Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Август, 2022 13:00 4 959 70

"Навремето Вазов и Стамболов критикуват Русия": къде са днес българските интелектуалци?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • писател-
  • йордан ефтимов-
  • русофили-
  • иван вазов-
  • стефан стамболов-
  • интелектуалци

Къде са българските интелектуалци днес? И каква позиция заемат спрямо Русия и войната?

"Навремето Вазов и Стамболов критикуват Русия": къде са днес българските интелектуалци? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вие отлично познавате вътрешния живот, настроенията и дискусиите на българските интелектуални и културни елити - както назад в историята, така и днес. Как се отнасят писателите, артистите, хората на изкуството и културата към войната на Русия срещу Украйна?

Йордан Ефтимов: Не можем да очакваме кой знае колко от българските интелектуалци - не само по отношение на Украйна, но и изобщо, за случващото се в големия свят. Не толкова заради липсата на желание или на рефлексия, колкото заради специфичната позиция, в която те са поставени в българските медии. Българските интелектуалци смятат, че са изпълнили гражданския си дълг, когато веднъж се изкажат в социалните мрежи. Тази илюзия активно се поддържа особено от онези интелектуалци, които обслужват определени политически сили.

Още новини от Украйна

А какво друго могат да направят интелектуалците?

Йордан Ефтимов: Няма много какво друго да направят, тъй като медиите от доста време са блокирали възможността на българските интелектуалци да се изказват. Един от най-големите проблеми на българската социална среда е не толкова липсата на информираност за събитията по света, макар че тази липса си е факт - българите не са информирани дори за случващото се в съседните страни, камо ли в Европа и по света. По-страшното е, че има дежурни "интелектуалци", които винаги взимат думата.

Дайте няколко имена.

Йордан Ефтимов: Да, след малко, но първо да уточня, че в България често пъти като интелектуалци се маркират съвършено произволни хора - спортисти, шоумени, астролози, телевизионни гадателки дори. За това много съм говорил с моите студенти в НБУ: някак си се смята, че щом си в състояние да направиш някакво диференцирано и по-критично изказване, ти си интелектуалец. Истинските интелектуалци все пак получиха възможност да се изкажат, поне в началото на войната. Те го направиха някак много предпазливо, внимателно и пацифистки. Един Георги Господинов, например, който - слава богу - вече има много добро място в българското медийно пространство, се обяви срещу войната, която за него била абсолютно неочаквана, той разказа как не можел да обясни на порасналата си вече дъщеря, че в Европа се случва подобно нещо. Или един Стефан Цанев, който се обяви срещу войната на 25 април с думите: "Политиците на Русия извършват огромен грях към собствения си народ." Но с уговорката, че не бил русофоб. Войната завари интелектуалците неподготвени.

А кои са дежурните говорители, за които споменахте?

Йордан Ефтимов: Всъщност няма да им споменавам имената, за да не им правя допълнителна реклама. Да речем треньор по художествена гимнастика, който до ден-днешен се изказва по всякакви политически и културни теми или разни астролози като Алена, които веднага бяха пуснати…

Да, нека не им правим повече реклама. Вие като познавач на българската интелектуална история, виждате ли някакви исторически паралели?

Йордан Ефтимов: Ние непрекъснато биваме вкарвани в идеята, че има някакви ако не изконни, то поне традиционни нагласи у българите, които предопределят позициите им към войната в Украйна. Това е социологически и антропологически невярно. Аз познавам хора, които са едновременно възхитени от така наречената "военна мощ" на Русия, но и от BMW-тата, които смятат за най-добрите автомобили в света, а редом с това залитат и по някакви японски или китайски традиции или митове. Всичко това може да съжителства в съзнанието на един човек и затова си мисля, че когато се заема някаква голяма позиция - каквато е отношението към Русия и към тази война, това съжителства с редица други фактори. Например, отношението към религията, отношението към семейството, ако щете отношението към пандемията. Целият този конгломерат е особено видим при една определена категория хора. Прекарвам лятото в един малък град, Трявна, и тук общувам с хора, които са сред будните жители на малкия град. Да вземем едно семейство, в което съпругът е член на МЕНСА, с висок коефициент на интелигентност, а съпругата му работи в местния музей. Любопитни, любознателни хора, но живеещи в провинцията. Чуждият език, който владеят, е руски, те са вече шейсет и няколко годишни и гледат руските тв-канали, защото това могат да разберат - и са изцяло под влияние на тази пропагандна машина, която явно работи. Не по адрес на тези уважавани от мен хора тук искам да цитирам любимото си остроумие от Туитър: "Единственото високоточно оръжие на Русия е телевизорът. Поразява мозъка дори когато той отсъства."

