Last news in Fakti

23 Август, 2022 13:00 4 293 32

Разделената България: София и другите в провинцията

  • предсрочни избори-
  • българия-
  • софия-
  • провинция-
  • политика-
  • партии-
  • местни структури-
  • децентрализация

Всичко важно за съдбините на България се решава в града-държава

Разделената България: София и другите в провинцията - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Диспропорциите в тежестта на депутатските мандати в България може и да намерят законодателната си корекция, но диктатът на партийните централи в София при реденето на листите няма да бъде прекратен, нито софиоцентричното развитие на държавата. Все така "отгоре" ще подреждат когото си поискат на избираеми места - все едно какви са желанията на местните структури. Затова и новата сграда на болницата в Ямбол се строи от 40 години, обходният път на Кърджали - от има-няма 20 години, а Северозападът така се "възражда", че накрая ще стърчат само табелите.

Кой има тежката дума

Независимо от степента на демократизация на българските партии, едно правило е в сила - ръководствата определят кой да заеме избираемите места в листите и не обичат от провинцията да им се бъркат. Селекцията за кандидат-депутати винаги е най-главоболната работа, съпроводена с разпри, оставки на местни координатори, скандали и удари под кръста за първите места. Листите се одобряват от разширените ръководства на политическите сили, националните съвети, но това е формалност - в повечето случаи те служат за гумени печати, тъй като широки обсъждания липсват.

На практика функциите на местните структури са сведени до организиране на срещи, разнасяне на листовки и лепене на плакати по време на предизборни кампании. В останалото време от тях се иска да са безгласни. В замяна, когато вземат властта, партиите се отблагодаряват с назначения на местни активисти и техни сродници на служби в области, общини и държавни структури.

Всичко се решава в града-държава

Всичко важно за съдбините на републиката се решава в града-държава. В София е съсредоточена цялата държавна администрация, регулаторите и агенциите, в София безработицата е най-ниска, а заплатите - най-високи, София събира 40% от данъците и получава близо 1/5 от трансферите от държавния бюджет. Столицата привлича половината от чуждестранните инвестиции и е с дял от над 43% в националната икономика (по данни на Института по пазарна икономика). В София има най-много млади и образовани хора, пак от там тръгват протестите и всяко гражданско недоволство.

Ако в древността полисите са били продукт на урбанизацията и политически институции, софиоцентризмът е резултат от лоши и неефективни политики на управляващите, все едно кои. Мизерията в другите градове на страната довежда хората в София, беше казал столичният кмет Бойко Борисов година преди първата парламентарна победа на ГЕРБ. В следващите десетина години, в които управляваше, прииждащите в София се увеличиха и разграничението столица-периферия се задълбочи.

Децентрализацията, тази любима дъвка

Децентрализацията, една от любимите дъвки на българските политици, не е започнала - нито в политически, нито в административен, нито във финансов план. Една от причините е, че осигуряване на повече самостоятелност и финансова независимост на местните власти ще намали тежестта на столицата и зависимостите от благоволението на управляващите. Може да подтикне и депутатите най-сетне да работят за районите, от които са избрани, а не да следват волята на партийния си лидер.

На преговорите за коалиционно споразумение през 2021 и четирите преговарящи политически сили се съгласиха, че децентрализацията е важна и необходима. Само дето "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" (ДБ) не се разбраха за най-важното - кога и как да се случва. Обещаха си да търсят варианти за по-голяма финансова самостоятелност на общините и инфраструктурни проекти, които да намалят разделението в България. БСП предложиха национален фонд за преодоляване на регионалните дисбаланси, ДБ - 2% от приходите от ДОД да остават в съответната община и да се спре "хвърлянето на пари от джипка". Нищо не се случи, дори не започна.

Иначе на Портала за обществени консултации може да се открият поне три стратегии за децентрализация на държавното управление от 2006-а насам и десетина доклада за изпълнението им. Последната е за периода 2016-2025 година и, както и предишните документи, е пълна с констатации за неизпълнени мерки и негативните ефекти от това. Там например се констатира, че не е започнала административна реформа на "изнесените териториални звена на министерствата и останалите централни органи, които съставляват общо около 60% от цялата администрация. В резултат на това броят на териториалните звена на централната изпълнителна власт и служителите в тях е на едно от най-високите нива в Европа. Присъствието на централната власт по места и решаването на местните проблеми от министерствата са в противовес с практиката на страните от ЕС".

Прекрояване на държавата и изборната карта

Окончателните резултати от преброяването, очаквани през октомври, могат да послужат за прекрояване на държавата и изборната карта - ако се намери политическа воля.

Според изследването "Хоризонт 2030 - Демографски тенденции в България" на доц. Георги Бърдаров и Надежда Илиева, "до 2030 година само София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора ще попадат в група селища с над 100 000 население, като в тях ще се формира над половината от градското население и 42% от населението в страната".

Какво да бъде новото териториално разпределение, как да се гарантира по-голяма финансова независимост на общините, как да се разпределят депутатските мандати и дали да се запази съществуващият сега лимит от най-малко 4 за район - това са съществени и взаимосвързани въпроси. Към тях се добавя и този: да има, или да няма 32-и избирателен район "Чужбина", оставен на изчакване до излизане на данните от преброяването.

В противен случай България остава в плен на разделението град-държава и периферия. И то е много по-дълбоко от обичайното разделение "столица и провинция" и ожесточено от икономическите неравенства.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софианци селяни

    25 20 Отговор
    София е столица на България, но по добре ще е да се върне Велико Търново за такава. По малко е селянията в Търново. Време е столичани да са търновци, както е било през вековете!!!

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Ром Бакарди

    19 6 Отговор
    Инатестите шопи срещу твардоглавити дубружанци, кроткити тракийци срещу лютите макета, гордите морски срещу устатите врачани. Се мазало утвсякаде.
  • 3 Весел път

    30 18 Отговор
    София най голямото зло на България! А софианчетата да свикват с простотията и ширещата се престъпност на малоумници!

    Коментиран от #10

  • 4 ТаУмВзе

    26 6 Отговор
    Не овце зеле! Територията е разделена фили и фоби. Както преди на вакса и антивакса. Тва е и целта де. Разделяй и владей робите. Друго няма как да е вече. Също сме разделени на Евакуирани и Останали да шават Геноцида.
  • 5 тикви продажни

    14 11 Отговор
    По добре е да се изселят всички не българи в София - малцинствата-всички да са там!
  • 6 Сега

    24 13 Отговор
    Всички селяндури , които не са успяли да дойдат в София , ще започнат яростно да плюят селяндурите , които са успяли ! А ние , малкото истински столичани , ще им гледаме сеира !

    Коментиран от #12

  • 7 Батее...

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Софианци селяни":

    Вие вече за село не ставате ! Я се осъзнай !
  • 8 Пъци

    29 2 Отговор
    "На практика функциите на местните структури са сведени до организиране на срещи, разнасяне на листовки и лепене на плакати по време на предизборни кампании. В останалото време от тях се иска да са безгласни. В замяна, когато вземат властта, партиите се отблагодаряват с назначения на местни активисти и техни сродници на служби в области, общини и държавни структури."
    Невероятно точно описание на партийната политическа система в България.
  • 9 1010

    20 7 Отговор

    До коментар #1 от "Софианци селяни":

    Ако В.Търново стане столица и то ще се напълни със селяни. И не е необходимо да връщаме историята назад.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    10 9 Отговор
    Ние сме, по обективен счот
    най освобождаваният народ!
    От „патриоти”, комплексари, сноби,
    гордеещи се, че са били роби.
    Затуй на празник слагаме венци
    на паметници все на чужденци.
    А улиците? Тук ег,ти гафа?
    Дондуков, Руски, Гурко, Ленин,Графа...
    И спомняте си оня акт печален -
    Добрич бе Толбухин, Варна – Сталин!
    И ви питам със усмивка блага –
    що Сталин не е бил например Прага!?!
    Кръстили сме даже със любов
    болница на някой Пирогов.
    И какъв позор – дори и храма
    е с име на руснак, приел исляма!
    И кво остана? Мисля, ще подхожда,
    да кръстим нещо наше и на вожда!
    И вслушайте се в мен, в глупака стария!
    Най добре е Путь0вска България!

    Коментиран от #20, #24, #29

  • 12 Пъци

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сега":

    А какъв е "истинския столичанин" всъщност?

    Коментиран от #32

  • 13 Не само

    14 6 Отговор
    София концентрира всички ресурси. Но и откровено спъва развитието на определени региони. Например Черноморието. От години Турция настоява за магистрала свързваща Истанбул с Бургас, Варна, оттам към Румъния, Украйна и Русия. Нищо не се прави. Защото- връзката на 20 милионния Истанбул с големите градове по крайбрежието ще създаде агломерация пред която София ще изглежда забутано село. Затова- спирачки!
  • 14 Пъци

    8 9 Отговор
    Ако комунистите не представяха навремето на селяните колко е "светлобъдещно" да оставят селата си и да стават градски "пролетариат",сега нямаше да има десето поколение хора дето са "У градо",но нито са граждани нито знаят как да живеят добре на село(повечето ги мързи).

    Коментиран от #27

  • 15 Tърновец

    26 3 Отговор
    Един пример от моя живот - бях приет с 6 ца на приемния изпит във ВМЕИ София в най - трудната машинна специалност - в началото започнахме група от 27 студенти а семестриално завършихме само 9 без да прекъсва ме - един от прекъснатите д 3 двойки на изпити беше колегата Теодор - Тео - от София който дори веднъж се обърна към мен с " вие селяните" Но когато около 10 години след това отидох в канцеларията на МТФ за заверка - на вратата срещнах същия този Тео в бяла мантия каквито носеха преподавателите от ВМЕИ и той се похвали че е назначен като преподавател! А аз бях безработен. Така става - много безконтролна власт на едно място. Жална България.

    Коментиран от #22, #25

  • 16 обективен

    14 6 Отговор
    София да се отделя от селяните, и данъците да се поемат от столичани ,а не от всички живещи българи в територията ! !!

    Коментиран от #19

  • 17 Коко

    17 7 Отговор
    Другите в провинцията или по голямата част са все още истински българи.В София са духовно пропаднали хора едно към едно с европейците вълнуващи се единствено от материалното и разврата.
  • 18 Ами да

    8 1 Отговор
    Всичко това са последствия! Причината е, че членовете и симпатизантите на партиите не мислят или са тъпи! До като узреем, че тази политическа система не работи, България ще бъде унищожена!
  • 19 ДАААА

    4 4 Отговор

    До коментар #16 от "обективен":

    В голяма грешка си. Най-много данъци се внасят точно в София.
  • 20 Варна

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА":

    Евала! Това: Шекспир, Гьоте и лорд Байрон бледнеят пред твоя талант! Донякъде наподобяваш стария Славейков. Но браво за усилието-похвала от мен!
  • 21 Поправка

    6 3 Отговор
    Заглавието би трябвало да бъде:

    Разделената България: Дойче Веле и другите соросови фондации
  • 22 Трябвало

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Tърновец":

    Да му запалиш врата на този Тео,докато още изговаря селяните !
  • 23 БгТопИдиот

    10 1 Отговор
    До сега ни деляха на фили и фоби.Сега и на башове и прованнс !!

    Разделяй и владей.
    А стадото рупа ли рупа....
  • 24 НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА":

    Ние сме, по обективен роб
    най лъгания народ!
    От „либерасти”, комплексари, сноби,
    гордеещи се, че станали фоби.
    Затуй на празник има гей паради
    на посланици с техните тиради.
    И паметниците? Тук ег,ти на летци и президенти?
    на Уилсън, Рейгън, бомбардировачи-прецеденти,...
    И спомняте си оня акт печален -
    Американски бомби над народа мирен!
    И ви питам с усмивката на благия –
    що Клинтън не е бил например Сърбия!?!
    Дали сме даже със любов като към тор
    военни бази на някой уж партньор.
    И какъв позор – дори и улица крайна
    фашистките герои на Украйна!
    И кво остана? Освен това:
    да кръстим на губернатора таз страна!
    И вслушайте се в мен, в глупака стария!
    Най добре е Байдънова България!
  • 25 Добре де

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Tърновец":

    след като си завършил без да прекъсваш защо ти е трябвала заверка след 10 години?

    Коментиран от #26

  • 26 Tърновец

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Добре де":

    В канцеларията на МТФ се прави заверка на където копие на диплома след това в ректората отново заверка, след това превод на Английски и консулска заверка и с този и други документи кандидатствувах за асистент е Американски университет и спечелих конкурс, бил съм и във Fermilab също на конкурс
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 бай пантелеймон наследникът на бай иуп

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА":

    велик си!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Добротица

    3 1 Отговор
    Североизточна българска република с граница Бяла варненско и Бяла русенско и толкова умните шопи да ядат картофи с ряпа щот друго няма да има
  • 32 Ето какви са били

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пъци":

    Според първото официално преброяване на населението от 1880 г. населението на София е 20 501 души. По това време София етнически е разделена както следва: 56% са българи, 30% евреи, 7% турци и 6% цигани.