Last news in Fakti

12 Август, 2022 19:00 7 866 119

Навлизаме в ново време. Три събития го предвещават

  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

Случват се събития, които в своята съвкупност ни казват, че един период е към края си

Навлизаме в ново време. Три събития го предвещават - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента наблюдаваме края на две идеологии - тези на "руския свят" и на "китайския модел". Вече няма риск да живеем в някаква версия на руския свят или на китайския модел. Те вече не настъпват. Отстъпват. Ето знаците:

Коментар от проф. Евгений Дайнов:

Преди около век психоаналитикът Карл Юнг въвежда понятието "синхронност". То описва случването на значими събития, които, макар разиграващи се по едно и също време, нямат причинно-следствена връзка помежду си. Но въпреки липсата на такава връзка те очевидно ни "казват" нещо важно. Обикновено става дума за насочване на историята - на отделна държава, на регион, на света - в нова посока.

Три знака, че навлизаме в ново време

В последните дни живеем в една такава синхронност. Случват се събития, които в своята съвкупност ни казват, че един период е към края си. Навлизаме в някакво ново време.

Събитията бяха три и се подредиха в следната хронология. Първо, Китай не посмя да спре посещението на Нанси Пелоси в Тайван и се видя принуден да размахва юмруци (тоест, да провежда заплашителни за Тайван военни маневри) едва след като тя напусна острова. Второ, стигна се до взривове на руско военно летище в Крим, от което излитаха самолети, за да обстрелват украински градове. И трето, ФБР обискира дома на Доналд Тръмп във Флорида. Нека ги обмислим едно по едно, за да видим какво ни казват.

Какво се случва в Китай

Нито един анализатор не очакваше, че Китай ще започне да имитира война край Тайван заради Нанси Пелоси. Самите китайски анализатори също бяха изумени, доколкото може да се съди от откъслечните съобщения, успели да си пробият път навън през "бамбуковата завеса". Тяхното изумление дойде от видимата прибързаност и трескавост на този ход. А китайската политика е известна с това, че нито е прибързана, нито е трескава. В Пекин имат навика да планират един век напред. А сега - трескаво дрънкане на оръжие без ясна цел… Нещо важно се случва там.

Случва се, разбира се, неизбежното. Виждаме провала на опита с авторитарни методи да се изгради една икономически просперираща и политически уважавана в света държава.

Само допреди няколко години "китайският модел" бе сочен като бъдещето на човечеството, особено на фона на затъналите в рецесия и дългове западни икономики. Гърция обяви фалит. Изглеждаше, че Италия и Франция ще я последват. Европа като че ли потъваше в популистки режими. Всеки ден на пазара излизаха книги, описващи края на демокрацията.

На този фон Китай изглеждаше като непоклатим гигант. Нещо повече: стъпил върху огромно самочувствие, Китай заливаше Азия, Африка, Латинска Америка и Балканите с пари за инфраструктура и културно влияние. Анонсира план за възстановяване на Пътя на коприната - една магистрала, която да обедини света. Китайската "мека сила" поглъщаше всичко по пътя си. Вътре в самата страна обикновените китайци също бяха доволни, въпреки постепенно затягащата се хватка на авторитарния режим върху техния живот.

Оказа се обаче, както би ви казал всеки грамотен историк, че това положение не може да продължи дълго. Диктатура, икономически просперитет и нарастващо световно влияние няма как да съществуват заедно: или диктатурата трябва да бъде премахната, или просперитетът и влиянието изчезват.

Така и стана. Със засилването на диктатурата просперитетът и влиянието започнаха да изчезват.

Днес дългът, за който китайската власт признава, че съществува, вече премина границата от 250 процента от БВП. Според експертни оценки има и скрит дълг, който е поне 40 процента от признатия. Общо това прави 350 на сто - напълно изумителна цифра, която нямаше как да остане без последствия. И те дойдоха. Стотици провинциални банки са де факто във фалит и режимът ги брани с танкове от недоволните вложители. Добавяме към това безумната политика на "нула толерантност" към Ковид, както и изтеглянето на западни инвеститори, подгонени от логистични проблеми - и имаме пред себе си буре с барут.

А на Си Дзинпин му предстои да бъде преизбран за Генерален секретар на Комунистическата партия. Той няма как да отиде на този избор, влачейки след себе си икономическа катастрофа. Затова очевидно е решил, като Путин, да си вдигне рейтинга с дрънкане на оръжие срещу Тайван.

Това обяснява внезапната трескавост на китайската външна (и, доколкото може да се разбере, вътрешна) политика. Пред себе си вече нямаме един Китай, който е убеден, че бъдещето е негово. Имаме пред себе си поредния провален "модел" на авторитарно управление, изпадащ в паника. Няма как Китай да бъде възприеман като сериозен играч, след като прави безсмислени и истерични неща, като например да демонстрира военна мощ, след като не успя да спре посещението на една 82-годишна жена в Тайван.

"Руският свят"

Взривовете на военното летище в Крим ни казват нещо подобно, но за Русия.

Само преди десет години, докато Китай изглеждаше като великата икономическа сила на бъдещето, Русия изглеждаше като великата политическа сила. Под нейния патронаж например на световната сцена бързо излизаше групата държави БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай), обявяваща края на американската доминация в света. БРИК-овете се заканваха не само да изместят САЩ от мястото на световен лидер в новите технологии, но и да прекратят съществуването на американския долар като световна валута, замествайки го с някаква своя. В Европа и Америка руската "мека сила" нахлуваше в политиката, медиите, културата.

Към 2020 година обаче се видя, че сметките на БРИК-овете са криви. Нито изместиха американците от лидерството в технологиите, нито успяха да спънат американския долар. Руската "мека сила" също започна да дава късо съединение. Популистките партии и правителства, която тя финансираше и окуражаваше, започнаха да напускат голямата арена. Все повече страни заменяха такива управления с центристки, леви или дори зелени.

С издъхването на руската "мека сила" на Путин му остана една-единствена опция - "твърдата" сила. И на 24 февруари 2022 година армията му навлезе в Украйна. Путин очакваше да я покори за дни или седмици, след което да тръгне да преначертава държавните граници на Европа в своя полза: да постигне с танкове онова, което не успя да постигне с думи, подкупи и хибридно влияние.

За потрес на света обаче руската "твърда сила" се провали. Не покори Украйна, а към началото на август бе принудена да премине в отбранителен режим на териториите, които беше завладяла. Взривовете на летището в Крим нагледно демонстрират, че този отбранителен режим не работи и че Русия ще загуби тази война. А след нея ще загуби всичко. "Мека сила" тя вече не притежава. Не притежава и икономика, тъй като тя бе срината от международните санкции и от харчовете за войната.

Така наблюдаваме едновременно края на идеологията на "руския свят" и на "китайския модел". Вече не ни заплашва опасността да живеем тук в Европа в някаква версия на "руския свят" или на "китайския модел". Те вече не настъпват. Отстъпват.

Ударът на ФБР по Тръмп

Нахлуването на ФБР в дома на Доналд Тръмп на свой ред просто подпечатва края на авторитарната опасност.

Само преди десет години Европа и светът бликаха от популистки правителства, харесващи и "руския свят", и "китайския модел". Този популистки прилив доведе до две знакови победи: Брекзит и избирането на Тръмп за президент на САЩ. Това обаче се оказа апогеят на популизма. Днес, шест години по-късно, Доналд Тръмп не е президент, британците се освободиха от Борис Джонсън, а в Европа имаме налице само два популистки режима - в Сърбия и в Унгария. Никой не гледа на тях обаче като на модели за бъдещето. Те стърчат на терена като отломки от някакво грозно минало, а населенията им постоянно обедняват в сравнение с околните им страни. Наскоро стана ясно например, че Унгария е вече най-бедната страна във Вишеградската четворка, по-бедна дори от Словакия - нещо, което никога не се е случвало.

На този фон ударът на ФБР по Тръмп е ясен сигнал, че не само политическото време на такива хора свършва. Онова, което се намира пред тях, не е перспективата да наложат своя "модел", а да бъдат изправени пред съда за криминални деяния.

Опасността отминава

Възможно е, разбира се, в близкото бъдеще да ни причакват още неприятности от страна на носителите на тези "модели". Китай може да направи някаква глупост в Тайван. Путин може да направи нещо ужасно в Украйна. Някъде в Европа някой популист може да се промъкне във властта. Но синхронността на събитията, с които ви занимах, е знак, че опасността отминава.

