Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Август, 2022 13:54 5 155 94

Германия пести енергия: това вече ще е забранено от септември

  • руски газ-
  • германия-
  • енергия-
  • пестене на енергия-
  • потребление-
  • германци-
  • парно-
  • топла вода-
  • мерки-
  • цени-
  • поскъпване

Германия има план за пестене на енергия, който влиза в сила от идната седмица

Германия пести енергия: това вече ще е забранено от септември - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Целта, както я формулира министърът на икономиката Роберт Хабек, са „значителни икономии на газ", което е постижимо с „общонационално усилие". В тази връзка германското правителство прие две постановления със съответните мерки. Едното от тях влиза в сила на 1 септември т.г. и ще важи до 28 февруари догодина, а второто – от 1 октомври за срок от две години. Преди това то трябва да бъде одобрено от Бундесрата – Горната камара на германския парламент.

Температурата в жилищата

Още новини от Украйна

От септември отпада изискването за поддържане на минимално допустима температура в жилищата под наем. Така наемателите ще могат да отопляват по-малко жилищата, ако искат да пестят енергия. Същевременно обаче те са длъжни да се грижат да не възникват от това щети в помещенията, например да ги проветряват редовно.

Отоплението на частни басейни

Частни басейни, независимо дали открити или закрити, вече няма да могат да ползват газ за затопляне на водата. Изключение правят случаите, когато басейнът се използва за терапевтични процедури. Тази мяка не важи за басейните в хотели, почивни комплекси или рехабилитационни центрове.

Максимална температура в обществените сгради

В обществените сгради помещенията ще се отопляват по-малко – температурата не бива да превишава 19 градуса по Целзий. Досега 20 градуса беше препоръчителната минимална температура в работните помещения на обществените сгради. Освен това в коридори, фоайета или по-големи помещения с техника по възможност вече не трябва да се отопляват. Тези ограничения не важат например за клиники и социални домове.

Топлата вода в обществените сгради

Друга мярка за икономии засяга топлата вода в обществените сгради, и по-специално за умивалниците, които се използват основно за миене на ръце. Ако водата там се затопля от бойлери, включително проточни уреди, те ще се изключват. Ако водата се подгрява централно, тогава температурата ще бъде намалена. Изключения правят училищата, детските градини, центровете за социални грижи и болниците.

Осветлението на сгради и паметници

Вече няма да се осветяват нощно време сградите и паметниците в Германия, което досега се правеше по чисто естетически съображения или за повече представителност. Изключение се допуска за краткотрайно осветление по време на културни събития или народни увеселения. Мярката не важи за защитното и аварийно осветление на обекти.

Светлинните реклами и витрините на магазини

Светлинните реклами ще се изключват от 22 часа до 6 часа сутринта. Изключение се прави само за тези светлинни надписи и табели, които служат за безопасността на движението, например на подлези или автобусни спирки. Забраната за нощно е важи също и за витрините на магазини.

За вратите на магазините

Магазините, които се отопляват, не могат да държат входните си врати постоянно отворени. Ограничението важи от септември до края на февруари. Същото важи и за други врати и портали, през които може да се губи топлина.

Температурата в работните помещения на фирми

Няма изрично предписание за редуциране на температурата в офиси, но самите фирми също ще могат да отопляват по-малко работните помещения. По-скоро тук става въпрос за доброволно поемане на отговорност за реализиране на икономии от отопление.

Наемателите трябва да бъдат своевременно информирани

Доставчиците на газ и собствениците на по-големи жилищни сгради са длъжни своевременно да информират клиентите си, респективно наемателите, за очакваните по-високи цени и възможности за пестене на енергия – най-късно в началото на отоплителния сезон.

Що се отнася до второто постановление на германското правителство, което ще важи от началото на октомври за срок от две години, там са предвидени например ежегодни технически обслужвания на отоплителните инсталации в сгради, които се отопляват с газ, подмяна на по-старите и неефикасни топлинни помпи, които потребяват много енергия. Компаниите с годишно потребление на енергия от 10 гигаватчаса или повече се задължават да оптимизират консумацията на енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 яко баце

    114 6 Отговор
    немците се хахендриха яко на краварските мечти
  • 2 Хихихи..

    107 6 Отговор
    Всеки немски льохман да приюти поне десет арабески и да се топлят взаимно!

    Коментиран от #9

  • 3 Истината

    124 7 Отговор
    Цирк, пълен цирк....само и само да угодят на краварите

    Коментиран от #82

  • 4 САНДОКАН

    109 5 Отговор
    Завръщане в МИНАЛОТО
  • 5 ТОВА Е ИСТИНАТА!

    108 6 Отговор
    ЗАБРАНЕНО Е ВЕЧЕ КЪПАНЕТО С ДИРЕКТИВА ОТ ЛУДИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ В ЕС!!!!
  • 6 тая прототия

    86 5 Отговор
    дето е сега в германия и по хитлерово време и после по хонекерово време не е била
  • 7 Денис

    14 63 Отговор
    Само богатият ганьовец може да се подиграва ,когато се пести!!!

    Коментиран от #78, #88

  • 8 Аршлох

    54 2 Отговор
    Казаха че има проблем с горивото за крематориумите.А такава хубава традиция имаха германците, датираща от 40 г на миналия век.
  • 9 Аааа

    43 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хихихи..":

    И украинци и ураинци
  • 10 Тъжно

    74 4 Отговор
    Ейй, що вашите господари от САЩ не ви дадат газ ? А ?
  • 11 Българин

    11 108 Отговор
    Не само Германия, но и целият ЕС няма да се огъне пред руският шантаж и няма да клекне пред Путин за газта и няма да спре подкрепата за Украйна. Руснаците усещат, че изнудването им няма да мине и затова са изпаднали в истерия а техните тролове буквално са побеснели от злоба!

    Коментиран от #12, #18, #32, #58, #81

  • 12 Айде и ти сега

    69 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Спирай тая пърцуца - ще те довирши да знаеш. Обедно време а ти фиркан вече
  • 13 Важно е

    18 13 Отговор
    Да не се пилеят ресурси. Трябва да се пести и питейна вода също.

    Коментиран от #85

  • 14 Фърчило

    67 2 Отговор
    Хахахаха и това са мерки при положение,ч е получават газ все още. Ами ако Вовича ги резне или някоя турбинка се счупи? Ко праим? сещи и въглища... ама и въглищата са кът, ноооо за сметка на това в Окрайна газ има бол и те няма да студуват. Е кой е по-зле "най-голямата" икономика в ЕС или ония с войната уж
  • 15 Механик

    85 3 Отговор
    А едно време германците от дойчвеле и радио гласът на америка ме караха да се срамувам, че живея в страна в която има режим на тока и водата. Даааа, и аз се срамувах. За това и скачах по площадите като шебек, за да дойде западната демокрация и у нас. А какво се оказа 30 години по-късно? В СССР няма режим на тока, хората се топлят, къпят и пътуват по света за удоволствие, а в запада се къпят веднъж седмично и то със студена вода (е, когато имат вода де).
  • 16 ники

    83 0 Отговор
    21-ви евек! Векът на ограничението...Смях. Да се върнеш в каменната ера, защото те упраляват алчни, безмозъчни хора...Да налагаш санкции на някого, а те да ти навредят многократно повече на теб самия....Това ако не е малоумщина.... Като задуха северняка, ще идуха и тия по върха....Ще се събудят галените европейци, той българина на какво ли не е свикнал...Държелив, корав народ сме....И режим на тока знаем, и празни магазини...Да му мисли Европа...
  • 17 а така разглезените западняци

    42 0 Отговор
    малко да затегнат алката.все пак идва новата световна война
  • 18 123ес

    56 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Ти не се огъвай, не се къпи и стой на студено! Кой им и длъжен на урките!? заради игрите им с фащ, страдат хората в Европа. Като БГ сме най-бедни, защо не са солидарни от богатите ес страни с нас, ами пращат пари на урките парите от данъците на целия ес! Като си икат да си правят части фондове и да им събират пари

    Коментиран от #23

  • 19 Българин

    4 51 Отговор
    Русофилчета, не схванахте ли, че следващите договори на Германия и на ЕС с Русия ще бъдат по формулата "Петрол/газ срещу храни"!

    Коментиран от #27, #31, #93

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ген. Гурко

    43 3 Отговор
    В името на дИмукрацията и ЦЕННОСТИТЕ всички на студено,тъмно и полугладни.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 az #Контрапропаганда

    59 2 Отговор
    Е, сега на всички стана ясно, че благополучието на запада през последните 30 години е било за сметка на евтините руски ресурси. Европейците на запад са живели сито и доволно на руски гръб....
    Гювечът обаче свърши!

    И сега европейците се връщат назад в Средновековието, където всъщност им е мястото! 🤣🤣🤣

    Коментиран от #28

  • 26 Българин

    2 46 Отговор
    В случая изобщо не става въпрос за обикновен търговски договор а за сделка "евтина газ срещу лоялно отношение към Путин, който нарушава основните принципи на международното право. Лоялност към държава, която се стреми да разруши ЕС и да унищожи НАТО, съюзи в които България участва, лоялност към държава, която напада и избива съседите си защото те искат да вървят по свой собствен път.
    Ние трябва или да се откажем от тази "изгодна" сделка заради принципите си или да сменим принципите си и да приемем, че всяка държава, която е военна сила може да прави каквото си иска със съседите си и да им нарежда по какъв начин да се развиват.
    Руските агенти на влияние, които всеки ден ни облъчва от телевизионният екран плюят на всякакви принципи и затова говорят за "евтина газ" и за "изгодно сътрудничество с Русия". Хора, които нямат никакви принципи никога няма да разберат тези, които имат.

    Коментиран от #30, #34, #35, #92

  • 27 бай икономисто

    48 1 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Май нещо не ти се разбира . И газа и петрола и храните са в Русия . Ес с ГМО -тата нямам идея какво ще разменя .
    Май сал едни марули край Хамбург . И някоя и друга ряпа .

    Коментиран от #33

  • 28 Ха-ха-ха😂🇷🇺😛🇷🇺😛🇷🇺😂

    3 25 Отговор

    До коментар #25 от "az #Контрапропаганда":

    Ще видим кой се завръща в средновековието, приятелю!

    Коментиран от #39

  • 29 Няма страшно

    39 2 Отговор
    То предстои
    От 2024 година четвърти март отпада каквото и да е отопление в каквато и да е сграда
    Освен това се забранява всякакво осветление за така ще се постигне зелената политика на Германия
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Айде и ти сега

    32 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Абе казах ти нещо за пърцуцата ама ти не слушаш. Само за тове информационно обогатяване: Предишните "санкции" за Крима направиха Русия нетен износител на хранителни продукти! ...за суровините даже и ти знаеш. А Германия без внос на ресурси ше страда дооооста
  • 32 Бай Манчо

    39 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Къде е шантажа , че нещо не го виждам , може би в СП2 или в нежеланието на "обединеният" запад да предаде турбината заедно с прилежащите документи и гаранции или глупавите санкции , блокиране на сметки , продаването на газ през борсата ??? Русия спазва договорите , сменени са банковите сметки заради глупавите европейски политици назначени от янките , всеки който се е докосвал до малко по голям бизнес знае , че не е нарушаване на договора ако искаш да смениш банковата сметка или превалутиране - стига да са съгласни и 2-те страни . Та къде е шантажа на Русия ????

    Коментиран от #37

  • 33 Българин

    2 33 Отговор

    До коментар #27 от "бай икономисто":

    Още нещо в стил "Кат Русия втора няма" може ли да измъдриш. Без западните технология Русия ще стане суровинен придатък и васал на Китай.

    Коментиран от #41, #42

  • 34 Никаква агресия

    37 3 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Не осъществява Русия в Украйна
    Русия там защитава своите интереси на руските граждани постоянно живеещи там а и на украинците макар и с украинско самосъзнание всъщност пак са руснаци
    Какви интереси защитават американските войски в Сирия например кога ще им наложат санкции за окупацията на част от нейната територия и за кражбата на сирийския петрол

    Коментиран от #43

  • 35 Бай Манчо

    24 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    За тези фейкове трябва да те накажат със 100 тояги на голо . :)))))
  • 36 Някой

    33 2 Отговор
    Мдааа... Нали знаете на какво е майка икономията???

    Германия ще потъне в мрак нощно време. Е, и студ през цялата зима, но е важно да се защитават евроатлантическите ценности на всяка цена.

    Коментиран от #65

  • 37 Българин

    3 33 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Манчо":

    Рyzzките zv.ине винаги са шантажирали с нефто-газовите доставки. Ти на кой свят живееш? В измисленият свят на Велика Русия ли?
  • 38 Кокошката

    9 1 Отговор
    Не тряя се огъваме
  • 39 дядо Мраз

    34 1 Отговор

    До коментар #28 от "Ха-ха-ха😂🇷🇺😛🇷🇺😛🇷🇺😂":

    Изнежените западняци дали ще устискат на една зла зима ? То дето оставиха и нас без дърва с помоща на Свилоза , Кроношпан и останалите дето изнасят на запад , ама ако се наложи да секат техните си гори тогава да видиш какво чудо ще е .
  • 40 Левски

    35 1 Отговор
    Ха-ха-ха Америка си охолства от високите цени на газа глупавите европейци гният пестят и се стресират като същевременно от това регресират надолу! Американците успяха да направят конфликт в Европа от който никой няма нужда и единствено печелят американците! Но европейските общества са импотентни и добре облъчени неспособни да мислят и затова си заслужават всичко!

    Коментиран от #79

  • 41 бай икономисто

    25 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    За кои западни технологии говориш бе разбирач . Дай някакъв пример .

    Коментиран от #46

  • 42 айде пак

    33 1 Отговор

    До коментар #33 от "Българин":

    Ще ти припомня един пост: Ако тази ти логика беше в сила Севрна Корея щеше да е изчезнала отдааавна. А все пак Русия е около 100-тина пъти по силна от тях. Така че т.нар. "западни" технологии отдавна не са кой знае какво предомство. многоя важно ако не си с последния модел телефон. А както се убеждаваме военните технологии си живеят десетилетия - та ни си купихме самолети (чертежи) на 50 годишен самолет

    Коментиран от #50

  • 43 Българин

    3 30 Отговор

    До коментар #34 от "Никаква агресия":

    Как ги защитава, като ги избива ли? Защото Мариупол БЕШЕ рускоезичен град а днес е сринат до основи а над 25 000 от жителите му са избити от руските освободители. Харков също е рускоезичен град а жилищните райони от половин година се обстрелват от руските фашисти.

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Българин

    23 2 Отговор
    Това наистина ли се случна в Германия ?Не е за вярване, 21 век., европейска държава.Е.ати ЕС.
  • 46 Българин

    2 20 Отговор

    До коментар #41 от "бай икономисто":

    Дай ни пример да руска технология! Защото всички са западни.

    Коментиран от #49

  • 47 папуас

    29 1 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Мариопул още 2014 година беше се надигнал обаче пратиха азовците там да потушат бунта . После изселиха рускоговорящите . Така че азовците вече са при Бандера , а останалото ще си дойде на мястото .

    Коментиран от #51

  • 48 Вирус

    21 0 Отговор
    Ако може и да не ядем че замърсяваме атмосферата и глобално затопляне
  • 49 знаем знаем

    26 1 Отговор

    До коментар #46 от "Българин":

    Да бе знаем . То памперсите , потниците / най вече зелените / , шарените знамена , ГМО -тата ...... все на запад са измислени .

    Коментиран от #55

  • 50 Българин

    4 22 Отговор

    До коментар #42 от "айде пак":

    И в кой век се намира Северна Корея, защото Южна Корея е нормалният свят? И с Русия ще се превърне в голяма Северна Корея!

    Коментиран от #52, #54

  • 51 Българин

    1 14 Отговор

    До коментар #47 от "папуас":

    И мислиш като такъв!

    Коментиран от #53

  • 52 що не отидеш до WC да изпуснеш парата

    23 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Северна Корея а е кихнала , а Южна Корея е боядисала гащите .
  • 53 папуас

    14 0 Отговор

    До коментар #51 от "Българин":

    Аз мисля ама ти не . От тия две гънки дето са ти под кръста какво ли да очакваме .
  • 54 айде пак

    30 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Само че Русия не е Северна корея братле, може да си просава каквото си иска а пазар голяяам не само ЕС и Кравария. Всички, които се зкачат за евтини ресурси ще станат доста по-конкурентни на ЕС и познай какво се случва с европата - пенсионери и емигранти без грам образование и мързеливи до полудяване

    Коментиран от #59

  • 55 Българин

    2 21 Отговор

    До коментар #49 от "знаем знаем":

    Колкото и да иронизираш руснаците не правят дори елементарни вентили за нагнетателните станции за нефта и газа от, които зависят. За турбини са не говорим. Всички фирми в сервизния сектор са се оттеглили и след нова година ще трябва да затварят кладенци. А нови няма да могат да разработват.

    Коментиран от #57, #61

  • 56 хаха

    15 0 Отговор
    Ето това е европейско развитие! :)) Желаещи? :))
  • 57 папуас

    24 2 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Ес и краварите да не би да правят чипове за автомобили ? Някоя държава от Ес да произвежда компютри , телефони , таблети ? Последния телевизор в краварника е произведен 1993 година . Да изброявам ли още .

    Коментиран от #64

  • 58 Култура миянко

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Абе приятел,ти случайно да си украински ром.Лошо няма ,хубаво е чове да се завърне къ корените си.

    Коментиран от #72

  • 59 Българин

    3 21 Отговор

    До коментар #54 от "айде пак":

    Много скоро ще стане ясно, че са били зависими от европейския пазар и от западните технологии. А ти може да продължаваш в същия дух но да знаеш, че глупостта е дар Божи, но с нея не бива да се прекалява. Русия е едно технологично НИЩО.

    Коментиран от #62

  • 60 фен на сидеров

    28 1 Отговор
    честита баня, фрау урсула , честита баня, хер шолц ! взехте ли си хладкия душ споделено ?
  • 61 ти чуваш ли се изобщо

    22 1 Отговор

    До коментар #55 от "Българин":

    Европейците газ нямат - технологии ще продават на Русия която от 70 години си добива газ ??!!!
  • 62 нищо не вдяваш

    19 1 Отговор

    До коментар #59 от "Българин":

    пак да питам - Европейците имат ли някъде на континета добив на нефт и газ . Руснаците ги добиват от време оно . Какви технологии ще им продават тогава ?

    Коментиран от #63

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Българин

    3 15 Отговор

    До коментар #57 от "папуас":

    Ти май не правиш разлика между мястото къде се произвежда дадена стока и технологията, по която тя се произвежда. А колкото до чиповете Тайван ската TSMC е най-големият производител на микрочипове и държи над 56 % от световният пазар. Програмите за изпълнение на схемите се правят в Германия и САЩ, фоторитографните машини са монопол на холандска фирма. Нито една страна в света не е в състояние сама да направи такава микроелектроника промишленост. В Китай се правят едва 4% от чиповете и то тези над 28 нано. А на Запад вече се правят с размер 4 нано. В Русия над 64.

    Коментиран от #69

  • 65 Айнцо цвайнцо, драй - дрън

    18 1 Отговор

    До коментар #36 от "Някой":

    За престъпността няма да говорим, как ще подскочи в иначе добре уредените и богати, демократични западни държави. Тия ся луди за връзване! Обективно погледнато и в България всички мразят Топлофикациите и ЕРП-та, но никой не ги санкционира да си отреже тръбите или жиците, та на тях да им е гадно, а ЕС направи точно това с газа. И какво сега, кой в крайна сметка е санкциониран и кои ще платят дебелата сметка? Само, че политиците, взели тия решения не се солидаризират с народите си и да си смъкнат заплатите до средната за съответната страна, напротив сметките са им дебели, не като на средностатистическите хора.
  • 66 Тия джендъри ще опропастят

    14 1 Отговор
    хубавата страна. Като не могат да се оправят, защо ли направо не вземат да я закрият?
  • 67 какво да ти кажа

    14 3 Отговор

    До коментар #63 от "Българин":

    Какви западни технологии по времето на Ссср бе ? Защо ставаш смешен . Русия добива петрол от 1928 година .
    Да не говорим че Русия изнася газ за Европа още 1968 година .

    Коментиран от #71

  • 68 Ха-ха-ха😂🇷🇺😛🇷🇺😛🇷🇺😂

    1 13 Отговор
    Русофилския истеричен вой е музика за ушите ми!
  • 69 а бе готин

    12 3 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Като произвежда чипове Тайван - защо ги чакат от Китай ?

    Коментиран от #73

  • 70 Тракиец

    8 0 Отговор
    Интересни времена
  • 71 Българин

    2 14 Отговор

    До коментар #67 от "какво да ти кажа":

    Ами прочети по какви технологии добива, по какви технологии са правят тръбите, с какви машини, какви са нагнетателните станции и така нататък. Прочети каква е била ролята на САЩ в индустриализацията, добива на петрол и неговата преработка в гориво. Не може само с пропагандна приятелю, нужни са знания и акъл!

    Коментиран от #75

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    4 12 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че най-лошата загуба на време е да спориш с глупака и фанатика, на когото не му пука за истината или реалността, а само за победата на своите убеждения и илюзии. Никога не губете време за дискусии, които нямат смисъл... Има хора, които за всички представени им доказателства, нямат способността да разберат, и други, които са заслепени от его, омраза и негодувание, и единственото нещо, което искат, е да са прави, дори и да не са. Когато невежеството крещи, интелигентността млъква. Твоят мир и спокойствие струват повече.

    Коментиран от #76, #86

  • 75 нужно ли да обяснявам всичко от А и Б

    10 1 Отговор

    До коментар #71 от "Българин":

    Бе в България да не би да произвеждаме всичко ? Трябват ти тръби - купуваш тръби . Трябват ти домати - купуваш домати . Трябват ти обувки - купуваш обувки . В днешно време никой не произвежда вече всичко . Въпреки че България е на първо място по шивашки предприятия на глава от населението - купуваме си турски и китайски дрехи от пазара .
  • 76 свирчо

    9 1 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Много хубава си се описал . И аз това се чудя , защо ли ти отварям очите .
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Урко

    12 0 Отговор

    До коментар #7 от "Денис":

    Го--но Българите пестим и сме се ограничавали според кисията откакто се помним но никога дори и по татово време не е имало такива пренудителни ограничения,Бъди сигурен че сега са ограничения а зимата ще прераснат в забрана и нарушителите ще плащат солени глоби.
  • 79 сдфгхйк

    17 1 Отговор

    До коментар #40 от "Левски":

    Такъв беше плана ама резултата се оказва различен и по Коледа у фащ ще се вихри с пълна сила ГРАЖДАНСКА ВОЙНА... Щото сега едни хора трупат пачки на гърба на европа, но простият американец си е същият скъсаняк както и онзи ден и се бори с инфлацията която отдавна прескочи 20% там...
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 😂😂😂😂😂😂

    7 3 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Папагал,кът ти замръзнат орехчетата,не ши са огънеш,ми ши са сгънеш кът стара баничка,
    Стягай цървулите и беж в ки р я сала германий
  • 82 То една истина

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Истината":

    Значи да оставяме тотаритарните държави да си правят каквото искат и утре като дойдат и при нас навеждаш главата и разтваряш бузките ли? Май п.нделите са с Русия не с Европа
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Дедо

    4 0 Отговор
    Предлагам изгодно, на цени значително по-ниски от природния газ, кравешка миерда, омесена със слама и брикетирана за отопление. Кюмбето може да си купите от Яшар в маалата.
  • 85 ами

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Важно е":

    лесно е, с цел икономия, за всякакви домакински нужди се ползува водата от тоалетната чиния.

    Коментиран от #87

  • 86 тъй е

    6 0 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    всички прилагателни с негативно, дори обидно значение, които си използувал ти прилягат точно. И спри да се назоваваш българин, измисли си нещо по-европейско или "световно".
  • 87 Кой те спира

    0 1 Отговор

    До коментар #85 от "ами":

    Щом така го правите у вас.

    Коментиран от #94

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 АМИ

    2 0 Отговор
    Тя глупостта и простотията не ходят по гората.
  • 90 Ханс

    3 0 Отговор
    Ще се запиша на курс по пиене на урина. Ще пестя от вода и чай. Също ще се ориентираме към пасене на трева! Нека му е зле на Путин!
  • 91 така ли

    1 0 Отговор
    бе Шебек?!.....
  • 92 тъпак

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Българин":

    Кой прави санкции?!
  • 93 хъм

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    тая глупост някой "по-умен" ли ти я каза или се напъна и сам си я измисли?
  • 94 това

    1 0 Отговор

    До коментар #87 от "Кой те спира":

    е съвет от водещия на едно германско тв шоу. Може да се е шегувал, пък може и не.
Новини по държави: