Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 19:00 4 221 150

Наивни и ненаивни русофили в България - как Трети март разделя нацията

  • русофили-
  • българия-
  • русия-
  • трети март-
  • освобождение-
  • празник-
  • 24 май

Националният празник на една държава трябва да е обединяващ

Наивни и ненаивни русофили в България - как Трети март разделя нацията - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обикновено проф. Петър Стоянович използва скъпото медийно време по „Денят започва с Георги Любенов“, за да ни забавлява с любопитни исторически анекдоти. Тази сутрин (бел. ред. вчера) не беше така. Чест прави на Петър Стоянович, че каза ясно онова, което мнозина мислим: националният празник на една държава трябва да е обединяващ, а не разединяващ. Затова 3 март не може да остане такъв, той разделя нацията. Трябва да се избере някой от обединяващите празници - 24 май, 6 септември или 22 септември. А Трети март – мъдро предложение на професора – нека да остане в празничния календар, така че да го празнуват активно тези, които искат. Стоянович е за 24 май като безспорно обединяващ празник на духа, празнуван непрекъснато от средата на XIX век до днес.

Как ни разделя 3 март

Нека първо поздравим професор Стоянович, че повдигна публично този важен и болен въпрос. А после да добавим аргументи и съображения. Трети март, според мен, разделя нацията на наивни и ненаивни русофили (аз лично се смятам за ненаивен русофил със сложно отношение към противоречивата, но безспорно велика руска култура, в момента обаче путинофоб).

Наивните русофили продължават да бъдат „пленени“ от името, подобно детинския герой на Вазов от едноименното стихотворение („Русия! Колко ни плени/туй име свято, родно, мило! То в мрака бива нам светило, надежда — в нашите злини!").

Ненаивните знаят, че руското общество, част от интелигенцията, включително и велики писатели, е поддържало искрено каузата за освобождаване на страдащите братя, а руски войници са дали кръвта си за Освобождението на България.

Но не по-малко добре знаят, че Руската империя е имала съвсем други цели, което впоследствие е доказала с поредица от враждебни актове: с камшичената политика на своето привременно правителство, с това, че се е обявила срещу Съединението, с това, че по-късно съветска Русия подбужда кърваво потушеното след това Септемврийско въстание и червения терор, довел до бял терор, с коминтерновската си политика към Македония и с цялата си официална комунистическа политика след това. Това са достатъчни основания 3 март да не бъде честване на „Русия-освободителка“ - самото име е разцепено. 3 март не е консенсусен и еднозначно утвърден празник, освен в школската памет и на онези, които са лениви да отидат малко по-нататък.

Защо Съединението?

Остават другите три възможности. Според мен трябва да изберем не „празник на духа“, а празник на политическия суверенитет (забележете – казвам това, въпреки че съм културолог, преподавател и, дай боже, просветител). Най-хубавото на 24 май е, че е възникнал и в някакъв смисъл продължава да бъде като „празник отдолу“, неофициален, създаден от хората, посветен на такива прекрасни неполитически неща като просветата, младежта, децата, учителите и училищата. Моето мнение - нека той да остане такъв, официализирането му ще го убие, от него ще изчезне прекрасната радост на първокласниците.

Между 6 септември и 22 септември аз съм за Съединението. И в двата празника има ясна и недвусмислена заявка за политически суверенитет. Но Съединението е много по труден акт, извършено “на своя глава“ и в конфронтация с всички велики сили, по силата на народната воля. То е довело до война, в която българската армия доказва с героизма си, че „Съединението прави силата“, а с това и практическата независимост на нацията. Т.е. залогът е много по-голям, отколкото дипломатическия акт на 22 септември.

Рано е за референдум

Смятам обаче, че е все още рано за тази промяна. За смяна на българския официален празник трябва да започне да се говори активно и публично, така че постепенно „страстите български“, които винаги разделят, да отстъпват постепенно на аргументи, които да просветят стъпка по стъпка публичния разум. Не може смяната на националния празник да стане чрез обида на онези, които мислят иначе. Поне част от тях трябва да бъдат убедени.

Българското общество трябва да чуе тези аргументи, да си проясни нещата, хората да направят своите избори. Едва тогава може да дойде време за референдум. И той трябва да обедини нацията. Ще бъде обаче провал, ако за пореден път вместо това направи обратното.

Автор Александър Кьосев


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдааааа. .Ми. ..Ми.

    164 45 Отговор
    Трети март е най великият празник за всеки българин ☺

    Коментиран от #8, #19, #26

  • 2 Ххх7

    138 25 Отговор
    Дойчезеле да не се бъркат .
  • 3 иван

    147 43 Отговор
    Вечна благодарност на руските освободители!

    Коментиран от #7, #31

  • 4 крум

    121 27 Отговор
    на тая подлога кьосев трябва силно да му се строши главата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванушка 🇷🇺

    31 117 Отговор
    Коняра пред парламенна и Моча, както и всичко с имена на пияния агресор трябва да се махнат веднага! Реблоподлогите трябва да са в затвора

    Коментиран от #55

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Бесен- _Язовец

    48 122 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа. .Ми. ..Ми.":

    На 3 март почва руската окупация на България, продължава и до днес!
  • 9 сила

    101 22 Отговор
    Стоянович е изключително САМОВЛЮБЕН субект с неоснователно завишени интелектуални претенции.....от мен толкова
  • 10 Ахмак

    109 17 Отговор
    Остава въпросът за кои българи освобождението ни от турско робство не е празник?

    Коментиран от #71, #75, #149

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 1520

    104 21 Отговор
    без трети март нямаше да има другите важни дата , нямаше да има и България
  • 13 разделял бил

    114 19 Отговор
    Трети март разделя истинските българи от 5-те % соросоиди!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    91 16 Отговор
    От рано започнаха да ни манипулират, дано успеят до 3 март. Зеле, зеле, каквито и опорки да измисляте истината е, че ако не беше Руско турската война 1877 - 1878 нямаше да има и България. А приястелството със запада и в частност с Германия само беди е донесло на страната ни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БАЙ КУРТИ

    77 14 Отговор
    Радвам се когато триполовите почват да се пишат по големи БЪЛГАРИ от историята. ЗАПОМНЕТЕ на 3 март БЪЛГАРИЯ е отново Държава след 500 години. Сега да не ми пишете че Ингилизите и Френците са ни освободили от ще ви повярвам
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Така ти е насадене, а ето какво е било

    38 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа. .Ми. ..Ми.":

    Премахването на крепостничеството или Отмяната на крепостничеството в Руската империя е най-съществената от великите реформи на император Александър II, за което той се сдобива с името „Освободител“. На 3 март (19 февруари стар стил) 1861 г. император Александър ІІ издава „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“, както и „Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости“. 

    Коментиран от #68

  • 20 Американско говедо

    50 9 Отговор
    Националният празник на България трябва да е 4 юли,а тези които сега слугуват и лижат американците са същите като онези които преди слугуваха и лижеха СССР.
  • 21 Токсик

    65 12 Отговор
    Докога фашистите от Германия и Дойче Зеле ще продължават да ни облъчват с неофашистка пропаганда. Тяхната наглост надхвърля всяко измерение. Това са същите тези , които опустошиха целия свят по-вррме на втората световна война и убиха безмилостно и по най-жестик начин десетки милиони хора сега ни поучават и раздават акъл?!
  • 22 ежко

    57 7 Отговор
    Плоско,плоско.Това ли са ви аргументите?Ако не е датата Трети март, ще е Президента, а ако не е той -нещо друго!Тези неща не могат да разделят нацията.Тя по принцип е разделена.На правоимащи и правонеимащи, на далавераджии и хора изкарващи си честно прехраната, на тунеядци и тези които ги издържат, на грабещи и даващи и т.н
    Как така няма един министър осъден или в затвора се питат хората?Ние сме световен прецедент по този критерий.Как един политик не обра пешкира?Как така лъжата, корупцията и лицимерието стана норма?
    Това разделя хората повече от някаква си дата или паметника на Червената Армия на Моча!
    Чували ли сте за индекса на Джини?Какво направихте той да стане приемвил за България,а?

    Коментиран от #99

  • 23 Иванушка 🇷🇺

    9 52 Отговор

    До коментар #16 от "Заяц":

    Пробитите си майки продавате за някоя копейка, клошари пияни.
  • 24 Даа

    17 59 Отговор
    3 март е като 9 септември. Единият дели хората на русофили и русофоби, а другия на комунисти и демократи. Не ни трябват такива празници, които ни делят. Трябват ни обединяващи. И 24 май, и 6 септември и 22 септември са такива. Който и да изберат ще бъде добре...

    Коментиран от #30

  • 25 ами

    25 12 Отговор
    малко е странно да продължаваме да разсъждаваме на тая тема...всички исторически дати малко или много са повече отражение на национална митология , отколкото реално значими за съдбините на народа. 24-ти май е също един мит...Кирил и Методий изобщо не са имали никакво отношение към България, 3-март изразява неосъществената мечта на българите да имат оная държава, която са имали по времето на Иван Асен Втори..Съединението на България надали е щяло да се състои, ако великите сили са били решени на нещо друго...независимостта ни също до голяма степен е благодарение на Русия...та кой ден да ни е национален празник, след като всичките тия дати в една или друга степен не са наша заслуга?

    Коментиран от #29

  • 26 Мдакащи и ми микащи

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Мдааааа. .Ми. ..Ми.":

    На докараха до тази мижавост.

    Коментиран от #141

  • 27 Без тоя с фуражката

    35 5 Отговор
    нямаше да има Нищо след 3 март лето Господне 1878.Ни вашият тунгус Стойко Мъглата,ни Фердо Бисексуалния,ни Борето Три,на Мони Горския бащейко му.Мъкиии...
  • 28 Одата на радоста е осъзнат бълг. избор

    30 11 Отговор
    на трети март България е освободена от САЩ и Англия и за това днес сме евроатланти! Кога ше поканиме Зеленски на гости за разговор с контактната група ?
  • 29 Независимостта

    9 47 Отговор

    До коментар #25 от "ами":

    ни се е случила въпреки Русия и благодарение на Англия.

    Коментиран от #32, #85

  • 30 24 май не е много добре

    10 41 Отговор

    До коментар #24 от "Даа":

    Пак ни набутва в един кюп с Русия, като дава лостове за влияние. Другите две дати са ОК, защото събитията случили се на тях са въпреки Русия.
  • 31 ванка

    13 35 Отговор

    До коментар #3 от "иван":

    Ами ,защо благодарност на руските освободители, а не на множеството украинци.?Тях кучета ги яли..!
  • 32 ами

    35 3 Отговор

    До коментар #29 от "Независимостта":

    изобщо не си прав...айде чети, дано можеш: Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

    Коментиран от #38, #42, #57, #115

  • 33 Долу

    45 11 Отговор
    Ръцете от националния ни празник!!! Наглостта ви няма край! Каквото и да става не може да изтръгнете освободителите ни от сърцата на българите! А на платените или откровенни глупаци ще кажа: Всичко е временно, парите ще изхарчите и никой няма дори да ви потупа по рамото… Само достойнството остава, бъдете умни и помнете историята! Бъдете хора най-вече

    Коментиран от #88

  • 34 Урюрвкос

    32 7 Отговор
    какво го увъртат от DW, изплюйте камъчето, кирилицата с латински букви, официален език английския и втори майчин турския
  • 35 С.П.

    30 4 Отговор
    Из протоколите на Учредителното събрание в Търново 1879:
    "Ваше Сиятелство,
    Днес е деня на възшествието на престола на Негово Величество Всеросийский Император, Нашия Цар Освободител. Този ден е много радостен и знаменателен не само за всичкия велик руски народ, но и за нас българите, защото той е ден на освобождението на Българский народ. Българите никогаж не ще забравят великото значение на тоз свещен ден и той вечно ще бъде за тях ден на най-голяма радост и ден на най-голямо тържество, символ на безпримерна в историята братска любов на руския народ към българите, ден такъв, в който Българите от дълбочината на душата си ще възнасят към Бога горещи молитви за благоденствие и могуществото на великия руски народ и на неговий велик монарх, нашия Цар-Освободител. Като тържествуваме сега този радостен и многознаменателен ден, ние от името на Българский народ най-покорно молим Ваше Сиятелство да благоволи и да положи пред нозете на Негово Императорско Величество – Царя-Освободител чувствата на нашата радост, дълбока преданост и най-смирените приветствия по случай на този велик и радостен ден.
    Търново, 19-ий февруари 1879 г.
    Членовете на Българското Народно Събрание“
    В дневниците и протоколите на Учредителното събрание в Търново от 1879 г. не са отктити благодартвени адреси от българските депутати (строителите на съвременна България) по повод 19.02. (3 март по нов стил) с признателност за освобождението на Българското княжество към САЩ, Австро-Унгария, Герма

    Коментиран от #134

  • 36 Адам Хилтън

    40 5 Отговор
    Лъже-българите които предлагат 24-ти май да смени 3-ти март, са същите лицемери които през 1997-ма предлагаха да сменим кирилицата с латиницата.
  • 37 3 март е празник наложен от русия

    14 42 Отговор
    Тази дата трябва да напомня на низшите българи, че са били роби и во всеки веков трябва да са благодарни на матушката. Защото нали без робство няма освобождение....
  • 38 Абе ами то

    11 34 Отговор

    До коментар #32 от "ами":

    Покажи един българо-турски протокол. Знаеш ли къде е Сан Стефано? и колко българи е имало при подписване на Сан Стефанския договор на 3 март ? Историо, историо от невежи.

    Коментиран от #45

  • 39 ха ха

    10 27 Отговор
    Ненаивните знаят, че руското общество, част от интелигенцията, включително и велики писатели, е поддържало искрено каузата за освобождаване на страдащите братя, а руски войници са дали кръвта си за Освобождението на България.

    Но не по-малко добре знаят, че Руската империя е имала съвсем други цели, което впоследствие е доказала с поредица от враждебни актове..."

    Абе, излезте от унеса! Бива полировка на мозъка, ама толкова... Ами, нали пропагандата на властта постоянно играе на тънката струна на емоциите на полезните идиоти. Най-сигурният начин да хвърлиш във война хората е да им внушиш някаква възвишена цел - да освобождават братя, да се борят за някаква кауза... И в крайна сметка изгарят в огъня на войната щастливи, че са употребени за целите на Батюшката. Това е реалността.

    У нас умни и подготвени хора са се възползвали от мераците на руския император за проливите за да отвоюват страната от Османската империя. Те са забравени/заличени от историята ни, защото осигуряват свободата след "Освобождението"...

    Коментиран от #46

  • 40 Трети март не разделя, а

    43 8 Отговор
    Обединява нацията. Само че ШвабскотрДебилниЗелки са крайни олигофрени да разберат това. За бесене и разстрел сте, мама ВиМърснаШвабска!

    Коментиран от #47

  • 41 Бай Яни

    28 15 Отговор
    Аз съм за трети март . Велик ден за България.

    Коментиран от #96

  • 42 Т.е. русия

    9 18 Отговор

    До коментар #32 от "ами":

    Прибира от нас това, което е трябвало да вземе от османската империя.

    Коментиран от #52

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Робите обичат господаря си!

    13 39 Отговор
    Русофилството е продължение на 500 г. робство. Роба обича силната ръка. То е вече генетично заложено!

    Коментиран от #48

  • 45 ами

    30 6 Отговор

    До коментар #38 от "Абе ами то":

    какво точно искаш да кажеш с тия въпроси? Естествено, че българи там нямат работа, те не са воювали с Османската империя, Русия е воювала...българите в случая са се оказали един бонус, ама западноевропейските великите сили са завидели на тя бонус и са разпарчетосали българските земи...или не е така?

    Коментиран от #49

  • 46 ха ха то,

    11 18 Отговор

    До коментар #39 от "ха ха":

    Коя империя е водела освободителна война ? Всички войни са за блага и територия !
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 хахаха

    18 3 Отговор

    До коментар #44 от "Робите обичат господаря си!":

    затова ли няма тв, по което да не върви турски сериал? :))))
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 платени и още по-патени соросоиди

    35 8 Отговор
    Турски, американски, англосаксонски и юдейски мекерета, спрете се вече!

    Коментиран от #61

  • 52 ами

    33 5 Отговор

    До коментар #42 от "Т.е. русия":

    отново не си в час...Русия ОПРОЩАВА на България тия 82 милиона златни франка...вземи чети ли...

    Коментиран от #108, #109

  • 53 Студопор

    14 2 Отговор
    Разтегнати локуми не ми се четат.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 попай

    32 8 Отговор

    До коментар #6 от "Иванушка 🇷🇺":

    По-голям агресор от краварите има ли ве , какво търсят в Осрайна , на границата на Русия . Няма да скъсате връзката на българите с Русия . Слава на Русия !
  • 56 Студопор

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    И беше прав! Точно така стана!! Жалкото е, че все ние сме слабата брънка.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Исторически парк

    33 5 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ РАЗДЕЛЯТ НАЦИЯТА! ПРЕДИ 25 ГОДИНИ СИ ГО ПРАЗНУВАХМЕ НОРМАЛНО, ЗАЩОТО НЯМАШЕ АМЕРИКАНСКА ПРОПАГАНДА!

    Коментиран от #87

  • 59 ами

    7 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ти просто":

    така е, ама ти нямаш заслуга за това...:)))

    Коментиран от #65

  • 60 Кортес

    23 3 Отговор
    Само колабороционисти пишат и взимат пари от DW!
  • 61 платени и още по-патени крепостни

    8 28 Отговор

    До коментар #51 от "платени и още по-патени соросоиди":

    Не подържайте Сталинската история раздухана отново от дугиновите путлеристи.
  • 62 Бесен- _Язовец

    24 6 Отговор
    1989г Република България подна под фашиско соросоидно робство.
  • 63 Българин🇧🇬

    27 8 Отговор
    Само безродници не признават 3 Март!

    Коментиран от #69

  • 64 Не, тъп но упорит си

    3 12 Отговор

    До коментар #54 от "Изтрит но упорит":

    Преименуването не е Осмаски патент.
  • 65 Да така е

    0 6 Отговор

    До коментар #59 от "ами":

    За което се радвам. Оставаше и да имам.
  • 66 Мнение

    22 3 Отговор
    За по-обединяващо нека професорът предложи 2-ри февруари.

    Коментиран от #84

  • 67 Бръм

    26 10 Отговор
    Не пипайте с мръсните си пръсти 3 март че ще си папкате зъбките

    Коментиран от #76

  • 68 ха сега де!

    16 7 Отговор

    До коментар #19 от "Така ти е насадене, а ето какво е било":

    "В записките на началник-щаба на руската армия във връзка с войната от 1877/1878 г. и в заключението на специалното строго секретно съвещание от 21.08.1881 г. се отбелязва: "безусловното господство във водите на Черно море представлява за нас задача от първостепенна и най-голяма важност". Русия трябва "да се готви тайно, но постоянно и стремително към това, та в момента на настъпването на развръзката да овладее устието на Босфора, да се укрепи на двата му бряга". С резолюцията "напълно одобрявам тези заключения"...

    "Настоящото движение (Съединението) на българите аз не одобрявам - пише руският император, - те не ни послушаха, действаха тайно, съвети не потърсиха, нека сега сами сърбат кашата от тях сварена. Според мен, докато княз Александър (Батенберг) се разпорежда със съдбата на българите, нашата намеса в българските дела е съвършено невъзможна и безполезна. Според мен - продължава Александър III - ние трябва да имаме една главна цел: това е завладяването на Константинопол, за да можем веднъж завинаги да се утвърдим в проливите и да знаем, че те ще бъдат в наши ръце. Това е в интересите на Русия и това трябва да бъде нашият стремеж, всичко останало, ставащо на Балканския полуостров, за нас е второстепенно".
    Княз Александър,
  • 69 Патриот

    17 11 Отговор

    До коментар #63 от "Българин🇧🇬":

    Значи казваш, че хората живяли в НРБ до 1978-ра година са били безродници, включително родителите ти, така ли? Щото до тогава 3-ти Март не се е чествал! 😂

    Коментиран от #83

  • 70 да да ,а ма

    15 2 Отговор
    Празник на българската култура не е лош празник но датата ??? Какво е станало на 24 май... кога...измислена дата....Тогава да измислим една дата на която Аспарух е основал България и ето ти консенсусна дата и национален празник!!!
  • 71 Мда

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "Ахмак":

    На 3-ти март е освобождението на Северна България, а на 6-ти септември на цяла България, долу горе в днешният и вид!
  • 72 Страничен наблюдател

    28 8 Отговор
    Спорът е повече от схоластичен. Докато е неоспорим факт, че трети март 1878 бележи началото на Третата Българска Държава. И ако го нямаше трети март, днес още щяхме да носим потури и фесове. Да, съгласен съм, че руснаците са имали и друга цел с тази война - което обаче не променя факта, че са разкарали Османската империя от земите ни! А по време на войната западните ни "партньори" само са гледали сеир отдалече, а англетата даже са воювали срещу руснаците и нашите опълченци и са въоръжавали турската армия с най-модерното за времето си оръжие!

    Коментиран от #82, #95

  • 73 Ами ти изпапкалия зъбите си

    15 6 Отговор
    Знаеш ли какво е станало на 3 март ? Какво е Източна Румелия и Княжество България ? Защо после има съединението им ? Ако на 3 март е било освобождението, защо е провъзгласена на 22 септември 1908 година в Търново е провъзгласена Българската независимост ? С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската и Руската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.
  • 74 Чеп за зеуе

    11 9 Отговор
    На някого руснаците (неизвестно защо) много пречат. ОК, тяхна си работа. Затова предлагам трети март да си остане национален празник, но в учебниците по история да сменим Русия с Рамбо, Супермен и Капитан Америка - и всички ще са доволни!
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ами ти изпапкалия зъбите си

    8 9 Отговор

    До коментар #67 от "Бръм":

    Знаеш ли какво е станало на 3 март ? Какво е Източна Румелия и Княжество България ? Защо после има съединението им ? Ако на 3 март е било освобождението, защо е провъзгласена на 22 септември 1908 година в Търново е провъзгласена Българската независимост ? С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската и Руската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.
  • 77 вие нямате работа тук мътете водата на ш

    20 4 Отговор
    Скапаняци , мен ме разделя скудоумието на някои дето ви се връзват на пошлостите , всъщност от къде на къде се намесвате така нагло и безпардонно в нащи национални въпроси , вие не бяхте ли либерал-нацистка немска медия , гледайте си вашите проблеми , как сега примерно САЩ ви деиндустриализират , не можете ли да го схванете , ами не можете защото сте тъпи , много тъпи . Аз със скотове не мога да са обединявам , това поне разбирате ли , скотът е определен представител на човешкия род , за който парите са се превърнали в мантра , не е животно , защото животните са далеч по одухотворени от всеки представител на човешкия род , нещо , което не искаме да им признаем , защото арогантно сме се самообявили за върха на еволюцията , нищо подобно , всъщност сме напълно обезумели същества , посягащи на собственото си съществувание във всичките му аспекти.

    Коментиран от #79

  • 78 баба ти от Пловдив

    19 5 Отговор
    алоо, видяхме как правят войните! с тъпи наркомани от Киев! само дето на обед rts 1 каза истината ! ЧЕРНОБИЛ пак с проблем- искал клоунът да прави ат бомба! не от вчера!1986 година!
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Токсик

    19 7 Отговор
    Докога фашистите от Германия и Дойче Зеле ще продължават да ни облъчват с неофашистка пропаганда. Тяхната наглост надхвърля всяко измерение. Това са същите тези , които опустошиха целия свят по-вррме на втората световна война и убиха безмилостно и по най-жестик начин десетки милиони хора , а сега ни поучават и раздават акъл?! И ме трият даже!
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Да, ама не...

    15 9 Отговор

    До коментар #72 от "Страничен наблюдател":

    А с какво ще ме убедиш, че ако българите не бяха се организирали съвсем сами, въпреки неодобрението на Великите сили и провели успешно Съединението на България на 6 септември 1885 г. нямаше отново да нахлузиш потурите? Малкото и неукрепнало княжество много бързо щеше да бъде погълнато отново, както южна България и никой повече нямаше да си мръднр пръста за да го "защитава или освобождава". Точно такъв сценарий е подготвен след отмяната на Санстефанския мирен договор, за който руснаците преварително са знаели, че е невъзможен. Точно заради тяхно предварително споразумение с Австроунгария две години по рано, за устройството на Балканите ако войната е успешна, което изключва създаването на голяма държава.
    Всъщност, единствения случай в който Англия застава на наша страна, което е от съществено значение за нашия успех, но не заради симпатии или любов към българите, а на всяка цена да се противопостави на Русия.
    Единственото събитие организирани и проведено самостоятелно и без никаква чужда помощ е Съединението на 6 септември 1885 г.и е най правилно това да е най българския празник.
  • 83 Тогава

    11 17 Отговор

    До коментар #69 от "Патриот":

    се честваха 9 септември- деня на рашисткия преврат и 7 ноември-нещо си на КПСС. Не са били по-добре нашите родители. Здраво ги е мачкал рашисткия ботуш.
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 дядото

    22 10 Отговор
    не разбирам защо се опитват да ни наричат наивни .каквито интереси е имала тогава русия на балканите,такива са били и на западните империи.но братския руски народ жертва над 200 000 хиляди войници и без значение на интересите ни дават свободата от турското робство.а западните-с берлинския конгрес правят почти успял опит да не позволят да има днешна българия.и дойче веле има най-малко право да ни промива съзнанието.

    Коментиран от #90, #94, #100

  • 87 Не , защото

    7 23 Отговор

    До коментар #58 от "Исторически парк":

    не бяхме се отърсили още от рашистката пропаганда. Русо робското поколение беше активно. Сега се освобождаваме от руската отрова.
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 чичо стамат щумов

    20 2 Отговор
    В. "Дневник, 4 март 1944 г.

    Накрая, нека напомним едни думи, казани на 26 август 1934 г. при откриването на паметника на Шипка: "Победоносната освободителна война, водена от руските войски, начело с незабравимия благороден рицар Цар-Освободителя, бляскаво увенча тоя поглед на българина към свобода и народно добруване. Тая война бе от страна на братския руски народ едно дело на великодушие без друг пример в историята на народите... С тия чувства на развълнувана почит, с които у всеки българин е свързана неделимо и почитта към братския руски народ и към руските герои и ветерани от Освободителната война, аз се прекланям дълбоко пред светлото дело на нашето Освобождение".

    Не се чудете кой "е рубладжията", произнесъл това. Нарича се... цар Борис ІІІ.

    Коментиран от #91

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Българин

    5 6 Отговор

    До коментар #89 от "чичо стамат щумов":

    Каква е връзката с Русия и СССР,само да те питам
  • 92 Никакъв национален празник е....

    11 24 Отговор
    3ти март, русия която от тогава е враг на България, та до ден днешен, най мракобесната фашистска държава в момента, държава на терористи, убийци, мародери и изнасилвачи да бъде чествана в България, държава в която човешкият живот на свои и чужди не струва пукната пара, държава която причинява неизброими страдания на Украйна и заплашва света с ядрена война, държава която изселва и прави етническо прочистване в Украйна, нейните войници, грабят, убиват и изнасилват жени и деца...какво да празнуваме с тези варвари на 3ти март???..24ти май е най българският празник...между другото и азиатската паплач чете и пише с нашите букви...жалко.
  • 93 мммда

    10 4 Отговор

    До коментар #81 от "СССР":

    Описаното от тебе не е точно, ето ти една извадка: "През 1946 г. е проведена аграрна реформа. Срещу заплащане се отчуждават частни земеделски земи над 200 дка (за Добруджа над 300 дка). В образувания държавен поземлен фонд влизат още земи на търговски и индустриални предприятия, държавни земи, общински пасища и др. От този фонд подлежат на оземляване над 530 000 малоимотни селски домакинства. До началото на 1948 г. 135 000 домакинства получават около 1 300 000 декара земи."
    Този е един от начините при който са се оземлили хората тогава и сега не продалите получават някакви минимални ренти с които си подпомагат домакинствата.
    Относно свободата на словото, сега е също толкова контролирано колкото и тогава. Давам пример с Германия(демокрация в "диктатура") пълна цензура на печата, само пропаганда, гонения на журналисти(нищо по-различно от това в Русия, дори може би руснаците са по-демократични).
    От 2000 до 2007 бяхме най-добре, Влезнахме в ЕС и се почна с проблемите. Меркел удари едно рамо на Бг любимеца си Боко и всеки си направи далаверата. Сега и германци и българи са контра на своите правителства и не са съгласни с модела им на управление и искат промяна.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Хихи

    6 16 Отговор

    До коментар #72 от "Страничен наблюдател":

    Самите турци отдавна не носят фесове, а само ти щеше да се киприш. По ти отива ушанка.
  • 96 Ти си

    3 1 Отговор

    До коментар #41 от "Бай Яни":

    И за Девети септември. Повече от ясно. Едното върви с другото.
  • 97 Госあ

    21 6 Отговор
    Една от най характерните черти на простолюдието е, че освен продажно е и много неблагодарно ! Трети март е най големия празник на България !
  • 98 така

    14 2 Отговор
    обяснявайте какво разделя нацията, а никой не съм чул да каже какво я обединява. Така започнаха и в Украйна, та до сега...

    Коментиран от #119

  • 99 Айде бе...

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "ежко":

    Е стига де, пак счупи тъпомера! Кой искаш да се заеме с осъждането на един корумпиран, друг корумпиран ли? Няма да го дочакаш! Тези деления на имащи, нямащи, далавераджии и други, дето ги правиш, замисли се каква е причината, а не какво е фактическото положение. Положението всички го знаем, но никой от нас не иска да го промени. Защото така ни харесва или защото не ни пука. Което от двете по ти допада. Защо само у нас е така и кой искаш да промени нещета ако не аз, ти, ние и други такива като нас? Акочакаш някой отгоре да ти уреди живота, много си жалък!

    Коментиран от #106

  • 100 чичо стамат щумов

    7 7 Отговор

    До коментар #86 от "дядото":

    Според официалните данни публикувани през 1886 г. във „Военно-медицински отчет по Дунавската армия за войната с Турция 1877-1878 г.“, загубите на руската армия са следните – починали от болести 49 104 души, загинали при нещастни случаи – 1360 души, убити в сражения – 11 905 души, и безследно изчезнали – 5121 души. Или 67 490 души. Сведенията в този над 500-страничен том са с най-висока степен на достоверност, защото са доставени от полевите командира на главния помощник на върховния главнокомандващ по военномедицинското управление.========================================== == ДЕДЕНЦЕ!КОГАТО СЕ ИЗНАСЯТ НЯКАКВИ СВЕДЕНИЯ ПЪРВО СЕ ПРОВЕРЯВАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

    Коментиран от #102

  • 101 Грант народ затрива

    19 3 Отговор
    Не Март 3 , а
    Козяк 16 разединява
  • 102 Мнение

    14 5 Отговор

    До коментар #100 от "чичо стамат щумов":

    Е,малко ли са и тези?
    Ще се вдигнат дедите ни ако прочетат какви ги пишете.Факт е,че са ни помогнали.
    Тази дата не ни разделя нито ни прави "русофили".В състава на Руската империя е била и днешна Украйна.Ето защо не бива да си сменяме датата на националния празник заради случващото се там.Ще е голяма глупост и ще ни се подиграват.
  • 103 каквато и да е ситуацията днес,никой

    16 6 Отговор
    няма право да отрича главната роля на русия за освобождението на България
  • 104 Разделен съм от тия

    13 5 Отговор
    Дааа разделен съм. Никога не желая и няма да имам нищо общо с псевдоисторици като Александър Кьосев..,нито пък с Петър Стоянович,фамилно обременено немско мекере.
  • 105 Никога НЯМА да празнувам

    9 16 Отговор
    3ти март - Ден на ОКУПАЗИЯТА на България от Руската империя !!!
    Това е все едно да празнуваме падането на Търново от Баязид и Османската империя.
    Време е да изкореним РОБСКИЯ манталитет от нацията. Да премахнем всички паметници на руския ОКУПАТОР, както направиха всички други свободни народи в Европа 👊👊👊👊

    Коментиран от #130

  • 106 ежко

    0 3 Отговор

    До коментар #99 от "Айде бе...":

    Първо отдавна не съм в България, уредил съм си живота и ще трябва да се оправяте някак без мен.Второ, отговарям нa тъпите обяснения от DW, които предимно вдигат прах, за да не се видят истинските ви проблеми и да хвърляте енергия в измислени проблеми.Трето - не си разбрал поста ми:)
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Май си бягал от часовете

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "ами":

    По аритметика 🤭
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Вирус

    7 2 Отговор
    Ейй тъпо зеле 3 март отдавна мина стига обиждали българите
  • 111 Наблюдател

    8 3 Отговор
    Петър Стоянович и Александър Кьосев са соросоиди и антибългари.
  • 112 БЕСНИ СА ВРАГОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ

    8 2 Отговор
    НО И ТОВА Е ДОБРЕ - ПОНЕ ГИ ЗНАЕМЕ АКО ПОТРЯБВА !
  • 113 Истината

    5 14 Отговор
    Знаете ли,че по време на 500 годишното османско иго,България е имала много повече права от колкото българите имаха пред 45 годишното руско/комунистическо робство ? Знаете ли,че Русия е най-големия враг на България и Русия никога не е идвала да освобождава специално България и всъщност тя не е освободителката на България,а поробителката ? Наясно ли сте ,че с битката ба Шипка,България спасява Русия от разгром ? И най-важното нещо...Знаете ли,че именно благодарение на РУСНАЦИТЕ ,Васил Левски е заловен и обесен ? Всеки един русофил е национален предател работещ за врага на България !

    Коментиран от #118

  • 114 дечо

    9 4 Отговор
    Каквито и глупости да пишете русия отново ще ни освободи този път от европейски съюз и нато и след шест седем години никой няма вече да чува нито за вас нито за други такива сайтове

    Коментиран от #116

  • 115 Роко

    2 10 Отговор

    До коментар #32 от "ами":

    Същността на това което си преписал но явно не си разбрал. България се задължава да изплати на Русия репарациите които Турция (които Турция не плаща и няма намерение да плаща) й дължи за Руско-Турската война 1877-78 година. Или казано с други думи плащаме втори път на Русия за освобождението си.

    Коментиран от #117, #148

  • 116 Роко

    3 10 Отговор

    До коментар #114 от "дечо":

    Приятелю след шест-седем години не е ясно дали изобщо ще има Рассия.
  • 117 ами

    10 2 Отговор

    До коментар #115 от "Роко":

    България реално НИЩО не плаща на Русия...пак повтарям - четете преди да пишете...

    Коментиран от #120

  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Роко

    3 13 Отговор

    До коментар #98 от "така":

    Ми обясняват хората но понеже си сложил руски капаци на очите не искаш да видиш. 24 май Ден на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ. 6 септември СЪЕДИНЕНИЕТО най - българския празник. 22 септември ден на НЕЗАВИСИМОСТТА. Може да добавим и 1 ноември ден на НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ. Ако толкова държиш да е събитие от 1878 година то може и договора с който е създадена третата българска държава 13 юли. Или можем да празнуваме победата на българското опълчение на Шипка с която спасяват руската армия от разгром 14 август. На 3 март 1878 не се е случило нищо което да има значение за България (така наречения Санстефански договор е подписан на 19 февруари). Колкото до Украйна какво общо има разделението там? Да там имаше разделение насаждано от определени политици всички на хранилка в Кремъл (разделението в България го насаждат също политици на кремълска хранилка Копейкин, Импекса, Бялата Златка и т.н.) и сега са на служба при руските окупационни войски. Там руски войски водят война с цел кражба на територии дори Украйна да беше обединена пак щеше да има война просто Путин иска да краде
  • 120 Роко

    5 7 Отговор

    До коментар #117 от "ами":

    Приятелю България чинно си плаща на Русия до 1917 година. После Русия престава да съществува. Цитирам Ленин по памет " СССР НЯМА НИЩО ОБЩО С РУСИЯ" с което всички вземания на и от Русия отпадат. Хубаво е когато даваш съвети да се възползваш и ти от тях. Четене му е майката при това много четене но не по разни жълти сайтчета а дебели книжки.

    Коментиран от #122, #127

  • 121 Не ви трябва нищо българско

    8 4 Отговор
    3 март е нациналния празник на България ,Еееееййй стига вече чуждопоклоници предатели сте сасипвали България този поне да дочака последните дни на старите вече българи който я обичат .,. Нали почнахте вече окрадахтия продадохтия ..махате лева , лъжите за историята заличвате паметниците искате да ги разрушавате ,улиците ги потрошихте горите изсякохте морето бетонирахте и военни бази напраеихте ама армия нямате е сега и без родина останете за какво са ви българските празниците ??? А вие искате 24 май ами още по близко до братята ни и РУСИЯ
  • 122 Баста

    12 2 Отговор

    До коментар #120 от "Роко":

    Абее шемет,България от 1915г. е във война с Русия.Какви плащания,какви 5 лева? Баста от неграмотни шороши.

    Коментиран от #124

  • 123 Роко

    2 8 Отговор

    До коментар #118 от "До "истината"":

    На цариградската конференция е поставен ултиматум на Османската империя да даде автономия на българите в границите на българската екзархия (това включва ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ). Османската империя подбудена от Русия и Австро-Унгария (двете страни са се разбрали как ще си поделят османските земи и голяма българска държава не ги устройва) отказва да го изпълни. След отказа на турците великите сили РАЗРЕШАВАТ на Русия да наложи решението им на Османската империя със сила. Но Русия няма право да взима каквито и да било решения и да подписва каквито и да било договори, резултата от войната ще бъде решен на нова среща на великите сили (Берлинския конгрес). Там руската дипломация постига най големият успех в своята история като успява да наложи своя план за балканите намалява значително територията на България и осем това я разкъсва на две създавайки измислената в Москва Източна Румелия. Така че приятелю през 1877 година е било решено да има България което можеше да се случи без да загине нито един българин но Русия е алчна за земи и се нуждае от война в резултат от която загиват над 200 хиляди българи а 60% от българския народ остава под османска власт, а български земи са дадени на Румъния (Северна Добруджа) и на Сърбия (нишко и пиротско).
  • 124 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #122 от "Баста":

    Е й. Чети бе
  • 125 Перо

    10 1 Отговор
    Разделя ни джендърията на ционизма, не историята! Готови са неблагодарността и робството да ги изкарат евроатлантическа “ценност” със стара дата! Сигурно най-известните БГ писатели и патриарси на българската литература, не само историците, са били олигофрени,които не са разбирали какво описват в онова време.

    Коментиран от #137

  • 126 резервист

    11 1 Отговор
    Има много истина в думите Ви , г-н Кьосев. Но и много "мъгла"! Като "преподавател и просветител" трябва да се изразявате по-точно. Масовите кръвопролития в България започват с деветоюнския преврат. Кървавото потушаване на Септемврийското въстание "червен терор" ли е? В нашата мила Родина, който дойде на власт тероризира политическите си противници. А любовта към руския народ няма нищо общо с политическата конюнктура. Просто Историята трябва да се познава!

    Коментиран от #131

  • 127 ами

    10 0 Отговор

    До коментар #120 от "Роко":

    Тържественото обявяване на независимостта на България на 22 септември 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново с прочитането на специален манифест е посрещнато враждебно от Великите сили, а Османската империя се подготвя за война. При започнатите преговори между България и Турция, по внушение на английската дипломация, османците изискват 429 млн. златни франка, за които претендират, че България дължи по Берлинския договор, за периода от Освобождението до 1908 г.

    България, разбира се, отказва да плати такава висока сума и изпраща две последователни ноти до Великите сили. А в тях предлага да изплати сума-обезщетение, която дължи на Османската империя, единствено свързана с обявяването акта на независимост на България. Това са средства, с които иска да откупи източните железници на българска територия, някои крайбрежни морски фарове и някои телеграфни и пощенски станции.
    В началото на 1909 г. министърът на външните работи на Русия Александър Изволски прави неочаквано предложение - Руската империя да опрости дълг, който Турция има по силата на Берлинския договор спрямо Русия, след Освободителната война в размера на изискваните средства от Турция, като обезщетение от страна на България за обявяването на независимостта.

    От своя страна, България трябва да се задължи да върне сума в размер на нейното предложение - 82 млн. франка на Руската империя, а разликата между двете суми ще бъде за сметка и покрита изцяло от Русия. Това предлож

    Коментиран от #128, #135

  • 128 ами

    8 0 Отговор

    До коментар #127 от "ами":

    ...Това предложение е изгодно за всички страни. Турция и България го приемат.

    Така успяваме да разрешим по дипломатически път финансовия въпрос - без военен конфликт, без териториални компенсации.

    Русия първа ни поздравява за дипломатическия успех, а след това и останалите Велики сили признават независимостта на България. Страната ни е трябвало да изплати заема на Русия в срок от 75 години, но това така и не се случило.

    На 3 февруари 1918 г. новата съветска власт обявява едностранно, че се отказва да погасява всякакви задължения на руското царско правителство, и се отказва да търси и да изисква всякакви задължения, които се дължат на Руската империя.
  • 129 САЩ са заплаха за света

    11 3 Отговор
    Покрай украинския конфликт пак блесна истината за американската диктатура - крепи се на лъжа и пропаганда!
  • 130 ами

    10 1 Отговор

    До коментар #105 от "Никога НЯМА да празнувам":

    каква окупация на България те гони, след като ДЪРЖАВА България тогава не е имало? много промити мозъци имат достъп до нета и това е беда...
  • 131 Лаврентий Берия

    6 7 Отговор

    До коментар #126 от "резервист":

    Не знам какъв "резервист" си, но мъглата е основно в твоите думи. Я кажи, "познавачо" на историята Атентата в Църквта Света Неделя на 16 Април 1925 година при който загиват 130 човека и са ранени над 500 човека, какво е, ако не е Червен терор? Хайде да научиш собствената си история преди да призовеш другите към това. И няма нужда от плоските ти внушения за "любовта" към руския народ.
  • 132 ...

    3 5 Отговор
    Съединението е велик исторически момент за България. На този ден трябва да е националният ни празник...
  • 133 русия империята на злото и лъжата

    5 10 Отговор
    Русофилските негодници са национални предатели подкрепящи врага русия ! Всеки българин трябва да се радва,че България вече няма нищо общо с тази гнусна и престъпна държава русия ! България е от правилната страна с ЕС И НАТО.Русофилските негодници отново са от грешната страна и от страната на губещия.Лошо за вас,защото русия до няколко години няма да съществува,ако някой не я освободи !
  • 134 Това е

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "С.П.":

    най-точния отговор на неблагодарните дребни душици!Браво!
  • 135 Роко

    1 12 Отговор

    До коментар #127 от "ами":

    Много хубава история но за съжаление невярна. Предложението е България да изплати задълженията на Турция към Русия които Турция не плаща. Турция се съгласява защото нищо не губи от предложението само печели отървава се от дългове. Русия поставя България в зависимо положение принуждавайки я да поеме огромни дългове. Османската империя никога не се е готвела за война с България (в този момент си има по сериозни проблеми от това дали България е васална или не). Финансовите претенции на Турция са за конфискуваните от българското правителство железници и нямат нищо общо с англичаните и Берлинския конгрес, всъщност страната която настоява за претенциите на Турция е Австро-Унгария (същата която заедно с Русия разкъсва българските земи през 1878) а не Англия. След сключване на договора с който България поема задълженията на Турция към Русия, Турция признава независимостта на България след нея това правят и великите сили. Големия печеливш от кризата е Русия задължава България с 85 милиона златни франка (колосална сума за времето си).
  • 136 Матей преображенски

    6 1 Отговор
    Карай кес-тер-мЕ ,без референдум,като се съберат делИ-башиите в НС и готово,даже и да снесут паметника отпред и на съвет-ска-та армия,ще го имат напълно в реда на нещата.Как иначе да се докажат,изостават,в Чехия,Полша се проявиха подобаващо,само в Сърбия си пазят руските паметници.По-рано отмениха седми ноември и девети септември,остана само трети март,сега и него искат да заличат.Има и храм-паметник Александър Невски и хиляди други руски и съ-ветски паметници,да видим докъде ще стигнат из-ла-га-циите .А,ПО-рано сринаха и мавзолея на Г.Димитров ,а на М.К.Ататюрк си стои и се почита ,ама ония си имат държава,не са ко-ло-ния на щатите.

    Коментиран от #144

  • 137 Роко

    2 7 Отговор

    До коментар #125 от "Перо":

    Приятелю ще ти дам за пример Иван Вазов през по - голямата част от живота си е русофил, но в края на живота си проглежда и се излекува от тази тежка и заразна болест русофилията. Не че очаквам ти да се излекуваш (малко са хората имащи интелекта на Вазов)
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Четем беее

    9 2 Отговор
    С протокол от 06 април 1909г. България приема да изплати османски дълг от 82 лева на Русия. Лева не франкове! В замяна на България се опрощават задължения спрямо Османската империя,които варират от 429 милиона според османците,или 100-160 милиона според другите велики сили. Накрая минаваме метър с 82 милиона,които да платим за 75 години. От тия 82 милиона от 1909г. да 1915г. ,когато влизаме във война с Русия не сме платили и 1/10-та. За разбика от политкоректниците четем внимателно и обективно.

    Коментиран от #140

  • 140 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #139 от "Четем беее":

    Приятелю казах чети книжки не жълти сайтове списвани от също толкова неуки като тебе индивиди. Да сметнем от 1909 до 1915 са минали колко май ШЕСТ ГОДИНИ България е платила 10% от сумата която трябва да плати за 75 години или за 8% от времето е платила 10% от парите не лош темп на плащане бих казал. Сумата е в ЗЛАТНИ ФРАНКОВЕ никой не смята в левове в междудържавните отношения нито сега нито тогава. След това Русия престава да съществува завинаги и вече няма на кой да плащаме по тази причина спираме плащанията. Финансовите въпроси са уреждани между три държави България, Русия и Османската империя. Другите велики сили НЯМАТ АБСОЛЮТНО НИЩО ОБЩО СЪС СДЕЛКАТА. Дори единствената друга велика сила заинтересувана от конфликта Австро-Унгария просто настоява да върнем железниците които сме си присвоили.

    Коментиран от #142, #145

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #142 от "ами":

    Приятелю коментирането на нещо което не си разбрал не говори добре за теб само доказва наличието на бръмбари в манерката.
  • 144 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #136 от "Матей преображенски":

    Приятелю референдум за за МОЧА не е необходим премахването на бетонна композиция поставена с цел да унижи българския народ не изисква референдум (а такъв няма да бъде проведен защото руските на подлоги още им държи влага от референдума за Белене и ако го проведат ще трябва да съборят това уродливо нещо). Храма Александър Невски отдавна трябва да смени името си (няма да му е за първи път) Патриаршеския храм на българската църква да носи името на предател на християнството, народа си и братоубиец е меко казано обидно.
  • 145 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 146 Кочо

    4 2 Отговор
    Един от най-нелицеприятните , надменни и жлъчни соросоидни антибългари които съм виждал! Това същество говори с подигравка за всичко свързано с България, но най-големият му грях е опита да оскверни Православието и християнството като цяло с думите си в предаването на Георги Рюбенов от 27 11.22 г., че Коледа вече била празник изгубил своя смисъл и едва ли не изпразнен от сэдържание! Този безроден антихрист с иронична усмивка оплю най-важните неща пред които се прекланят българите! Жалък имитатор на Урсула Лайен с думите и за отмяна на Коледата! И откъде тази надменност в този уж историк, а в същност отявлен соросоид и клеветник!
  • 147 1234

    5 3 Отговор
    кой плаща за тази боза ?
    Ако нямаше 3-ти Март, просто щях ме да бъдем не-държава, както в момента е кюрдистан. Не знам какво ни разделя, просто е. Не може за политически цели, постоянно да се сменят причината и следствието.
    Това: "е по-късно съветска Русия подбужда кърваво потушеното след това Септемврийско въстание " просто се пробутва, без да се казва, че имаше преврат на 9 юни 1923 г.. И състанието е следствие, а не причина. И защо автора е за Съдединението, защото Независимостта я плати Русия на Турция. Мразя да се манипулират фактите.
  • 148 провери си фактите

    2 0 Отговор

    До коментар #115 от "Роко":

    не плащаме
  • 149 Дядо Петко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ахмак":

    "Остава въпросът за кои българи освобождението ни от турско робство не е празник?" - За такива , като киряк Стоянович. Преведено на чист български - продажници и предатели .
  • 150 резервист

    0 0 Отговор
    На 3-ти март е поставено началото на съвременната българска държава. Ни повече ни по-малко. Който твърди обратното се е чалнал. Какви са били целите на Руската империя е втори и трети въпрос. Сякаш някой някога е направил за някого нещо просто така. Дори и днес. Войните се оценяват и заради настроенията и мотивацията на народите, които ги водят. Някой поставя ли под съмнение благородната цел, която руската интелигенция и голяма част от руският народ са виждали като основание за войната? За мен това е от огромно значение. Действията на царизма след това са тема на отделен разговор.