22 Август, 2022 21:00 3 340 82

Войната в Украйна: Шест месеца на зверства и героизъм

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • донбас

След като не успя да превземе Киев, Русия тотално промени военните си цели

Войната в Украйна: Шест месеца на зверства и героизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 24 август, се навършват шест месеца, откакто Владимир Путин нареди на десетки хиляди руски войници да нахлуят в Украйна и разпали необявена война, наречена от него "специална военна операция". Но колкото и да бъде обличано в „смекчаващи“ думи, това беше масово нахлуване с невиждан в Европа мащаб от Втората световна война насам, коментира Ройтерс в свой анализ на изминалата половин година от украинско-руската криза.

От началото на войната десетки са убити, милиони са избягали, а градовете са превърнати в руини от непрестанните руски бомбардировки.

Важните моменти от конфликта, в анализа на Ройтерс:

Смразяваща реч

Русия многократно отричаше, че ще нахлуе в Украйна, а след като го направи, заяви, че се стреми да "разоръжи" Киев, да го прочисти от "националисти" и да спре разширяването на НАТО, но не и да завземе територия. Но според украинците обръщението на руския президент Владимир Путин три дни преди инвазията на 24 февруари не оставя съмнение, че той цели да завладее страната им и да заличи 1000-годишната им национална идентичност.

"За нас Украйна не е просто съседна държава. Тя е неотменима част от нашата собствена история, култура и духовно пространство", каза Путин. "От незапомнени времена хората, живеещи в югозападната част на тази исторически руска земя, се наричат руснаци и православни християни".

Ранно поражение

В рамките на няколко часа след нахлуването Русия разположи командоси на летище "Антонов", товарна база северно от Киев, за да осигури въздушен мост за светкавична атака на столицата.

В рамките на ден украинците унищожиха елитните руски десантчици и разрушиха пистата за кацане. Въпреки че руските бронирани колони в крайна сметка достигнаха северните покрайнини на Киев, неуспехът да се осигури работещо въздушно летище през първия ден спомогна за провала на плана на Москва за бързо превземане на столицата.

"Аз съм тук“

Докато руските бомби падаха върху Киев, а жителите му се трупаха в метростанциите, за да се подслонят, или претъпкваха гарите, за да избягат, президентът Володимир Зеленски даде да се разбере, че „няма да ходи никъде“.

"Добро утро, украинци", каза бившият актьор от сериал с намек за усмивка в селфи с мобилен телефон, заснето в ранното утро на третия ден от войната. Зад него се виждаше знакова сграда в центъра на Киев. "Я тут." (Аз съм тук), каза той.

Зеленски продължи да мобилизира страната си в нощни обръщения, а бойните му дрехи, наболата брада и непринуденият, но твърд стил на говорене се превърнаха в символи на украинската съпротива.

Оттогава насам той използва видеовръзки, за да се позове на Мартин Лутър Кинг пред Конгреса на САЩ и на Берлинската стена пред Бундестага. Той беше излъчен по улиците на Прага, на наградите "Грами" и на музикалния фестивал в Гластънбъри, където каза на ликуващите фенове да "докажат, че свободата винаги побеждава".

С чужди деца на ръце

Докато Русия обсаждаше украинските градове, милиони хора се впуснаха в бягство в това, което според ООН е най-бързо разрастващата се бежанска криза от поколения насам. Над 6,6 милиона бежанци са регистрирани в цяла Европа, повечето в съседните държави, които отвориха обятията си. Киев забрани на мъжете в боеспособна възраст да напускат страната.

"Баща им просто ми предаде двете деца и ми се довери, като ми даде паспортите им, за да ги доведа", каза 58-годишната Наталия Аблеева на границата с Унгария два дни след нахлуването, обгърнала около врата си ръцете на момчето, което познаваше само от няколко часа.

От унгарската страна на границата децата по-късно се събраха с майка си, която плачеше, докато ги прегръщаше силно.

Поглед към Ада

Мариупол, някога процъфтяващо южно пристанище, бе разрушен от руските сили в продължение на три месеца, които Червеният кръст нарича "ад". Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са загинали, тъй като хранителните, водните и медицинските доставки са били прекъснати, а непрекъснатите бомбардировки са затворили много хора в мазета. Според Организацията на обединените нации броят на жертвите е неизвестен.

На 9 март Русия бомбардира родилен дом в Мариупол, при което загинаха трима души, включително едно дете. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа нарече това военно престъпление. Москва заяви, че сградата е била неизползваема и заета от бойци. Седмица по-късно беше разрушен театър, в чието мазе според Украйна са се укривали семейства. На сателитни снимки се виждаше думата "деца", изрисувана на земята отвън. Киев твърди, че Русия го е бомбардирала умишлено, за да сломи волята на града, и че все още се смята, че стотици тела са погребани; Русия заяви, без да приведе никакви доказателства, че инцидентът е бил инсцениран.

Тела по улиците

До края на март плановете на нападението на Русия над Киев се провалиха. Нейните бронирани колони, уязвими за мобилните части на украинските защитници с противотанкови ракети и безпилотни летателни апарати, понесоха тежки загуби. Москва обяви изтеглянето си от Северна Украйна като "жест на добра воля". Но докато войските ѝ се изтегляха, те оставяха доказателства за своята окупация в разрушени градове и села, оставяйки да лежат тела по улиците.

В някога проспериращото предградие Буча бяха открити десетки жертви, някои от които с вързани ръце. Русия отрича вината си и твърди, без да разполага с доказателства, че убийствата са инсценирани.

"Разкарай се, руски военен кораб!“

В първите часове на инвазията руски офицери от флагманския кораб "Москва" на Черноморския флот се обаждат по радиото на украинските охранители на безплодния, но стратегически черноморски остров Змиеносец, като им нареждат да се предадат или да умрат. Един от тях отговорил по радиото: "Разкарай се, руски военен кораб!“

Фразата се превръща в национален лозунг, изобразяван на украински билбордове, тениски и накрая на пощенска марка, на която украински охранител стои на скалата и показва пръст на флагмана.

В деня на пускането на марката, 14 април, две украински ракети поразиха"Москва" - най-големият военен кораб, потопен в битка от 40 години насам. Официално Русия твърди, че един моряк е загинал при инцидента. Западни експерти твърдят, че според тях около половината от екипажа, наброяващ около 450 души, е загинал в морето.

На 30 юни Русия изостави остров Змиеносец, след като претърпя тежки загуби при опита си да го защити. Тя нарече изтеглянето си пореден "жест на добра воля".

„Азовстал“

Обсадата на Мариупол продължи, до голяма степен извън полезрението на света. Репортерите на Ройтерс, които достигнаха до града откъм руската страна, откриха зловеща, безмълвна пустош, където объркани цивилни излизаха от мазетата под руините, за да погребат мъртвите си в тревата край пътя.

Последните украински войници се бяха скрили в "Азовстал", един от най-големите стоманодобивни заводи в Европа, където подземните тунели служеха за бункери. На 16 май украинският генерален щаб им каза да се предадат, за да спасят живота си. Журналисти на Ройтерс ги видяха да се появяват, носейки ранените си на носилки към автобуси, които ги отвеждаха в пленнически лагер, управляван от проруските сепаратисти.

Москва обеща да третира затворниците от „Азовстал“ в съответствие с Женевските конвенции, но отхвърли украинските призиви за размяна на затворници.

На 29 юли десетки от защитниците на "Азовстал" бяха убити под стража от проруските сепаратисти при огнен взрив, който обхвана затвора. Киев нарече това военно престъпление, извършено по заповед на Москва. Москва заяви, че затворът е бил поразен от украинска ракета, без да обясни защо не са пострадали проруски охранители. Посолството на Русия в Лондон заяви, че оцелелите затворници от полка „Азов“ трябва да бъдат екзекутирани чрез обесване, като добави: "Те заслужават унизителна смърт".

