Last news in Fakti

24 Август, 2022 13:00 9 409 91

Това правителство на България върви към национално предателство

  • руски газ-
  • предателство-
  • българия-
  • газпром-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • правителство

София направи обратен завой към Русия. България издържа само четири месеца като напълно независима.

Това правителство на България върви към национално предателство - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Очакваното се случи като неизбежно. След кратка мимикрия, служебното правителство направи решителен обратен завой към Русия. България издържа само четири месеца като напълно независима. Петата колона на Кремъл, захранвана от десетилетия с руска енергийна валута, се отплаща с деветосептемврийски преврат.

Няколко полуистини и една откровена лъжа

В активното мероприятие по обявяване на курса на неизбежността на руския газ е привикана съсловна подкрепа. Лидери на работодателска организация и на синдикат рецитират ултимативни числа: при газ над 250 лв. за мегаватчас бизнесът ще фалира, а работниците ще бъдат съкратени. Служебните министри добавят: и с компенсации не може, че помпат инфлацията, а и се плащат от данъците и после те трябва да се вдигат.

Министърът на "енергийната пропаганда" добре знае, че полуистината тежи повече от чистата лъжа. Да, компенсациите за дълго време и на калпак помпат инфлацията. Но в същото време пазят фирмите от фалит и домакинствата от бедност. А и не може да обезщетяваш за скъп ток, а за скъп газ - не.

Министърът на "енергийната пропаганда" казва още, че нямало пари - предходното редовно правителство даже и за тока не било заделило, само ги заложило. Нищо, че си има механизъм за компенсации от свръхпечалбите на енергийните компании, които продават скъп ток, произведен с евтини суровини, и сега трупат милиарди. Работодателите пък знаят, че някои предприятия на газ също са на свръхпечалба и нямат нужда от компенсации. А при мижавия синдикален интерес профсъюзите имат повече нужда от съвдем друга компенсация - с членска маса.

Министърът на "енергийната пропаганда" казва още, че предното правителство не е направило нищо да осигури заместители на газа от "Газпром". Дори и това пак да е наполовина вярно, то не обяснява какво не направи служебното правителство и защо от 7 резервирани танкера за втечнен газ закупи само един, колкото да замаже очи. Защо се бави да купи слотове за разтоварването им, след като според гръцкия премиер свободен капацитет има предостатъчно. А дори сега слотовете да са по-скъпи, с колко точно ще се оскъпи горивото? Българският министър не дава никакви числа.

И така стига до откровената лъжа, че руският газ сега ще е много по-евтин. Та нали по договора на България с "Газпром", все още валиден до края на годината, 70 на сто от цената на този газ е борсова. А на борсата газът поскъпва постоянно, руски и не руски, скача заради войната на Путин и масовото паническо бягство от руския газ. Олаф Шолц отиде да търси газ чак в Канада, където германски канцлер не е стъпвал от десетилетия, а Германия е най-тежко зависимата от "Газпром" европейска страна. Българският премиер не отиде дори до Атина и Анкара.

Министърът на "енергийната пропаганда" не каза и нещо по-важно - дали изобщо един договор с "Газпром" струва и пет пари, след като руската компания не само врътна кранчето на България, ами размотава и мощната Германия с намален дебит и профилактики на "Северен поток". Газът тече едва-едва и това се води форсмажор, за да не отиде "Газпром" на арбитраж и да плаща милиардни неустойки. И дали като се съгласи сега на рубли, България няма да загуби неустойките за спрения от май месец газ? И дали пък "Газпром" няма да търси такива за себе си - на основание, че тогава не е плащано с рубли, но след като сега вече сме съгласни, значи и преди е можело?

Да искаш газ от днешна Русия крие смъртоносен риск

Служебното правителство ще извърши национално предателство, защото не калкулира и най-сериозната сметка. Да искаш газ тъкмо от днешна имперска и тоталитарна Русия, превърнала се в най-сериозната заплаха за световния мир, е като да си купиш нож без калъф и да го пъхнеш в джоба. При всяко по-рязко движение ще се нараняваш, а при загуба на равновесие може и смъртоносно да се прободеш.

Служебното правителство ще е и правителство на националното унижение. Защото то ще постави страната в положение, подобно на онова, когато понечи да стане 16-а съветска република. Тодорживковският манталитет очевидно е обзел и министъра на "енергийната пропаганда" - единственият живец в служебната му физиономия на брифинга в понеделник се появи в момента, в който се затюхка как ще преговаря с руснаците, след като толкова сме ги унижили, изгонвайки дипломатите. Но не се притеснява, че световните медии ще сочат към България като към страна без достойнство, която малко след като гордо е отказала руския газ, е навела глава. Страна, която лае от радост, че отново е на синджира.