В песента "Synchronicity" на групата The Police чуваме Стинг да пее за "свързващ принцип, свързан с невидимото". Ако се замислим, ще разберем какъв е този принцип в синхронностите от последните дни. Ето го: няма как страни, населени с несвободни хора, да са по-успешни и по-уважавани от страни, населени със свободни хора.

Причините са много, но основната е, че свободните хора непрестанно измислят нови неща и нови начини на живот. В спокойни времена тази креативност води до спокоен просперитет. В сложни времена води до бързо преодоляване на кризи и (не на последно място) до победа над онези държави, чиито предводители смятат, че лидерството - това е да удряш хората по главите. Но, както посочва още Дуайт Айзенхауер, "това е покушение, а не лидерство".

*****

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 152 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сащ;

    16 62 Отговор
    Тези да слушат че.ще има ....б..о.й

    Коментиран от #60

  • 3 Пич

    155 28 Отговор
    Да бе.....и навлизате в периода на еврокретенизма !!! Или , скоро ще ви избият тъпотията от кухите кратуни , собствените ви народи !!! Само малко да си посветят със свещи , и сте готови !!!

    Коментиран от #101

  • 4 Жалки смешници

    133 21 Отговор
    Всичко в писаната е вярно ако пред нея поставим знак минус.

    Коментиран от #113

  • 5 Сатана Z

    111 33 Отговор
    “Ако в Европа започват да замръзват от студ,могат да подскачат.Украинците ще ги научат как се скача”
    е съветът на Президент Путин към жителите на Еврорайха

    Z

    Коментиран от #21

  • 6 От плажа

    45 148 Отговор
    Брилянтен коментар. Да добавя и днешните данни за катастрофата в бюджета на Русия,
    въпреки космическите цени на газа и петрола.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този евгений ми е съсед

    137 23 Отговор
    В зеленчуковия магазин, чакайки 15 мин. на опашка, си купува 1 морков, 1 чушка и една праскова - така му били пресни, обяснява на учудените наоколо. Та, ако искате акъл от луд, четете му глупостите на този!

    Коментиран от #29

  • 9 Не четох статията

    78 9 Отговор
    Но ви е време на DW
  • 10 Танк

    123 20 Отговор
    Този анализатор май малко бърка. Точно сега навлизаме в руски, китайски, Ю. американски, африкански многополюсов модел. Защо си мислете, че запада така реве. Ми вече никой не ги е... ва за нищо.
  • 11 Някой

    89 12 Отговор
    На какво ли разчита зелето публикувайки подобни "анализи"
  • 12 Zaпобеду

    104 14 Отговор
    След 9 септември най големите б0клуци стават комунисти и лизачи на руски з@дници.
    След 10 ноември, същите тия б0клуци стават демократи, соросоиди и лизачи на американски з@днизи.
    Тоя " професор" по соросоидия от кои беше?

    Коментиран от #45

  • 13 горски

    96 14 Отговор
    Напоследък,"ефира" се напълни със статии и статийки с един и същи източник-Сорос и клуб.
    Цветовете вече нямат значение,истината също.Само инсинуации,и кафяво,кафяво.....
  • 14 Мдааа

    68 13 Отговор
    С рок концертите на село се справяш по-добре от врачуването. Много фантастика гледаш.
  • 15 ха ха

    79 11 Отговор
    Ехгений се е назобил с давоски парички. Последното за Тръмп е отчаян ход на глобалистите да превземат САЩ и да опазят сенилният в овалния офис. Истинската демокрация се завръща с гръм и трясък. Подмяната от глобалните елити е на път да се провали на изборите през есента. И по-добре да се провали, защото иначе следва война... Никой не желае идеологията на глобалистите милиардери от Давос.
  • 16 Стария

    52 10 Отговор
    Пъли малоумници
  • 17 дитрих

    53 9 Отговор
    вкиснато зеле пак с поредните нелепости
  • 18 Путинодебил

    33 79 Отговор
    Много дабър коментар, точен и ясен! Разбира се за тези които използват главата си по предназвачение, а не като закачалка за ушанката.
  • 19 !!!!!!!!!!!

    35 6 Отговор
    Пази боже , полудяха съвсем.
  • 20 Така де

    10 47 Отговор
    Вярно е, че Русия ще загуби войната с Украйна, но Германия, Франция и Италия ще й помогнат бързо да се съживи.

    Коментиран от #22

  • 21 Чалгарят

    16 40 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    А ти като най-умен и предан на путя ще скачш и мръзнеш и ще вееш знаме с тъпата му мутра. Не истина колко пр...т народ живее на тази територия. Сега разбирам, че планетата на маймуните е сниман по действителен случай и те разпознавам в един герой, наред с много парламентарни и ръководни дейци в момента.
  • 22 Факт

    29 2 Отговор

    До коментар #20 от "Така де":

    Ма преди това май те трябва да оцелеят, съживят и тогава да помагат
  • 23 Лелеее, професоре

    18 40 Отговор
    Тоз път ги закова не с чука, а с правата лопата 😂😂😂
  • 24 Раша счупи се

    15 45 Отговор
    За таваришите е ясно..целта беше да превземат киев за 3 дена и да обявят велика и гръмка победа над нато и нацистите..сега дори и да останат в някаква част от украйна икономиката им ще бъде изпържена бавно и необратимо
    Дълга война и вечни санкции не оправдават териториална експанзия
    общо взето подлъган от собствената си пропаганда путин скочи в трапа с двата крака които цру му изкопаха

    Коментиран от #42

  • 25 Тошо

    51 7 Отговор
    Евгени с този либерално сапунисан мозък си заникъде.
  • 26 Taka така

    46 14 Отговор
    Не съм ви чел безмислията, но виждам вашият край за щастие и краян на светът рекламиран от вас. Скоро сте довиждане зимата идва, а с нея вие си отивате безвъзвратно заедно с ЕС. Китайският и Руският свят ше ви надживеят и да държава тайван Не съществува скоро и покрайна

    Коментиран от #30, #32, #36

  • 27 !!!?

    20 3 Отговор
    "Руската "Мека сила"" !!!?

  • 28 Нека

    12 16 Отговор
    Но змията хапе най-лошо и заплашва с ядрени катастрофи, когато умира. А нашите келеши се боят да не ги насили еротично някой еврогей. Боят ли се, надяват ли се...
  • 29 Бай градски

    6 20 Отговор

    До коментар #8 от "Този евгений ми е съсед":

    Защо лъжеш бре?? Той живее на село и има всичко!!

    Коментиран от #46, #59

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 нннн

    29 4 Отговор
    аФторе, кажи ,,кYpолaция", че Киpчo да те разбере! Каква е тази ,,cинхpoнност?
  • 32 онзи

    3 12 Отговор

    До коментар #26 от "Taka така":

    А бре ние ще оцелеем, но ти едва ли!!

    Коментиран от #34

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Taka така

    12 2 Отговор

    До коментар #32 от "онзи":

    Говорех за ДВ, но кръстосването на шоаги в близко бъдеще е неизбежно да, а кой ще оцелее ще поживеем ще видим
  • 35 Цун Как Го

    28 4 Отговор
    Ами свиквайте, с китайския модел, червения фенер и празния килер.
  • 36 Как

    5 16 Отговор

    До коментар #26 от "Taka така":

    Не си чел статията но знаеш какво пише в нея.Ами ако мине зимата и ЕС го има още какво ще кажеш?

    Коментиран от #38

  • 37 Манипулативни и отчаяни човечета

    38 4 Отговор
    Света тепърва навлиза в руско китайския свят, Европа и САЩ какво могат да предложат мъртви и сушави територий и слабо извратено болно и безполезно население
  • 38 Taka така

    20 4 Отговор

    До коментар #36 от "Как":

    Не съмя чел глупости не чета. Ами какво ще му кажа евала ако този недодялан съмз оцелее.какво да кажа друго освен пе няма да го има още дълго време тва е Целуят е гнилоч отвътре
  • 39 Кой

    29 3 Отговор
    Гена кой ти плати за тия нелепици??
  • 40 Гост

    37 5 Отговор
    Това некъпано пианде, май е прекалил с алкохола ...
  • 41 Зверчо

    34 4 Отговор
    Нищо вярно няма във фантастичния разказ на Дайнов. Светът не става по-добър а по-зверски. Ще оцелеят не най-умните, не най-демократичните, не най-можещите. Ще оцелеят най-приспособимите. Те може да ни изглеждат като варвари но те променят света, иначе се получава спокойно блато което бавно ферментира, мирише и изчезва.
  • 42 извинявай ама

    4 24 Отговор

    До коментар #24 от "Раша счупи се":

    имаш грешна информация, Русия трябваше да превземе Киев със задна дата, ама им е отказала машината на времето.
  • 43 Кой разбрал, разбрал!

    16 25 Отговор
    Кога започна да настъпва възхода на Китай и Русия? Когато САЩ и Западна Европа масово започнаха да изнасят производствата си към тези страни, заради по евтина работна ръка и от там по големи печалби. На по късен етап това се оказа крайно недалновидно, защото там където се изнесоха цели заводи и затвориха производства за местните хора не остана поминък и безработицата ставаше все по застрашителна. В САЩ дори се обезлюдиха големи градове, като Детройт и други индустриални центрове. Индустриалните държави започнаха да изтеглят обратно производства и това се отрази на икономиките на азиатските "гиганти". Не толкова рязко колкото възхода, а по бавно и плавно. На никого не му допада да губи позиции и те се опитаха да "наваксат" отстъплението по друг, по агресивен начин. Особено Русия. Това доведе до още по масово напускане на индустриалците и вероятно ще се отрази още по зле. Китай е все още в малко по добра позиция, но за връщане на напредъка от последните десетилетия няма голяма надежда. Особено ако продължи агресивното си поведение.

    Коментиран от #49

  • 44 МОН е путинофилски

    3 29 Отговор
    Учат малките деца на руски военни песни в детските градини и училищата. Особено в провинцията.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Не знам къде знаеш ти, че

    17 1 Отговор

    До коментар #29 от "Бай градски":

    Живее, но в магазина на улица” Борово” си купува това!
  • 47 Пророк

    33 3 Отговор
    Навлизаме в ново време.
    Краят на американската доминация в света!
  • 48 Taka така

    24 3 Отговор

    До коментар #44 от "МОН е путинофилски":

    Що на американски ли трябва да ги учат? Нека учат чужди езици децата, че английският не е достатъчно
  • 49 Кангасейро

    29 4 Отговор

    До коментар #43 от "Кой разбрал, разбрал!":

    Стана дума за Детройт. Преди 10 - тина години бях там. Като се върнах колегите ме питаха "И се върна жив"???
    Заради криминалната среда. На вскякъде ме гледаха враждебно афро"америкабците.
  • 50 някой

    37 4 Отговор
    Пак сомнамбулски приказки. Никого не можете да заблудите с тази плоска пропаганда. Центъра на света се премества от запад на изток. Русия, Китай, Индия и т.н. стават все по-силни и издърпват килимчето из под целокупния Запад.
    Свиквайте!
  • 51 Откъм Миндя

    30 4 Отговор
    явно нещата се виждат наобратно. Толкова за "прозренията" на Дайнов.
  • 52 Глупости на квадрат

    25 5 Отговор
    Новото време Байна,е края на хегемона сащ! Толкова глупости ражда главата ти,но това явно не може да го проумее!
  • 53 Перо

    36 2 Отговор
    DW и Евгени Дайнов, два боклука в един!
  • 54 Амдертлиев

    28 3 Отговор
    Абе ,пич ,като стане Тръмп отново президент,най вероятно услужливо ще забравиш за думите си и ще има хвалебствия с надеждата да падне,пак някоя пара.Към такъв тип хора:слънчогледи, няма да ползвам подобни но с по силно значение думи, отдавна съм изгубил уважение.Съжалявам,че ти отделих внимание.,а статията само я започнах и като видях автора и дотам.
  • 55 Напротив

    31 4 Отговор
    Наблюдаваме точно обратното. На зима ще усетим много ясно към кой модел отиват нещата. Сега нека разсъждават хората по темата, пък какво ще стане скоро ще се разбере.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Гласът на Б

    18 4 Отговор
    Мноу фаушиву пеиш Дайнольо ;)
  • 58 Мучо

    18 4 Отговор
    Статийката е толкова елементарна, че не заслужава да бъде прочетена...
  • 59 Мислиш ли

    14 3 Отговор

    До коментар #29 от "Бай градски":

    А ти мислиш ли,че Дайновския номенклатурен изклесавец може куче у дупи да убоде, та камо ли морков,чушка и проскова да си отгледа?
  • 60 хааххаха

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Сащ;":

    НАВЛИЗАЛИ ИЛИ ТЕ ГОЛЯМ ЦИРК ПЛ1ЕТЕ НОВИТЕ СИ ГОСПОДАРИ ЩЕ ЯДЕТЕ ХУРКАТА МИСЛЕТЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВАЙТЕ С ПРОПАГАНДА ГЛУПЦИ......
  • 61 Мдааам

    30 5 Отговор
    Дайнов е тежък случай. Вярва в собствената си пропаганда и вижда желаното от него за действителност.
    Живее в някакъв измислен свят. Преди три десетилетия Франсис Фукуяма написа прословутото "Краят на истарията и последният човек", с който провъзгласи победата на глобалния либерализъм. И сбмърка
    Що се отнася до синхронността на К.Юнг, основното при нея е липсата на причинно-следствена връзка на събитията. Тук е точно обратното - има такава връзка и това разпадът на еднополюсния модел на либералния глобализъм. По логиката на Дайнов, станалите в България три тежки катастрофи за една седмица говорят, че България ще излезе от НАТО. Това е смешно. И тъпо.
    Може много да се говори по писанието на Дайнов, но няма смисъл - очевидно е, че той не разбира и бъкел от геостратегия и геополитика. Останал си е на нивото на АОНСУ.
  • 62 болните сънища

    20 5 Отговор
    на един либерал джендър.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 интересно

    23 5 Отговор
    Много суеверен бил този Дайнов? Синхронност, ала-бала... Това е типичното "елитарно" мислене на по няколко ракии на нашия опиянчен "елит"... Интересното от статията е точно това, че се вижда мисленето на всички тези, които са вперили с надежда премрежен (най-вече от алкохола) поглед в европейските ценности и Запада. Всички шаблони, които са приели, за да поддържат вярата си, всички логически грешки, които умишлено не забелязват... Тъжна картинка... Самозаблуждаващите се хора винаги са тъжна картина.

    Коментиран от #84

  • 65 Луд

    21 6 Отговор
    За жалост.....ерата на Европа приключи.
    Който е учил икономика ще разбере.

    Коментиран от #82

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Васил

    4 16 Отговор
    Това се случва защото НАТО проспа възможността да се намеси в Украйна.
  • 68 Взривили се некви самолети

    15 5 Отговор
    на наекво летище и айдееее, нов световен ред.
    А за Китай недей да мисли, Дайнов, щото не може да го измислиш.
    Китайците такъв ще го вкарат на Тайван и то невоенен че свят ще им се завие на тайванци.

    Коментиран от #81

  • 69 За грант прадавам майка си

    27 4 Отговор
    Най - обичам да чета как бивш комунист оплюва комунистическа държава. Просто е красота да се наслаждаваш на слагачеството и невежеството.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гладен

    14 4 Отговор
    След време Дойче зеле да не оборва собствената си публикация
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Лoки

    19 4 Отговор
    Такава глупост не бях чел отдавна. Има световна диктатура скрита зад демократична обвивка, а автора на статията е поредния неграмотен, на който са дали право да ни губи времето.

    Коментиран от #80

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Неграмотен ли?

    2 4 Отговор

    До коментар #75 от "Лoки":

    Ти да не си Климент Охридски?
  • 81 На тебе...

    6 0 Отговор

    До коментар #68 от "Взривили се некви самолети":

    Какво ти се вие?, абажура ли?, или тоалетната чиния?
  • 82 😂......

    5 1 Отговор

    До коментар #65 от "Луд":

    Ти ако си учил икономика какво разбра за Европа?
  • 83 Професор Минеков

    17 5 Отговор
    Този дебил кой го направи професор бе…
  • 84 Интересно...

    6 1 Отговор

    До коментар #64 от "интересно":

    Ти в кои ценности си вперил бистър и трезвен поглед?
  • 85 Бгг

    19 5 Отговор
    Дайнов облъчва и без това малкото в родината ни унмо-красиви, скоро и миризливи но изключително продажни себеподобни с пропаганда. Бивш агент на ДС сменил господарите си за пари.
  • 86 Ех евгениййййййй, ех лайнов

    14 4 Отговор
    Отрочето на Лидия Маринчевска, дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Автора лъже някъде

    7 4 Отговор
    В русия живеят като господари а в сащ като роби.???

    Коментиран от #105

  • 89 Ежко Бежко

    19 2 Отговор
    Сериозно си мисля че Евгений Дайнов е напълно изперкал. Тоя как не му се спукала жлъчката от злоба? Много противен индивид. Дали чете лекции в Свободния Университет? Горките студенти, горките родители. Това което е написал е такава тъпня, че няма как да го коментирам.
  • 90 Кубрат

    16 2 Отговор
    Според автора, който няма никаква връзка с реалността, настъпва времето на тоталната корупция при Байдън, Пелоси и цялата им клика. А България, за разлика от Сърбия и Унгария, е станала най-богата (разбирай най-скъпата) страна в Европа.
  • 91 Чудесен анализ

    7 12 Отговор
    Браво, Дайнов!
  • 92 Мда

    3 12 Отговор
    Много добър анализ спрямо Китай и Русия, но много неточен относно Тръмп ! Не той е популистът, а псевдо-демократите, които го свалиха с удари под пояса и разпространяване на откровени лъжи за него ! В резултат на това просто погледнете какво представлява светът в момента, и ще ви се изяснят много неща !
  • 93 Паразит

    7 3 Отговор
    Тази статия е писана от човек с изтънчено чувство за хумор...! Посмях се от сърце!
  • 94 Алф

    5 14 Отговор
    Путин съсипа расия. Рашките нямат икономически сили за дълга война и вече са изолирани от света като С. Корея. Нищо не потигна путин с тая война, едно голямо нищо! Нито забогатяха, нито стеснаха някой с "безаналоговата си армия" по голям резил няма! Украинците ги бият с лъкове и копия а "безаналоговите" плашат с ядрени ракети, хахаха! "Голям майтап Уилли, ха ха ха" казваше Алф.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 МАЛКО ФАКТИ а не Мнения

    17 3 Отговор
    Бюджетния дефицит на САЩ за 2021г е над 60%. Очаква се за 2022г да надвишава 70%. Съвкупният дълг на САЩ, обединяващ държавния, щатските,общинските и дългове от държавни институции надхвърли 300% спрямо БВП на страната. Пелоси е олицетворение на САЩ изкуфяла безсилна баба, на която и остава съвсем малко време.
    Края на китайския модел, края на руския модел. Ха ха ха. Още тази зима Дойче веле ще прекъсва предавания поради липса на ток,
  • 97 САТЪРА НА ХАНА

    11 3 Отговор
    КАЗАХ ГО ОНЗИ ДЕН НА СИНА МИ - ДОКТОР СПЕЦИАЛИСТ
    ..
    " ОТ ЕДИН ДОКТОР ИЛИ ИНЖЕНЕР ИЛИ МАТЕМАТИК ИЛИ АРХИТЕКТ, ВИНАГИ МОЖЕ ДА СТАНЕ ФИЛОСОФ,
    ОБАЧЕ ОБРАТНОТО НЕ Е ВЪЗМОЖНО
    ...
    :))
    ТА И ДАЙНОВ ЗАТОВА ЗА МЕН Е ЕДНО СТАРО
    СИНЬО КРЕЧАТАЛО :))
    СИЦИОЛОГ, ЖУРНАЛИСТ ИЛИ АДВОКАТ
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Малчо

    15 2 Отговор
    Отчайващо, все едно с автора гледаме през различни прозорци или живеем в различни измерения. Как да повярвам на това и има ли разумен човек, който ще повярва? В толкова сбъркано време ли живеем?
  • 100 Боби

    18 2 Отговор
    Прочетох статията докрай само за да видя и другата гледна точка, дори поразсъждавах над написаното.
    Дайнов е или изкуфял или има умствено разтройство. Напълно недалновиден човек.
  • 101 Пешо

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Статията е в стил политиката на САЩ и Киро..... ако не се случва нашето, значи е лошо!!
  • 102 Генчо

    12 1 Отговор
    По-гпляма глупост не бях чел!!!
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Дайнов-Майнов

    10 1 Отговор
    Абе момче, колко пъти ти се каза да не сядаш да пишеш, след като си пил? Тоя кофти навик в ИСАА си го прихванал и оня твоя съратник Инджев и той.
  • 105 Ти май

    2 1 Отговор

    До коментар #88 от "Автора лъже някъде":

    не си ходил нито на едното нито на другото място.
  • 106 Махмуд

    6 0 Отговор
    Що изнасяте на показ личното мнение на "Автора" без да е ясно кой е този герой.
    Мнения всякакви, виждания за нещата - безброй.
    Кажете на автора яма, че няма как свободолюбива Италия да следва модела " Китай". Нещо яко се е объркал.
  • 107 Бивш левскар

    9 1 Отговор
    Дайнов, ти и лявата ми обувка имате общо три грама мозък . Тя е по умна и ти отстъпва двата.
  • 108 Мммм да

    8 0 Отговор
    Мммм да,навлизаме в ново време. Засега се оформиха 3 регионални центъра - на англосаксите,на Русия,на Китай. До десетина години ще се оформят още два - Индия и Бразилия.
  • 109 може ли

    8 1 Отговор
    такъв....умник да се изказва неподготвен? Русия се провалила...абе тя ако беше започнала ИСТИНСКА война, от Украйна нямаше вече да е останало нищо...отбранявала се била русия от началото на август..в кой паралелен свят? В с. Миндя ли?
  • 110 9090

    4 1 Отговор
    Грантаджиите Кънев, Дайнов, Инджев квичат - това е музика за ухото на нормалния човек, който мрази при това напълно безплатно евро жендърята и краварите, които ни съсипаха. Един кораб гнила царевица и едни чертежи. Сбогом и благодаря за рибките.
  • 111 Внвнн

    5 0 Отговор
    Евгений, не вервам да видиш новото време, много си алкохолизиран, цирозата ти чука на вратата.
  • 112 Анавв

    2 1 Отговор
    Света ще се промени ,САЩ озъпти , ЕС ще се разпадне ,НАТО ще фалира , народите ще разберат истината за зараждащият се фашизъм тръгнал от Украйна и продължаващ в Европа! Дано по скоро се осъзнаят заблудените ,агресивни сили!3847
  • 113 сороснерес

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Жалки смешници":

    Дойче зеле на сорос-гьобелс пропаганден..в лицето на измислен прУфесоре..с Опорни точки спуснати от сащ и лично от полуживия шорос..Благодарение на такива соросоиди България това което е днеска...най зле от цялата Европа..
  • 114 питам

    2 1 Отговор
    Този Да йнов е неграмотен Не е БРИК, а Брикс. Също така как не знае, че 10 сериозни държави - Турция, Аржентина, Иран и др. са изявили желание да бъдат приети до края на годината в БРИКС. Неприятно е, че
    ставаме жертва на лъжи.
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Как е възможно трезвомислещ човек да напише подобни неща...

    Коментиран от #118

  • 118 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #117 от "В.В.П.":

    Светът все още е зашеметен от чаткането на "копитата" на Нанси по асфалта на летището в Таипи... а миризмата на сяра още дълго ще тегне в атмосферата над Китайско море !!!...Това са сатанинските ходове на САЩ в играта за дестабилизация и подстрекаване (за съжаление засега успешни) на нови конфликтни огнища по различни точки на земното кълбо ... Украйна гори ... ЕС се тресе ... в Средиземно и Егейско море зрее морска буря...над Балканите се трупат тъмни облаци... и навсякъде там също се усеща дъхът на "парфюма" на Ненси Пелоси !
  • 119 Празни мисли

    0 0 Отговор
    Огромната армия на джендитата, лгбт и др импотентни нискоинтелигентни анти семейни и антихристияни е на път да победи спартанците. И това е малко преди пълната ислямизация на Европа. Явно светлото бъдеще е съвсем близо! Май навлизаме в зимата на нашата цивилизация. Кали Юга. ДВ, да ви кажа, бях в Германия. Имате някои добри неща, но като цяло сте доста жалка държава. Затова и се махнах. Победа на вашия модел ще е тъжна вест за хората.