Last news in Fakti

14 Август, 2022 19:00 4 359 41

Рязкото обръщане на Китай към военна опция за Тайван увеличава рисковете със САЩ

  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток-
  • нанси пелоси-
  • си дзинпин

Отразявайки икономическата стойност на Тайпе, Пекин наложи някои ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Тайван, но пощади електрониката, което предполага, че търговските мерки са до голяма степен символични

Рязкото обръщане на Китай към военна опция за Тайван увеличава рисковете със САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Докато прахът от военните учения на Китай около Тайван се утаява, посланието е ясно: военните ще отстояват претенциите на Китай върху острова в предизвикателство към Съединените щати, което ще поддържа високо напрежение и ще увеличи риска от конфронтация, пише "Ройтерс".

Китай не успя да попречи на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети демократично управляван Тайван миналата седмица, пътуване, което според Китай е унищожило основата за политическо доверие между двете най-големи икономики в света.

Пътуването вероятно също е довело до промяна във военните изчисления на Китай, казват анализатори.

"Тази криза засили мнението в Китай, че обединението с Тайван вероятно е постижимо само чрез принудителни средства", каза Джао Тонг, учен по сигурността от Фондацията Карнеги за международен мир.

Незабавният отговор на Китай на посещението на Пелоси бяха най-големите военни учения около Тайван.

За първи път Народната освободителна армия практикува операции, насочени към блокада на острова, вероятната първа стъпка към нахлуване.

Освен това за първи път ракети прелетяха над острова и кораби пресякоха неофициалната средна линия в Тайванския пролив, поставена от Съединените щати през 50-те години на миналия век, но никога официално призната от Китай.

Анализаторите по сигурността очакват китайските сили, особено военноморските сили, да поддържат обширни патрули около Тайван, натискайки средната линия и установявайки дългосрочно господство над водния път.

Още преди ученията Китай заяви суверенитет над пролива, който според Съединените щати и Тайван е международен воден път.

"Китай показа, че има силата да налага думите си и че думите му не са просто празна дипломатическа поза", каза Уанг Кун-и, който председателства Тайванското общество за международни стратегически изследвания.

"Ученията промениха статуквото на Тайванския пролив, първоначално установено от американците. Чакаме да видим дали американците ще предприемат някакви действия, за да върнат това статукво".

Белият дом отхвърли всяко ново статукво и обеща, че ще извърши въздушен и морски транзит през пролива през следващите седмици.

Правителството на Тайван казва, че тъй като Китайската народна република никога не е управлявала острова, тя няма право да претендира за него или да решава бъдещето му.

С приключването на ученията в сряда Китай публикува първата си бяла книга за Тайван от 2000 г. насам, потвърждавайки предпочитанието си за "мирно обединение" с Тайван. Но оттегли обещанието да не разполага войски в Тайван, след като поеме контрола.

Докато утвърждаването на мирното обединение показва, че Китай не планира непосредствена инвазия, спирането на някои канали за военни комуникации след посещението на Пелоси отслаби предпазните средства за управление на непреднамерен конфликт със Съединените щати, увеличавайки дългосрочните военни рискове.

"Конфронтацията между Китай и САЩ ще премине на по-висока предавка", каза Ши Инхонг, професор по международни отношения в университета Ренмин.

"Умишлен конфликт все още е малко вероятен, но решението на Китай да спре военните комуникации със сигурност направи предотвратяването на случаен сблъсък по-трудно."

В знак на протест срещу посещението на Пелоси Китай също спря сътрудничеството със Съединените щати в области, включително операциите по изменение на климата и борба с наркотиците и обяви неуточнени санкции срещу Пелоси и членовете на нейното семейство.

Ученията и твърдите реакции на някои китайски дипломати разпалиха националистическите страсти, като много граждани се появиха онлайн, за да призовават за "обединение на родината"

Но по-хладнокръвни политически лица и интелектуалци казват, че няма реална опасност ръката на Си да бъде принудена от обществен протест да предприеме ход срещу Тайван, преди той да е готов.

"Китайските лидери може да използват националистическите настроения на хората, за да оправдаят политическите си решения и да оказват натиск върху други страни, но това не работи по обратния начин - лидерът няма да бъде притиснат от обществените настроения да действа прибързано", каза вътрешен политик пред "Ройтерс" при условие за анонимност.

"Използването на сила срещу Тайван не е най-доброто решение сега."

Отразявайки икономическата стойност на Тайван, Китай наложи някои ограничения върху вноса на селскостопански продукти от Тайван, но пощади електрониката, което предполага, че търговските мерки са до голяма степен символични.

Според изчисления на "Ройтерс", базирани на данни от китайските митници, цитрусовите плодове и прясната и замразена риба в списъка на Пекин за спиране на търговията представляват само 0,01% от общия внос на Китай от острова през 2021 г.

Обществеността в Тайван остана до голяма степен безгрижна към предупрежденията на властите в Пекин, като се надсмиваше на съобщенията от хакери, протестиращи срещу посещението на Пелоси, които бяха излъчени на екраните в магазини и железопътни гари.

Анализаторите казват, че заплахите на Китай са контрапродуктивни за спечелването на сърцата и умовете.

Твърдата линия на Пекин по време на президентските избори в Тайван през 2000 г. и 2020 г. тласна гласоподавателите съответно към кандидати като Чън Шуй-биан и Цай Инг-уен, които Китай смята за поддръжници на независимостта.

28-годишната Елиза Ченг, която работи в рекламата в Тайпе, каза пред "Ройтерс", че хората на нейната възраст се съмняват, че Китай ще нахлуе в Тайван.

"Но ако това наистина се случи, ще бъдем като Хонконг. Китай просто ще ни изяде."


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 м888

    18 52 Отговор
    Китай вдига малко шум, че има голям проблем със строителните си фирми и с дълговете,
    както и спада на производството. Ако руснаците се надяват на нещо - излъгали са се.

    Коментиран от #16

  • 2 Танк

    57 13 Отговор
    Ми щатите, като са притеснени за Тайван да завладеят Китай и проблема е решен. Ма май не им стиска.

    Коментиран от #4

  • 3 Видяхме ги

    15 44 Отговор
    Силни вилни, ама бабичката кацна в Тайван и гък не казаха...😂😂😂
  • 4 Бай Яни

    17 33 Отговор

    До коментар #2 от "Танк":

    "що да превземат една страна превзета от неличими вируси и партийна корупция. Китайците само лаят ама да покажат зъби кураж нямат. И препомни си кой ги избави от Японската инвазия.

    Коментиран от #6

  • 5 БАЙ КУРТИ

    24 5 Отговор
    Гледам че автора е от NEWS .BG . Какво повече да добавя ,опа забравих конкуренция на DW . ,Но собственика е един и същ. До всички ТРИПОЛОВИ ако ,познаете кой е собственикът ще се черпя по една дълбоко пр..они....кваща спри..нц...овка .

    Коментиран от #13

  • 6 Танк

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Бай Яни":

    Нали това казах. Американско японска инвазия и няма проблем. Със сигурност, ще им нарушител 200 годишната история.

    Коментиран от #33

  • 7 я по сериозно!

    33 0 Отговор
    "Рязкото обръщане на Китай към военна опция за Тайван увеличава рисковете със САЩ"
    Е не ви ли омръзна да всявате страх в населението? Над 30 години живеем със страх от от една или друга външна сила, която ще ни доведе до апокалипсис. В крайна сметка ние собствен живот ли живеем или някакъв имагинерен? Вътрешните ни работи са на ниво под нулата, а милеем и се вълнуваме как другите реагират и се справят с положението. В крайна сметка ние собственото си положение искаме да подобрим или това на Китай, Тайван, а може би и на Русия?
  • 8 Прахът

    9 2 Отговор
    От военните учения около Тайван се утаява в морето. Интересно откъде се е вдигнал...
  • 9 Ачо

    8 22 Отговор
    китайската армия е по голям фейк даже и от руската

    Коментиран от #14

  • 10 Да,бе

    21 6 Отговор
    Рисковете не са със,а за краварника и предстои измиване на Авгиевите обори от наглосаксонска клептомания.
  • 11 МБабе

    25 4 Отговор
    и какво точно ще направи Бай Дън? Ще пусне няколко торпеда в памперса? Та той това го прави ежедневно
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Oт Обора

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "БАЙ КУРТИ":

    Комунистически Китай ще прибере Тайван някъде към октомври,преи конгреса на КПП.По същото време Жо Бидона ще си има друга работа с изборите за сенат.
    Мисирките от Нюз Бг приказват,колкото да на заспАт
  • 14 Тонката

    19 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ачо":

    И когато те нападнат Китай, великата американска армия ще направи същото, което на прави, когато Путин влезе в Украйна....Демек - нищо! Едно голямо нищо....И пак ще кажат, че не искат да предизвикват ядрена война.....Истината е, че прехвалената американска армия, винаги се крие зад полата на НАТО..

    Коментиран от #23

  • 15 Според мен

    22 4 Отговор
    САЩ няма да направят нищо, ако Китай влезе в Тайван. Ще обикалят около тях, и ще вият като чакал. Една Северна Корея ги страна, и обърнаха двата самолетоносача към Австралия( а уж бяха тръгнали натам да респектират), че какво остава за държава като Китай( и на тях не съм фен)

    Коментиран от #17

  • 16 Дааа

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "м888":

    Сащ са страхливци с голи зад....ци, ще стоят отстрани и ще наблюдават поредното су унижение!

    Коментиран от #35

  • 17 ще направи

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "Според мен":

    и още как, миналата година се заговори усилено за присъединяване на Тайван от Китай и шаштите веднага дадоха стратегически съвет на Тайван, да взривят световния лидер в производството на "чипове" TSMC, защото това е най-сладката хапка, която китайците биха получили и нищо друго не се сравнява с това.. Сега идеята е доразвита-специалистите и ръководни кадри, технологичния багаж се изнасят в САЩ, където се изгражда нов завод, а останалото на място се унищожава.

    Коментиран от #20, #34

  • 18 Пъци

    3 2 Отговор
    С Тайван разбрахме,ама с Тайланд как ще е ?Като РФ със Сърбия?
  • 19 ПРЕЗ 70 ТА МИ КАЗВАХА ЧЕ ЖЪЛТИТЕ ЩЕ

    11 3 Отговор
    ВЛАДЕЯТ СВЕТЪТ АМА АЗ БЯХ ПИШЛИГАР НА 3 ГОДИНИ И НЕ ВЯРВАХ
  • 20 Тонката

    14 2 Отговор

    До коментар #17 от "ще направи":

    Абе те всичко могат да си сглобяват я САЩ, но на каква цена? Не само като пари, а и като замърсяване.....Нали затова ги произвеждат из Азия....Роби, които бачкат без пари и за ърсяването си остава там.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Тонката

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "джаба":

    Един от най-корумпираните американски политици, срещу която се води и рсзследвана в Щатите....Иначе минава за един от "ястребите" по отношение на Китай....:)
    Като я гледам какво ястреб е......
  • 23 хахаха

    17 2 Отговор

    До коментар #14 от "Тонката":

    Абсолютно си прав хахаха САЩ сами не воюват първо събират цялото НАТО след това ги пускат докато дават акъл кое как да стане с някакъв мижав контингент и чак като видят как се развиват нещата решават дали да се включат като победители и ла да се отеглят със санкцийе това е истината

    Коментиран от #25, #37

  • 24 Хохо секса

    6 14 Отговор
    Кой каквото сам си го направи, друг не може да му го направи.
    Китай ще катастрофират като Путин...
  • 25 Хохо секса

    4 10 Отговор

    До коментар #23 от "хахаха":

    Ако Китай нападне Тайван,
    после китайците ще кажат, че САЩ воюва с Китай в Тайван..
    имам дежа вю
  • 26 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Краварчето на Разбра Кисинджър, да не се бъзикат с Русия и Китай в Съюз почти сключен.
  • 27 Чайна

    13 2 Отговор
    Китай е с Русия, Турция е с Русия, защото имат подобни проблеми и ще ги решат.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тайван е част от Китай от хиляди години!

    10 2 Отговор
    И ще си бъде неразделна част от КНР!! Някой да се съмнява???

    Коментиран от #31

  • 30 Тити

    2 9 Отговор
    Тайван не е Китай това трябва да го разберат жълтурковците.
  • 31 Човек

    1 7 Отговор

    До коментар #29 от "Тайван е част от Китай от хиляди години!":

    Тайван е бил част от Китай точно 200 години - между края на 17-ти и края на 19-ти век. Преди това е бил холандски и испански, а след това японски и накрая самостоятелен. Тайван НЕ е част от Китай от 130 години и е безвъзвратно изгубен. Тайван така е еволюирал цивилизационно, хуманно и икономически, че Китай не може да го настигне. Между показателите им на глава население има пропаст. Затова китайците завиждат и от злоба не им остава друго, освен да използват груба селска сила. Между другото никой на света не може да произведе толкива добри чипове - толкова тънки, бързи и издръжливи. Нито Интел в САЩ, нито Самсунг в Корея. А най-добрите изделия са в най-добрата техника - от айфони до бойни самолети. За да правиш такова нещо се иска много акъл, а той пък иска много свобода за разгръщане - в Китай дори не знаят какво е това

    Коментиран от #38

  • 32 чочо

    2 8 Отговор
    Тайван ще победи. китайската армия е по фейкова даже и от руската
  • 33 Роко

    0 6 Отговор

    До коментар #6 от "Танк":

    Китайците май събудиха самурая.Заради русия и китай ,япония започва здраво да се въоражава, но не безаналогово а истински
  • 34 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ще направи":

    ТSMC реално работи на ишлеме.Архитектурата се доставя най вече от американски фирми, а машините за производство на чипове които никой друг не произвежда за високия клас от холандската .SMIL.Не ви ли прави впечатление че и двете са СЕМИКОНДУКТОР.Ха познайте защо
  • 35 Роко

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "Дааа":

    По големи тактици от американците нема бе умник.Ще видиш кой накрая ще бие дузпата
  • 36 ттт

    4 0 Отговор
    Нашите медии не казаха истината за причината за посещението на Пелоси в Тайван. А тя е: натиск върху острова да изнезе производството си на чипове в САЩ. Янките вече започнаха да ограбват съюзниците си. А когато Тайван изнезе това си производство, ще стане безинтересен за САЩ. Поднебесната ще трябва да хвърля сили и средства за издържането му.
  • 37 Роко

    0 5 Отговор

    До коментар #23 от "хахаха":

    В сащ ценят жертвите, не като в русия и китай
  • 38 Роко

    2 2 Отговор

    До коментар #31 от "Човек":

    Всички чипове от високия клас се произвеждат с холандските машини на SMIL
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Zaпобеду

    4 0 Отговор
    Стигнах до "демократично управлявания Тайван и по натам няма Смисъл да чета
    Където има демократично избрано бправителство от Държавния департамент на САЩ, там има само бедност, глад , смърт, убийства...
  • 41 Наблюдател

    1 1 Отговор
    Китай разбира само от твърди отговори във всяко отношение. Ограничаването в каквито и да било декларации ще го имат за слабост. Изтеглянето на всякакви производства и спиране на вноса от Китай ще са не по-малко сериозни и ефикасни. Определено това касае много сериозна политическа воля, като се има предвид че "каруцата се е обърнала" с износа на производства там от Запада с което стана зависим дори за дамски превръзки! Това бе изключителна глупост продиктувана от мерака за големи печалби но с много тежки геополитически последици както се забелязва.