Онези, които не търпят да са на синджир, стягат протести. А повечето партии са на страната на служебното правителство или се крият служебно зад него. Евроатлантическата ГЕРБ продължава да държи цивилизационната си ориентация в нощното шкафче и размахва фактури в подкрепа на неизбежността на "Газпром". А онези, които плашеха да не се въвлечем във войната с износ на оръжие, докараха фронта в България с руската газова артилерия.

Автор: Веселин Стойнев


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 117 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    78 124 Отговор
    от първия ден ! Потомци на шумкари и милиционери , военни , вдовица на мафиот и все БКП - йци , са пагубни за България и нейните граждани !

    Коментиран от #76

  • 2 Коко

    135 78 Отговор
    Слава Русии.

    Коментиран от #33

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И немците са неадекватни

    99 47 Отговор
    Тогава защо ни взехте в ЕС и НАТО? Тази територия е населена предимно с путинофили.
  • 5 Истина

    76 141 Отговор
    Хора който никой не е избирал продават националния интерес в полза на фашистки диктатор.Радев узурпира властта.

    Коментиран от #52

  • 6 коментар

    186 46 Отговор
    Така е. След като си говориш с руснак, значи си национален предател. След като се надупиш и свалиш гащички по посока на западния вятър си национален герой.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Газа и без пари

    75 20 Отговор
    Пак ще е скъп в България ,червените крадът с Г
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 киро японеца

    91 32 Отговор
    За това че ИЗЧЕГЪРТВА ВСИЧКИ ПОСТОВЕ И ПРОСТОТИИ КОИТО НАПРАВИХА ПОДМЯНАТА ЗА 7 МЕСЕЦА ЛИ .......... евала на Гълъб и компания ...... всички от 4рната коалициика в панделата
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Закон на Нютон

    95 19 Отговор
    Истината е винаги обратното на това, което казва ДВ.

    Коментиран от #27, #44

  • 13 Пъци

    26 46 Отговор
    Възсторжените подвиквания от радост,че се връщаме на познатата ни "прелка",ще ги чуваме ли напролет след "евтиния" руски газ?
    или пак ще разтягаме философски локуми за "Кишата,Гришата и Международното положение" и как световния капитализъм ни пречи на "светлото бъдеще"
  • 14 Къде е

    98 23 Отговор
    Да им е топло на българите и България да има промишленост, а българите работа, е предателство само за пуделите на Сорос.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Свобода от руZкия нашественик!

    54 42 Отговор
    Замълчете за миг... Така, а сега чувате ли? Чувате ли силното, оглушително мълчание на евроатлантическия исполин Бойко Борисов? Чувате ли как от ГЕРБ-СДС и ДПС се противопоставят с шумно мълчание на пРезидента и инвазията на Путлер чрез Газпром ? Още ли мислите, че има нещо европейско от ганьо от Банкя ?
    Построи ли на Путлер газов поток с наши пари ?
    Стопира ли 12г. връзката с Гърция ?
    Плати ли му 2 млрд. за старо желязо за беляНЕ ( половината така и не го доставиха) ?
    Защитава ли Лукойл от НАП, ДАНС ? Коя фирма охраняваше Лукойл, докато не дойдоха руzки зелени човечета с автомати да охраняват анклава Росенец ? Кой позволи руzнаците да имат десетки анклави по черноморието ни ?

    Днес ще бъдете ли пред президентството или ще дъвчите ПП ? Къде сте бе "евроатлантици" ???!!!

    Коментиран от #30, #88

  • 17 Така се получава,

    55 9 Отговор
    Когато за толкова години,никое правителство не разработи газово находище в България!Имаш крава,пиеш мляко!Според написаното,дали ще купим газ от Драган,Петкан или Иван,цената все ще ни е скъпа!

    Коментиран от #26

  • 18 Ха ха ха

    53 12 Отговор
    И шушумигата Стойнев се изходи обилно. Заработи си сребърниците.
  • 19 Токсик

    81 16 Отговор
    Кога неофашистката пропаганда на Дойче Зеле ще бъде забранена в България ?!!!!

    Коментиран от #23, #24, #85

  • 20 Лелеее

    9 23 Отговор

    До коментар #15 от "НАТО ВЕЦ":

    ще цитираш? Що не напхраво ТАСС. То е все тая
  • 21 Пъци

    54 8 Отговор

    До коментар #14 от "Къде е":

    Нито ще им стане по-топло на българите,нито ще има повече работа,нито промишлеността ни ще се развива накъдето имаме интерес.Парите от газа ще си сменят адресантите само,а за българите остава радостта от това "че са натрили носа на соросоидите".а на руснаците удоволствието да ни "поставят на място-долу в краката им,както казваха някои руски депутати",а българите пак ще са си със същите скъсани потури щом не мислят за интереса си а за интереса ту на САЩ,ту на Русия.
  • 22 Лелее

    21 46 Отговор
    Ти Волгин ли ще цитираш? Що не направо ТАСС? Този е болен путинофил.
  • 23 Когато

    15 39 Отговор

    До коментар #19 от "Токсик":

    на тези от руското посолство, бункера в Москва или Камчия им се забрани да дращят по форумите и им отрежат копейките.
  • 24 Пъци

    13 11 Отговор

    До коментар #19 от "Токсик":

    Да си минем на "ТАСС",че сме им свикнали...
  • 25 Факт

    37 8 Отговор
    Стойнев документирано се изявява като национален продажник. Удивително е какви духовни храчки са се икорпорирали в такава душевност. А има вид на интелигентен човек.
  • 26 Е за това

    12 21 Отговор

    До коментар #17 от "Така се получава,":

    можем да благодарим на руските проксита в БГ.
  • 27 Не се

    17 26 Отговор

    До коментар #12 от "Закон на Нютон":

    е....вай с Нютон. Тва рушняците нямате срам.
  • 28 Горко им на предателите

    30 42 Отговор
    Интересно след време, когато Русия рухне, тези сегашни мекерета, къде ще се скрият!?

    Коментиран от #43

  • 29 Пъци

    16 37 Отговор
    Като завием пак към руската тундра,след няколко години като се огледат нашенците с руско вероизповедание,дали ще са доволни от личния си просперитет,доходи,стандарт на живот,дали ще си намират части за западните колици,дали ще тичат към МОЛовете за промоция?Някои от тях(преброени) със сигурност ще са доволни,на болшинството ще им е виновен "световният капитализъм"-отново
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Муньо

    37 12 Отговор
    DW,вие вървете на м..........
  • 32 Аршлох

    38 11 Отговор
    Поредния $ ........ на амбразурата.Колкото по силен е воят ,значи,че се движим в правилната посока.
  • 33 Глупашенко

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Слава диктатури
  • 34 Залето, прокисналото!

    47 13 Отговор
    Не се месете във вътрешните дела на суверенна България. И, апропо, кога най-накрая ще забраним у нас тая пропогадаторска "медия", ежедневно облъчваща ни с фалшиви "новини"!?
  • 35 кобрети

    36 9 Отговор
    Ай стига сте писали глупости и престанете да ни промивате мозъците с простотии..
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бибитко

    40 10 Отговор
    Веселин Стойнев държи срещу заплащане " патриотичен и национално отговорен курс" към САЩ и Бай Съм.
  • 38 Баш софиянец

    46 7 Отговор
    "4 месеца напълно независими" - от какво? Наричаме пълна независимост това, че просто не получаваме газ от Русия? Сериозно? Господ да ни пази, ако повярваме, че това значи независимост!
  • 39 Като видя тая медия и разбирам,че

    39 10 Отговор
    Т.е. това правителство на България върви към националните интереси

    Коментиран от #41

  • 40 Адам Хилтън

    19 5 Отговор
    Като вдигнаха ветото на Македония не беше, така ли?
  • 41 Върви

    13 24 Отговор

    До коментар #39 от "Като видя тая медия и разбирам,че":

    към националните интереси на Русия, които нямат общо с българските.

    Коментиран от #42

  • 42 Аре бе

    38 11 Отговор

    До коментар #41 от "Върви":

    Е що половин Европа да има общо с Русия, а ние не??
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 А лъжата е винаги тази, по която

    12 6 Отговор

    До коментар #12 от "Закон на Нютон":

    примираш като пуснеш Останкино.
  • 45 обективен

    36 9 Отговор
    DW, Свободна Европа, Гласът на Америка са медии, които са създадени да бълват дезинформация и да промиват мозъци, чрез платени сребролюбци, които за пари са готови да продадат и майка си.
  • 46 Бай Танас

    17 8 Отговор
    Оставка на всички ПП-тата ! ВЕЧНА ОСТАВКА !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 България никога не е била напълно

    22 5 Отговор
    независима-гравитира към САЩ, ЕС, Русия. В случая най-важното е да се извлече максимална полза от зависимостите за народа и държавата. Националното предателство се случи през предходните месеци.
  • 49 DW и Веселин Стойнев!!