Битката за Донбас

След като не успя да превземе Киев, Русия промени военните си цели, като се съсредоточи върху осигуряването на Донбас - източен регион, образуван от две провинции, които вече частично се държат от нейните сепаратистки пълномощници. Това отприщи най-опустошителните сухопътни битки във войната.

В средата на май цял батальон руски войски беше унищожен при опит да премине река Сиверски Донец. Сателитни снимки показаха десетки унищожени бронирани машини, разпръснати по двата бряга.

Руснаците продължават напред, използвайки предимството на артилерията си, за да обградят украинските сили от три страни. През юни и двете страни твърдят, че са убили хиляди вражески войници. След като превзе руините на градовете Северодонецк и Лисичанск, на 4 юли Путин обяви победа в района, но сраженията продължават.

Бомбата с часовников механизъм HIMARS

В момента войната е съсредоточена главно в южната част, където Киев обеща да си върне най-голямата част от територията, завзета при инвазията, която Русия все още държи. Русия вкара още войски.

От началото на юли Украйна разгърна модерни ракети, доставени от Запада - високомобилната артилерийска ракетна система М142, HIMARS. Сега тя може да атакува мостове, железопътни линии, командни пунктове и складове за боеприпаси дълбоко в руската територия и се надява, че това ще промени хода на войната в нейна полза.

Поддръжниците на Украйна в интернет ежедневно публикуват снимки на експлозии в контролираната от Русия територия с лозунга "HIMARS O'Clock" (Бомбата с часовников механизъм HIMARS). Русия продължава да твърди, че операцията ѝ върви по план…


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    86 38 Отговор
    Руските се посрещат като освободители

    Коментиран от #8, #31

  • 2 Майна

    78 33 Отговор
    Подготвят мобилизация и на украинките, съвсем ще го ,,заобичат,, Зеления, но тя глупостта се заплаща, често е и смъртоносна..
  • 3 Хахха

    87 28 Отговор
    Ройтерс хаххаха.... Най-мазните манипулатори на ЦРУ
  • 4 защо

    80 24 Отговор
    Да сложиш бомба под цивилна кола как се нарича?
  • 5 Фалконети

    67 25 Отговор
    Военнопленници от ВСУ молят да не ги връщат в Украйна .Военнопленници от въоръжените сили на Украйна от частите на морската пехота, националната гвардия, въздушното нападение и сухопътните сили решиха да останат на територията, контролирана от Руската федерация, поради нежеланието им да се бият и страха да бъдат отново изпратени на фронтова линия.
    Всички те доброволно сложиха оръжие и се предадоха на руските военнослужещи, за да спасят живота си.

    Според тях не много хора в украинската армия успяват сега, тъй като бойците от националистическите батальони, действащи като отряди и заплашвайки войниците с екзекуция, не позволяват на никого да напусне позициите си, разположени на линията на съприкосновение.

    Коментиран от #34

  • 6 Голем смех

    31 74 Отговор
    За 6 месеца Путлер съсипа Русия. Изолира я за десетилетия от света. Постигна това, да бъде жестоко намразен и той, и государството...

    Коментиран от #11, #33, #78

  • 7 Истината

    28 58 Отговор
    Хората воюват за земята си и ще бъдат запомнени като героии ще има улици на техните имена.Другите ще бъдат изгорени в крематориуми и в най добрия случай
    майките им ще вземат по една Лада а жените им ще платят ипотеките преди да приберът следващия.Живот.

    Коментиран от #13

  • 8 На Орлов мост ли ще ги чакаш бе,

    25 18 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Мунчо?

    Коментиран от #12, #19, #79

  • 9 Фалконети

    55 25 Отговор
    Военнопленниците говориха и за корупцията, преобладаваща във въоръжените сили на Украйна, липсата на какъвто и да е контрол в частите, практиката на сплашване на личния състав и варварското отношение към цивилното население, което широко се използва от националистите като жив щит.

    Военнопленниците отказаха да бъдат разменени и не желаят да се връщат в Украйна.
    Бившите украински военни са напълно доволни от условията на задържане. По думите им в центъра за временно задържане на военнопленници им се осигурява трикратно топло хранене, организира се църква, баня и пране, оказва се необходимата медицинска помощ.
  • 10 Мамул

    58 19 Отговор
    Каквото и да говори пропагандата в Крайна се бият руснаци с руснаци заради американски интерес.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Майна

    15 18 Отговор

    До коментар #8 от "На Орлов мост ли ще ги чакаш бе,":

    Сигурно си ,,под моста,, щом стотинките са ти толкова ,,важни,,
  • 13 овчи

    67 19 Отговор

    До коментар #7 от "Истината":

    А Руснаците които живеят в Донбас не воюват ли за земята си ? Или те нямат право да са живи ? Тях пита ли ги някой когато Хрушчов ги присъедини с един подпис към украйна .

    Коментиран от #16, #36

  • 14 НОСТРАДАМУС☝

    5 22 Отговор
    И ЗНАМЕНИТАТА СНИМКА С ЖЕНАТА КОЯТО РАЗДАВАШЕ СЕМЕНА ОТ СЛЪНЧОГЛЕДИ НА РУ.ТЕ (...................)С ПОЖЕЛАНИЕ ДА НАРОЯТ ЗЕМЯТА.....И ДНЕС ВЕЧЕ ИМА РЕКОЛТА ОТ🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻🌻....и КОРАБИ В РАЗНАСЯТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ👍👍👍

    Коментиран от #55

  • 15 нова ера

    20 8 Отговор
    Видов ден вече е факт, и който не вижда това е заспал и загубен завинаги!
    Няма да чакаме 2025 година, Светът ще се промени за миг и „последните ще станат първи!“…
    Да бъде Светлина и Хармония, играта свърши!
    Заспалите са обречени…
    Будните ще си свършат задачките и толкова.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 помним

    56 16 Отговор
    Шолц беше домакин в Баварският замък на срещата на Г 7 на която Борис Джонсън се подиграваше на Путин, как яздел кон…гол до кръста и всички се смяха „Много“ !;) Там беше и Урсула фон дер Лайн , Байдън , Драги , Макрон , Трюдо и.т.н …“Елит“!! От тях …Борето е пътник, Драги също …Шолц в момента е в „Тиганя „…следващата вероятно ще бъде Урсула и така нататък докато ВСИЧКИТЕ които се „смяха“ Тогава….цъфнат с Измамите и корупцията си!;) Лисицата, ….ПУТИН ….НЕ ПРОЩАВА и ЗНАЕ ….ОТЛИЧНО ….КАК …се правят ТЕЗИ…ВРЪТКИ! „Отдалече, …през 9 планини…вода ще им пренесе …докато ги… „Сготви “ !! Между другото …преди няколко дни Медведев …ОФИЦИАЛНО им „НАМЕКНА“ …някой неща ….и … спомена , че за няколко месеца 4 европейски Правителства са „Паднали“.(едното от тях е на Киро-Простий …които се изцепи , че :“Русия била …“Бензиностанция …с…Ракети“ ..и „процеса“…. Продължава.. да дава РЕЗУЛТАТИ !;)

    Коментиран от #38

  • 19 007

    14 12 Отговор

    До коментар #8 от "На Орлов мост ли ще ги чакаш бе,":

    Подготви се и ти,но ако си съм знамето на дъ гата,само някой чеченец може да ти обърне подходящо внимание.Ю ноу уат ай мийн.
  • 20 Плашимир

    40 12 Отговор
    Пфу Мия е цялата статия. Едностранно и пропагандистко изсмукано от пръстите!
    Нямам думи. Това не е журналистика. Слухове.
    Нищо! Мiщо на укрински.
  • 21 Студопор

    30 11 Отговор
    Не виждам нито зверства, нито героизъм. Война е. Нищо повече.
  • 22 ще има много промени тая зима

    40 10 Отговор
    Прогнозата ми е, че канцлерът на Германия Щолц ще падне до Коледа. 65% от германците са притеснени как ще изкарат зимата без ток и топла вода, инфлацията е ужасна. Медиите отсега призовават да не се ходи на бунтове още преди да са почнали. Германия, след Меркел, няма водач. Тя нямаше да допусне войната. Щолц е освиркван вчера в Нойрупин с викове „Предател!“. Съюзът на занаятчиите в Хале излезе с публично писмо до Щолц с искане санкциите срещу Русия да бъдат спрени. Те пишат: „Това не е наша война“. Писмото е публикувано във „Велт“. Въпросът към Щолц е директен: „Искате ли да сте канцлерът, съсипал Германия заради американците? Нашите клиенти са против санкциите!“. При това Щолц днес дава показания пред специална комисия, че като кмет на Хамбург е помагал за укриване на данъци на банката „Варбург“, която после е спонсорирала кампанията на социалистите на изборите. Прокуратурата се добрала до доказателства в пощата на секретарката му.

    Коментиран от #27

  • 23 ГАРАНЦИЯ им беше ФРАНЦИЯ !

    27 6 Отговор
    А ОСЕМ години и Полша и ГЕРМАНИЯ ! Туй време защо никой не го БРОИ ?!
  • 24 ОСЕМ години со Кротце и со БЛАГО !

    30 9 Отговор
    Сега с ДЪРВОТО КОРАВО !

    Коментиран от #40

  • 25 Вангелия

    35 11 Отговор
    През следващите две до пет години ще се подмени политическия елит в Европа. Ще има драстични изборни ексцесии и падане навсякъде на крайно либерал-глобалните лидери и правителства. Но докато става тази смяна ще има меко казано социални катаклизми. На места те ще бъдат брутални и кръвопролитни.
  • 26 Никога срещу РУСИЯ !

    35 12 Отговор
    Защото се губят Държави и Територии !
  • 27 Майна

    28 9 Отговор

    До коментар #22 от "ще има много промени тая зима":

    Точно...,но вижте какво става и в Холандия ,и Канада..
    Имаше огромен митинг на военните ветерани с обръщение да се обединят в защита на ГРАЖДАНСКИТЕ ПРАВА И ДЪРЖАВИТЕ СИ!
    ИДВА!!!
    ЧОВЕЦИТЕ ВСТАНАТ!
  • 28 Богаташов

    35 12 Отговор
    Умрете да пропагандирате неистини и стъкмистики, но никога не показвате истината - че влизането на Русия е изпреварило украински погром над ДНР и ЛНР. Ако не вврвате, питайте бай дъню или урсула фон не знам коя си!
  • 29 Някой

    33 16 Отговор
    Да. Съгласен съм. Украински зверства и руски героизъм.
  • 30 немам думи

    43 13 Отговор
    Руснаците умират от смях какви маймуни сме. Отстрани изглеждаме като Зеленски – перчим се, гоним дипломати, купуваме им газа през посредници. Голяма веселба ще е зимата. Газът ще е безбожно скъп, всичко живо ще се юрне на отопление на ток. Чакат ни режими, аварии, изобщо – купон за сиромаси. Заради някакви фашизоидни украинци заживяхме по-зле…
  • 31 българин

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    посрещат се с Моллотов коктейл.
  • 32 Сома

    8 3 Отговор
    А дали е така

  • 33 гггггггг

    31 13 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смех":

    Това с омразата само краварските слуги в Европа си го повтарят . Изввън Европа Путин е уважаван лидер и не им се водят по акъла на краварите . Путин е велик политик ...а вие му яжте .....
  • 34 тъп рублофил

    14 34 Отговор

    До коментар #5 от "Фалконети":

    Я кажи защо насила мобилизирани от ЛНР се предават на ВСУ?

    Коментиран от #39

  • 35 А сега нека да чуем

    17 30 Отговор
    И другата гледна точка, т.е.лъжите на Кремъл.
  • 36 ГруZ 200

    14 25 Отговор

    До коментар #13 от "овчи":

    Не ги питат, рашистите направо им събарят къщите с "точните" оръжия.
  • 37 Джовани

    29 10 Отговор
    Ех, Демокрацио!
    В кой ъгъл те забутаха!?
    Това показва и доказва, че глобализмът е вреден и опасен.
    Всеки народ си има своите обичаи.
    Защо трябва насила да се вкарват в правилата на други народи.
    Нещо подобно е и в ЕС.
    Урсузестата иска всички европейски народи да играят по нейната свирка.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Фалконети

    13 10 Отговор

    До коментар #34 от "тъп рублофил":

    Каде го прочете това ако не е тайна ?

    Коментиран от #41, #43

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 тактика и стратегия

    29 11 Отговор
    Наближава края на август, а широко разгласяваната медиино контраатака на ВСУ все още не е планирана. Да, добре чухте! Нито е планирана, нито е възможна за планиране в тази ситуация на военната шахматна дъска. Зеленски не може да бъде друго освен зловещ клоун, който продължава да се поставя в услуга на сили, готови да жертват всички украинци, заради личното си благо и его. Той е не по-малка жертва от всеки редови украинец, но след като милиардите му са признати за придобити „по законен начин“ от световните лидери, ознчава , че им е длъжник. Вечен длъжник, като нашите подлоги! Те също като него ще ни потопят на мига в кръв, ако им бъде разпоредено от едно посолство.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 факт

    33 11 Отговор
    Според автора на статията в Украйна са нахлули десетки хиляди руски войници. Да продължим с фактите - тези няколко десетки хиляди руски войници са се изправили срещу 400-хилядната армия на Украйна. После тази армия мобилизира всички годни да се бият мъже и се увеличи неколкократно. В последствие към тази многохилядна армия се присъединиха професионални наемници от всички западни държави. И въпреки това Русия засега побеждава в тази война. Защото, както казват руснаците - с вас е Запада, но с нас е Бог!
  • 45 Събеседник

    35 9 Отговор
    Превъзходна статия ,Гьобелс пасти да яде .
    Тая демокрация направо бие райха по точки .
  • 46 Война

    21 9 Отговор
    Това някаква шега ли е? Освен онези в Киев да си играят на каубои и индианци с фунийки.
  • 47 истината

    30 10 Отговор
    Обществената организация ЕС е създадена за контрол на победената след ВСВ Германия. В първоначалният вариант е съюз на железарите и въглищарите. След 1989 година ограбиха бившият социалистически лагер и вече 32 години живеят с евтините природни ресурси на Руската федерация. С огромен външен дълг от 40 000 000 000 000 евро. Живот само на кредит няма. Само с напечатване на шарени хартийки без никакво покритие не става. Фалит и разпад на тази обществена организация, която няма и регистрация в оон.
  • 48 цялата истина

    39 9 Отговор
    Русия провежда специална военна операция в Украйна с групировка от войници на договор, които наброяват 80-90 хиляди души. Затова е и правилен термина СПВ. Това не е пълномащабна война. Щатите направиха няколко подобни в последните 20 години.

    Сега си дайте сметка, че с тези 90 000 души Русия завладя полагащата ѝ се територия, която се равнява на две Българии, и разби икономиката на Европа, докато Зеленски точи милиарди от щатите и Европа като телефонен терорист (циганин, от най-талантливите в бранша) и ги лъже, че ще прави контраофанзива от месеци. Смятайте за какъв измамник и за какви европейски идиоти става дума.

    Коментиран от #53

  • 49 Токсик

    38 10 Отговор
    Сигурно източногерманците вече са изгорили централата на Дойче Зеле, бълваща неофашистка пропаганда и сега взеха да ни пробутват другите неофашисти от Ройтерс. Не разбрахте ли, че връзката ни с братята руснаци е нерушима и няма как да заобичаме нито нацистите от Украйна, нито нацистите от НАТО колкото и да ни облъчват с жалката си пропаганда.
  • 50 Героите от тик ток

    34 11 Отговор
    Голям героизъм, да се окопават 8 години и да ги разбият за 8 месеца. Да се крият между жилищни сгради, да стрелят с гаубици /44-та артилерийска дивизия/ по ЗАЕЦ и да винят Русия!
  • 51 Просълзих се без да чета

    19 8 Отговор
    Копаете от дъното към Китай. Да ви такова у умрелия сайт.
  • 52 до Факти БГ

    20 10 Отговор
    Ей земите се гръмнете, не се мъчете! За крив дедов не ставате! Кръгла журналистическа нула, Z-еро !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Про митак

    7 11 Отговор

    До коментар #53 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    не си ли занижил цифрите, путинисте. Аз чух за поне милион убити, без да се броят генералите
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 толкова сме първични

    12 3 Отговор
    Въпреки огромните научни и технически постижения, някъде вътре в човешката природа си оставаме все толкова първобитни - готови да се перчим и да показваме мускули, да крадем , да измъчваме и да убиваме. Всичко, което сме постигнали, благодарение на еволюцията, е да създаваме нови, все по-скъпи, излишно надградени с нови приложения, технологии.
    Радваме им се, като врана на цветна капачка и заради целия този напредък , ставаме все по-бедни. Но като "одялкаме" наученото, награденото, оставаме си едни двукраки, хищни същества, които не се спират пред нищо, заради материални придобивки, заради чудовищно его и най-вече заради различните си идеологии и религии, така, както и преди хиляди години.
  • 57 Точен

    19 7 Отговор
    Нашите печелят. Пленихме "героичните" азовци, които се оказаха мишки в катакомбите на Мариупол. Украинците могат само да убиват жени, но за Дугина ще има десеторно възмездие.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Путин е убиец

    2 10 Отговор
    Путин е касапин

    Коментиран от #66, #81

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 САТЪРА НА ХАНА

    6 3 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ВИНАГИ ВОЮВАТ
    ДО ПОБЕДА :)
    ...
    ГАДНО :)
  • 65 Слънчев вятър

    6 1 Отговор
    Кой може да подаде декларация за лъжа за публикуване?
  • 66 А зеленски

    3 2 Отговор

    До коментар #61 от "Путин е убиец":

    Къв е
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 151262

    11 1 Отговор
    Специално изгледах в Ютюб репортажи и коментари от 2008-2014 г. за отвратителните неща, които стават в Украйна - на Ройтерс, АП, Дойче Веле, Вашингтон Пост и пр. Тогава всички казваха едно, сега всички се извъртяха на 180 градуса. Разбирам, че медиите са подложени на репресии, шантаж, подкупи и т.н., но се чудя на редовите журналисти. Колко ли трябва да си плюеш на суратя и на цялата си обективност, безпристрасност и професионализъм и да продължиш да копаеш в калта, вместо с чест и достойнство да си грабнеш шапката и да напуснеш. Как ли се гледат тия хорица сутрин в огледалото?
  • 74 Ройтерс и те в калта

    8 2 Отговор
    Яки напъни да ни кажат че черното е бяло. Войната знаем че я разпали САЩ и НАТО много преди 2022, защото първо искаха да "експоприират" находищата в Украйна: зърно, нефт, газ и т.н. и второ защото искаха да притиснат Русия до самата и граница - все едно Русия да си построи база в Куба. Айде моля ви се, вече има интернет и хората могат да четат каквото си поискат, така че е малко по трудно да ни промивате мозъците.

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Надежда

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Голем смех":

    Не истина, сега повече ги обичаме, а намразихме САЩ, ЕС и Зеленото
  • 79 И ти ще си там

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "На Орлов мост ли ще ги чакаш бе,":

    Тия,които са най големи русофоби сега,като дойдат руснаците първи ще тичат към тях с букетите цветя!Така беше,така и ще бъде!!!
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Зеленски е убиец на Украйна

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Путин е убиец":

    Зеленски е убиец на Украйна и на руснаци
  • 82 И НИТО ДУМА ЗА ЗВЕРСТВАТА ПРЕДИ

    0 0 Отговор
    ,,НАХЛУВАНЕТО" НА РУСИЯ В СОБСТВЕНАТА СИ ТЕРИТОРИЯ !