2 366 41

Как да станем нормална държава: 28 въпроса към Асен Василев

 • асен василев-
 • кирил петков-
 • продължаваме промяната-
 • газпром

Въпросът е парите на българските данъкоплатци да се използват от тях самите за образование, здравеопазване, пенсии, а не да отиват в няколко големи фирми, а оттам в шкафчета и чекмеджета

Как да станем нормална държава: 28 въпроса към Асен Василев - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Ако не влезете във властта след изборите, няма ли да си тръгнете, каквито подозрения има? - Не, абсолютно не! Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай." Асен Василев отговаря на 28 въпроса на Дойче Веле:

С Асен Василев разговаря Георги Лозанов:

ДВ: Да започнем от сякаш най-язвителното обвинение срещу вашето правителство, че и вие купувахте руски газ, само че през посредници, което го оскъпява значително, но не прекъсва енергийната зависимост от Русия.

Асен Василев: Прекъсването на зависимостта е в това, че не купуваме от Газпром, който, впрочем, също е посредник, не е производител на газ. И Булгаргаз, доколкото ми е известно, прави търгове за всички посредници. Участваха газовата компанията на Азербайджан, която освен това е производител, а не посредник, или най-големият износител на газ от САЩ, от който дойдоха двата танкера. Така че не съм наясно за какви точно посредници ни обвиняват, но истината е, че вече не сме зависими от това дали Газпром ще ни продаде или няма да ни продаде газ. Другото важно нещо е, че по договора с Газпром ние всеки ден си подавахме заявката и искахме газ, а те не ни дават.

ДВ: Е, не дават, защото не искахме да им плащаме в рубли.

Асен Василев: Проблемът е, че ние трябваше да плащаме не на Газпром, а на руска банка посредник, която след това да превалутира плащането в рубли според курс, определен без наше съгласие, и после да ги преведе на Газпром, като чак тогава плащането се счита за направено. Това е процес, върху който нямаме контрол и поискахме гаранция, че няма да изпаднем в състояние, в което сме си превели доларите или еврата на банката, но не сме получили газ. Те ни отговориха, че не могат да ни дадат такава гаранция.

ДВ: Тоест, решението да не плащате за руския газ в рубли е икономическо, а не политическо.

Асен Василев: Изцяло икономическо. Между другото, нито една държава от ЕС не прие такова плащане. Има частни компании, които приеха в Германия, Италия, Франция, но и на тях им ограничават доставките. Просто Газпром не си изпълнява договорите.

ДВ: Мислите ли обаче, че служебното правителство може да възстанови договорните отношения към Газпром?

Асен Василев: Искам да видя кой ще е този юридически съветник, който ще се подпише под анекса за въпросната схема на плащане.

ДВ: Тоест, в момента по обективни причини няма риск да се върне към Газпром?

Асен Василев: Всичко е възможно. Може Газпром да предостави съвсем различни условия в сравнение с тези от април.

ДВ: Защото това правителство ще е приятелско за Русия за разлика от вашето, което беше правителство на неприятелска държава?

Асен Василев: Не мисля, че когато става дума за енергетиката на България, трябва да говорим за приятелство и неприятелство. Трябва да се подходи напълно рационално.

ДВ: Самият режим на Путин употребява такива квалификации.

Асен Василев: Режимът на Путин използва газа като оръжие, а не като битова стока, която може да се търгува нормално.

ДВ: Тази констатация сякаш слага политическа точка на икономическата тема, така че да преминем към приоритетите в политиката на вашето правителство. Струва ми се, че, казано на едро, те бяха два: борбата срещу корупцията и прекъсването на зависимостите от Кремъл, на първо място в енергетиката.

Асен Василев: Това е един приоритет, вторият е следствие на първия. За да се развива икономиката, обикновено е добре да имаш повече от един доставчик. А корупцията дава възможност на един доставчик да пази монополно положение на даден пазар. Примерно, 12 години да не завършваш българо-гръцката връзка. Въпросът е парите на българските данъкоплатци да се използват от тях самите за образование, здравеопазване, пенсии, а не да отиват в няколко големи фирми, а оттам в шкафчета и чекмеджета. Същото се отнася, когато монополът е на държавата, както в енергетиката - той да се управлява в полза на гражданите.

ДВ: Едва ли някой би възразил на това по принцип, но конкретно какви корупционни схеми успяхте да разкриете и да блокирате през седеммесечното си управление?

Асен Василев: Най-очевидният пример е пътното строителство - правителството по тази причина се и разпадна. Пуснахме сериозни проверки за ВИК дружествата. Имаме много подробен доклад за възлаганията по европейски средства, където се оказа, че в повече от половината обществени поръчки предварително се отстраняват участниците, за да остане само един. Откриха се подобни нередности и в не малко болници, а и в БДЖ. Да не говорим за "Капитан Андреево". Държавата е дала на частна лаборатория да извършва цялата контролна дейност на границата срещу 5000 лева наем на месец. А само от таксите за проверка до края на годината се очаква приход от порядъка на 30 милиона лева.

ДВ: Но това е по-скоро един експертен разговор на ниво анализи и доклади, който не води до персонални вини.

Асен Василев: Знаете, че това е работа на прокуратурата, а нашите преписки стигаха до нея и спираха там. Всички преписки. По огромната преписка, осем кашона, с констатирани нарушения в текущите ремонти на пътищата, която аз като служебен министър лично внесох, прокуратурата се произнесе, че няма да повдигне обвинение, защото според нея деянието няма специфична цел. Тоест, някой случайно е извършил нарушенията, а не нарочно.

ДВ: Но за ареста на Бойко Борисов не чакахте прокуратурата и той постигна обратен на търсения ефект, защото вътрешният министър нямаше собствени разкрития, а повтори изнесеното от медиите.

Асен Василев: Това, което знам от г-н Рашков, е, че има дело от 400 страници с разпити на свидетели и доказателствен материал от институции и то е влязло в прокуратурата, но си стои там. Ако това не е достатъчно, за да се задейства, не знам какво трябваше да представим. Може би филмчета как си предават пари.

ДВ: Как оценявате от имиджова гледна точка присъствието на Бойко Рашков във вашето близко политическо обкръжение?

Асен Василев: Не го познавах лично, докато не станах служебен министър на финансите, но смятам, че направи важни неща. Най-важното от които е, че в голяма степен намали купуването на гласове. И второ, имаше смелостта да арестува Бойко Борисов.

ДВ: Това като удачен ход ли го отчитате?

Асен Василев: Да, защото знаете ли колко хора в държавата продължават да се страхуват. В структури като МВР се изисква особена смелост, за да се опълчиш. И г-н Рашков показа, че нищо не може да го уплаши. Оттук нататък като правомощия и целесъобразност не съм компетентен да преценя, има си органи за това. Но не мисля, че такива действия трябва да се предприемат на база имиджов ефект, а на база има ли престъпление и има ли доказателства. Предполагам, че г-н Рашков е имал.

ДВ: Мислите ли, че докато корупцията се превърна във фокус на всички проблеми, незабелязан остана сякаш един не по-малко опасен за обществото въпрос - постепенното разклащане на неговата прозападна ориентация в полза на Путин. До степен над 40 процента да приемат, че не той, а НАТО е причина за войната в Украйна. Казано по-просто: преди войната в Украйна заради Борисов сякаш забравихме за Путин.

Асен Василев: Всъщност, една голяма част от проникването на руското влияние стана във времето, докато Борисов ръководеше държавата. И тук не говорим само за Турски поток. Говорим за Лукойл, който за първи път плаща данъци от 15 години. Говорим за продажбата на комплекса "Камчия". Говорим за ВТБ и КТБ и за това, че руски банки купиха целия български Телеком. И всичко това стана възможно благодарение на корупцията. Ако не се справим с нея, няма как да ограничим и формите на руско влияние по законен начин.

ДВ: Посочването на Борисов като виновник за едва ли не всичко не го ли превръща в жертва в очите на избирателите?

Асен Василев: Не мисля, че някой би възприел г-н Борисов като жертва. Който има бизнес в страната, си спомня за "Осемте джуджета" и как на един човек, за да му откраднат бизнеса, не пускат сина му на хемодиализа. Мисля, че и пенсионерите си спомнят как им беше казано, че има постна пица за тях. Не е нормално за 12 години пенсиите да се вдигнат със 164 лева, а за последните 12 месеца със 167 лева. Парите за пенсионерите са били откраднати, а сега просто не са.

ДВ: За пенсиите: това голямо увеличение напоследък съотносимо ли е с реалния икономически ръст на страната или е жест към коалиционния партньор БСП?

Асен Василев: Съотносимо е и беше точка и от нашата програма, в която имахме съответствие с програмата на БСП - пенсиите да не падат под линията на бедност. Ние направихме една социална програма, за която ни критикуваха, че ще фалираме държавата. Резултатите за полугодието са 8 милиарда и половина в сметките на държавата и милиард и половина бюджетен излишък, а не дефицит.

ДВ: Общото усещане на българите обаче е, че цените непрестанно растат, а животът става все по-труден.

Асен Василев: Цените скачат навсякъде по света и представяте ли си живота на българите, ако към тях не се връщат 20 милиарда под формата на социална програма. И ако бяхме заделили половината за строителни фирми, които да дават след това "откат" в чували.

ДВ: Говорите за социална закрила на хората. А бизнесът, който се оплаква от липсата на достатъчна подкрепа?

Асен Василев: Това, което обективно се вижда, е най-високият ръст на индустриално производство в целия ЕС. Отчисленията от данък печалба са се вдигнали между 40 и 50 процента за една година. Има инфлация, но тя далеч не е 40 процента. А цената, която бизнесът плаща за електроенергия, е същата като през октомври миналата година.

ДВ: Вашето правителство зае твърда позиция срещу режима на Путин с радикални жестове като изгонването на 70 дипломати и служители от руското посолство. Ситуацията ли ви принуди или действахте по убеждение?

Асен Василев: Нашата политика не е анти нещо, тя е про България. Но когато получиш доклад, че 70 човека работят срещу България, вербуват включително и депутати, няма как да не реагираш. Въобще, ако ние сами не защитаваме интереса си, никой няма да ни го защити. С ЕС например проведохме много тежки преговори и не затворихме въглищните централи. Иначе в тази ситуация трябваше да правим ток от газ.

ДВ: Но, тъй или иначе, вашата коалиция се формира в плоскостта на "анти" - анти Борисов и ГЕРБ. Това не даде ли шанс на ДПС да се измъкват на пръсти?

Асен Василев: Не, нашата политика е системна и когато започнем да спираме кранчетата, спираме всички кранчета, независимо от политическата им разцветка.

ДВ: БСП нямат ли кранчета?

Асен Василев: Поне по време на правителството ни крупни олигарси, които искат да крадат от държавната хранилка, БСП не допусна. Може би заради вътрешни борби са били отстранени, но истината е, че те не се бореха за обществени поръчки.

ДВ: А наясно ли сте ИТН за какво и за кого играят?

Асен Василев: За който им плати. И оттук нататък аз не ги виждам да влязат в парламента.

ДВ: Вие на появилата се още от времето на Царя ляво-дясна позиция ли стоите или сте десен човек?

Асен Василев: Моята позиция, може би нетипична за финансов министър, е, че няма смисъл да се минава на прогресивен данък или да се облагат с повече данъци гражданите и фирмите. Но това, което се събере, трябва да бъде широко инвестирано в социални програми. За да станем една нормална европейска държава, в която хората се радват на благоденствие. Тъкмо липсата му е причина 800 хиляди българи да живеят в чужбина.

ДВ: Но това е западното разбиране за едно цивилизовано ляво. Тук то по-скоро е свързано със соцносталгия и геополитически реставрационни нагласи.

Асен Василев: Каквото е било, то е свършило. Въпросът на политиката е как искаме да си подредим държавата занапред.

ДВ: Голямата част от вашите привърженици гласуваха за президента Румен Радев - въпреки изявлението му, че Крим е руски. Те така ли мислят?

