20 Август, 2016 07:31 8 722 12

20 август 1968 г. Варшавският договор нахлува в Чехословакия

  • пражка пролет-
  • варшавски договор-
  • чехословакия-
  • нахлуване
20 август 1968 г. Варшавският договор нахлува в Чехословакия - 1

Периодът на политическа либерализация в Чехословакия, която започва на 5 януари 1968 г. и продължава до 20-ти август същата година, когато Съветският съюз и съюзниците от Варшавския договор (с изключение на Румъния) окупират страната, се нарича Пражка пролет. България тогава е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага през 1997 г..

След края на Втората световна война Чехословакия влиза в съветската сфера на влияние, в така наречения Източен блок. Преди войната страната е една от най-силно развитите индустриални страни в Европа, но социализма я довежда до дълбока икономическа криза. За разлика от другите страни в Централна и Източна Европа, в Чехословакия комунистите идват на власт под формата на народно движение. О 1948 г. в страната e наложена еднопартийна система и властта е под контрола на комунистическата партия, която е под директен контрол на Съветския съюз. Реформите в държавата не довеждат до масови протести, каквито има в съседна Унгария.

Две са причините, поради които комунистическо движение получава подкрепата на част от народа:

Когато наближава края на Втората световна война, Сталин подписва споразумение с Чърчил и Рузвелт, според което Прага трябва да бъде освободена от Червената армия, въпреки че американските войски, под командването на генерал Патън, са могли да освободят града по-рано. Сталин не изпълнява споразумението, в което е записано, че след войната страната ще бъде управлявана от демократично правителство, което самият той не допуска. Това обяснява и по-късната проруска (прокомунистическа) пропаганда след войната.

Друга причина е пасивността на Запада по време на Мюнхенските споразумения, които дават съгласието си Нацистка Германия да окупира Судетската област.

Това са двата фактора, които влияят на народа при изборите през 1948 година – последните демократични избори в Чехословакия за дълъг период.

От средата на 60-те години на миналия ХХ в/ в страната започва все по-често да се долавя недоволството на народа от съществуващия режим. Започват реформи вътре в самата Комунистическа паратия, които довеждат до избирането на Александър Дубчек за лидер на партията. Реформите на Дубчек са дълъг политически процес, които сам той нарича ‘социализъм с човешко лице’. Тези реформи нямат за цел напълно отхвърляне на стария режим , както в Унгария от 1956 г., а имат широката поддръжка на обществото, включително и на работническата класа.

Параноичните вождове в Кремъл смятат провежданите реформи в Чехословакия, като отхвърляне на тяхната хегемония над Чехословакия, като заплаха за целия Източен блок и за сигурността на самия Съветски съюз. Чехословакия се намира в средната отбранителна линия на Варшавския договор и при евентуалното й преминаване на страната на Запада се увеличава заплахата за Съветския съюз, което по времето на Студената сойна е неприемливо.

От друга страна, значително малцинство хардлайнери в чехословашката комунистическа партия, сътрудничат на СССР, с което целят да забавят провежданите реформи. Хардлайнерите гледат със страх на широката поддръжка сред народа относно реформите на Дубчек.

Съветската политика в Източния блок е да поддържа просъветски комунистически режими в тези страни и да използва военна сила, ако е застрашена съветската хегемония. Тази доктрина е известна като ‘Доктрината Брежнев’ по името на съветския лидер, който за пръв път я обявява, въпреки че доктрината е прилагана още от времето на Сталин. Тази доктрина е актуална чак до 80-те години до времето на Михаил Горбачов.

Съветските ръководители първо се опитват да притиснат Чехословакия да остави или ограничи провежданите реформи чрез преговори. Когато опитите им се провалят започват да предприемат военна намеса.

През нощта на 20-ти срещу 21-ви аавгуст 1968 година войските на Източния блок от пет страни на Варшавския договор , сред които и България предприемат нахлуване в Чехословакия. Провежда се т . нар. Операция „Дунав“ . По време на нахлуването от 5 до 7 хиляди съветски танкове и от 300 000 до 600 000 войници от частите на Варшавския договор окупират чехословашката територия. Според официалните съветски власти войските им са "повикани" от чехословашките комунисти, които са потърсили "братска помощ против контрареволюцията".

България изпраща танкова бригада от 33 Т-34. Над 100 души губят живота си по време на нахлуването. Александър Дубчек призовава народа да не дава отпор. След потушаването, той е заловен и изпратен в Москва, заедно с още няколко свои съратници, където е принуден да подпише протокол, признаващ инвазията в Чехословакия.

Западните страни само вербално осъждат нахлуването – реалността от ядрена заплаха по времето на Студената война ги поставя в положение, при което те не са в състояние да изтласкат съветските войски. Неочаквано лидерът на комунистите в Румъния, Николае Чаушеску, остър противник на съветското влияние, застава в подкрепа на Дубчек и държи публична реч в Букурещ в самия ден на нахлуването, осъждайки съветската политика.

Окупацията принуждава от 70 000 до 300 000 хил. души да емигрират на Запад , предимно висококвалифицирани хора. Западните страни приемат без никакви пречки тези емигранти.

Събитията около Пражката пролет разочароват много западни левичари и допринася до разпадането на много от тези партии в западноевропейките страни. Еврокомунистите и редица леви интелектуалци се разграничават от действията на комунистическите партии в социалистическите страни. Един от тях е известният певец и актьор Ив Монтатн, който дори участва във филма „Признание“, безпощадно разобличаващ действията на комунистическата диктатура в Унгария през 1956 г. и Чехословакия през 1968 г.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    2 1 Отговор
    Поклон пред жертвите та руските мечти за величие!!!
  • 2 да го кажем направо

    0 5 Отговор
    Не съм русофил,но със тези тенденциозни статии скоро ще ме направите такъв.Защо постоянно се лее пропаганда??? Защо за същите тези години не напишете какво са сторили САЩ на други държави??? СССР и комунизма отдавна ги няма-няма да се върнат,но САЩ са си същите----а за тяхните зверства мълчим-много демократично-нали.....Еми аз тогава ще напомня,че в същото време САЩ убиват милиони ----1965г Доминиканска република Разполагане на 23 000на войска
    . 1965-1973 Лаос Начало на бомбардировки траещи 8 години.
    . 1966 Гана ЦРУ подпомага преврат за свалянето на президента Куаме Нкрума (Kwame Nkrumah)
    43. 1966-1967 Гватемала Масивни бомбардировки и операции
    44. 1966-1975 Камбоджа ЦРУ подкрепя военния преврат на ген, Лон Нол срещу принц Нородом Сианук. Интензивни 7 годишни бомбардировки на районите в близост до границата с Виетнам.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 onq s konq

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "да го кажем направо":

    Естествено че не си русофил,а много повече-ти си БЕЗПАРТИЕН КОМУНИСТ!А те всъщност са много по-ценни за Москва,защото са упорити,хитри/няма нищо общо с "умни"/,нагли и безцеремонни в политическата си линия на "твърдост и преданост към идеите".И ти пишат хората САМАТА НЕПОДПРАВЕНА ИСТИНА,но ти вместо да осъдиш действията на бълг. правителство срещу суверенитета на Чехия,започваш да приказваш за Лаос,Камбоджа и Гана с ЦЕЛ ДА ОТКЛОНИШ ВНИМАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА ОТ 45 ГОДИШНОТО РУСКО РОБСТВО...на другия край на света?!А ако те питам дали ако не бяхме в НАТО нямаше да бъдем окупирани от "братушките" много преди Крим кажеш?...Знам че "НЕ" и затова не те питам товарищ кандидат-русофил:)

    Коментиран от #4, #7

  • 4 на коня под опашката

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Как не ти омръзна да ръсиш глупости? Доказа "висотата" на интелекта ти. Сега го правиш само повече хора да го разберат. Явно си на принципа-"Може да се посерем, но никога няма да се изложим". Ти постигаш невероятното-и двете едновременно.
  • 5 antimediator

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "да го кажем направо":

    Направо си 100% комунист, но те е срам да си го признаеш!
    Такива като теб на снимка да ги видиш им удари по един шамар!
  • 6 раптор

    1 3 Отговор
    Аз съм оптимистично настроен по тази тема. Ако не е била потушена пражката пролет, последвалата верижна реакция за целия източен блок е щяла да бъде мноооого по-кървава от разпадането му в края на 80те, когато е била налице добрата воля на управляващите и обществата! Ако не е било направено тогава, е имало доста голяма вероятност да се стигне и до 3та световна! Източния блок тогава е бил във върховното си състояние, което е предполагало и жесток отпор, който дори би довел до тотална победа за комунистическата идеология!
  • 7 раптър

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Кончо Подопашков, ти защо не осъдиш, нахлуването на Кравария в Ирак? А бомбардировките в Либия? А Сирия? А Белград?А Косово? А Украйна? А Панама? А Афганистан? Или си платен плювач, или си генно модифициран кон / казва се "мъска"/.

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "раптър":

    Че мога ли да се вредя от ВАС?!Между другото как се нарича генно модифицирано руско отроче,преселило се трайно в България?
  • 9 Тошибиян

    0 1 Отговор
    ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТАМ
    СТАЛИН НАВСЕГДА
  • 10 раптор

    1 1 Отговор
    Раптър не е оригинала!
  • 11 стоян георгиев

    3 1 Отговор
    наскоро при посещение в русия чешкия президент го сюрпризираха с новината ,че руснаците са освободили чехите през 1968 година .земан който е отявлен путиновист се чудеше кво му се случва :)!в статията забравят да кажат ,че съветските войски останаха в чехословакия да са сигурни, че са я освободили до 1990 година. интересна е и историята с боеспособността на българската и съветската армии особено в среда когато не ти оказват съпротива :))!нашите големи военни спецове се оказва, че не могат да си стигнат позициите си сума време щото чехите и словаците обърнали информационните табели :).маса техника не стига до позициите си щото закъсва .сума ти транспортни произшествия с жертви ,а накрая и един от войниците ни се напива и избягва от потделението ,а благодарните и освободени чехи го претрепват :)!истината е че акта е сериозна антирелкама на комунизма в западните ,романтици социалисти,които след 1968 година масово се преорентират.
  • 12 ясен

    1 1 Отговор
    Ако това наистина е вярно голям срам за нашите политици. Май от тогава сме си били близачи на чужди интереси. За разлика от Румънците, които са се разграничили. Браво на тях! Това не е бил наш въпрос, че да се намесваме.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания