Last news in Fakti

5 Ноември, 2022 16:00 8 163 111

Как Русия порази "имунната система" на България

  • русофили-
  • служби-
  • дс-
  • българия-
  • русия-
  • руски служби-
  • агенти-
  • комдос-
  • досиета-
  • христо иванов

Мрежите от кадри на бившата ДС в България си остават невредими

Как Русия порази "имунната система" на България - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дори 30 години след падането на комунизма властта на някога вездесъщата Държавна сигурност (ДС) в България все още е несломена. Бивши служители заемат влиятелни постове в политиката, бизнеса и академичните среди и усърдно се месят в политиката на страната от ЕС. И то въпреки факта, че в хода на присъединяването към ЕС преди 15 години правителството отвори архивите на Държавна сигурност и въведе задължителна проверка на кандидатите за всички изборни длъжности.

Екатерина Бончева, член на комисията за досиетата КОМДОС, казва пред ДВ: "Създадохме архив от досиета, дълъг общо 16 километра, който е достъпен за обществеността. Представихме доказателства, че цялата Държавна сигурност е била брутална политическа полиция. И се погрижихме за това задкулисната политика и изнудването с тайните досиета да спрат.”

Въпреки това, казва Бончева, видимо разочарована, малко неща са се променили. Бившите служители на тайните служби продължават да оказват влияние върху политиката и обществото в България - с руска помощ. "Те никога не са служили на националната сигурност на България, а само на комунистическия режим и КГБ", казва Бончева. Всъщност през 1972 г. тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов с гордост определя българската ДС като "регионален клон на КГБ". Поради това действащите все още мрежи от бивши агенти и до днес представляват проблем за лоялността на България към ЕС и НАТО.

Лоялни ли са разузнавателните служби

Това стана ясно съвсем наскоро по време на руската агресия срещу Украйна. Добре информирани правителствени кръгове в София, които настояват за анонимност, твърдят, че по онова време анализите и прогнозите на разузнавателните служби са били твърде фокусирани върху Русия, поради което потенциалът на руската армия е бил надценен, а украинската воля за самозащита и способностите на украинската армия са били грешно оценени.

"Те (службите - б.ред.) съобщиха първо, че няма да има война, после съобщиха, че всичко ще приключи за два дни и че за България било най-добре да остане неутрална", обясняват посветени. Затова през февруари 2022 г. депутати от фракциите на управляващите тогава партии поискаха да се разследва дали службите не са подвели правителството умишлено.

"Службите за сигурност би трябвало да са "имунната система" на държавата. Но тайното влияние на Русия се усеща навсякъде в нашите служби", казва Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". Тъкмо това е навярно и причината, поради която тайните служби заобикалят изискваните от закона проверки на служителите си от КОМДОС. Оказва се, че от малкото служители, за които са подадени данни, около половината са в били част от ДС.

Шпиони и генерали

Такъв е Илия Илиев, ръководил руска шпионска група, разкрита чак през март 2021 г. От 1980-те години той е работел за тогавашното съветско, а по-късно и руско военно разузнаване ГРУ, където е бил обучен. Видеозаписи и прихванати разговори доказват, че в продължение на години заедно с други служители на разузнаването, министерството на отбраната и парламента той е продавал на водещите го офицери в руското посолство свръхсекретни документи, свързани с НАТО.

Друг пример е Валентин Цанков. Генералът от резерва бе арестуван през март 2022 г., само няколко седмици след руското нападение срещу Украйна. Обвинението срещу него: шпионаж в полза на Русия. От 1982 г. Цанков е работил в разузнавателното управление на Генералния щаб и също е преминал обучение в Москва. Това обаче не прекратява кариерата му в посткомунистическа България. Издига се до началник на отдел в Министерството на отбраната и дори става военно аташе в Лондон и Вашингтон. Според обвинителния акт Цанков е предавал секретни документи на политическия секретар на руското посолство в София. "Шпионинът Вальо", както нарекоха Цанков, изобщо не е крил симпатиите си към Русия. Той открито е критикувал отварянето на комунистическите архиви на ДС и е предупреждавал, че НАТО уж готвело някакво нападение срещу Русия.

Национализъм и външна политика

Старите кадри на ДС от десетилетия са активни и в българската външна политика. Именно чрез тях прониква и руското влияние. През декември 2021 г. тогавашната външна министърка Теодора Генчовска искаше да приеме четирима бивши служители на ДС в своя екип. Тогавашният премиер Кирил Петков обаче предотврати това.

Още през 2010 г. прегледът на външнополитическите кадри, извършен от Комисията КОМДОС, стигна до шокиращи изводи: 201 от 593 високопоставени служители, както и 205 от 467 посланици, са работили преди за ДС.

Зад българската блокада срещу присъединяването на Северна Македония към ЕС също стоят старите мрежи на ДС в Министерството на външните работи и в кръга от съветници на президента Румен Радев. Но не са само те. Българските националистически партии, които постоянно подклаждат конфликта, също са "пълни със стари кадри на Държавна сигурност, които в спора със Северна Македония обслужват стратегическите интереси на Русия на Балканите", казва Екатерина Бончева.

"Нужна е промяна в манталитета"

Не е изненадващо, че освен БСП, предимно националистическите сили в България продължават да настояват за прекратяване на проверките за принадлежност към ДС и за затваряне на комунистическите архиви. "Не съм оптимист, когато става дума за осмислянето на миналото", казва Христо Иванов. "В сегашната постоянна политическа криза е трудно да си представим правителства, които наистина биха желали да се заемат с този въпрос."

Екатерина Бончева обаче подчертава значението на КОМДОС и нейната дейност: "Изградихме стабилна институция и показахме на обществото кой е имал връзки с ДС. Това разкриване трябва да продължи, трябва да се промени манталитетът на политическия елит!"

Автор Кристофер Неринг


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗАБРАНЕТЕ

    72 43 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ!!!

    Коментиран от #6, #37, #80, #110, #111

  • 2 Зетя

    42 29 Отговор
    Зетят на т.нар. "Путин" Кирил Шамалов познайте и той от кой етнос е...
    Евреин, разбира се. Милиардер живеещ във Франция. Да не си помислите, че е мобилизиран но... Получил собственост от тъста си - еврейското джудже Шаломов, за $380 милиона за само $100. Дъщерята на "Путин" ще изсипе още едно манглче да трепе руснаци.

    Коментиран от #15

  • 3 Жеко

    24 13 Отговор
    Какво стана с Кание в САЩ? Защо го притискат евреите?
  • 4 Адам Хилтън

    47 36 Отговор
    България на толкова Западничански държави се е надупила, че досега държавата ни е заразена 1000 пъти със СПИН и други срамни болести унищожаващи имунната и система.

    Коментиран от #9

  • 5 За да има мир

    52 42 Отговор
    Радев и ДС в Сибир!

    Коментиран от #74

  • 6 Що бе, ушанко?

    40 37 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАБРАНЕТЕ":

    Като тасс ли искаш тука да пишат?

    Коментиран от #8, #14, #54

  • 7 българите

    56 33 Отговор
    нямат проблем с руснаците.

    Коментиран от #21, #82

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Хохохо

    33 43 Отговор

    До коментар #4 от "Адам Хилтън":

    Къде, къде, беше по лесно, като бяхме надупени на Русия, получавахме само сифилис, ама му бяхме свикнали.

    Коментиран от #18, #83

  • 10 История в документи

    53 32 Отговор
    Неприятната истина за СССР!
    Завод за трактори на Сталинград е изцяло построен в САЩ, демонтиран и транспортиран на 100 кораба и сглобен в СССР.
    Днепрогес е построен от американската фирма Cooper Engineering Company (и немската компания Si Първите танкове са създадени в този завод.
    Горковският автозавод (ГАЗ) е построен от американската фирма Остин.
    Настоящият АЗЛК (заводът на Москович) е построен по проект Форд. Прочутата Магнетка е точно копие на металния завод в града. Гари, щатът Индиана.
    Albert Kahn Inc. проектира и изгради 500 съветски предприятия!
    По-конкретно компанията Albert Kahn Inc. създава училище за водеща индустриална архитектура в СССР.
    Заедно с заводите са създадени градове за работещите. Ернст Май разработва архитектурни проекти за около 20 съветски града!
    За десет години американците построиха около 1500 фабрики в СССР!
    Около 200 хиляди американски инженери и техници пристигнаха в СССР!
    Американските преподаватели са обучили триста хиляди квалифицирани специалисти !
    Така МАТЕРИАЛНАТА ОСНОВА НА СОЦИАЛИЗМА Е ИЗГРАДЕНА ОТ КАПИТАЛИСТИТЕ НА САЩ плюс евтината работна ръка на интелектуалците.

    Коментиран от #29, #35, #79, #106

  • 11 Ххххххх

    21 13 Отговор
    То е лесно да сочиш с пръст че други са ти виновни. По-лесно от това да положиш труд, усилия и отговорност за да си подобриш живота.
  • 12 Беринг Витус

    22 24 Отговор
    "..Всъщност през 1972 г. тогавашният министър на вътрешните работи Димитър Стоянов с гордост определя българската ДС като "регионален клон на КГБ"""

    ...Димитър Иванов Стоянов е политик от Българската комунистическа партия. Той е министър на вътрешните работи на България от 7 април 1973 до 10 декември 1988 г., генерал-полковник. ..".
    ....и останалото толкоз точно

    Коментиран от #42

  • 13 епъ

    31 27 Отговор
    Русия порази, а краварите се възползваха и ни унищожиха
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Иван4о

    19 9 Отговор

    До коментар #2 от "Зетя":

    Казват че и МЕДВЕДЕВ Е ЕВРЕИН. Вярно ли е?
  • 16 анонимен

    34 27 Отговор
    на автора на статията му куца висшата нервна система и кара на вегетативната . Не е работа на немец да ми обяснява какво е в България и кой е виновен.
  • 17 анонимен

    16 9 Отговор
    Вярно. Някой чувал ли е за Кристофер Неринг?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Не само

    33 4 Отговор
    Много са. Бившите ВКР-та съсипваха устоите на армията. Прикриваха закононарушения, създаваха такива. Водещ в това отношение бе Орлин Иванов, неслучайно изгонен от армията. Присламчи се до Левон Хампарцумян за да ,, ближе раните " си.
  • 20 Пловдив

    35 14 Отговор
    Всички тези подмолни плъхове от ДС, трябва да бъдат пребити с арматури и след това заключени, до живот в зандана!

    Коментиран от #26

  • 21 Албена Митева от "Възраждане"

    16 19 Отговор

    До коментар #7 от "българите":

    "Не мога да въ гледам, не мога да въ дишам..."
    .....
    Кви българи сти вийй вйее, утрепкиии

    Коментиран от #40, #44, #56, #60

  • 22 Уса

    42 4 Отговор
    Българските политици са боклук върху ветропоказател, нито Русия нито Америка е виновна.От рождение са бандити и газа си дават и майка си продават.България ще се оправи,но няма да дойде от политиците а от народа ще тръгне от долу нагоре и ще бъде прецедент в световната история.Бандитите сами ще окапят
  • 23 Пълзяща руска окупация в България!

    36 23 Отговор
    Най голямото предателство!

    Продажните ни политици изгониха 3 милиона българи, но за сметка на това заселиха по морето над 1 000 000 руски генерали и полковници!
    500 000 руски имота по нашето море със собственици предимно руски генерали и полковници, средно по двама жители на имот = 1 000 000.
    Ще минат 10 години да се успокои положението и ще измислят „ референдум“!
    Те са търпеливи, умеят да чакат!

    Коментиран от #57, #101

  • 24 Хахаха

    21 20 Отговор
    някога вездесъщата Държавна сигурност (ДС) в България днес работи неуморно по директивите на Козяк и Шорос
  • 25 Сатана Z

    23 31 Отговор
    Слава на Русия,освободителката на България.
  • 26 Иван4о

    27 1 Отговор

    До коментар #20 от "Пловдив":

    ДС беше орган на БКП. ББ, РР и мнозина като тях са от БКП. Комунизмът/ДС още е управлваща сила в Б-я.
  • 27 Руски шпионин

    38 6 Отговор
    Само в две държави от бившите соцстрани не беше извършена лустрация - България и Русия!
  • 28 Къде е ДАНС?

    32 17 Отговор
    Във Външно Министерство работят национални предатели! България е единствената страна от ЕС, която издава визи на руснаци!
    Има няколко банки, които в нарушение на европейските санкции отварят сметки на руснаци!
    Кои са тези банки, тук няма да казвам, ДАНС лесно може да ги намери, руснаците сами си ги казват в ютюб каналите за България!
  • 29 Хахо

    20 18 Отговор

    До коментар #10 от "История в документи":

    за всичко е платено, каквото нямаш го купуваш. Виж хамерика си краде доста неща със сила и бой.
  • 30 Шерлок

    23 19 Отговор
    Соросоидна пропаганда платена от ЦРУ
  • 31 Запознат

    24 30 Отговор
    САЩ унищожиха държава България с помоща на продажни колабороционистите!
  • 32 Релевантния

    22 17 Отговор
    СДС пося семената на колабороционизма в България от там се родиха ДПС, ГЕРБ, ПП, ДБ
  • 33 Сандо

    26 14 Отговор
    България отдавна е без имунна система,тя и затова е на този хал.Както е написал Поетът:"бездомна,безнадеждна и унила".Помним и как ни разбиваха Службите,и как предаваха агентите ни в чужбина,и чистките помним,знаем и в чий интерес работят тия служби.А Народът го е казал:"село без кучета е ....".Та така,другари пропагандисти-демократизатори,ние по-възрастните,учили и възпитани в едно по-друго време помним и разбираме.
  • 34 Гражданин

    21 9 Отговор
    Смърт на болшевизма?
  • 35 Сандо

    5 14 Отговор

    До коментар #10 от "История в документи":

    Това го праскаш къде ли не,явно това са ти дали за реализация.Но не са ти дали цялата истина,а тя е непостижима и непозната за хора с ограничени знания и неспособни да анализират.
  • 36 КОНТРАТА

    32 24 Отговор
    Руснаците искаха да подаря газов поток на България, а САЩ искаха да дупчат житницата на България за шистов газ. Руснаците искаха да построят нова АЕЦ на българите, а САЩ откраднаха 6 милиарда лв от българите за рисунки на самолети.
  • 37 А бе кух

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАБРАНЕТЕ":

    НЯМААААА!!
  • 38 Пацо

    25 12 Отговор
    Нормално е най русофилската държава да е и най мизерната държава в Европа

    Коментиран от #86

  • 39 солаков

    13 9 Отговор
    Да и бивши агенти на ДС ,като Андреев,драскат в немско зеле
  • 40 онзи

    21 12 Отговор

    До коментар #21 от "Албена Митева от "Възраждане"":

    Чупката прадажна кремълска подлого!!
  • 41 Българските турци

    6 13 Отговор
    От как ни има в историята сме врагове един с друг!...Стотици хиляди са загинали и от тях и от нас в битките по време на войните които сме водили един срещу друг !... Въпреки това не се мразим !?...Два пъти са ви освобождавали !...Години наред са ви подкрепяли под мишниците за да се изправите и проходите !...Въпреки това ги плюете и бясно ги мразите !...Това номално ли е ?!..Докато се изправи България на крака и трябваше преходен период... през който да си създаде финансовите и политическите си олигарси !...С катастрофалните материални и хуманни ресурси след краха през1989 за съжаление преходът все още продължава !...Последната констатация беше че за политици с Харвардски или Оксфордски дипломи и с високо IQ в България е още рано !!!
    За да се задържи на крака и за да си оформи нов свестен капиталистически елит...България все още трябва да разчита на обиграните и твърде опитни вече свои политически тоталитарни чакали...защото за оцеляване в Световната политическа джунгла , положението става все по критично !!!
  • 42 историк

    5 14 Отговор

    До коментар #12 от "Беринг Витус":

    абе мульо, Димитър Стоянов не е бил тогава министър бе!Главата ти е пълна с фалш и буболечки

    Коментиран от #46, #47

  • 43 нннн

    23 4 Отговор
    Ама те, всички от ДС, сега са демократи и евроатлантици. ,,Атлантик да се наричам/ първа радост е за мене"- рецитират.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Баш Българин

    21 0 Отговор
    На българите им писна от измамници, които се правят на патриоти!!
  • 46 Баууууу

    9 0 Отговор

    До коментар #42 от "историк":

    Не бил, ама БЕШЕ!! Оди да си доучиш!!
  • 47 А бе кух

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "историк":

    ...........................
  • 48 ГеювИ

    9 3 Отговор
    "Широкия" спектър от гледни точки - само"правилните "!!

    Коментиран от #61

  • 49 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор
    бг службите вместо да слухтят и анализират,вместо да подслушват и следят такива....като....,те по цял ден гледат порно директно от бръмбарите поставени в жилищата на вси недосегаеми в бг!!!

    Коментиран от #52

  • 50 ха ха

    10 5 Отговор
    е то в българското народно събрание няма представители на българите , всички са обвързани с чужди разузнавания , руско , американско , турско , германско , еврейско , е как дяволите да ги приберат ще решават за българските граждани ? всички се съгласяват с бандитските закони и делят плячката , е как ще се живее нормално с добри доходи ? всички тия трябва да са в затвора ,но няма да стане защото и службите са същата история , затова се моля руснаците да ни плякнат с 5-6 нуклярки за да се свърши с тая мъка
  • 51 хихи

    3 6 Отговор
    На КалпавЧур,ВълнатаМупПречи...

    Коментиран от #53

  • 52 ОЩЕ ПО ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 1 Отговор

    До коментар #49 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Как да се сучи?? Там са Щирлиц до Щирлиц !
  • 53 позеленял

    5 3 Отговор

    До коментар #51 от "хихи":

    надупените сте в друга секция , ходи си там
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 умен и образован

    14 12 Отговор
    Колкото и да хапят и вият комунягите, историята върви напред. Отиват си руските червени боклуци! Бавно, но сигурно. Един ден, надявам се скоро, ще бъдат съдени и затворени националните предатели...
  • 56 Ааааа не

    13 8 Отговор

    До коментар #21 от "Албена Митева от "Възраждане"":

    Бегай в Русия. там ще ти сервират бамбук с талаш!!
  • 57 Добре,

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    а какво би казал за как масово и тихомълком се изкупуват земеделски и други земи, извори, строеж на селища от затворен тип от исраел? Одобряваш ли това?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 тука е така...

    13 1 Отговор
    " Изградихме стабилна институция и показахме на обществото кой е имал връзки с ДС "

    И какво от това? Защо властта продължава да бъде в огромна зависимост от тях? Пепел в очите на народа е оповестяването им, без предприети действия по изолиране на възможностите им за влияние върху цялото общество. Необходими са много сериозни мерки и рестрикции, за да бъдат държани на дистанция от обществения живот, което е жизнено необходимо за правилното развитие на държавата. Навсякиде, където поне в някакаква степен предприеха такива действия, ежедневието и живота на гражданите е коренно различен от нашия. При нас това никога няма да стане точно защото е оставена възможност на тях самите безпреятствено да участват във вземането на изключително важни решения, отнасящи се за настоящето и бъдещето на целия народ, а те както всеки друг, не биха допуснали да допринесат за собственото си унищожение.
  • 60 Дааааааа

    11 1 Отговор

    До коментар #21 от "Албена Митева от "Възраждане"":

    Ще си платите за всичко, продажници!!
  • 61 неееееееее

    3 2 Отговор

    До коментар #48 от "ГеювИ":

    Ти ли ще определяш кое е правилно и кое не бре?!? КОЙ СИ ТИ?? КАКЪВ СИ ТИ ,НАКОГО СЛУЖИШ ?? КОЙ ТИ ПЛАЩА БРЕ??
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Забелязал

    1 5 Отговор

    До коментар #54 от "дойче зебле са тапаци":

    Добре е, че не са колкото тебе!!

    Коментиран от #65

  • 64 123-456-фактите

    12 7 Отговор
    Дойче веле е медия, финансирана от шорошките институти, коиото имат една цел - да затрият всичко славянско и нееврейско. Да разграждат обществото, издигайки в култ всичко АНОРМАЛНО.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ФАТКИ

    8 10 Отговор
    Как САЩ порази "имунната система" на България.
  • 67 Баш Българин

    12 6 Отговор

    До коментар #62 от "Просто българин":

    И на кого му пука кого мразиш и как, диванен кремълски слугинаж за жълти копейки?!? Всички които пишем срещу вас сме състоятелно хора и нямаме нужда от злобните ти съвети!!!

    Коментиран от #69, #72

  • 68 Забелязал

    8 5 Отговор

    До коментар #65 от "хохохохохохо":

    А ти копаеш 40-тия метър под дъното, копейко!!

    Коментиран от #71, #84

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Иванушка 🇷🇺

    11 6 Отговор
    Най продажната " държава" на планета сме, умирате за копейки, подлоги препълнени и укаляни!

    Коментиран от #75

  • 71 ОТ ГРАНТАДЖИИ АКЪЛ НЕ ЩА

    7 9 Отговор

    До коментар #68 от "Забелязал":

    Не си добре с очите, очеизвадно, окаянж КОЗЯШКО тъпогрозно жълтопаветно насекомо.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Крито. Фер

    4 4 Отговор
    Като видя ДВ и се сещам за г-н. у. с

    Коментиран от #81

  • 74 Бесен- _Язовец

    9 6 Отговор

    До коментар #5 от "За да има мир":

    Крадеф на бесилото и всички рублоибрици!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Не е възможно

    7 2 Отговор
    Да се отървете от такива. Това са обучени хора, умни, някои от тях са даже двойни агенти и лапат от двете страни. Един път влязъл в тези мрежи, не се излиза. И само с краката напред. И на запад е същото. Който го хванат, обикновенно го очистват.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 онзи

    11 6 Отговор

    До коментар #65 от "хохохохохохо":

    Чупката комунде русофлясало!!
  • 79 Ха така

    16 7 Отговор

    До коментар #10 от "История в документи":

    Ама русофилите от къде да научат че лошият сащ им започна индустриализацията и ги изважда от феодализма.Да припомним и огромната военна помощ и храни без която и сталин си признава че едва ли биха победили германската военна машина.Някой да припомни някога русия да е помогнала на лошия сащ.Ако има такъв случай да го опише

    Коментиран от #100

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ааааа не

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Крито. Фер":

    Хората като усетят г-н. у. с се сещат за тебе.
  • 82 Историк

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "българите":

    Искаш да кажеш, че русофилите дето продават България, нямат проблеми с руснаците

    Коментиран от #89

  • 83 Хахаха

    9 13 Отговор

    До коментар #9 от "Хохохо":

    Ама нямаше бедни на улицата да просят нямаше наркотици проститутки а сега е пълно на всек ъгъл стои наркодилър и проститутка и сутиньор и ракетьор нямаше бедни хора това е най-важното и безплатна медицина днес който е гледал ничия земя нека да напише коментар по този въпрос вице с световен шампион по сърф който е пострадал държавата го хвърли на боклука без да му помага и искаха на баща му по 60 лв всеки ден за да се грижат за него в болницата докато се оправи това демокрация ли а преди години не дай се боже да ти се случи нещо лошо никой не ти искаше пари в болницата сега нямаш пари умираш това е цялата истина това получаваш като се надупиш на западните страни и сащ
  • 84 Ха така

    12 5 Отговор

    До коментар #68 от "Забелязал":

    Може би на българия и трябваше един като оня доктор от чили който спаси страната от червената чума веднага след 1989г.Той за съжаление е разбрал че по демократичен начин не можеш да се справиш с агресивна диктаторска идеология като руския червен болшевизъм наречен комунизъм.Малко хора знаят че маркс е прогнозирал че комунизма ще настъпи първо в промишлено развита държава като тогава са били германия,франция,англия.А той настъпи в държава която тъкмо е започвала да излиза от феодализма.Вероятно щеше да бъде по успешен ако беше започнал от развита държава
  • 85 Гражданин

    9 4 Отговор
    Смърт на комунизма!

    Коментиран от #88

  • 86 Сандо

    8 8 Отговор

    До коментар #38 от "Пацо":

    Най-мизерната държава в Европа е Украйна,победила в благородна и честна надпревара Молдова.И това е от 2021 година - какво да се прави,колкото повече си евроатлантик,толкова си по-зле!Хегемона не се шегува,когато работи за интересите си.
  • 87 Россия Z V

    3 11 Отговор
    Много ще се радвам ако русофили и русофоби се избият в България.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор
    копи-пейст: "..........Бивши служители заемат влиятелни постове в политиката, бизнеса и академичните среди и усърдно се месят в политиката на страната от ЕС. И то въпреки факта, че в хода на присъединяването към ЕС преди 15 години правителството отвори архивите на Държавна сигурност и въведе задължителна проверка на кандидатите за всички изборни длъжности....."
    НА ВСИЧКИ ПО-НИСКИ НИИВА Е ПЪЛНО С РУСКИ АГЕНТИ! Около 1/10 от състава на разните фирми, служби и организации са вербувани...
  • 91 ИванАсен

    5 4 Отговор
    Нека не бъркаме руския народ 120 млн. души с един изперкал от власт, пари и внушения нечовек. Руски жертви по нашите земи са един от факторите за да има трета българска държава. Нека не се правим на слепци с очи.
  • 92 История

    5 2 Отговор
    Най-голямата грешка на Запада е, че остави червените боклуци във властта!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #94

  • 93 Стига бе

    4 3 Отговор
    Бреей, тия няколко ДС комунисти вече на по 80-90 години старчоци, правят либерал демократите в евро-натовска България рошави !?!? и то барабар с надзора от Брюксел и цялата американска военщина, военни и бази из нещастната ни страна.
    тц,тц,тц, сигурно съм ученик в трети клас, още лапам мухите и смуча близалка...

    Коментиран от #97

  • 94 Костов знае

    4 5 Отговор

    До коментар #92 от "История":

    Не е грешка, а преднамереност.
    Комунистите са параван, алиби на Запада за разрухата и опоскването на държавата ни.
  • 95 Агентурата на ДС винаги ще

    3 1 Отговор
    е воденичен камък на врата на България, който ни тегли към дъното!
    Тези руски шпиони не само изнасят най-чувствителните ни данни на врага, но и влиаят пряко на решенията на правителствата ни. Всички знаем колко деструктивно влияние има това от собствената ни история от 1944 насам!
    Нужна е НЕЗАБАВНА лустрация и пълно отстраняване на вражеските агенти на ДС иРусия от ВСИЧКИ сфери на влияние в държавата. Дори и в образованието на нашите деца се насаждат вражеските опорки и се възпитават в някаква "благодарност" към вражеският окупатор на България. Националният ни празник, приет от комунистите 3ти март, също е важно парче от тази робска верига, и съвместен с руските вражески паметници, всички тези елементи допринасят за лесната манипулация и проникване на врага в Родината ни!
    И сега е НАЙ-ДОБРИЯТ момент всички тези заплахи да бъдат премахнати. При формирането на ново правителство, в условиятаа на война от вражеска Русия на нашите граници, защитата на националната сигурност трябва да е ПРЕОРИТЕТ. Сега се водят преговори и се поставят условия за подкрепа на правителство - ТОВА ТРЯБВА ДА Е ПРЕОРИТЕТ №1.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 те са съшити с червени конци

    2 1 Отговор

    До коментар #93 от "Стига бе":

    Те тези старчоци ги забрави. Сега са внуците им. Те имат защо да са верни на русия. Защото са подбрани от най-ниските слоеве на народа и дължат съществуването си на това че при нахлуването на съветската армия бяха поставени на добре платени длъжности. А след това децата им имаха приоритет при постъпване в университет, обучение в чужбина (не само в Масква). И по-специално след 10 Ное 1989 г. Виждаме шайката на Радев и нямаме повече въпроси.
  • 98 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    от статията разбрах че КОМДОС искат пари и увеличение на щата защото са много важни, второ кадрите на ДС са били образовани и притежават определени качества и трето калинките и шуробаджанащината са по вредни за Държавата от всякакви топ-свръх-суперсекрети които отдавна сами неглижирахме.
  • 99 Хахаха

    0 1 Отговор
    Това е Русия! Пее украинец.

  • 100 Пърчо

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Ха така":

    Абе глупчо,затова хамериканците слагат на тяхните совалки руски двигатели щото тяхните са много убави,и ако руснаците не им дават паладий и титан ще летят на хартиени самолети,трябва да ги правят от дърво,чети преди да се изказваш.
  • 101 един

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пълзяща руска окупация в България!":

    Сега държавата да национализира руските имоти за които не се плащат данъци и да настани в тях украинците!

    Коментиран от #103, #104

  • 102 Москаленко: Депутатите взеха правилното

    2 0 Отговор
    решение ........................... БЪЛГАРИТЕ -- Депутатите взеха НЕправилното решениЕ !
  • 103 Бравос

    3 1 Отговор

    До коментар #101 от "един":

    Браво бе джендър, поне да беше казал, че ще настанят в тях българите останали без дом заради наводненията!!! Между другото ти даряваш ли си заплата в личната банкова сметка на Зеленски, още малко му остава на човека да стане милиардер?
  • 104 тц тц

    4 0 Отговор

    До коментар #101 от "един":

    Москаленко притежава хотел в Бургас, но в него нито е имало, нито има, нито ще има нито един настанен украинец.
  • 105 НЯМА КАК ДА ПОЛУЧИМ ПЛАТЕНИТЕ ВЕЧЕ

    3 1 Отговор
    ИЗТРЕБИТЕЛИ Ф16 ПОРАДИ ПРОСТАТА ПРИЧИНА ЧЕ ТИТАНА ОТ КОЙТО СЕ ПРАВЯТ ИДВА ОТ РУСИЯ И УКРАЙНА ! ТЕ ЩЕ ДОЙДАТ ДЪЛГО СЛЕД КАТО ВОЙНАТА ПРИКЛЮЧИ И СЕ ЗАБРАВИ !
  • 106 Въпросът

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "История в документи":

    е ЗАЩО? Щом американците мразят руснаците, какво правят в СССР и защо строят заводи в омразниш социалистически лагер. Както знаем американците не правят нищо без да имат конкретен интерес към нещо определено, например ресурси. Да не забравяме, как същите американци се отказаха да предоставят помощ на белогвардейците и скрито застанаха на страната на комунистите. Защо ли? Сигурно така им наредиха техните кукловоди, за да видят как ще се развие експеримента.

    Коментиран от #108

  • 107 Матей преображенски

    1 0 Отговор
    ДС верно по него време си беше много потайно гес-та-по,но веднага след 1989г. преминаха на западна служба и твърденията ,че все още служат на Русия са абсурдниТия преминаха всеотдайно на американска вербовка,зер са като котките,на гърба си никога не падат.На чичо Сам му трябваха и бяха подбрани точно такива про-даж-ни-ци с аген-турен опитза да овладеят страната отвътре,обещаха на нагаждачите,че ще ги оставят да кра-дат с милиони,достатъчно е да им изпълняват нарежданията.Именно затова се получи и тая грозна картина на разруха и упадък.Къде изчезнаха верните десари,защо не отказаха пращането на танкове за Украйна,американците щедро ги възнаграждават за тяхнато пре-да-тел-ство.
  • 108 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Въпросът":

    Защото започна Голямата депресия, трябваше да оцеляват, и са продавали и строили срещу злато, Сталин не се естискал, а и рубли никой не иска.
  • 109 Вирус

    0 0 Отговор
    Зеуенце ма то времето за вкисване чак по коледа бе къде бързате хаха
  • 110 Товарищите

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАБРАНЕТЕ":

    не могат да разберат каква смрад са комунистите и социалистите.

    А иначе мразят ДВ и обичат ИТАРТАСС.

    Слава на маркисзма и ленинизма и най-вече Путлеризма, защото започват да показват що за смрад марксистко-ленинската наивност.
  • 111 Забранете

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАБРАНЕТЕ":

    Комунистическите и националистически партии.

    А за противоконституционното и етническо ДъПаСъ нямаме отърваване.
    Етноса зад ДПС-то ще гласума под Строй, защото другите "партии" ни можаха да привлекат с работещи идеи етническите турци.
    А циганите ще гласувата за ДПС-то, защото парата прави Резултата!