Асен Василев: Не, те гласуват чисто прагматично и очакват да махнем идеологическите окраски, което не поставя под съмнение нашия цивилизационен избор - да сме в ЕС и НАТО и то като активни членове.

В момента се спуска нова Желязна завеса, ще се прекъснат икономическите връзки, пътуванията ще прекъснат, говори се, че ЕС ще отказва визи на всички руснаци. И това няма как да не е така, докато Путин е начело на Русия, защото той в последна сметка тръгна да атакува Европа. В наш интерес е обаче не всеки сам да се оправя в тази ситуация, а да има общоевропейска солидарност по ключовите теми, за която първи започнахме да говорим.

ДВ: Това сговорчиво европейско говорене дали е достатъчно мобилизиращо в предизборната кампания в България? Срещу него стои пропутиновата пропаганда, на която то сякаш трудно противостои.

Асен Василев: Не е продуктивно обаче да се говори и че всичко руско е лошо. И двата модела - Путин е велик и Путин е сатана - са базирани на идеология, която изкривява фактите. Мисля, че българските граждани искат оценка кое е добре за нас, без да залитаме в крайности. И честно да заявяваме и да отстояваме интересите си и в ЕС, и в НАТО. Когато го правим, там ни уважават и даже се радват, че участваме активно в дебата. Ако имаме някакви проблеми, ги поставяме, а не приемаме привидно решенията на Брюксел, пък после да си правим каквото си знаем.

ДВ: Говорите за отношенията ни с европейските ни партньори, но какви са те в нашето общество?

Асен Василев: Наблюдавам, не само като политик, а и като избирател, че то е разделено от два големи разлома. Единият е между партии, готови да толерират краденето на обществен ресурс, и други, които не са съгласни това да се случва. А вторият разлом, който исторически не сме изживели, е за и срещу Русия. И на този втори разлом според мен няма как да му се намери рационално решение, защото прилича на харесването и нехаресването между хората. Затова тук не трябва да говорим за Русия въобще, дори не за Путин, а за конкретни практики, които вредят на България, каквито са, да кажем, корупцията и пропагандата. И срещу тях да се борим.

ДВ: Можете ли да правите политика в България в опозиция? Ако не влезете във властта след изборите, няма ли да си тръгнете, каквито подозрения има?

Асен Василев: Не, абсолютно не! Хванали сме се на хорото и ще го играем докрай.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 40 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

 • 1 м1а2

  31 47 Отговор
  Давайте смело Асенчо! С вас сме за победа на изборите.

  Коментиран от #6, #16

 • 2 Пропускам тоя пасквил

  47 20 Отговор
  Начело с ненормалници като тоя никога няма да имаме държава!

  Коментиран от #4

 • 3 Пич

  32 17 Отговор
  Как ?! Лесно ! Никакви въпроси към тоя ококорения , а арест , конфискация , и при Бай Ставри !!! Така е в нормативната държава , с престъпниците !!!
 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 5 Съвет

  9 15 Отговор
  Ма питайте и Боеко и резидентчето да е пълна картината.
 • 6 На кой

  32 10 Отговор

  До коментар #1 от "м1а2":

  Му пука с кой сте ?! Веднага се вижда , че не струвате !
 • 7 Асан

  38 14 Отговор
  Управляваха държавата - на принципа: Проба-грешка! Само че "грешката" се измерва в стотици милиони лева!
 • 8 С нормални

  27 6 Отговор
  Честни , мислещи и работещи за народа политици ! А не като тези нагли , крадливи и мислещи само за себе си политици !

  Коментиран от #23

 • 9 Бамбука

  7 22 Отговор
  Как да разбереш един професионалист, който няма чекмедже ? Ами, ако той не иска да има, как да приеме, че ти искаш ? Влизащ в политиката беден и той иска и да излезеш беден ? Няма да му се получи ! Ще се борим до край с нашия вожд ! Да живеят Герб и ДПС !
 • 10 Дефиниция за нормално според Василев

  24 10 Отговор
  Всяка седмица нов държавен дълг, фалит за 6 месеца на най-печелившото държавно дружество, пряка намеса във война чрез износ на оръжие, ... не, благодаря!
 • 11 Още ли е тук

  21 12 Отговор
  това изчадие на цру ?
 • 12 Психиатъра

  22 11 Отговор
  Питали ненормалния Асен. Само като му видиш нередовния поглед и ти става ясен.
 • 13 Бесен _Язовец

  17 9 Отговор
  Асан е природна карикатура на човек!
 • 14 от краварника

  8 4 Отговор

  До коментар #4 от "Направо":

  а ти пътувай в обора да ринеш аз жълти центове!

 • 15 Ще станем

  15 10 Отговор
  Нормална държава когато такива този цървул влезнат в затвора и Дойче веле бъде забранено
 • 16 Победа

  9 6 Отговор

  До коментар #1 от "м1а2":

  Хи хи хи мечтите са безплатни
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 18 898011

  7 8 Отговор
  Къв е тоя ихтиохръкомръкокозавър?
 • 19 Жмуц

  6 11 Отговор
  Краварско чадо !!!


  Мученето се чува зад него ..
 • 20 Ффхйн

  7 7 Отговор
  Човек който обича да се кичи с цветовете на дъгата да ти говори за нормалност
 • 21 жжжжжж

  8 8 Отговор
  тоя се извъртя ката фурнаджийска лопата . но и за това извъртане има гласове на изборите.
 • 22 Ром ама кубински

  5 4 Отговор
  Първо дайте дефиниция за нормална държава и след това ми предлагайте и обяснявайте как да стане и най важното на този етап ,това у нас може ли да се получи?
 • 23 Тонката

  6 4 Отговор

  До коментар #8 от "С нормални":

  А къде са тези хора?

  "Честни , мислещи и работещи за народа политици !"

  Нямам как да поставиш в едно изречение "честни, мислещи, работещи" и "политици"....Такъв филм никога не е имало, няма и няма да има.....:)
 • 24 общото ленче

  8 7 Отговор
  От дойче зеле толкова ли не можаха да намерят някой хетеро сексуален?

 • 25 общото ленче

  8 8 Отговор
  На тоя ококорения, веднага да дойде мъжа му и да го напляска!
 • 26 Мамул

  8 7 Отговор
  Национални шампиони по лъжа!
 • 27 гост

  5 8 Отговор
  Вазов има един герой Рачко Пръ.....то. На Кокорчо изключително му пасва това прозвище!
 • 28 ежко

  8 8 Отговор
  Асен не е много умен или добре се прикрива.
  Газпром искал рубли.Ами ако не вярвате на банката, наемете си /назначете си/ един брокер от валутната борса, да ви сменя евро -рубла и рублите ги слагайте в сметката в руска банка и от там се разплащайте!Ако искате открийте си чейндж бюра -никой не ви ограничава.Така като нямате вяра на никой -сами си оперирайте!100% контрол и оперативност!Днес курса е висок -не купувай, утре пада -купувай двойно и т.н.Не да ми обясняваш,че не можело да стане!Разбира се,че когато размяната минава през борса -никой не може да ти даде гаранции каква ще е цената на една стока /евро/ след 2 дена!
  Изгонили 70 дипломати щото вербували депутати?Алооооо!На луди ли ни правиш!Някой написал доклад някакъв видите ли и нашите хоп -100% истина е!Нее....!Ако допуснем,че това е вярно, защо не хванахте вербуваните?Шпионите?Що не ги разкрихте ,осъдихте и вкарахте в затвора?Поне едно дело!Поне един случай!Заловете ги!Накарайте ги да си признаят!Да видим кой, кого,как,защо,какво!А ако сте малко по-умни, като ги разкриете, ще им пуснете дезинформация!После арести!Пълни некадърници сте!Ако скулжбите разберат за
  наркосделка какво ще направят?Ще гледат да ги хванат или да изгонят наркотърговцита?А?
 • 29 Хохо секса

  9 4 Отговор
  Правителството на Промяната:
  Завърши тръбата с Гърция;
  Осигури танкери с газ и тази газ достигна в България...

  Лебедите отричаха, че има и други договорени танкери, сега се молят за отсрочка дали да ги приемат..
  нямало къде да ги приемат?
  ами като са некъдърни, така ще е...

  Акцентирам - Петков осигури танкерите и ги "прие"
 • 30 избирател

  7 4 Отговор
  Този изглежда по-умен от Про100 то Кире. За мен ПП са партия на внуците на ДС от които се опитваме да се отскубнем вече 30 години. Аз така или иначе не бих гласувал за партия която се коалира с БСП.
 • 31 факт

  3 6 Отговор
  Бойко Борисов живее в къщата на баща си. Къде са десет милиарда откраднати от Борисов?
  Този като спомене чекмеджетата на Радев и ми става кристално ясен.
 • 32 нормално

  5 6 Отговор
  Дойче Веле е орган на германските социалисти. Това е левичарско издание и точно това е причината да бъде толкова широко представен в тази медия.
 • 33 Вирус

  4 2 Отговор
  Въобще не пишете за този тъ. п б. О. К. Л. Ук
 • 34 Велев

  4 1 Отговор
  Ако искаме България да бъде нормална държава - това минава през късането на връзките между олигарсите като Васил Божков и Иво Прокопиев и изпълнителната власт! А не тези олигарси да финансират тайно проекти като ДБ и ПП и после да искат съответните услуги от тях!
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 36 Лили

  1 2 Отговор
  Победа на ПП. С ясни и конкретни предложения за повишаване доходите на хората.Разбира се, в интерес на истината,срещу тях ще се изправят троловете на Борисов ,ДПС,а също и лицемерието на големите мародери/предатели/,вредни за обществото хората на Слави.С абсолютни лъжи и компромати/даже и от личен характер/ те всячески се стремят като глутница вълци да окопират центр.медии и да създават нереален образ на ПП.Така, че битката ще бъде ожесточена.Идеите и програмата на Асен и Кирил срещу корупцията всява панически страх на мафията.И съпротивата е ожесточена.А прогнозите на политолози и социолози доколко се припознават като реални е една голяма въпросителна.Нали и те си вършат работата и затова получават заплати.Лошото в Б-я е, че има много фалшиви новини, които се тиражират без да им се търси отговорност.ПП са млади,образовани, креативни, перспективни и най-важното смели.Те заслужават да бъдат на първото място и да поведат младите семейства и децата им към светло бъдеще.Гласувайте с бюлетина НОМЕР. 9
 • 37 ганю

  1 0 Отговор
  няма грешка вашите парички стотиците милиони са в техните офшорки
 • 38 как ще сме нормална държава

  2 0 Отговор
  KATO ПАРТИЯ ВИ П. П . МАНИПУЛИРА НАРОДА ПО АБВ ПОЩИТЕ ИМ ОЩЕ ПРЕДИ ЗАКОНОВИЯ СРОК ЗА ПРЕД ИЗБОРНА АГИТАЦИЯ ТОВА ПЪРВО А КАК СЕ СДОБИВАТЕ С ЕЛЕКТРОННИТЕ НИ АДРЕЗИ ТОВА Е ПРОТИВОЗАКОННО ВТОРО ИЛИ СТЕ НАД КОНСТИТУЦИЯТА И ЗАКОНА ОТНОВО ,А ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ ОТ П.П. НА ВСЯКА ЦЕНА ПАК ТОВА Е НЕДУПОСТИМО ИМА ДОКАЗАТЕЛСТВА!!!
 • 39 браво бе

  1 0 Отговор
  тоя с този поглед сигорно е освидетълстван за раздвоение на личноста си а иска да управлва държавата ни е требва да сме по укокорени от асенчо та да го върнем
 • 40 Врачанин

  1 0 Отговор
  Мали, топ гледа като настъпена жаба от валяк
 • 41 абе факти

  0 0 Отговор
  стига ни плащете с тоя ,няма спане вече тоя е луд войната му е на прага вече!