Last news in Fakti

10 Август, 2022 20:50 1 582 18

Напрежение! Британското МВнР извика посланика на Китай заради агресивната ескалация на ситуацията около Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • си дзинпин-
  • нанси пелоси

Разгневен от визитата на Нанси Пелоси, Пекин проведе най-мащабните си досега учения около самоуправляващия се остров, който смята за своя територия

Напрежение! Британското МВнР извика посланика на Китай заради агресивната ескалация на ситуацията около Тайван  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британската външна министърка Лиз Тръс днес извика посланика на Китай във Великобритания Чжън Цзегуан, за да обясни действията на Пекин спрямо Тайван след посещението на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде Ройтерс.

Разгневен от визитата, Китай проведе най-мащабните си досега учения около самоуправляващия се остров, който смята за своя територия. Медиите отбелязват, че Пелоси е най-високопоставеният представител на Вашингтон, посетил Тайпе, от десетилетия.

"Наредих на служителите да извикат китайския посланик, за да обясни действията на страната си. Виждаме засилващо се агресивно поведение и реторика от страна на Пекин през последните месеци, които застрашават мира и стабилността в региона", гласи изявление на Тръс.

"Обединеното кралство настоятелно призовава Китай да разреши всички разногласия по мирен път, без заплаха или използване на сила или принуда."

В отговор, публикуван в Tуитър след срещата на посланика с висши британски служители, китайското посолство заяви, че Чжън категорично е отхвърлил и решително е осъдил "безотговорната реторика на британската страна относно легитимния и необходим отговор на Китай на визитата на председателката на Камарата на представителите на САЩ в Тайван".

"Тайван е неделима част от територията на Китай. Никоя чужда държава, включително Обединеното кралство, няма право да се намесва във вътрешните работи на Китай", се казва в изявлението.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Извод

    34 5 Отговор
    И тука ще има бой по манерката !
  • 2 Пич

    49 4 Отговор
    Тая е толкова проста , че направо е невероятно !!! И външен министър !!!??? Не обичам англичаните , но това им е прекалено тежко наказание !!!
  • 3 Ена мишка

    26 3 Отговор
    ...ех и ас понякога губя мярка и са карам на посланика на Котките...ама и той приема всичко на сериозно..гледаме и си чисти зъбите с клечка за зъби...явно го е страх..;)
  • 4 Хихи

    46 5 Отговор
    За какви се мислят британските въшкари?

    Коментиран от #6

  • 5 Теодор Рузвелт

    2 36 Отговор
    Трябваше Великобритания да не връща Хонконг на Китай а да го предаде за нова територия на големия си брат САЩ, сега задължително всички западни страни трябва да предадат свободно страните си и да станат щат на САЩ все пак истинската столица на всички от Запада отдавна е Вашингтон

    Коментиран от #12

  • 6 хъхъ

    47 4 Отговор

    До коментар #4 от "Хихи":

    Да извикат Нанси Пелоси да дава обяснения, защо китайския посланик?!
  • 7 ТАЯ ТРЪСТ

    38 4 Отговор
    Е ВИДЯЛА ЕДИН КИТАЙСКИ ....СРЕ ДЕН ПРЪСТ !
  • 8 Китай

    33 3 Отговор
    Впечетлихме се
  • 9 Поручик Галицин

    46 3 Отговор
    И Саддам искаше по мирен път, но вие съсипахте държавата Ирак, която едва ли някога ще се възстанови. Нагледци безочливи.
  • 10 а в какво качество

    37 2 Отговор
    британското външно министерство се меси в отношенията на Китай със САЩ по отношение на Тайван? Какво общо има острова с Тайван? И защо изобщо китайският посланик трябва да се обяснява на въпросната министърка? Наглостта на англосаксите отдавна премина всякакви граници на поносимост и дори търпеливите китайци накрая ще изгубят хладнокръвието си, а тогава операцията в Украйна ще се стори на запада като компютърна игра.

    Коментиран от #11

  • 11 наглост

    33 3 Отговор

    До коментар #10 от "а в какво качество":

    Май забравиха войната за Фолклендските острови. Погледнете само къде са те на картата и защо онази вещица Тачър прати кораби да ги превземат. Типична англо-сакска наглост.
  • 12 стоян георгиев

    29 3 Отговор

    До коментар #5 от "Теодор Рузвелт":

    Ей, Рузвелт, събуди се. Светът от твоето време се е променил а днес вече САЩ започват все повече държави да не ги бръснат. Още си в миналото бешело време.

    Коментиран от #13

  • 13 Теодор Рузвелт

    4 24 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    събудих се, и видях че ако небеше САЩ да покани Китай в СТО, нямаше да има никакъв просперитет за Китай

    Коментиран от #15

  • 14 Физиотерапевт

    22 0 Отговор
    Защо вика посланника да пита британското разузнаване нали са на всяко гърне мерудия?
  • 15 Аха верно

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "Теодор Рузвелт":

    Ако не бяха USA и UK над 90 % от света щеше да тъне в мизерия. Сега е значително по добре - само над 90% тънат в мизерия.

    Коментиран от #18

  • 16 Много нагли

    17 0 Отговор
    Британското МВнР извика посланика на Китай заради агресивната ескалация на ситуацията около КИТАЙ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Да дааа

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аха верно":

    Що е измама и мародерство е измислено от Ингелизите.
Новини по държави: