Last news in Fakti

15 Август, 2022 15:01 1 819 5

Нов рекорд на търговския излишък на Норвегия заради скъпия газ

  • норвегия-
  • газ-
  • газпром-
  • русия

Европейските страни се опитват да скъсат с енергийната си зависимост от Русия заради войната в Украйна, а през това време Норвегия произвежда на пълни мощности, за да покрие част от нуждите на континента

Нов рекорд на търговския излишък на Норвегия заради скъпия газ  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Търговският излишък на Норвегия е достигнал нов рекорд през юли, най-вече благодарение на скока на цените на природния газ, предизвикан от руската инвазия в Украйна, сочат статистически данни, цитирани от Франс прес.

Излишъкът по търговския баланс на Норвегия за миналия месец възлиза на 153,2 милиарда крони (15,6 милиарда евро), което е нов рекорд спрямо отчетения през март връх от 138,1 милиарда крони, посочва Националният статистически институт (SSB).

Норвегия е най-големият износител на течни изкопаеми горива в Западна Европа. Износът ѝ на газ е нараснал над четири пъти за една година до 128,4 милиарда крони - също рекордна стойност, свързана със скока на цените.

"Спирането, а после намаляването на транзита по газопровода "Северен поток-1", който пренася газ от Русия за Европа, са допринесли за рекордните цени на газа през юли", коментира статистическият институт в комюнике.

Износът като цяло е достигнал безпрецедентната стойност от 229 милиарда крони или с 0,4 на сто повече спрямо март. Това е в резултат и от поскъпването на петрола, но и на електричеството, металите и рибата.

Европейските страни се опитват да скъсат с енергийната си зависимост от Русия заради войната в Украйна, а през това време Норвегия произвежда на пълни мощности, за да покрие част от нуждите на континента. Преди конфликта Норвегия покриваше между 20 и 25 на сто нуждите от газ на ЕС и Великобритания, докато за Русия този дял беше между 45 и 50 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    11 1 Отговор
    Да продължава да "задоволява " нуждите на ЕС и Албиона. За цената не питам.
  • 2 видял

    10 3 Отговор
    Невероятна държава в която живеят истински хора, но климата е особен, и там има Наймного самоубийства.

    Коментиран от #4

  • 3 Хихихи..

    5 7 Отговор
    Че пък си и вярват..
  • 4 Гешо

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "видял":

    Невероятна, истински хора , които най много се самоубиват?Значи търсят хора?
  • 5 Последния Софиянец

    0 2 Отговор
    И тия мразят бай Ботокс . Как си позволяват да добиват газ ? Това само изостаналата държава оттатък Урал го може !!! Тия са русофоби
Новини по държави: