Тема: Украйна

2 Септември, 2022 21:00 5 268 67

Как Китай и Русия се борят за нов световен ред

  • китай-
  • русия-
  • световен ред-
  • си дзинпин-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война-
  • сащ-
  • йорг химелрайх-
  • тайван

Китай страшно внимателно следи дали Западът ще успее да спре руската инвазия в Украйна

Как Китай и Русия се борят за нов световен ред - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Китай участва в учението „Восток-2022“, при това и с трите рода войски: сухопътни, ВМС и ВВС. Този факт ясно показва, че военното сътрудничество между Москва и Пекин се разширява и задълбочава. В обстановката на война срещу Украйна за Путин това се превръща във важен сигнал, че въпреки бруталните си военни действия в съседната страна, той не е изцяло изолиран на световната политическа сцена.

Русия и Китай са две автокрации, свързани помежду си от геополитическия интерес да съборят сегашния световен ред, който се доминира от САЩ. Както се знае, китайският президент Си Дзинпин иска да осъществи своя план, според който през 2049 година, на 100-годишнината от основаването на Китайската народна република, неговата страна трябва да бъде единствената световна сила. В същото време Владимир Путин пък иска да завладее отново всички европейски територии, които са принадлежали към някогашната Руска империя.

Още новини от Украйна

Геостратегически паралели

Двете автокрации взаимно се допълват в опитите си да хвърлят военна ръкавица на САЩ, при това без да си пречат. Руската армия предизвиква САЩ и НАТО в западната част на евразийския материк, и то най-вече по суша. Китай пък изгражда могъщ флот в Тихия океан, в който вече плават цели три самолетоносача, последният изцяло собствено производство. От началото на сегашното хилядолетие Китай превъзхожда Русия почти във всяко мислимо отношение. Единственото изключение са ядрените оръжия на Руската федерация. Защото иначе руската армия разполага с около 1 милион войници, докато под китайските бойни знамена се събират цели 2 милиона.

Днес Китай произвежда най-големия БВП в света, а Русия успява да произведе само 1/7 от този обем. В технологическо отношение Китай отдавна е достигнал западното равнище в редица индустриални сфери, докато Русия продължава да разчита най-вече на полезните си изкопаеми. И днес дори е принудена да гори излишния газ, който не може да продава на Европа. Руски петрол се изнася за Китай и Индия, но само на себестойност, тоест – без никаква печалба.

Последици за САЩ, Европа и Украйна

В сравнение с Индия пък, Китай се стреми много по-настойчиво да прекроява света в съответствие със собствените си интереси за сигурност. Показва го все по-агресивната политика на Пекин в Южно- и Източнокитайското море. Си Дзинпин все по-открито дава да се разбере, че възнамерява да анексира Тайван. Върху бъдещата политика на Китай решително въздействие може да окаже начинът, по който Западът ще спре руската инвазия в Украйна. Китай страшно внимателно следи този параметър – именно заради собствените си планове да анексира Тайван.

Както се вижда, Китай явно е доста по-могъщ от Русия и тъкмо поради това САЩ вече от доста време са се съсредоточили най-вече върху геополитическото предизвикателство, идващо от Пекин. Тази политика дава отражение и върху войната в Украйна. САЩ подпомагат Украйна само дотолкова, че тя да може да отблъсне Русия, тоест – тъкмо на фона на влошаващите се китайско-американски отношения Вашингтон гледа да запази колкото е възможно по-мощен собствен военен ресурс и да не го раздава по света. Освен това САЩ с пълно основание очакват от Европа да проведе едно значително въоръжаване, за да може сама да се брани, а американската роля да се свежда единствено до гарантирането на ядрения щит над Стария континент.

Ето защо военното сближаване между Русия и Китай пряко и чувствително засяга Европа. Особено пък Германия, за чиито фирми Китай е не само един от най-важните пазари, но и доставчик на суровини и полуфабрикати. Казано съвсем ясно: Германия трябва да внимава в преследване на печалбите, така че нейните фирми да не попаднат в късогледи бизнес-зависимости от Китай. Защото тъкмо тази драматична грешка беше допусната с Русия.

Опасни зависимости

Германската политика трябва да положи всички усилия да освободи местните предприемачи от отровните зависимости от китайския пазар и китайските доставки. Това означава, че германските правителства не бива да се поддават на натиска от страна на търсещите печалба фирми и не бива да отстъпват пред вайканията на лобистите, че ограничителните мерки срещу Китай щели да унищожат работни места в Германия. Та нали тъкмо такъв натиск и такива вайкания доведоха до фаталната енергийно-политическа зависимост от Русия!

Д-р Йорг Химелрайх е професор в Берлинския факултет на реномираното френско Висше търговско училище в Париж. Още през 2007 година в една своя статия той предупреди, че действията на Путин ще станат опасни.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    72 15 Отговор
    Ми тоьи сегалния ред е налижен на сила от колонизаторите от заоадникой не го е избирал време е за нов ред на равенство Руската Федерация и Китай ще са гарант!

    Коментиран от #64

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сойка Присмехулка

    91 21 Отговор
    Време е потиснатите народи по света да се надиганат срещу западните фашисти!

    Коментиран от #18

  • 4 всичко е ясно

    28 66 Отговор
    Демонстрират че не искат да работят и да създават блага за хората а искат да пиянстват, нападат и мародерстват в други по-слаби държави.

    Коментиран от #23, #38

  • 5 Куранага Сама

    67 18 Отговор
    Откъде идва този оглушителен кравешки рев? Ааааа от дъното на историята

    Коментиран от #59

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Биби Кинг

    17 44 Отговор
    Едно време Третио райх и СССР много си сатрудничеха и накрая се пробваха кой кво е научил од сатрудничеството!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Тъй тъй докторе

    63 9 Отговор
    Трябваше Китай и Русия да си налягат парцалите, само да произвеждат евтино и дадават суровини. За кефа на западняците ама не всичките.
  • 10 хохохо

    40 5 Отговор
    Важно е Китай да не е в г7 на длъжниците....И защо при даване на 1 звезда излиза оценка 3 от 1 гласа- шаш!
  • 11 Боби

    75 12 Отговор
    Само да уточним, че не Китай и Русия се борят за нов световен ред а се опитват да отхвърлят налагания от запада неолиберлен фашизъм. За софийският офис планктон това е непонятно, но за разумните мислещи хора, картинката отдавна е ясна.
  • 12 Карл

    66 8 Отговор
    Защо тези западни експерти говорят от името на Путин? Какво се мислел , той какво прави и какво ще прави. Сега говорят и от името на Китай, какво Китай си мислят .
    Защк ни преводач като някакъв евтин западен пропагандист?
    Понеже и Путин и Китай дават интервюта. Всичко преведено. Те не ги пускат , а се опитват да мислят вместо Путин, вместо Китай и вместо 80% от света.
    Много жалка стратегия.
  • 13 Taka така

    49 8 Отговор
    ес , онези зад гьола и техните балъци са довиждане за щастие, още тази зима ще разберат колко жалки са за щастие
  • 14 Зеленски умре

    37 6 Отговор

    До коментар #8 от "Владимир Путин Бастуняка":

    Погребението ще е на сметището в Киев
  • 15 100

    12 21 Отговор
    Китай не се бори за нов световен ред, а само за хегемония при сегашния световен ред.
  • 16 Ан0н

    18 55 Отговор
    За какъв световен ред могат да претендират тези смешни "държави"?! Едната няма никаква икономика освен един газ който даже не могат да проучат и добият сами без специалистите от запад. Китай пък освен да краде друго не може.

    Коментиран от #66

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Един

    12 35 Отговор

    До коментар #3 от "Сойка Присмехулка":

    То по-подтиснати народи от руснаци и китайци трудно ще се намерят.

    Коментиран от #26

  • 19 КОНТРАТА

    53 10 Отговор
    Руската Федерация и КНР го постигнаха новия ред, а соросоите се борят да задържат стария където те командваха.
  • 20 Професор

    11 46 Отговор
    Във ерата на високите технологии доминира този, който е лидер. САЩ все още са водещи далеч пред китайците. Китайчетата само копират. Така, че споко нищо не свършва. САЩ вече забравиха износ на чипове с функции на изкуствен интелект за Китай. Все пак руските и китайски университети са отворени за мразещите европейските ценности, ама те не ходят там.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Пацо

    12 43 Отговор
    За китайците вече няма никакви руски военни тайни.
    Ще чакат русия да рухне и ще си вземат Сибир.
  • 22 Професора

    42 8 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    Времето когато Китай купувале технологии от Сасвърши преди 20 години. Китай и Русия инат техни ноухау технологии собствени разработки.

    Коментиран от #33

  • 23 ле ле

    43 5 Отговор

    До коментар #4 от "всичко е ясно":

    това за продажба на газ на индия и китай на цени на себестойността му..как го изчислиха...клед като приходите нараснали с близо 25% това го признават дори най големи врагове на Русия..
  • 24 Урюрвкос

    38 3 Отговор
    ами стария световен ред направи така че Африка от голям световен износител на хранителни продукти се превърна в континент на глада който чака трохички от масата на големите. Инвестициите на Китай в Африка са огромни.
  • 25 Фалконети

    39 9 Отговор

    До коментар #20 от "Професор":

    Само дето краварите вече не могат да произведат нищо конкурентноспособно . Дори и налъми .
  • 26 барбарон

    32 5 Отговор

    До коментар #18 от "Един":

    Ами доста по подтиснати са например германците .Меркел намъкна сумати мигранти , а германците гък не можаха да кажат . Даже мигрантите уважиха германките по каледа , ама нито едно дело не тръгна .
  • 27 дойчланд стойка Г

    27 5 Отговор
    В Николаеве ракетными ударами уничтожается резерв ВСУ, который готовили к «развитию наступления на Херсон»
  • 28 въздушен ас

    26 6 Отговор
    Дори във военно отношение краварите изостават . Military Watch: Разработката на изтребител от шесто поколение в САЩ се провали .
    Ако разработването на изтребителя от шесто поколение е все още в начален стадий, какво остава на ВВС на САЩ?

    Най-скъпият американски изтребител от пето поколение, F - 22 Raptor , ще бъде изведен от употреба през 2023 г. поради проблеми с производителността.

    „Малкият брой F-22, остарялата авионика, изключително малкия обсег и невъзможност за ефективно взаимодействие със съвременните бойни средства, както и липсата на бойни способности извън визуалния обхват, сериозно ограничават потенциала му “, съобщава американския военен портал Military Watch Magazine.

    Изданието посочва, че съперникът F - 35 , руският изтребител от пето поколение Су-57, „вече се е маркирал в украинския театър на военните действия чрез потискане на противовъздушната отбрана на противника и точкови удари извън линията на видимост, а F-22 е лишен от такива способности . "

    Всъщност F - 22 Raptor не е подходящ за използване в бойни условия. През май 2012 г. тогавашният шеф на Пентагона Леон Панета строго ограничи полетите на F-22 поради повреди в системата за генериране на кислород на борда, което доведе до задушаване на пилотите.
  • 29 въздушен ас

    23 5 Отговор
    На самолета е забранено да извършва дълги полети, те трябва да са в обсега на домашните летища. На F - 22 също е забранено да се издига над 7,6 хиляди метра. Смята се, че на тази надморска височина, ако се появят признаци на задушаване, пилотът все още може да има време да слезе няколко километра, за да свали маската и да диша въздух в пилотската кабина.

    F - 22 участваха в боевете само в сирийския театър през 2014 г., където обаче преследваха през пустинята бойците на ИДИЛ, които нямаха системи за противовъздушна отбрана.

    Опростената версия на Raptor, F - 35, се изнася масово, но не е участвал във военни действия в условията на силна противовъздушна отбрана на противника. Единственият път, когато това се случи , F - 35 на израелските военновъздушни сили беше ударен от древната съветска система за противовъздушна отбрана С-200, която беше на въоръжение в сирийската противовъздушна отбрана, както съобщи портала The Drive.

    Отбелязва се, че Израел вече няма да използва F-35 в бойни полети в Сирия, т.к „този скъп и най-нов американски самолет е деликатна тема за Израел и те вече не биха искали да рискуват с машината. “
  • 30 въздушен ас

    19 5 Отговор
    Между другото, многобройните дефекти в дизайна на F - 35 , които вече са се превърнали в нарицателно, все още не са отстранени. Корпорацията Lockheed Martin , която произвежда тези изтребители , не е отстранила дефекта в самолета 871, който беше открит по-рано , съобщава Bloomberg.

    Според агенцията редица неизправности са класифицирани като "категория 1", тоест застрашаващи безопасността на пилота. Въпреки това концернът продължава да произвежда дефектни изтребители, програмата за тяхното производство се подкрепя както в Конгреса, така и в администрацията на Белия дом.

    Сега Lockheed Martin изпитва финансови затруднения , тъй като за производството на планираните 2700 бойни самолета на компанията не достигат няколко милиарда долара. Пентагонът реши да помогне на производителите на брак от Lockheed Martin
  • 31 Запознат

    5 24 Отговор
    Китайчето се бори за Сибир, а вовата им го поднесе на тепсия.
  • 32 Професор

    6 32 Отговор
    Във ерата на високите технологии доминира този, който е лидер. САЩ все още са водещи далеч пред китайците. Китайчетата само копират. Така, че споко нищо не свършва. САЩ вече забравиха износ на чипове с функции на изкуствен интелект за Китай. Все пак руските и китайски университети са отворени за мразещите европейските ценности, ама те не ходят там.
  • 33 От професора

    4 24 Отговор

    До коментар #22 от "Професора":

    Мислите, които ти набиват господарите ти са неверни и лъжливи. Като не разбираш поне не се изказвай. Точно преди 20 години Китайчетата започнаха да копират някои от свичувете на Cisco, които отдавна бяха пуснати за употреба. А ако имаш голямо желание да ручаш само ориз и булгур бягай натам. Останалите нямаме желание.
  • 34 100

    7 16 Отговор
    А Путята цяла война започна, а в Русия никой гък не каза. От цялата им Дума - няколкостотин човека никой, ама абсолютно никой нищо не каза срещу войната. Даже ако го наречеш война те грози затвор.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да живее РУСИЯ

    22 10 Отговор
    Путин е велик
  • 37 Артилерист

    31 5 Отговор
    Американският световен ред и на най-близките му европейски сателити-все бивши имперски владетели на колонии-е грабителски. Който не е съгласен и не си плаща на грабителите, му се спретва възпитателно американско или желаещо-коалиционно бомбене с най-благи миро-, демокрация-, правно-човешки и прочие окраски. България, благодарение на колониалното си положение от този ред, вече 32 години се обезлюдява, потъва по всички позитивни класации и се издига по негативните. В "свободните избори" не виждам изход от това положение-американците винаги ще налагат своя колониална управа или ще саботират опозицията ѝ, ако успее да стигне до изборен успех. Затова аман от тоз световен ред! Да идва следващият! Какъвто и ще да е, но по-лошо от настоящето не вярвам да стане.
  • 38 Умна си

    23 5 Отговор

    До коментар #4 от "всичко е ясно":

    Госпожо, нелепото ви изказване показва липсата на елементарни познания по история. Кажете го това на Куба, Венецуела, Никарагуа, Виетнам, Камбожда, Сърбия, Либия или Сирия например.
  • 39 ивел

    19 4 Отговор
    "Германската политика трябва да положи всички усилия да освободи местните предприемачи от отровните зависимости от китайския пазар и китайските доставки." Тоя кaкıв Професор е не знам но знaм ,че тоя предател служи на Америка и ако Германия се откаже от Китайския пазар ще загуби цялата си тежка промишленост и редица отрасли които са жизнени важни като автомобилната индустрия ( Само от ДВГ доходите са около 250 милиарда Евро- двеста петдесет милиарда Евро включва двигателите - от корабните до мотоциклетите).).
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Муаха-ха-ха-ха...

    25 6 Отговор
    В това учение имаше още 13 държави,една от които е Индия ! Нещо премълчавате удобно.САЩ и Западна Европа,вече не са фактори в Света.

    Коментиран от #60

  • 43 Мая

    25 4 Отговор
    Пропаганда.
    В изолация сме ние, запада. Сбира се Г7 по навик. Сега са 10% от населението на земята, а и не са най-богатите държави. Не са и най-развитите. Индия извежда спътници евтино и сигурно и прати сонда на Марс например. Всъщност Г7 е групата на колониалистите, но техните бивши колонии вече са по-силни от тях- заедно с Русия... Г7 няма и ядреното превъзходство. Ще изключим Русия от SWIFT!? Не, БРИКС ще се отърве от SWIFT и няма вече да плаща рекет на САЩ...
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Мда

    11 7 Отговор
    Накрая ще се сбият помежду си за господство, и светът ще се освободи от тях !

    Коментиран от #46

  • 46 Мдааа Дааа

    15 3 Отговор

    До коментар #45 от "Мда":

    Но по първо заедно трябва да озаптят най големият агресор и монополист на света и да го вкарат в миша дупка!!!
    Пък после я камилата, я камиларя, казва народа!!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 нилесеВ Н.Г.Е.0686312117

    6 7 Отговор
    Подържам Китай и Русия,но се опасявам,че Си и Путин са странно бездейственни.Нека си сверим часовниците! Путин знае,че България в под турско-еврейско робство,но вместо да насърчи Българите за борба,се гуши с един вонящ ром,какъвто е Ердоган.Във Франция се опитвам да разговарям с китайци и виждам само някакви токсични маниаци на пари,в чиито сърца няма милост и приятелство.Някой опитвал ли е да се приятели с китайци? Не се получава.Зловещ е настоящият световен ред,но не виждам светлина и в искащите да го заменят. И тук е обезкуражаващата егзистенциална самота на "и сам воинът е воин".
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 А ние

    8 3 Отговор
    още от 2001 знаехме че англосакската олигархия уби демокрацията
  • 52 Гаглей

    1 0 Отговор
    Как как отчаяно
  • 53 свободен човек/free man/

    5 3 Отговор
    Все пак има и професори-реалисти,още с всичкия си,виждащи по-далече от носът си .Защо трябва да си идеологически заслепен,/а може би ограничен/ и да отричаш очевадната истина? В същото време мрънкащите срещу Запада пращат децата си да учат и работят...къде?!
  • 54 Буха ха

    7 5 Отговор
    Световният ред на САЩ е "Парица е царица", ламтеж за материални ценности, бездуховност и лицемерие. Рано или късно ще има промяна, но не е сигурно че тя ще дойде точно от Китай и Русия.

    Коментиран от #55

  • 55 некомунист

    2 3 Отговор

    До коментар #54 от "Буха ха":

    Др.Мунчев,а ти без пари,за слава ли работиш?

    Коментиран от #56

  • 56 Буха ха

    2 3 Отговор

    До коментар #55 от "некомунист":

    Благодаря за докторската титла. Работя защото работата ми харесва, правя го с удоволствие и парите не закъсняват. Може да не са милиони, но осигуряват достоен живот.

    Коментиран от #57

  • 57 некомунист

    4 1 Отговор

    До коментар #56 от "Буха ха":

    Очаквах това: "правиш" разлика между "д-р" и "др." Пък ,ако не са ти нужни много "парици-царици"-дарявай ги.

    Коментиран от #61

  • 58 Пенсионер

    5 5 Отговор
    Нов световен ред не може да има. Възможен е нов двуполюсен модел САЩ- Китай. Русия не влиза в сметките. Слаби са.
  • 59 неееееееее

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Куранага Сама":

    А от къде идва този първобитен азиатски пронизителен рев? От фантасмагориите за бъдещето!
  • 60 Бай градски

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "Муаха-ха-ха-ха...":

    И какво ще правят тези трудно развиващи се държави без технологиите и и новациите на Европа и САЩ бре слепци? А нека си дрънкат оръжия колкото си искат?
  • 61 Буха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #57 от "некомунист":

    Загледах се по внимателно и установих че съм сбъркал по инерция, причината е че никой досега не се е обръщал към мен като "другар" от комунистически тип, така че оттеглям благодарностите. А що се отнася до дарителството, ако някой тръгне да разправя колко и на кого помага, това е парвенющина а не милосърдие.
  • 62 хахаха

    3 2 Отговор
    дойчу велев удобно пропуска да спомене, че в тия учения участват 14 държави, а не само Русия и Китай....
  • 63 дебеЛ Лебед

    3 3 Отговор
    Трябва ли САЩ да определят реда и правилата за целия свят ? Кой им е дал правото да казват кое , как , кой , къде и защо ? Държава на 300 години да е погълната от мегаломанията си да се разпорежда със света !?
  • 64 Линкълн

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Да бе най големите страни на бРИКС и шос са доста повече от колониални сили виж им територия две от тях са повече от всички колективни империи и колонии на Запада
  • 65 ДОКО

    0 1 Отговор
    забравили сте..ленин е казал следното комунизмът ще победи първоначално в една страна а после във всички останали..помните ли..това време идва..и запомнете от доко ленин ще познае..
  • 66 и ти

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ан0н":

    като простото Киро
  • 67 случаен

    0 0 Отговор
    НЕ МОЖЕ ВСЕ ЕДНИ И СЪЩИ ДА СИ ЖИВЕЯТ ГОТИНО И НА ДАЛАВЕРА