    23 9 Отговор
    София започна да защитава Националните интереси на България и Българите! На кой как му изнася, Българите подкрепят Кабинета и Президента!! Нагаждачите и Слугинажа могат да Реват колко си искат!!!
  • 50 Дядо Боби

    19 4 Отговор
    От 30години правителствата вървят към национално предателство.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Аз съм

    21 14 Отговор

    До коментар #5 от "Истина":

    Фашистите са в Киев и маршируваха на Майдана , а либерална Европа ги въоръжава до зъби. Същите убиваха цивилни в Домбас а всички си мълчаха.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Артилерист

    22 7 Отговор
    Тия надминаха Гьобелс -абсолютната колониална зависимост от американците било нашата независимост. Тия са абсолютни провокатори. Колкото по-бързо се възстановят добрите отношения с Русия толкова по-добре. Никаква пропаганда не може да помрачи генетическата ни братска свързаност с Русия. Благодарение на Русия България възкръсна от робското небитие до развита културна, индустриална, спортна, политически зачитана и прочие цветуща страна. От Русия сме видяли само добро. Сега, вследствие на американското колониално подтисничество, сме се запътили към небитието. България е ценна за американците само като източник за ограбване, плацдарм и пригласие на милитаристичните им интереси. Русия е нашето спасение.
  • 56 Мила

    10 18 Отговор
    Статията ми хареса, защото се покрива с моите виждания.браво ! Надявам се и други да мислят така за събитията и проблемите в страната.
  • 57 Николай

    3 3 Отговор
    Протест - чака рака шесто весело нищо повече
  • 58 Николай

    2 3 Отговор
    Протест - чака рака шесто весело нищо повече
  • 59 Римини

    4 0 Отговор
    Гладна мечка хоро не играе
  • 60 На снимката

    9 0 Отговор
    Хаха, тия па ментано увредени креатури какво им обръщате внимание! Взели по сто лева и едвам връзват по две приказки - едни и същи елементарни пропагандистки дивотии.
  • 61 ауууу

    16 8 Отговор
    Значи да сме зависими от американските танкери /които ги няма/ е правилно, демократично и прочие дивотии, нищо че ни излиза в пъто по-скъпо и нисигурно. Къде тук е националният ни интерес - на нас да ни е зле, на хората и кономиката, че защо! Бай Дън Склерозата да каже ОК, Олрайт? Ми не, не щем силни сигнали и ясни знаци, те не топлят и несе ядта. Мерси боку, но не. Тук едни сащенски сороски фондациики /евала на Орбан, че ги изгони, дъблок поклон/ дават едни парички на едни хорла да крякат простотии. Включително на медии, Факти!

    Коментиран от #63

  • 62 Стига,бе!

    5 10 Отговор
    Мръсно и долно правителство пак ни вкарвп в зависимост на Империята на злото!Ще си платят ли после тия умници министри за отговорноста или ,както винаги,ще се почне една приказнч,а ние,обикновените,пак ще духаме на супата!!!!
  • 63 аууу - невежият путинифил

    8 14 Отговор

    До коментар #61 от "ауууу":

    Другарю комуняга аууу,договорът с Газпром е заплащането да е в долари и България го спазваше и плащаше редовно.Изискването за плащане в рубли и спирането на доставките е грубо нарушение,за което подлите мужици нямат никакво основание. Ето затова договорите с руската кочина не струват и хартията,на която са написани.

    Коментиран от #75

  • 64 МИРИЗЛИВИЯ ЗЕЛЕН ЧОРАП

    4 10 Отговор
    е вреден за България ! Импийчмънт за тоя руски плъх !!!

    Коментиран от #70

  • 65 Филип

    14 1 Отговор
    Искам да попитам тези умници дето пишат глупави неща без да са чели историята на България кога България се е развивала най-добре и какво и се е случвало през годините
    Ако не са го учили аз ще им го напиша да знаят
    България когато сме били с Русия винаги сме печелили въпреки затворен кръг на сме живели по-добре отколкото сега
    А България винаги когато сме опитвали да бъдем със западните страни винаги се е получавало национални катастрофи
    И България е ставала все по-малка и по-малка по територия и той е по вина на тези национални катастрофи защото сме тръгнали със запада
    Самият цар Борис е казвал не винаги с Русия но никога срещу Русия
    А от тези всичките политици които се намират в България едва ли са по-умни от него той също е казвал правителството е германофил ско народът на България русофилско само аз ли съм българин
    Да много българи харесват Русия защото са виждали добро от турският народ а и най-важното освободиха ни от турско робство
    Беше писал че че сме били или зависима държава за няколко месеца не не сме били независима никога ама никога или сме под западно влияние или от руско ето това е самата истина
    По-добре да бъдеш зависим откъдето имаш полза
    А полза от западните страни няма
    Тяхната фалшива демокрация можеш ли да накараш една бедна страна да не купува евтини енергийни ресурси
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Възмутен

    13 2 Отговор
    Браво на Радев, Браво на служебното правителство. Не трябва за сме против Русия, щом интересите са свързани с Русия, трябва да сме с тях. А проестиращите, излезли срещу пари или от простотия или заради двете да върват откъдето са излязли. Аз искам да живея добре, който иска да студува , да гладува негов си проблем
  • 68 Марков

    12 1 Отговор
    DW да не се меси във вътрешните ни работи. Ние не искаме да студуваме, да се къпем по-рядко и с хладна вода, да ядем храна двойно по-скъпа от преди година и да ни управляват Козяк и Урсула. Искаме евтина газ!!! И това не е национално предстелдтео, а икономическо искане. Моля!!
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Обикновена Пунта Мара

    1 2 Отговор
    "Уважаемо-служебно правителство", НАМЕРИХТЕ ли, КЪДЕ е ПЪТНАТА КАРТА?!?!?!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 КУРти

    9 3 Отговор
    "България издържа само четири месеца като напълно независима" - още от началото започвате с лъжа!
  • 75 мда

    8 2 Отговор

    До коментар #63 от "аууу - невежият путинифил":

    Затова България ще е осъдена за 1млрд долара от Газпром! И тогава да питам, ти ли ще платиш тези пари или Кирчо и Кокорчо!?
  • 76 Демократ

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "Още":

    Най - добре да останат да живеят Антлантически идиоти в България при тези цени на газта и инфлацията , населението да напусне държавата и да търсе работа по целия свят ..за 32 години по-добър живот 2 милиона българи напуснаха страната !
  • 77 Анонимус

    10 0 Отговор
    България никога не е била независима,журналята,не ви ли е ясно?При двамата мошеници,България отново беше зависима-от Вашингтон и Брюксел.И продължава да бъде.Тази ваша пропаганда за Русия не издържа,това и кокошките на баба Вуна го знаят.Да се плюе и хейти Русия ви е мотото.
  • 78 Коко

    5 0 Отговор
    Това на къде ще завива бг.правителство го решава самото то и българския народ не Дойче веле видяхме ви евроатлантическите управници до къде ви докараха ама избора си е ваш както и нашия си е наш стига сте ревали на чужд гроб
  • 79 52525

    10 3 Отговор
    Всеки, който каже, че иска нормални търговски отношения и изгода за БЪЛГАРИЯ, веднагически бива обявен от робовете на Козяк за путонфили ирусороб. Просто сте жалки, ама много жалки, грбеете дъното като прегладнели мишки.

    Коментиран от #89

  • 80 изхода

    4 5 Отговор
    Радев трябва да бъде подведен под отговорност за фалшифициране на изборите през 2021. Те трябва да бъдат признати за фалшифицирани и Радев да си понесе наказанието.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 АМИ

    2 0 Отговор
    Тя глупостта и простотията не ходят по гората.
  • 83 БББ

    1 0 Отговор
    Не бива глупаци да пишат каквото им хрумне където им хрумне.
  • 84 Завоят

    1 1 Отговор
    може да ви изстреля и вън от републиката, както в турция и русия, зеленаци
  • 85 Куку

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Токсик":

    След трета Балканска война ако остане нещо...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Брадчед

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Свобода от руZкия нашественик!":

    ....скрий се на сянка, много ти личи,че прекаляваш със слънцето.
    Едва ли можеж да напишеш по - голям сбирщайн от полу истини....
  • 89 До 1944 г.

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "52525":

    България е просперираща, левът е конвертируем в цял свят,оборота с Русия е 1.7%от външно търговският ти оборот
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Амии

    0 0 Отговор
    Довиждане на краварските подлоги .