няма да види.Честото!
  • 27 давимампартията

    13 2 Отговор
    другите партии листи редят, тези от Бузлуджа не могат да се приберат
  • 28 .лудия

    12 2 Отговор
    Защо ни занимавате с тази смешна партия бсп
  • 29 нннн

    14 2 Отговор
    Че кога някоя партия е носила отговорност? Имам предвид наказателна. Партийната отговорност не я броя. Там вината се носят с добри мезета.
  • 30 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    6 0 Отговор
    носи се отговорност когато са 300 социалисти ама не се знае пред кого
  • 31 Лея13

    12 0 Отговор
    Слава богу, че вече сте само с десетина процента на предишните избори.Надявам се на следващите избори едва да минете четири процентовата бариера!Добре е, че електората ви се стопи.Мижитурляци такива!
  • 32 Лея 13

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хххх":

    Никога не са били за бедните,за просперитет,за справедливост! Никога!Те си гонят техните интереси, техните схеми, техните интрижки и жажда за власт.На теб откъде ти хрумнаха тези възвишени цели и идеи, които приписваш на дуото Йотова - Радев!?Бива ли такъв наивитет??
  • 33 СПАС

    10 0 Отговор
    Имало го още това БСП ? и какво отговорност ще носи ? До сега каква отговорност носихте г-н Вигенин и вие лично когато отидохте в Украйна? За министрпите си единствено президента Радев носи отговорност, той ги е назначил , а не вие от БСП.
  • 34 Лея13

    4 6 Отговор

    До коментар #22 от "Россия Z 🇷🇺":

    Ти първо си виж Русия та и тогава давай оценки за България!Вашите хора нямат инфраструктура, доходи като за бели хора,нямат бани и тоалетни,а акат на двора.Вие ли сте чисти и нецигани!? Погледнете си първо нацапаните га щи!!
  • 35 Съгласни сме

    13 0 Отговор
    Само да попитам тов момче, а БСП ще носи ли отговорност за действията или бездействията на г,жа Супер жена и супер политик, която за 8 месеца успя да се навре и да разтури цели работещи предприятия, смени и замени със свои приближени на удобни за тях места. Ще носи ли БСП отговорност за изнасяните с неин подпис оръжия и за мълчанието във вземането на решения, които навредиха на България. За тези тримата не се притеснявай господине, не заради тях, а заради неадекватното поведения на председателката ви, на вашето Вице, в следващите избори ще сте подчертата.
  • 36 владо

    11 0 Отговор
    Според нинова и тоя джендър ,Бсп не носи отговорност за нищо
  • 37 ХА ХА ХА

    10 0 Отговор
    АБЕ ВИГЕНИН , ТО ВИЕ И ВАШАТА ПАРТИЯ НИКОГА ДО СЕГА НЕ СТЕ НОСИЛИ ОТГОВОРНОСТ КОГАТО СТЕ УПРАВЛЯВАЛИ , А КАМО ЛИ И СЕГА КОГАТО ИМА ВАШИ ДРУГАРИ ВЪВ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ !!!! ДАЙ МИ ЕДИН , ЕДИНСТВЕН ПРИМЕР ЗА ТАЯ ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ КОЯТО СТЕ ПОЕЛИ ОТ НЯКОЛКО ФАЛИТА КОИТО НАПРАВИХТЕ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ???????
  • 38 БСП е балон ......

    9 0 Отговор
    Вече е един СПУКАН голям БАЛОН !
  • 39 Вигенчо много трудно ще влезеш пак във

    10 0 Отговор
    Парламента , моето момче ! И Все по трудно ще става това влизане там !!!!!
  • 40 Анализатор

    9 1 Отговор
    Ами като не иска БСП да носи отговорност за тях, тогава ги изключете от Партията. Това са класически правила Вигенин. Научете ги.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Смех

    1 0 Отговор
    Бсп е бита карта станаха първи приятели с пп и общите кражби

    Коментиран от #44

  • 43 Маша

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Сух":

    А ти като си руски агент,защо не си с Митрофанова да я утешаваш.
  • 44 Вили

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Смех":

    Ако бяха с ПП ,нямаше да са бита карта,но щом са с Копейкин - лошо.
  • 45 Баба ти

    0 0 Отговор
    Кога сте носили отговорност за нещо? Вие само носите ползи. от простотията и лековерието на заблудените от вас.
  • 46 То пък

    1 0 Отговор
    Кога за нещо сте носили отговорност. Вашата овца само лъже и маже, това и е отговорността
  • 47 Като фалирахте държавата ,носихте ли отг

    0 0 Отговор
    Напротив, най-нахално реабилитирате Гечев. Българите отдавна трябваше да са Ви заклили, а не да Ви подаряват власт като е ясно докъде ще докарате нещата
  • 48 ДЪРТ

    0 0 Отговор
    а кога си делкахте комисионните с курни от оръжията дето не ги продавахте беше ви добро а сега всеки сам те това е бспто