Да се върнем към историческите паралели. Струва ми се, че в началото на 1990-те години българите реагираха по сходен начин на войните при разпадането на Югославия: масово с цинично безразличие към жертвите и с масова подкрепа за Сърбия, която си беше агресор. Доста прилича на днешната реакция…

Йордан Ефтимов: Абсолютно беше така! Но то пак беше благодарение на "работата" на пропагандата.

Тогава в полза на Сърбия, сега - на Русия. Доколко сериозно и реално е това прословуто разделение между русофили и русофоби в България?

Йордан Ефтимов: Аз смятам, че такова разделение всъщност няма, но то постоянно се внушава от партиите и съответните медии. Аз не знам кои всъщност са русофобите, но знам, че за руската имперска и колониална политика много критично са се изказвали и Иван Вазов, и Стамболов..

… и Захари Стоянов, и Раковски…

Йордан Ефтимов: Точно така, на практика всички. Няма изявен български писател или социално значима личност през всичките тези години, който да не е забелязал империализма и колониализма на Русия.

Тоест, казвате, че няма русофобия, а има неприемане и съпротива срещу руския империализъм и колониализъм, така ли?

Йордан Ефтимов: Точно така! И обратно: русофилията също е силно преувеличена. Аз смятам, че пословичната руска култура и най-вече руската литература наистина са били много важни за българите през Възраждането и първите години след Освобождението, защото руският език е бил достъпният за тях език, лингва франка. Всъщност руската култура стои съвсем наравно с образците на западноевропейската култура и литература. И много българи, особено сред добре образованите, осъзнават, че образците на руската култура са в крайна сметка реплика, повторение на западноевропейски модели.

Интелектуалците в Балтийските държави, например, също дълго време бяха в руското интелектуално пространство. Защо днес те, а особено интелектуалците в Полша, застават на толкова ясни и отчетливи позиции към войната, докато българските се колебаят?

Йордан Ефтимов: Причината са връзките на съответното общество с европейските общества, с европейските културни и социални мрежи. Смятам, че ние, българите, все още продължаваме да сме оттатък Желязната завеса. Да вземем един Питър Померанцев, който е старши сътрудник в Лондонското училище по икономика. Пише за "Лондон Ревю ъф Букс", "Атлантик", "Файненшъл Таймс". Автор на книгите "Нищо не е истина и всичко е възможно" и "Това не е пропаганда", които са много важни за съвременния дебат и за състоянието на медиите в Европа и особено в Русия, обаче ги няма на български. От него нищо не е преведено като цяла книга.

Но затова пък на български излязоха книгите на Дугин…

Йордан Ефтимов: Да. Слава богу, издадоха и "Всички са свободни: Русия една секунда преди Путин, или какво се обърка, как и защо" на Михаил Зигар - за историята на Русия през 1990-те години. Искам да кажа, че ние в България просто не сме в час с това, което е сериозният дебат по света. Ето, вижте, когато на дневен ред излезе въпросът за газа, българските интелектуалци, политици, общественици много бързо забравиха, че става дума за едно оръжие в тази война - защото това е акцентът в Европа. А тук започнаха да обсъждат въпроса за цената на газа! Разликата с Балтийските страни е абсолютно фундаментална, тя не може да бъде наваксана. Трябва да се сравняваме по-скоро със сърбите. Но ето, дори в една Сърбия писатели като Светислав Басара имат постоянни колонки - примерно в "Данас", в които непрекъснато атакуват и собствения национализъм, и собствените травми от миналото. Между другото, травмите от миналото са много ключови за разбиране на ситуацията. Балтийските републики премахнаха и премахват паметниците на Съветската армия. Това се случва обаче с дебат. В Полша преди 8 години имаше проект за паметник, показващ как съветски войник изнасилва бременна жена. В крайна сметка в дебата се реши да не се издига такъв паметник. Мнозинството беше наясно с жестокостите на Съветската армия, но същевременно осъзнаваше, че такъв паметник ражда омраза. А при нас целият дебат за паметниците на Съветската армия някак се движи в сбъркан коловоз. Трябва да говорим за друго: защо трябва да се премахнат тези паметници? Дали само защото са грозни? Ние сме извън съвременната дискусия, която поставя една такава война в контекста на един просвещенски и пост-просвещенски дебат. В Европа се говори за това, че украинците след толкова много години днес искат да имат своя собствена държава, говори се за руския колониализъм, например в Кавказ. В България едва наскоро се сетихме, че през август 2008 Русия води завоевателна война в Грузия - и че многократно е извършвала пред очите на света такива завоевателни действия.

И накрая: завършвате стихосбирка, посветена на войната. Но дали на една война трябва да се посвещават стихове?

Йордан Ефтимов: Убеден съм, че могат да се посвещават и трябва да се посвещават. Първо, войната непрекъснато съпътства човечеството. Ние просто сме си правили страхотни илюзии, че вече е отминало времето на войните. За съжаление явно човешкото общество просто винаги живее с войната. И второ, бъдещата ми книга няма да е просто за войната, тя е за това как възприемаме войната през тези социални мрежи, през видеата, през снимките. Това са усилващи, умножаващи ефекти, едни криви огледала, всъщност ужасът е именно в това наблюдаване на войната, което сякаш носи някакво удоволствие…

Морбидно, навярно мазохистично удоволствие.

Йордан Ефтимов: Точно така, това е чист мазохизъм. Ти уж си в час, но същевременно знаеш, че от теб нищо не зависи.

Тук можете да прочетете стихове на Йордан Ефтимов, родени от войната в Украйна

Автор Александър Андреев


Поставете оценка:
Оценка 3 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голем смех

    18 57 Отговор
    Сегашните псевдоинтелигенти взимат по 4 бона на месец и лижат Путлер...

    Коментиран от #5

  • 2 Българохамерикански ентелектуалец

    47 6 Отговор
    Тука сме, батка, ама нещо написледък не давате грантове за критика.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 антрашпиц

    38 4 Отговор
    Интелкгуалец-значи има висок интелект.И кой в БГ има такъв......
  • 5 Малък смех

    3 26 Отговор

    До коментар #1 от "Голем смех":

    Аз съм открая,с Путлер..Искаш ли да се посмеем заедно? Искаш не искаш,ще се посмеем..
  • 6 Панов

    32 4 Отговор
    Личности като Вазов и Стамболов, отдавна няма. Има един харманлийски цървул и една банкянска мутра.
  • 7 ОМБРЕ

    39 2 Отговор
    няма БЕЗГРЕШНИ нека първият хвърли камък -да ГОВОРИМ ЗА ТИЯ ДЕтО ТИ ПЛАЩАТ - тях как ги намираш -къде са отишли САМО ВОЕННИ КОНФЛИКТИ САМО МИЗЕРИЯ ----ИМА ИСТОРИЯ -ЧЕТИИИИИИИИИИИИИИИ
  • 8 34578

    38 4 Отговор
    Аман от жълтопаветници
  • 9 Нема баце

    21 5 Отговор
    Кви интелектуалци в бг-то 😆 само простолюдие🤣
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Гост

    43 9 Отговор
    Навремето едни продажни ръководители ни вкараха във война с Русия. Днес народа се стреми да избегне същата грешка.

    Коментиран от #15

  • 12 Гост

    38 5 Отговор
    Пропагандната машина се опитва да извърти мнението на хората така, както на нея й е угодно. А не трябваше ли да управлявате хората според тяхното мнение? За какво са тия избори, тогава?
  • 13 Псевдоним

    32 1 Отговор
    Ако трябва да бъда честен, необразованите роми имат по-адекватно мнение за войната в Украйна, отколкото "интелектуалците".
  • 14 Интелектуалците бяхя избити 1944г

    13 29 Отговор
    от комунистите.
    От тогава има само селяндури в управлението на територията.

    Коментиран от #21

  • 15 Русофоб Антисемит

    8 26 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Навремето сме печелили война с Русия. Справка брест-литовския договор.

    Коментиран от #27, #51

  • 16 ТаУмВзе

    39 6 Отговор
    Пеня пуснаха соросоидчетата на Хранилката краварска да лаят клекнали ей! Мечката излиза 1 път на век и без Победа Не се връща. Да си знаете. Не е от значение на ква промивка сте! Тва са Историческите Факти!
  • 17 Механик

    36 10 Отговор
    На тоя "хентелектуалец" мога да кажа един цитат от Вазов, па той после да ми разправя как Вазов критикувал Русия.
    Цитат:
    "– Мамо, мамо, я ги виж!
    – Що е? – Идат, погледни ги.
    С пушки, с саби... – Що стоиш?
    Скоро, чедо, поздрави ги!
    Тях ги бог прати насам,
    да помагат, чедо, нам. –
    И детето дава крушки
    на солдатите без страх
    и крещи на тях:
    здравствуйте, братушки!"
    Откъс от стихотворението "Здравствуйте, БРАТУШКИ", написано от въпросния Иван Вазов.
    п.п.
    Токова по темата на статията. Оценка "слаб 2".

    Коментиран от #34

  • 18 МалкоЛогика

    28 6 Отговор
    При положени че всякакви платени лъжци "критикуват" Русия, за българските интелектуалци ще е полезно да спазват интелектуална хигиена и да не се редят до такава паплач.
  • 19 Путинофил

    26 7 Отговор
    Вазов си е чист русофил. Нещо сте се объркАли.
  • 20 Радой Ралин

    16 30 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше "свята", "чиста".
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #35, #40, #52

  • 21 123

    15 5 Отговор

    До коментар #14 от "Интелектуалците бяхя избити 1944г":

    Не,1923
  • 22 Гошо

    27 4 Отговор
    значи за да те признаят за интелектуалец, трябва да критикуваш Русия
    Стамболов и Пандели Кисимов най големите интелектуалци ще да са били тогава
  • 23 Знайко

    7 20 Отговор
    Интелектуалците, извинете обърках се ХАЛТУРАДЖИИТЕ и ЧАЛГАРИТЕ, днес са на заплата в РУБЛИ. Идваща от продажби на руски газ и нефт.

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Макдоналд

    23 5 Отговор
    Вашатая идеология е една,но има и друга,която не ви харесва.Русия ни е освободила с цената на 200000 Свои жертви,а не 6-ти американски флот.Идеята ви е да промиете историческото ни съзнание,но това ще стане едва, след 2 поколения-не сега.Инвестирайте във вашите марионетки Христовци,Псита,Росковци,Еленки,Митевци и още плеяди грантаджии,които товарите с тази задача.А щом се сещате за Вазов и Славейков,казали са го....,,кат русия няма втора.......прочетете го.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 DW смърди

    20 6 Отговор
    ДВ Трябва да се забрани в България!!!
    Гнусна пропаганда, нищо повече!!!!
  • 27 Гост

    17 3 Отговор

    До коментар #15 от "Русофоб Антисемит":

    Само забрави да споменеш подкрепата на тогавашните си съюзници като Германия, Австро-Унгария и Османската империя, срещу Русия. Дребни подробности, които ти позволяват евтиното перчене.
  • 28 Нещо си се объркАл

    7 18 Отговор

    До коментар #25 от "Макдоналд":

    Поредната руско-турска война за Проливите /14 поред/, руснаците я "таксуваха" за освободителна.
    Защо не ни освободиха 1829 година? Тогава имаха пълна победа.
    Да, загиналите са 200 000, но едва 5% от тях са руснаци, замръзнали по чукарите.

    Коментиран от #33

  • 29 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #25 от "Макдоналд":

    До след две поколения западните държави ще са новият трети свят.
  • 30 провинциалист

    14 0 Отговор
    "къде са днес българските интелектуалци" - Чалгун ги претопи и вече тръскат трътки и щракат с пръсти.
  • 31 Дойчу Зеле

    16 4 Отговор
    Нямат право да се бъркат в отношенията между България и Русия, пък и с която и да е друга братска страна! И въобще, кога ще забраним в Родината ни тая "медия", сееща само омраза, пропаганда и фалшиви новини!?
  • 32 Дойчу Зеле

    10 3 Отговор
    Нямат право да се бъркат в отношенията между България и Русия, пък и с която и да е друга братска страна! И въобще, кога ще забраним в Родината ни тая "медия", сееща само омраза, пропаганда и фалшиви новини!?
  • 33 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #28 от "Нещо си се объркАл":

    Много добре знаеш защо, ама лукаво си траеш. Защото руснаците тъкмо да ни освободят и избутат османците от Балканите, твоите приятели от Австро-Унгария заплашват да се включат на страната на султана. Русия не може да се бие с двете големи сили и решава да отстъпи, за да се завърне почти половин век по-късно. Руснаците им трябват морските търговски пътища и постигат целта си, като освобождават българите. На Европа й трябва пътят за търговия през Балканите, и постигат целта си, като държат България в робство под султански чепик и поддържат добри отношения с Високата порта. Познай на чия страна съм?

    Коментиран от #38

  • 34 Освен напълно заслужения "слаб 2"

    15 3 Отговор

    До коментар #17 от "Механик":

    Предлагам и затвор за родоотстъпничество и целенасочен опит за всяване на омраза, чрез публично разпространяване на фалшиви новини.
  • 35 В.В.П.Кирил е цървул

    12 6 Отговор

    До коментар #20 от "Радой Ралин":

    Радой сливенския циганин.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 хахаха

    17 2 Отговор
    преподавател в НБУ...и повече не питай...университета за олигофрени...
  • 38 Нещо си се объркАл

    8 12 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Тази война 1829 е най успешната за руснаците. Не е като "тантел марката" Сан Стефанският договор. Стигат до Портата и капитулацията е безуговоръчна. Никой не е заплашвал тогава руснаците. Заплашваха ги точно 1878 година. Недей да подвеждаш на децата мозъчетата. И без това са путинофилски, да се чуди човек от къде!

    Коментиран от #61, #62, #63, #65

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ами

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "Радой Ралин":

    радойчо, като си взел да цитираш димитра стоянова, що не цитираш и някои от дитирамбите му за Сталин? потърси и ще намериш
  • 41 Адам Хилтън

    13 2 Отговор
    Само дето Вазов е трябвало да бяга от България, иронично за безопасност в Османската империя, щото Стамболов гонил всички русофили. И Иван Вазов не е бил единственият - Георги Вазов дето превзема Одрин, пък е бил в изгнание в Русия пак от Стамболов изгонен. Айде сега остава да изкарате че семейство Вазови не са били интелектуалци.
  • 42 хахаха

    10 1 Отговор
    изтриха ми коментар 39...нима е лъжа, че НБУ е университет за и.д.и.о.т.и?! така е известен сред целокупния български народ...и пак да ме изтриете, тая истина няма да изчезне...а горкият интревюиран е преподавател там...на снимката му личи...:))))
  • 43 Глупаци

    2 12 Отговор
    На българските интелектуалци им се плаща в рубли затова не критикуват.

    Коментиран от #47, #60

  • 44 Плашимир

    4 0 Отговор
    Е аз не мога се равним с Вазов. Щом па ти можеш.... Само не се равни с Напальон. Капиш.
  • 45 !!!?

    7 12 Отговор
    Вазов за Русия !!!?

  • 46 пфууууу

    14 3 Отговор
    Сърбия, която си беше агресор. Я ПАК. И удобно се пропуска КОЙ БОМБАРДИРА СЪРБИЯ? Ефтимов, и ти си едно рядко....
  • 47 фактите

    15 3 Отговор

    До коментар #43 от "Глупаци":

    Българските псевдоинтелектуалци, на които се дава поле за изява по медии и издателства, до един са американски грантаджии.

    Коментиран от #50

  • 48 напиро

    10 3 Отговор
    на снимката: един псевдо-умно-смръъдлив.
  • 49 Смешно

    12 4 Отговор
    Да се брои Вазов и фамилията му за русофоби и смешно. Виж Захари Стоянов и Раковски са си чисти масони. Стамболов е първият кръволок разединител на българския народ посегнал на герои от Освобождението и Сръбско-българската война - капитан Петко войвода,Петко Каравелов,Вазови и плеяда офицери от сръбско-българската война. Стамболов ни домъкна Кобургите. От Стамболов тръгва разединението на българския народ.
  • 50 Ми намирисва

    12 1 Отговор

    До коментар #47 от "фактите":

    Като чуя за Ентелекуалеци веднага ми замирисва на бивш хрантутник на бай Тошо и днешен грантаджия.
  • 51 стоян георгиев

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "Русофоб Антисемит":

    Г сине,с този ник,ако срещнеш руснаци,понеже са благородни и добродушни,най много да те ощастливят.При среща със семитите щебъдеш една глава по нисък.Те не прощават.
  • 52 Радой Ралин днес

    17 8 Отговор

    До коментар #20 от "Радой Ралин":

    Пиша ти от Плевен, драги Джoни
    Помниш ли кога дойде със Сорос?
    Беше млад, но се държеше нежно.
    Зарази семейството ми с джендъризма…
    Взе на мама човешките права
    И дори историята ми стара.
    Помниш ли с преход соца как срази?
    Он дъ енд забърса US бази.
    После си преспал с бат Паси
    и взе всичкото БГ злато без мерси.
    А след време чухме и мълвата,
    че в Афганистан си гръмнал на тате главата!
    Длъжен съм да те обичам, Джони.
    Даже кръстих дъщеря си Джоли.
    Залъкът си давахме насила
    на САЩ – тая дива сила.
    После цели щест петилетки
    грабите злато и руди редки.
    Грабите пари за снимки на F-16…
    Зарад теб ходим голи-боси!
    Партньорството ни е „свято”, „чисто”.
    Ние всички храниме НПО-тo.
    А пък ти ни пазиш с бомби и НАТО
    и ни взе последната ГМО луканка…
    Пазеше и иракчаните, и либийците.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С US паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.
  • 53 ВАЗОВ ОЦЕЛЯ АМА СТАМБОЛБОЛОВ БЕШЕ НАКЪЛЦ

    6 0 Отговор
    АН ПРЕД КЪЩАТА НА ВАЗОВ - ЗАТОВА И ОЦЕЛЯ - ВЗЕ СИ ПОУКА !
  • 54 ЕДИНСТВЕНИ САЩ СА ИЗПОЛЗВАЛИ ЯДРЕНО

    5 3 Отговор
    ОРЪЖИЕ СРЕЩУ ХОРА ....... В ЯПОНИЯ СЪРБИЯ И ИРАК , УКРАЙНА Е НА ПЪТ ДА ГО НАПРАВИ СЪЩО !
  • 55 Иван

    13 2 Отговор
    Вазов е автор на силно русофилския роман "Под игото". После леко се разочарова от руснаците. А вие как искате? Да дойде руската армия и да ви раздава целувки ли? Да не би германската армия или турският башибозук да ви е носил подаръци от Кристиян Диор? Армиите са жестоки, мръсни и откъдето минат, оставят трупове.
    Американците довтасаха тук неканени, ограбиха ни, взеха ни златото, стовариха си оръжията тук, без да плащат наем, откраднаха ни парите, уж да ни пращат изтребители. Това е. Нежни армии няма. Романтика в тази работа няма.
  • 56 Генерал 🇧🇬

    11 3 Отговор
    Тоя си вкара здрав автогол с това, че навремето Вазов, Стамболов,З.Стоянов критикуват Русия -руската имперска и колониална политика...
    Ами това е от преди над 100 години - всичко е с определени периоди от времето и нагласата.
    Елементарно е, големите български патриоти са писали и недоволствали срещу руската имперска и колониална политика , тогава руска, а сега - американска. Тяхната критика е актуална и днес, независимо кой и от къде е окупаторът.
    По-лошото е, че вече няма такива хора като тях - да критикуват открито без страх актуалното - американската колониална политика, но за сметка на това е пълно с Киряк Стефчовчовци за грантове.
  • 57 Чичо Ганчо

    4 10 Отговор
    Беше голям зор да сме в ЕС да станеме европейци, разбираш ли 😁 сега ни прихвана русофилската мода и плюем запада и Сащ😆 утре кат ни изритат от Европата и ни наложат пак визи за навсякъде ша ривем 😂😂😂

    Коментиран от #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Да бе

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "Чичо Ганчо":

    Турската империя я ликвидирахме за 5 века, Германската за 5 г , СССР за 45 г, дали ЕС ще издържи до 2027 т е 20 с нас.
  • 60 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Глупаци":

    Рубли няма, нали така? Значи им се плаща в Евра. Явно на кого се кланят.
  • 61 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Нещо си се объркАл":

    Нищо не подвеждам, лъжльо. Съвсем наясно си с това. И това не е единственият път, когато Европа застава на страната на султана, срещу Русия. Цели пет пъти се е опитвала Русия да ни освободи и цели пет пъти са я спъвали западняците. Затова, след Априлското Русия чака гаранции от Европа, че този път няма да й се бърка. Европейските правителства са притиснати от многото митинги в подкрепа на изкланият български народ. Правителствата им са с вързани ръце от собствените им поданици и официално дават позволение на Русия този път да изтласка османлиите отатък Босфора. Неофициално, обаче, сформират Райхщадското споразумение, което не е протоколирано, на което се договарят с Русия, да не прави голяма славянска държава на Балканите. Русия приема условно, но прави свободна България на три морета със Санстефанския договор. Европа рипва в ужас, че това било против Райхщадското им неофициално споразумение и ни разпокъсва с Берлинския договор на три части. Аз не си измислям. Информацията ми я има в нета и е достъпна за всички.
  • 62 Гост

    7 3 Отговор

    До коментар #38 от "Нещо си се объркАл":

    За доказателство, ето текст от хрониките за Тракийското въстание 1829 г, когато български доброволци сформират отряди в помощ на Русия, при поредната й война с Турция: "Западните сили Британия, Франция и Австрия, недвусмислено са готови да се намесят в полза на Турция. Русия няма ресурс успешно да им се противопостави." - Точно заради европейците, взели страната на Турция, ген.Дибич е принуден да спре успешните си атаки срещу турците.
  • 63 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Нещо си се объркАл":

    Убеден съм, че си наясно с тези исторически факти, но умели ги премълчаваш. Знам защо и всеки път, когато се опиташ да подмолничиш, аз или някой друг ще сме тук за да попречим на пъклените ти планове. България за българите!
  • 64 А, бе неграмотник

    7 2 Отговор
    с купена диплома, къде бяха тези подлоги в продължение на 8 години, като Цанев, Господинов и другите фекалии, та не осъжда а геноцида н нацисткия режим в Киев срещу двете републики днр и ЛНР, и мълчаха като задници, а сега оня се чуди как да обяснява на дъщеря си, а хората от тези републики като губаха децата си, тоя пън обяснявал ли и е нещо. Казал ли и е, че има алея на ангелите за децата загинали в резултат на неонацистки режим в Киев. Казал ли и е, че политиката, която са водили от Киев спрямо двете републики е унищожаване напълно на населението им. Явно не защото е просто подлога. Цанев също не е по различен.
  • 65 1878 година

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Нещо си се объркАл":

    точно западните сили ни разпарчетосват Сан Стефанска България, като те винаги са били срещу нас, дори и сега.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Келепир

    2 0 Отговор
    Като чуя за интелектуалец и ми се повръща защото веднага са сещам за хранениците на бай Тошо дето на другия ден изтърчаха при СДС,па при царот,па при Боко, па сега където има келепир.
  • 68 Войводата

    1 3 Отговор
    Докато чакаме митрофанова дасваля правителства да назначава ми остри и да командва нашия президент който се кланят и мълчи пред светлата комуна на Путин ще сме най бедните най корумпираните и най скотовъдното население на Европа
  • 69 Войводата

    1 1 Отговор
    Докато чакаме митрофанова дасваля правителства да назначава ми остри и да командва нашия президент който се кланят и мълчи пред светлата комуна на Путин ще сме най бедните най корумпираните и най скотовъдното население на Европа
  • 70 D W Йордан Ефтимов, Ал Андеев(ако има

    2 0 Отговор
    такъв) Лъжи и Маниполации!! Не се чете!!