Last news in Fakti

3 Септември, 2022 13:00 17 956 95

На изборите на 2 октомври може да има изненада

  • бсп-
  • герб-
  • румен радев-
  • дсб-
  • продължаваме промяната-
  • дпс

Кампанията ще е решаваща, за да определи надмощието между две потенциални коалиции за съставяне на редовно правителство

На изборите на 2 октомври може да има изненада  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българската политика обича да ни изненадва. Резултатите от предходните парламентарни избори се различаваха драматично от прогнозите - дори победителят не беше "познат". Кампанията за 2 октомври не бива да се подценява.

Кампанията за изборите, които ще се проведат на 2 октомври, ще започне официално утре, но тя така или иначе тече от доста време насам. Вече са ясни лицата в листите на партиите, както и стартовите им позиции. За първото място ще спорят ПП и ГЕРБ, като последните изследвания дават (преодолима) преднина на Борисовата партия. След тези две сравнително по-големи формации се разполагат четири партии, при които може да има сериозни размествания. От тях най-стабилна е ДПС с около 9-11% в зависимост от избирателната активност. Във възходящ тренд е "Възраждане", които се приближават до подкрепата за ДПС. БСП има потенциал за подобно представяне, но последните изследвания показват колебания и тенденция за спад под 10% на левицата. Демократична България (ДБ) има известен ръст спрямо резултатите от миналите избори и в момента е на около 8%. След тази група идват две партии - ИТН и "Български възход" - които са около чертата за влизане в парламента и по-скоро от долната ѝ страна.

Кампанията ще е решаваща, за да определи надмощието между две потенциални коалиции за съставяне на редовно правителство. Единият център е ПП и ДБ, които макар че не влязоха в кампанията обединени, имат всички шансове да получат първия мандат от президeнта след изборите: било ПП самостоятелно или при обща парламентарна група с ДБ. Другият алтернативен властови център е (неявният) тандем ГЕРБ-ДПС. Представянето на тези четири партии до голяма степен ще определи и профила на новото редовно правителство.

Спорът за първото място

Въпросът за първото място между ПП и ГЕРБ остава отворен, макар че ГЕРБ влизат с едни гърди напред в кампанията. Това, което може да спъне ГЕРБ са два фактора: единият е персонален, а другият - съдържателен. Първо, от личностна гледна точка ГЕРБ се явява на изборите като партията на един уж “реабилитиран” от корупционните скандали Бойко Борисов. Това е рискована стратегия, защото реална реабилитация няма – просто става дума за разследващи и обвинителни органи, които или си влачат краката или направо адвокатстват на Борисов (както стана с петорната експертиза за снимките от шкафчето). Нещо повече - фигурата на Борисов може да мобилизира едно ядро от избиратели на ГЕРБ, но тя няма как да привлече периферия. Напоследък мрачният, заплашващ и каращ се лидер на ГЕРБ не стои добре на фона на като цяло млади, енергични и усмихнати политически опоненти. По модела "Биков-Атанасова" и по-младите в ГЕРБ започнаха да се карат и ехидничат, което натежава и вероятно ще отблъсне избиратели. Второ, ГЕРБ имат съдържателен проблем с кампанията си - те залагат твърде много на формулата с "разрухата", която кабинетът "Петков" уж заварил. Тази "разруха" ежечасно се самоопровергава и накрая служебният кабинет почва да прави това, което и правителството "Петков" правеше - например, да търси слотове, втечнен газ и газ от Азербайджан. Само че шест танкера бяха вече загубени и тази грешка ще се пише на сметката на "газпромчиците", в чийто лагер ГЕРБ беше до преди два дни.

ПП също има какво да объркат в кампанията си - включването на отцепници от ИТН начело на листи, например, беше грешка. Особено съчетано с оттеглянето на Лена Бориславова, която е способен и талантлив млад политик, въпреки като цяло просташката кампания, организирана срещу нея. Лошо е, когато млада партия се поддава на неоправдан и нечистоплътен натиск и заради него затваря пътя на жени с качества в политиката. ПП можеха да имат повече от 4 жени водачи на листи, например (за сравнение, ГЕРБ имат 10, a ДБ – 8). Все пак обаче ПП имат едно сериозно преимущество спрямо ГЕРБ от съдържателна гледна точка – ПП имат ясни позиции за газа, за бюджетната политика, за войната в Украйна и т.н. В сравнение, ГЕРБ по доста въпроси – като “Газпром” и бюджетната политика, например – се люшкат от една позиция в друга в зависимост от настроенията и персоналните сметки на Борисов;

Битката между лявото и национал-популизма

"Възраждане" изглежда измества БСП и навлиза мощно в "тяхна" територия. ГЕРБ трябва да са наясно, че с изцяло негативната си кампания няма да успеят да вдигнат своя вот - той се движи общо взето в ясни граници на 20-24%. Но усещането за криза определено помага на "Възраждане". В резултат БСП е изправена пред труден избор - най-лесното, но и най-непродуктивно решение ще е да започне самата тя да се радикализира (още повече) по Украйна, газ, ЕС, права на малцинства и т.н. Отсега може да се каже, че това само ще засили настоящите тенденции и с нищо няма да помогне на "столетницата". Реалният шанс на БСП да бъде включена в едно управление е тя да се приближи максимално, до това, което е известно като “европейска левица”. Същевременно БСП иска да се състезава с “Възраждане” на национал-популистки терен. Тази задача няма решение и БСП трябва да я преформулира по един или друг начин. Поне от персонална гледна точка напоследък Нинова залага на по-експертно и професионално изглеждащи политици, което е позитивно развитие - въпросът е дали то ще се окаже достатъчно;

Константа ли е ДПС?

ДПС изглежда като константа, която си взема това, "което ѝ се полага" на избори. При по-висока обща активност, обаче, делът ѝ може да спадне и тя да е на по-задни места в класацията. Но поне засега значително по-висока активност на предстоящите избори няма защо да се очаква. Друг интересен въпрос е, че превръщайки се в партия-адвокат на Делян Пеевски, ДПС става невъзможна за коалиране - дори ГЕРБ, неин традиционен политически партньор - отказват (безспорно лицемерно) да влязат в коалиция с нея. Оставайки за по-дълго извън властта, ДПС няма да може да гарантира патронажни привилегии на избирателите си, което в някакъв момент може да доведе и до наказателен вот от тях. Не е много вероятно тази динамика да се разгърне на предстоящите избори, но ръководството на партията не бива да я подценява;

Демократична България

ДБ влизат добре в кампанията с малък позитивен тренд. Посланията за разум и сигурност изглежда връщат при тях част от електората, който се беше пренасочил към ПП. Освен традиционния си фокус върху правовата държава, ДБ обаче би трябвало да развият като равностойна част от програмата си и икономическата си визия за справяне с кризата. Техният икономически екип е силен и той може да балансира добре по-лявоцентристките идеи на ПП за справяне с кризата. Извеждането напред на популярни лица от гражданската квота, както и успешни министри също са добри ходове. Лидерството на Христо Иванов може да бъде по-настъпателно, обаче: за добро или зло избирателят харесва персонализация на лидерството и Христо Иванов е сериозен ресурс, с който ДБ разполага. Би трябвало да се възползват по-ефективно от него;

Проксита и патерици

ГЕРБ заявиха, че няма да влизат в (открита) коалиция с ДПС, което означава, че за да се сформира управление около ГЕРБ и ДПС, ще са необходими патерици или проксита, които да са формалните коалиционни партньори. В този смисъл вероятно е да видим оркестриран опит (от близки медии до ГЕРБ-ДПС) да се бутат партии като ИТН и "Български възход", които в момента са по-скоро под чертата. Сами по себе тези две партии нямат голям персонален или идеен ресурс извън собствените си лидери – а и там нещата не са на особена висота. Доколкото Слави Трифонов се поизноси в предходните три парламента (като в крайна сметка износи и тях, без дори да е депутат), ИТН решиха да експериментират с поредната си идея за радикална конституционна реформа – този път за преход към президентска република. Огромната част от хората вече разбират, обаче, че става дума за зле-скроен опит да се получат малко повече гласове.

Това е разположението на силите в началото на надпреварата. Всичко изглежда до болка познато, което създава очаквания за нов фрагментиран парламент и за големи трудности при съставянето на редовно правителство. Не бива да забравяме обаче, че българската политика обича да ни изненадва. Резултатите от предходните парламентарни избори, например, се различаваха драматично от прогнозите на агенциите – дори победителят не беше “познат”. Така че кампанията изобщо не трябва да се подценява – тези, които заложат на инерцията, може да се окажат най-неприятно изненадани.

***
Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Бел.ред.
Цитат на Иво Сиромахов:
Убеден съм, че ако влязат в парламента, депутатите от ИТН ще се борят за президентска република така сърцато и всеотдайно, както в предишните три парламента се бориха за мажоритарна избирателна система.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12335

    115 25 Отговор
    за нас изненади няма да има, изненадани ще са соц агенциите и пп, неприятно изненадани
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А кой е автора

    119 19 Отговор
    на тъз пропагандна боза на америка за България, бъкана с вменяване на неистини и намеци?

    Коментиран от #81

  • 5 12340

    66 28 Отговор
    ИТН решиха да експериментират с поредната си идея за радикална конституционна реформа – този път за преход към президентска република. Огромната част от хората вече разбират, обаче, че става дума за зле-скроен опит да се получат малко повече гласове....
    ....и Дългата тиква ще получи ХХХ!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А що

    32 17 Отговор

    До коментар #5 от "12340":

    повтаряш вменяването на глупости? Нямаш мнение или пропагандираш глупостите в тъз бозъ?

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пълни глупости!!!

    90 34 Отговор
    БСП-около "чертата"4%,ДБ -под 4%,ИТН-под,Възраждане 15%.
  • 10 12340

    41 38 Отговор

    До коментар #7 от "А що":

    Славчо е Боко2,
    ИТН--ГЕРБ, "В" отбор

    Коментиран от #14

  • 11 Не разбрах

    65 21 Отговор
    От целия тюрлюгювеч не разбрах кой ще е изненадата. Продължаваме подмяната,Дай България и БСП се вписват в общия кюп на културно-марксистките,троцкистки партии - там е пълно с номенклатурни кадри и изклесавци от тошовите времена.

    Коментиран от #79

  • 12 Левски

    99 45 Отговор
    Възраждане са първи! А просто Киро и умния мошеник Асен Василев няма да влязат изобщо в парламента!

    Коментиран от #33

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А освен

    44 20 Отговор

    До коментар #10 от "12340":

    лъжите на кирчо, някакви доказателства имаш ли? Щото на мен ми звучи тъпо да пропагандирам лъжи! Все едно съм глупак! :))))
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 да де

    73 8 Отговор
    Най-изненадани ще са DW.

    Коментиран от #40

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мая Двуцевката

    25 4 Отговор

    До коментар #15 от "Тъй,тъй":

    Може би..... но българите ще гласуваме за тях.

    Коментиран от #80

  • 20 Станислав

    49 12 Отговор
    Колко подробно!
    Партията която трябваше да бъде обсъден мисля бе "Въззраждане" заради най силната промяна в процента. Но за ДВ има по вацни неща. Интересноо!!!

    Коментиран от #38, #39, #43

  • 21 Народа го ТРАКАТ

    21 5 Отговор
    Без да му смъкват , снаражението ! И пак отива да гласува за следващите си КАСАПИ !
  • 22 Болни

    25 2 Отговор
    Фантазии.
  • 23 Нас ни ТРАКАТ а ние се натискаме

    18 1 Отговор
    Същите да , по-често да се менят , за да ни е по-интересно !

    Коментиран от #82

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1520

    28 11 Отговор
    възраждане или атака
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1111

    44 3 Отговор
    Тази прогноза е делече от истината, но няма да обяснявам защо. Самозаблуждавайте се колкото си искате!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ГОРДО или ПОЗОРНО звучи днес

    26 16 Отговор
    Б Ъ Л Г А Р И Н ? Аз се срамувам да кажа от коя държава съм. Казвам : Северно от Гърция . И премълчавам , държавата си не обявявам. Тридесет години РЕГРЕС ни Шенген, ни реални признаци да сме втората ШВЕЙЦАРИЯ !
  • 31 Бай Тошо само с АПАРТАМЕНТ издъхна с

    47 2 Отговор
    Д О Ж И В О Т Н А ! А днес, неговите ПАЛАЧИ , ще се избият кой повече да ВЛАЧИ !
  • 32 Лично мнение

    56 13 Отговор
    Дойче зеле пак бутат тия от ПП напред. Явно на нас ни е малко вкиснатото немско зеле дето ядем, щом наякой си позволява да ни набутва тия противоконституцианалисти отново. Ако ПП станат първи или втори, направо ще си скъсам българския паспорт и ще си срежа бг личната карта. Сори, ама няма да сме държава начело с тия дето ползват Конституцията за мека ВЦ хартия.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Мани , мани!

    24 3 Отговор

    До коментар #26 от "Така е, ге'й":

    Ами хлеба колко стана!?
  • 36 Бай Онзи

    37 16 Отговор
    Колко трябва да си тъп за да не си проумял че никога повече герб+дпс ??? !!!

    Коментиран от #83

  • 37 Мдааам

    36 9 Отговор
    Изенанада може да има. А може и да няма. Както е тръгнало, няма да се изненадам ако Възраждане станат втора или дори първа политическа сила. Щото октомври е далече и може да застудее, а и изравнителните сметки за парното ще трябва сега да плащаме.
    И като слушам псувните, които се носят от гледащите цените купувачи в супермаркета, може и ония на Стефан Янев да се придвижат по-напред.
    А за изненадата на Дойче веле, ще ви напомня стария виц за Иванчо, бика, черната и бялата крава и Изненадата. Няма да го пиша - стар е и го знаете.
  • 38 Ти още си ЗАХЛЮПЕН , че някой от днешнит

    8 7 Отговор

    До коментар #20 от "Станислав":

    За теб се КАХЪРИ ! Тя и Овцата вярва че стопанина и , я обича и в кошарка я държе , НЕРАЗБИРАЙКИ , че той я ДОЙ, ВЪЛНА стриже и за МЕСО гласи ! ОВНЬО , щов вярваш че има милост сред тези маскари - считай че КОЖАТА ТИ ще е опъната да съхне и в под навеса ще виси !

    Коментиран от #62

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Възраждане

    39 21 Отговор
    Ще бъде на 1во място,всичко друго ще бъде"изненада".Гласувайте,без значение за коя партия!Трябва поне 70,80% да гласуваме,за да нямат значение манипулациите!
  • 42 Троловете

    41 5 Отговор
    на статуквото казват,че няма смисъл да гласуваме-Не е вярно!Има смисъл,колкото по голям е процента на гласувалите,толкова е по малка възможността манипулациите да се отразят на вота!

    Коментиран от #44

  • 43 Аз не ПРИЕМАМ ТРАКАНЕТО им

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Станислав":

    За Любов и Романтика ! Чувствам предстоящ Украински дим и Нестинарски танци на МЕГДАН !
  • 44 ПРЪДНИ си !

    6 0 Отговор

    До коментар #42 от "Троловете":

    И ще ти Улекте ! Юрдек !
  • 45 Перо

    39 5 Отговор
    Най-лицемерната партия БСП ще се предлага на всички партии,като стара брамтия,само и само да се докопа до властта,да уреди отрочетата и близките на тлъсти заплати,на безотговорни постове и да се занимават само с бля-бля-бля….., под прикритието на социална “загриженост”!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ФРЕНСКАТА Революция ПОБЕДИ

    14 1 Отговор
    Чрез ГИЛОТИТАТА ! И кубето да се търкулне в ПАНЕРЕТО ! Со кротце и Со Благо , с Избори и Оставки - на народа няма на живота , да му стане ни ЛЕКО , ни ДРАГО !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Щом ГЛАСУВАШ , ти сам си слагаш ПРИМКАТА

    7 4 Отговор
    Идеологията не се ли смени - която и да е партията избрана , все на тоз Влак и Посока ще ни ТРАКА ! Крайна дестинация "Криминал - Капитализъм ." и една КАТЕГОРИЗАЦИЯ " Рики е Повери "!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 хихи

    30 9 Отговор
    Гласувай!
    Kyпи на Kиpо билет за титаник....
  • 54 Нас ни Доят, Стрижат и ни Редуцират

    23 0 Отговор
    А ние мислим че от Любов към нас тъй се ГРИЖАТ !
  • 55 Без Партия " Ш М А Й З Е Р " !

    11 2 Отговор
    Идеологията, посоката на Вятъра и Климата у нас НЯМА да се промени ! Туй го ЗАПОМНИ !
  • 56 иво дебилчев дебе

    21 4 Отговор
    не можа да има изненади щом държим сорскода на софтуера
  • 57 Не е баш тъй!

    28 10 Отговор
    Лена Бориславова направи доста издънки,нещо като поцинкованата кофа от ГЕРБ,така че самонапускането й е правилно.Няма незаменими хора,има къде къде по-кадърни жени,които у нас остават "зад кадър"!
  • 58 Пенев

    31 4 Отговор
    Не се разбра, коя мисирка е отговорна за тъпата манипулация от DW. За анонимния автор на статията става въпрос.

    Коментиран от #60

  • 59 гледам СТОТИЦИ РЕКЛАМИ НА ПП В ЮТУБ

    32 12 Отговор
    И ПО САЙТОВЕТЕ - КОГА ТАКА ЯКО СЕ НАКРАДОХА ТА ФЪРЛЯТ ПАРИ ТИЯ КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ !? КОЙ МРЪСНИК ГИ НАУЧИ ? КОЙ ГИ НАУЧИ ДА КРАДАТ КАТО НЕВИДЕЛИ ТИЯ ГАДОВЕ !?
  • 60 Луд съм, луд съм

    12 1 Отговор

    До коментар #58 от "Пенев":

    Даниел Смилов се казва!
  • 61 ЛЕНА Я ГЛАСЯТ ЗА ПРЕМИЕР !

    13 5 Отговор
    ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НЕЯ И НЯМА ДА СЪЖАЛЯВАТЕ , МОЖЕ И ЗА СИМОНА ИЛИ ШЕФ ТОКЕВ ДА СИ ФЪРЛИТЕ ГЛАСА !
  • 62 Станислав

    10 1 Отговор

    До коментар #38 от "Ти още си ЗАХЛЮПЕН , че някой от днешнит":

    Знам! Дразниме че някой друг определя кои партии са ни по читави. Така илиза и това ме дразни
  • 63 Демократ

    20 21 Отговор
    Социолозите са много вредни манипулатори.Откъде толкова напредна Възраждане,като и досегашната им малобройна група се разпадна и остана да се хвали само Коцето Копейкин колко е велик.Митрофанова плаща на него и на социолозите,ама ние живеем в България и знаем истината,а някой живеят във Варна.Знае се кой е Копейкин.Герб винаги е пръв според платените,ама в действителност не е.Щетите,които тиквата нанесе на България за 12 г.не се дължат на 7м.управление на ПП.Не обиждайте толкова много хората,имаме глави.

    Коментиран от #64

  • 64 Такааа

    19 4 Отговор

    До коментар #63 от "Демократ":

    Подкрепям всичко, което си написал и аз мисля така ! Нали си чувал "Разделяй и владей" това направиха с нас , народа е разделен , за това сме лесна плячка на МАФИЯТА, която иска да си върне държавата!
  • 65 Точен

    18 13 Отговор
    Във Варна има две изследвания и двете показват, че Възраждене има 25-27 % и върви нагоре. Обикнавените резултати в национален план дават 2 до 3 % по-малко. Това означава, че общобългарският % на Възраждане в момента е 19-21 % и върви нагоре. Бойко има информация и затова каза вчера, че ПП ще са трета политическа сила след Възраждане. Само премълча кой ще е № 1?

    Коментиран от #68

  • 66 Алито от София

    12 2 Отговор
    Разбира се че ще има изненади, нито една партия няма да има с кого да направи куалиция, що всички са гладни за високи постове, така че март април, пак ще има избори, но ще потъваме още повече
  • 67 6543

    4 7 Отговор
    Парапета ,"способен и талантлив " политик!?Това виц ли е !?Дойче зеле пак изтъква коня.Чекмеджета и кюлчета било вярно но парапета било манипулация.Смех.

    Коментиран от #69

  • 68 Анонимен

    3 2 Отговор

    До коментар #65 от "Точен":

    Ха, ха, ха Поръчково.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ганю

    0 0 Отговор
    а учителката млада им скроила изненада
    в супичката топла вкусна
    габарчета пусна
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 ????

    15 2 Отговор
    А, КЪДЕ остава ИСТИНАТА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, ХАЗАРТА, Барселона,.........................., за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ, герб"???? Къде???? ИСТИНАТА и тогава ИЗБОРИ!!! НАРОДЕ????

    Коментиран от #76

  • 74 ь МАЛЪК

    15 0 Отговор
    Изненада би било , ако обявим ТУЛУПА от Банкя за пожизнен и надчовешки БОГ . Да му дадем титлата ПРОСТАК номер 1 на Родината. А той тържествено да обещае , че ще го набива с 200 на всеки свой поданик !
  • 75 Йеронимус БОШ

    11 0 Отговор
    А ще бъде ли изненада , ако бат Бойчо каже коя е таз пуста Мата Хари , дето му развали рахата , като снима покоите , барабар с шкафчетата му в тях ! ?
  • 76 Мунчо

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "????":

    Истината...?! Трябва да си напълно мал... умен за да повярваш на Дубайския беглец и компания за всички скалъпени и подхвърлени доноси... Между другото защо не се прибра Черепа заедно с другия "тарикат" Василев за да докажат, пе са невинни с всичките "доказателства" които притежават?! Нали са най, най, най....?!
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Иван Петров

    4 1 Отговор
    Обзорът на Deutsche Welle изглежда балансиран и безпристрастен. Перспективата е по-скоро мрачна, безнадеждна. Анализът загатва за непреодолима вътрешна борба между кръгове, които са ориентирани към по-ефективно интеграция в ЕС/НАТО, но които всъщност се стремят най-вече от икономическите изгоди, които ще им осигури едно по-стабилно мнозинство в НС и излъченото от него правителство. За съжаление, от тази патова ситуация се възползват проруски настроени (и финансирани от Кремъл) сили, чиито авангард е партия "Възраждане", която успешно отнема гласове от БСП и "Български възход", и която също разчита да бъде основната опозиция в НС след 2-ри Октомври .
  • 79 И кво

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Не разбрах":

    Значи за другите партии, които не споменаваш, всичко си разбрал. Е имаш 50% акъл.
  • 80 25.

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Мая Двуцевката":

    И аз съм българин, но си пропуснал да ме питаш. Ще ти кажа: няма да гласувам като тебе. Повечето българи ще са като мене.
  • 81 ДЯДО ПОП

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "А кой е автора":

    Очевадно - автора е писал
    на софра цяла нощ в компанията на комсомолският секретар Бойко рашкОФ !!!
  • 82 Пак съм аз

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Нас ни ТРАКАТ а ние се натискаме":

    Ти май си от ония, дето гладни заспиват, но без да са ги "тракали" - не е възможно !
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Врачанин

    1 1 Отговор
    По нареждане на краварите,Ния от доичлант зеле,ще бутаме продължаваме подмяната,сега остана да се оправят машинките мадуровски,и пак ще са първи и те така е
  • 85 АСАНЧО

    0 0 Отговор
    САМО ДПС!!!!!!!
  • 86 888887

    0 1 Отговор
    да ще има за ПП и за Атанасов
  • 87 Николов

    1 0 Отговор
    Нищо няма да се промени,ИЗРОДИТЕ са пак същите! Не си губете времето!
  • 88 Днес у Нас всички ПАРТИИ следват

    0 0 Отговор
    Партийно - Частни ИНТЕРЕСИ ! С НАРОДА всячески се ФЛИРТУВА , Лъже, Мами и Лукави , за да може ПОВЕЧКО БЮЛЕТИНИ да НАБАВИ ! А после : Извинаявайте , че се видяхме ! И ако нямаш нищо против - Затвори вратата ОТВЪНКА ! Благодаря !"
  • 89 2 , Октомври само задържа ЗАТИШИЕТО

    0 0 Отговор
    Пред БУРЯ ! Настъпват МЪТНИ Времена !
  • 90 Защо народа ГРАБНА ВИЛИТЕ 1923-та година

    2 0 Отговор
    Никой не не ти казва ? Какво искаше да ни каже Ги дьо Мопасан в " Дон ке Хоте " ? " Свободата Санчо , се намира , върху ОСТРИЕТО на твоето копие " ! Какъв месидж даде до нас Омир, чрез своята " Илиада " ? НИКОЙ НЯМА да ти го каже , защото там се говори за ЧОВЕШКА ПРАВДА, ДОСТОЙНСТВО и СВОБОДА . ИСТИНАТА , ПРАВДАТА и МОРАЛА днес са поругани и затъпкани ! Днес ни учи телевизионното шоу ! ПОЗОРЪТ и гласът на ДЯВОЛА !
  • 91 нормален

    1 0 Отговор
    Не ни пробутвайте пропадналата партия и тотално изложените се гербери изборите ще спечели възраждане колкото и да не им е кеф на някой гласувай и народе
  • 92 ИЗТРИВАТМЕ не защото ползвам профаноти

    0 0 Отговор
    А защото ИСТИНАТА е табу за малкият Човек ! Той е ценен когато БЕЗРОПОТНО лапа всякаква полит - СУРВАТКА !
  • 93 Бай Онзи

    1 0 Отговор
    Само Хебър !
  • 94 Идиота Тиква от Банкя

    1 0 Отговор
    Няма реабилитация за ГЕРБ, 🎃🎃🎃от Банкя искал да до строи Хемус и да се пенсионира 😀😀😀Толокова чували с пари изнесе към Дубай, къщи в Барселона, кюлчета, пачки, само незнам защо не е при бай Ставри? Нищо и това ще стане. Сега ПП като спечелят, Гешев ще получи инфаркт, на Борисов всичко ще ми конфискуват 8 ще се обеди в килията на бай Ставри
  • 95 Митев

    1 0 Отговор
    Много дълго написано бе хора,нали знаете трудно е с празни приказки да задържите вниманието на читателите,особено откакто ги обезграмотиха през последните тридесет години,да не говорим за аполитичността и безграмотността на много от тях и още нещо 80% в София са дошли от провинцията,но София не е България......