Last news in Fakti

9 Март, 2022 15:13 2 658 17

Пражката пролет, 1968: съветските танкове влизат в Прага

  • пражка пролет-
  • съветски съюз-
  • чехословакия-
  • танкове

Разказ от първо лице на бившия журналист Даниел Кумерман за CNN

Пражката пролет, 1968: съветските танкове влизат в Прага - 1

"В ранните часове на един августовски ден, през 1968 година, ме събудиха непрекъснатите гърмежи на тежки самолети, летящи ниско над главите ни - живеехме сравнително близо до най-голямото летище в Прага", разказва Даниел Кумерман за CNN, цитира vesti.bg.

Беше около 3:00 часа сутринта и няколко часа по-късно дойде обяснението. По радиото, вместо обичайната сутрешна музика, се чуваше само една тема - съобщението на чешкото правителство, че сме окупирани от армиите на Варшавския договор и не трябва да се съпротивляваме по никакъв начин.

Два часа по-късно, в центъра на града, разбрах какво се случва: стотици танкове бяха по улиците и разрушаваха паркираните коли там, където беше твърде тясно да преминат. Танкове патрулираха по главните пътища и бяха разположени пред почти всяка институция. Не само че за първи път видях танк, но и можех да го докосна. Това беше и първият път, когато чух картечница от много близо и видях следите от куршуми точно над главата си.

Всички тези плашещи подробности - и много други - все още са здраво запечатани в съзнанието ми, 53 години по-късно. Помня града, който бръмчеше от различни малки актове на съпротива. Почти всяка стена беше измазана с някакъв антируски или антисъветски лозунг. На хората се раздаваха различни листовки и специални издания на вестници.

Въпреки огромната маса от стомана около нас, ние продължавахме да отказваме да приемем нейната реалност. Все още вярвахме, че можем по някакъв начин да защитим и запазим процеса на демократизация на страната ни, известен като "Пражката пролет".

Но в крайна сметка „истината за танковете“ надделя и посланието им беше ясно: никаква либерализация, да не говорим за демокрация, в която и да е част от съветския блок, тъй като това би могло да застраши пълното подчинение на хората в останалата част от империята.

Всъщност съветското оправдание за окупацията на Чехословакия се намира в така наречената "доктрина на Брежнев" за „ограничен суверенитет“, която твърди, че всяка заплаха за социалистическото управление, в която и да е държава от блока, е заплаха за всички тях. Независимо от факта, че предполагаемата заплаха идваше от самата чешка комунистическа партия.

Навърших 17 години няколко дни преди този съдбоносен ден - 21 август 1968 г. - възраст,в която човек вече може да има силни възгледи и мнения, но те все още се менят. Танковете само допълнително ме убедиха, че цялата комунистическа система и нейното управление от Москва са по своята същност зли. Възгледът ми беше допълнително подсилен от последвалия материален и морален упадък на моята страна. Всичко това под постоянно бдителния поглед на Москва.

На практика режимът ми попречи да пътувам и да изучавам света в ученическите ми години и в крайна сметка ме изпрати да чистя прозорци в продължение на 13 дълги години. Все пак можех да се смятам за късметлия, защото бях само на 38, когато режимът най-накрая падна и успях да захвана две значими кариери. Казвам го, защото имаше твърде много нещастни хора, които загубиха всичките си продуктивни години заради комунистическото управление.

Описвам всичко това с толкова лични подробности, за да стане по-ясно какво чувстват мнозина от моето поколение, както и безброй други в моята страна – млади и възрастни –, когато чуем за руски танкове, които се движат из градовете и провинциите на Украйна.

Но още повече, когато чуем Путин да призовава призрака на "доктрината на Брежнев", според която Москва има право да се чувства застрашена от независим съсед.

Виждаме приемствеността на присъщото имперско мислене – което в нашия случай, през 1968 година, беше комунистическата идеология и обещанието за светло бъдеще. В случая с Украйна днес, той се ръководи от руски национализъм и комплекса "на спасителя" на предполагаемо великия лидер.

Това е наистина мрачното послание за нас, тук в Чешката република, и за съседните ни страни, които също бяха под съветска власт. Можем да сме сигурни, че ако Путин успее в сегашното си приключение, той няма да спре дотук - и погледът му ще бъде прикован към нас.

Украинците, които отвръщат на руската атака, правят това не само за собствената си свобода, но и за нашата свобода. И за това те заслужават нашата безкрайна благодарност."

Пражката пролет е период на масови протести и политическа либерализация в Чехословакия.

Започва на 5 януари 1968 и продължава до 20 август същата година, когато СССР, Народна република България, Полската народна република и Унгарската народна република окупират страната. Причина е избирането на реформиста Александър Дубчек за първи секретар на Комунистическата партия на Чехословакия, което не се харесва на съветската власт.

НРБ участва в потушаването на Пражката пролет с два мотострелкови полка и един танков батальон. България е първата страна, настояла за военна интервенция в Чехословакия, и последната, която се извинява за участието си в потушаването на Пражката пролет – с решение на парламента през 1990 г. и по-късно по време на президентската визита на президента Петър Стоянов в Прага, през 1997 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    16 23 Отговор
    Тази пролет пак.хо хо хо хо хо
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дългият

    37 6 Отговор
    ...Какви окупатори..не се базикайте..те са ..ОСВОБОДИТЕЛИ....Никой не ги кани,но те идват ли идват....
  • 4 Zеления да се стяга...

    12 24 Отговор
    Това всичкото Z идва за него
  • 5 Кики

    16 41 Отговор
    Ако Путин обяви че набира доброволци за войната в Украйна, половината свят ще се явят да се бият срещу САЩ в Украйна

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Чокича

    17 29 Отговор
    Какъв CNN от преди 60 години? Какъв е тоя кенеф американски? Какви танкове бе Натовски кенефи? Нато трепи постоянно милиони цивилни по цялата планета. Днес , вчера, утре, преди една година. Винаги трепят и крадат по слабите страни. Защо САЩ краде Сирийската нефт, никой не я е викал да краде нефт в Сирия на чужда територия? CNN защо крадете в Сирия? Защо сте там? Дс крадете нефт и създавате джихадисти?
  • 7 Имаше един филм

    11 10 Отговор

    До коментар #5 от "Кики":

    "Козият рог".Там един сайбия изнасилвач след като се обърна палачинката започнаха да му се привиждат хайдути навсякъде.Ходеше като луд из дома си с думите "- Тука е!Ето го!..." На кой ми приличаш се чудя?

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зззз

    8 14 Отговор
    А разказ от първо лице за атентата на гара БУНОВО ,,при който загиват и децаняма ри да има ,шлихзаказа на Козяк е да не се споменава.? Бог да прости взривените наши сънародници преди 37 години от терористите с българско гражданство от турски произход.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 И ние като най верни псета

    15 2 Отговор
    отидохме да стреляме по чехите за благодарност, че в края на 19 век построиха почти всичко в България.
  • 14 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    9 2 Отговор
    ТАКА СЕ ПАЗИ ВЛАСТА НА КОМУНИСТИТЕ....ПО БРАТСКИ
  • 15 БСП ПРЕБОЯДИСАНО КОМУНДЕ

    8 2 Отговор
    СЪВЕТСКИТЕ КОМУНИСТИ ПОМОГНАХА НА ЧЕШКИТЕ КОМУНИСТИ ДА СИ ЗАПАЗЯТ ВЛАСТА.....И БКП КОМУНИСТИТЕ И ТЕ ТАМ...ДА ПАЗЯТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА С....ТАНКОВЕ
  • 16 Един

    2 1 Отговор
    Комунист винаги с кървища идва на власт и с кървища му я взимат.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Имаше един филм":

    "Краят на песента"
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания