Last news in Fakti

24 Август, 2022 07:05 7 534 56

Трагикомичната история на единствения български войник, загинал в Пражката пролет

  • пражка пролет-
  • история-
  • български войник-
  • ссср-
  • чехословакия-
  • чехия-
  • никола цветков николов-
  • войник-
  • убийство-
  • революция-
  • комунизъм-
  • фекален камион-
  • дезертьор

Комунистическата пропаганда не го оставя на мира дори и след смъртта му и го превръща в герой, отдал живота си за демокрацията и свободата

Трагикомичната история на единствения български войник, загинал в Пражката пролет - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вандалски унищоженият паметник на убития български войник, който през 1968 г. става единствената жертва сред окупаторите по време на нахлуването в Чехословакия насред кривоклатските гори, напомня за горчиво гротескната човешка история с трагичен край. Войникът не е убит от героични бойци на съпротивата, протестиращи срещу окупацията, а от уплашен до смърт екипаж на фекален камион.

По пътя от Раковник към Лан, само на няколкостотин метра от селцето Нови Дум, сред есенно оцветените дървета наднича масивен паметник от пясъчник. На него е изсечено, че на това място на 09.09.1968 г. по време на международната помощ за Чехословакия е коварно убит Н. Н. Цеков, младши сержант от Българската народна армия.

НЕ, БЕШЕ НИКОЛОВ

Надписът е унищожен от вандали на няколко места, така че се чете трудно. Но войникът, чието име е на паметника, всъщност изобщо не е съществувал. Убитият се казва Никола Цветков Николов. Обърканата фамилия Цеков се появява за първи път още в следствената преписка, откъдето явно е стигнала до паметника. Но в криминално-политическата история, разиграла се преди над половин век, има още много изненадващи грешки и парадокси. Комунистическите власти посмъртно обявяват убития 21-годишен мъж за герой, паднал в борбата срещу чехословашката контрареволюция, и му издигат паметник в Нови Дум и два други в България. Едва много години по-късно става ясно, че в действителност той е дезертирал от частта, осигуряваща кръговата отбрана на пражкото летище Рузина, напил се като датчанин /бел. пр. „до козирката“, „като казак“/ и въоръжен с картечница се опитал да избяга на запад.

СТРАННИЯТ СТОПАДЖИЯ

На 9 септември 1968 г., в девет часа вечерта, по-малко от три седмици след като армиите на Съветския съюз, Полша, ГДР, Унгария и България навлизат в Чехословакия като част от т. нар. международна помощ, български войник напуска караулния пост на Рузина и обявил, че трябва да пусне една вода. Повече не се връща в поделението. Вместо до тоалетна, поема по най-краткия път към Запад.

Около час по-късно Николов се появява на пътя край Хостивице, където се опитва да спре на стоп преминаващите превозни средства. Никой от чешките шофьори, разочаровани от окупацията, разбираемо, не иска да качи младия мъж в униформа на българската армия. Пражката пролет е останала в миналото, напрежението и страхът царуват в страната, бронирани машини и танкове се движат по пътищата и улиците на градовете.

След десетки минути пред него все пак спира екипаж на фекален камион: Милослав Фролик и Рудолф Странски. По-късно обаче горчиво съжаляват за доброто си дело. Едва след време забелязват, че войникът е много пиян и става агресивен. Николов започнал да дърдори, че освен автомат има и пистолет и няколко ръчни гранати и трябва да го закарат до Карлови Вари, защото има тайна мисия. Фролик и Странски се изплашват и решават да спрат по пътя в Качице при свой познат Йиржи Балоушек, за когото знаят, че има незаконно притежаван пистолет.

УБИЙСТВО ОТ СТРАХ

В Качице, пред къщата на Балоушек, Фролик слиза от колата и казва на войника, че ще провери дали светят задните му светлини. Вади чук от кутията с инструменти, пъха го под якето си и го внася незабелязано в кабината. Междувременно Странски убеждава Балушек да вземе пистолета и да тръгне с тях. В четири часа продължават към Раковник. В гората пред Нови дом, в момента, в който Николов, победен от алкохола, заспива, Фролик го удря няколко пъти с чука по главата, така че той изпада в безсъзнание. Странски му взима автомата и заедно с Балоушек го избутват от колата към скала край пътя. Но в този момент българинът започва да идва на себе си. Когато вдига глава, Балоушек се изплашва, че ще посегне към пистолета и го прострелва три пъти в гърдите. Убийците претърсват трупа, вземат документите, табакерата и колана му и завличат тялото навътре в гората. След това се връщат в Качице, където в къщата на Балушек изгарят документите на войника. На следващия ден Фролик и Странски скриват картечницата с щик и пълнител със 120 патрона в Йозефов дол на Яблонец, при тяхна позната Марие Херманова.

„Определено не е била съпротива, всичко е просто съвпадение. Ако не е завършило с трагичната смърт, щеше да прилича повече на комедия“, казва Давид Поволни от Военноисторическия институт. „Това, което най-много ме заинтересува в историята е, че всичко изглежда като мистификация на Ярослав Хашек. Окупационен войник се напива, решава да избяга на запад и попада на банда, която го застрелва, защото той е от окупационната сила и се страхуват от него. А в България ще превърнат един дезертьор в национален герой и жертва на контрареволюцията“, казва журналистът Карел Врана, който пръв отваря тук темата за Николов. „Просто е невероятно странно“, добавя той.

БОЯДИСВАНЕ В БЯЛО

Убийството на войник от окупационните сили предизвиква смут в региона. Хората започват да се страхуват, че руснаците ще започнат разпити и ще заподозрат всички, които живеят в района.

„Спокойствието в селото отново беше нарушено на 10 септември следобед, когато войник от българска националност беше намерен застрелян в гората край пътя до кръстовището за Ян, от страх да не падне подозрението за убийството върху гражданите на Нови Дум“, четем във вписване от инкриминирания ден в хрониката на село Нови Дум.

„В деня след убийството се появиха военни следователи и ме попитаха дали съм видял нещо необичайно снощи. Но казах, че не съм видял или чул нищо, така че те отново си тръгнаха“, разказва единственият пряк свидетел на събитието, 81-годишен мъж от Нови Дум, който със сигурност не иска името му да бъде свързвано с паметника по никакъв начин. Според него местните, които живеят тук, имат дистанцирано и безразлично отношение към паметника. От време на време се появяват вандали и го разрушават.

„В нашето село дълго време живееше бояджия. Управлението по горите на Република Чехия, което отговаря за паметника, трябваше да молят от време на време да го пребоядиса в бяло, защото редовно беше драскан или пръскан с боя“, спомня си старецът.

„През 2010 г. Управлението по горите на Република Чехия ремонтира паметника, той беше почистен и частта с надписа беше боядисана в охра, което направи надписа по-четлив. Още в началото на 2011 г. паметникът отново беше повреден, неизвестен извършител го заля с черна боя“, информира ни Томаш Капса от отдела за опазване на паметниците към кметството в Раковник.

По думите му още преди последния ремонт върху камъка и гравирания надпис имало значителни следи от боя и става ясно, че намерението на извършителя е било да го унищожи. „Атаките с боя увреждат камъка безвъзвратно, боята попива в структурата и не може да бъде премахната напълно. Паметникът стои до пътя, но на отдалечено място, така че е много трудно да се предотврати вандализъм“, обяснява Томаш Капса.

ЗАЩО ДОЙДОХТЕ ТУК?

Трупът на Николов е открит още на следващия ден от гъбар, който сигнализира в Обществена сигурност.

Разследващите се объркват през първите две седмици и не успяват да намерят следи. Из района започват да се носят слухове, че това е подготвен протест на смели бойци на съпротивата срещу окупацията. Това явно е била и една от причините извършителите един ден в приповдигнато състояние в кръчма в Млада Болеслав да се похвалят пред свои приятели с „диверсантската” си акция.

Това, обаче, се оказало фатално за тях, защото един от гостите веднага изтичал да ги издаде. И тримата са арестувани на 24 септември 1968 г. Полицейският информатор, чието име според следственото досие е Милош Черман, посочва също по време на разпита, че убитият войник е имал в себе си писмо, адресирано до приятелката му в България, и плик с адрес върху него. Според него Мирослав Фролик трябвало да допише на писмото „Защо се наврях тук, можех да съм жив“, да го подпише със скитническия си псевдоним Мики Блек и да го хвърли в пощенската кутия.

Съществуването на писмо с донякъде циничен, но за съжаление верен надпис не е потвърдено по време на разследването, но вината и на тримата обвиняеми е доказана. Районният съд в Раковник осъжда Иржи Балоушек на девет години затвор за убийство и незаконно притежаване на оръжие, Милослав Фролик на четири години и Рудолф Странски на две години затвор. Това са изненадващо ниски присъди, които историците обясняват с факта, че процесът е приключил преди началото на твърдата нормализация. Ако са били съдени само няколко месеца по-късно, са щели да бъдат осъдени на смърт или доживотен затвор.

ДЕЗЕРТЬОРЪТ ГЕРОЙ

Никола Цветков Николов се оказва на неподходящото място в неподходящото време. На 19-годишна възраст той трябва да постъпи на задължителна военна служба, без да знае, че ще стане част от окупационните сили, които ще нахлуят в Чехословакия година и половина по-късно. Войниците не могат да повлияят по никакъв начин на това, къде ще бъдат изпратени по заповед, често дори не знаят, че са в Чехословакия и защо. Далеч от дома и от приятелката, в която е влюбен, той явно е решил да избяга на Запад. Но се озовава с изстрел в гърдите насред горите на Кривоклат.

Комунистическата пропаганда не го оставя на мира дори и след смъртта му и го превръща в герой, отдал живота си за демокрацията и свободата. За това спомага и друга верига от абсурдни съвпадения: войникът е убит на 9 септември, когато българите празнуват национален празник. Лъжливата легенда за млад войник, паднал за идеалите на социализма, е оцеляла и днес в България. Затова и група български кинаджии тези дни снимат документален филм, който има за цел да го опровергае и най-накрая да каже цялата истина за трагичната съдба на Никола Цветков Николов.

Автор: Ондржей Мразек/ Седмичник „Цветя“ /Květy
Статията е публикувана в Dotyk.cz
Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дон Калверо

    60 18 Отговор
    Много,, вълнуваща" пиянска история.Да се надяваме,че ,,авторът" има и други пиянски историйки,които да ни разкаже със същия патос.
  • 3 Ега ти

    49 15 Отговор
    Пасквила
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да!Много ниско ниво!

    72 12 Отговор

    До коментар #1 от "Ти си":

    Първо бяга с картечница!После в камиона е с автомат!А накрая пак е картечница и то със щик...!
    Последно Авторе!Картечница ли е било,или автомат...?!?!Ама мяза ми да е автомат!Щото който е ходил в казарма знае,че няма картечница със щик...!Освен това колкото и да е пиян,да помъкне тая огромна картечница и да бяга с нея...?!А бе изобщо в детайлите е истината,а те показват,че това е просто едно...литературно съчинение...!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жалък

    39 11 Отговор
    Опит за преразказ като самият автор откъде имате тази информация интересно .рично на мен ми се струва доста измислена
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дедо ви

    41 9 Отговор
    Ега ти тъпото съчинение. Ще тръгне да пусне една вода, а след това и да бяга въоръжен до зъби. Междувременно бягайки успял да се напие като талпа. Тръгнал да обяснява на чехите, които въобще не са добре настроени спрямо чуждите войски, че е тръгнал на тайна мисия в това състояние. И те, уплашени до смърт от едва държащия се на краката си войник, решават да го убият...и да допишат писмото (известно е, че чехите по принцип прекрасно владеят български език ).
  • 14 хихихи

    13 23 Отговор
    цялата работа на рублоидите такава
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 орцето

    30 2 Отговор
    Една лакардия ала Хашек , чута в някоя кръчма на дузина бири !!! Цялата тази помия е съчинена от началото , та до края от пълен ЛАИК !!! Детайлите на пасквила говорят за хумористично писание !!! Истината : наш войник е влезнал в чешка къща да краде , хванат е и е пребит до смърт !!! Цялата история съм е чул като войник в БНА от майор служил велховския полк и преместен в нашия , който е в друго населено място и друга дивизия . Много още истории съм слушал от същият майор , но те бяха по тънката част !!! И накрая много бих искал да сложим на ремък едно "Ленче " , щото Джамбаза няма да може да стои на краката си ако е " баба Дона " и да му изрева БЕГОМ " !!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 резервист

    17 4 Отговор
    Безспорно, намесата във вътрешните работи на суверенна държава е недопустимо. Още повече с въоръжени сили. Това не пречи да е част от инструментариума на външната политика на силните държави. Любима част. За нещастния български войник мога да кажа само, че ако се беше държал като окупатор и беше изритал единия лайновоз и държал на мушка другия, щеше да живее. Убийството, което са извършили тримата "патриоти" няма нищо общо със страха. Извършено е хладнокръвно, обмислено и жестоко. При това не е имало нищо общо с антикомунизма. Просто трима джелати са задоволили низките си страсти. Снизхождението, което прозира в написаното от господина с многозначителното име Мразек е най-малкото неуместно. Защото въпреки всичко Чехословакия си остана самостоятелна държава, управлявана от чехи и словаци, а не от българи и руснаци.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Запасняк

    17 3 Отговор
    Като ученик в Немската гимназия в София съм слушал доста интересни неща от преподавателя по военно дело Майор Вачко Монев - по повод смъртта на нашия войник, той е бил подведен да отиде в къща при момиче от селото, край което са били дислоцирани и там е убит от чешки младежи!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТОВА Е ИСТИНАТА!

    15 2 Отговор
    ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА КАЗВАШЕ БАБА МИ!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Истината

    15 2 Отговор
    Поредната трагикомична статия на автора!
  • 28 ГОСТ

    4 17 Отговор
    каквото търсил...намерил.....точка
    може би ако не е бил пиян,е щял да мине метър....ама съдбата си знае работата......той е просто ОКУПАТОР В СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА....

    Коментиран от #29

  • 29 Брех...?!

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "ГОСТ":

    Развълнува ме твоят дълбокомислен анализ...

    Коментиран от #55

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Днес е същото

    27 5 Отговор
    Чехословакия беше член на Варшавския договор (както ние днес в НАТО) с което се задължаваше да изпълнява определени задължения, а и имаше покана от страна ЧССР на някои твърдолинейни комунисти за навлизането на съветски войски.
    И не всички тогава в ЧССР са били на страната на Дубчек, страната е била на прага на гражданска война. Я си помислете ако сега бълг. политици поискат излизане от НАТО и свързване с Русия и Китай, няма ли 6-ти амер. флот да дофтаса за нула време до Варна. От Румъния идр.съседи веднага ще бъдат прехвърлени натовски войски. Не оправдавам 68-ма в Чехия, просто тогава сме били в другия блок. Сегашните ни "приятели" не са ангели небесни в сравнение с тогавашните.

    Коментиран от #45, #54

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Много

    15 2 Отговор
    Гну.с на подигравка със смъртта... която никое човешко същество не заслужава. Срам и позор за автора.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Бай Благой

    5 2 Отговор
    И от къде е тази история?
    Кой я разказа?
    Иначе е интересна..
  • 43 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    5 10 Отговор
    Комунистическите танкове нахлуха в Чехословакия за да спасят падането от власт на комунистическата власт....
  • 44 Роза

    7 2 Отговор
    Интересна история!Досега не бях чувала,че има убит бълг.войник в Чехословакия.Тогава са били други времена.А войниците са длъжни да отидат там,където ги изпратят,и да правят това,което им кажат.Може всички подробности да не са верни,но си остава основното:войникът се е държал глупаво,навярно поради младостта си.Решил е,че сега е сгодния момент да избяга към мечтания Запад.За чехите той е бил окупатор.Вярно е,че са проявили излишна жестокост,но са получили присъди за това.Присъдите не са измислен факт,а истина.Такава е била международната политика тогава,а момчето е изтеглило "късата клечка" и е изгубило живота си !
  • 45 Тома Неверни

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Днес е същото":

    Точно така е колега. Поздравявам те.
  • 46 История

    1 0 Отговор
    В стил късен социалистически реализъм.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 маке

    3 0 Отговор
    дебилчо, цар си на простотиите
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Тоя фейк

    8 1 Отговор
    Беше преди написано,че пистолет,автоман,гранати и картечница със щик на един войник му идват малко множко да ги носи,камо ли и пиян. Само шзофреничен човек нямащ нищо общо с военното дело може да избълнува тоя фейк.
  • 51 Къса памет

    5 9 Отговор
    Чехия, а не Русия изгради нова България след турското робство, а ние за благодарност и изпратихме танкове да обстрелват Прага. Понеже сме върли путинофили.
  • 52 ЧИЧО СТАМАТ ШУМОВ

    3 3 Отговор
    Денисчо не знам на колко години си и дали си ходил войник но в нашата армия тогава нямаше картечници с щикове.Когато преписваш нещо старай се да му ,,МЯСА,,
  • 53 Имах приятел ранен в Чехия

    2 3 Отговор
    Чехите го бяха простреляли в топките. Върна се в България тежко болен. Говореше с тънък глас. После почина.
  • 54 Ами то

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Днес е същото":

    ако всички разбираха ясно това, което си написал може би нямаше да сме толкова (не)зависими от изток или запад. Браво! Уважавам трезвомислещите хора.
  • 55 Що бе?

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Брех...?!":

    В ония години много млади хора дръпнаха в свободния свят.Един в северния американски свят(Начи Щатите и Канада)ми разправяше,че не им издавали билети на летището в Прага и им сочели окупатора от него да искат.И ха за друджийо свет.Та момчето късмет си немало.Ся отделно другото-напил се,заспал.Да е тръгнал пеш,да е стигнал Пасау.Много ясно,че в комунистическото време ще се говори за друго,но не и за бягство,както всъщност и коментарите показват.Не чел си сигур е-вестника там за двама авантюриста,дет се монтирали в Швитцерланда,а преди тва били в лагера с някъде партиен секретар на предприятие от Варна,който взел,че се върнал.А,сетих се-паетирн секретар на Булгарплод Варна.Доста са го мъмрили в градския комитет на партията,а?Отделно и една,поне условна присъда кат за наш човек.Съдеха за тия работи,на югославските власти даваха по едно говедо за върнат беглец.А хората бягаха от мизерията и беднотията на комунизма,която беше във всички Остблока-държави,Е,в Бг и Румъния беше по-голяма.
  • 56 Нострадамус от Злокучене

    0 0 Отговор
    И този "герой" е като всички "герои" на комунетата.Нещо като "овчарчето Калитко" или "шесте ястребинчета".Лъжи,лъжи и пак лъжи.Демагогия и пропаганда.Като "партизанското" минало на Бай Тошо,който всъщност е бил доносник на Гешев с агентурно име "Овена".Този комунделски похват за "превъзнасянето" на разни измислени персонажи е направил впечатление на Джордж Оруел и в романа "1984" се появява "войника Огилви".