Last news in Fakti

4 Септември, 2022 11:11 1 644 37

Американски оръжия за над 1 милиард долара заминават за Тайван

  • сащ-
  • тайван-
  • китай-
  • тайвански проток

От отделянето на Тайван от Китай през 1949 година, Пекин гледа на острова като на отцепническа територия, която трябва да бъде върната обратно към Китай - ако се наложи, дори чрез военни действия

Американски оръжия за над 1 милиард долара заминават за Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Свръхмодерна ракетна система за ранно предупреждение, антикорабни ракети и въоръжение за изтребители: САЩ ще доставят на Тайван огромни количества оръжие, независимо от напрежението с Китай. Пекин плаши с контрамерки.

Насред новата ескалация на напрежение в отношенията с Китай, САЩ продават на Тайван оръжия и отбранителни системи за 1 милиард долара. Държавният департамент на САЩ обяви, че сред военната техника, която ще бъде предоставена на Тайван, е и радарна система за прихващане на ракети на стойност от 665 милиона долара, както и 60 модерни ракети тип „Харпун“, които могат да потапят бойни кораби - за още 355 милиона долара.

„Ключова сделка за безопасността на Тайван“

Тайван ще закупи също 100 ракети “Sidewinder”, които могат да се изстрелват от бойни самолети или от бойни хеликоптери, на обща стойност от 85,6 милиона долара. Държавният департамент на САЩ обяви, че сделката за продажба на оръжията е “ключова за безопасността на Тайван”.

В същото време, Вашингтон призова Китай да прекрати “военния, дипломатически и икономически натиск срещу Тайван и да започне разумен диалог с държавата”. Китай реагира остро на новината за оръжейните продажби и заплаши, че ще има последствия. „Доставката на нови и модерни оръжия за Тайван е сериозна заплаха за отношенията между Вашингтон и Пекин и трябва моментално да бъде отменена“, заяви говорител на китайското посолство в американската столица.

“Китай със сигурност ще предприеме напълно законни и необходими мерки с оглед на развитието на ситуацията”.

Съмнения, че Пекин ще действа като Путин

От отделянето на Тайван от Китай през 1949 година, Пекин гледа на острова като на отцепническа територия, която трябва да бъде върната обратно към Китай - ако се наложи, дори чрез военни действия. Руската война с Украйна създаде съмнения, че е възможно Китай да подходи по същия начин в отношенията си с Тайван.

Последната ескалация настъпи, след като председателката на Долната камара на Американския Конгрес Нанси Пелоси посети Тайван, игнорирайки предупрежденията на Китай,а и на американски политици, че това ще предизвика ответна реакция от страна на Пекин. След нейната визита Китай проведе край Тайван най-мащабните военни учения в своята досегашна история.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    30 4 Отговор
    станали са малко скръндзи ... или в печатницата не работи принтера?
  • 2 Пич

    21 4 Отговор
    Както я карат тези , като нищо оръжия за няколко милиарда долара , ще заминат към Козяк !!! Даже - безплатно !!!
  • 3 Ганю

    27 5 Отговор
    Ние за самолети на хартия платихме 2 милиарда долара кеш суха пара на 08.08 .2019 година на федералното правителство на САЩ.

    Коментиран от #34

  • 4 Пророк

    26 5 Отговор
    Скоро ще започне и там война , дано да не съм прав ....
  • 5 вашето мнение

    31 4 Отговор
    Нищо на нас пък ни взеха 3 милиарда за чертежи. Самолети няма да видим, щото обссановката е такава, трябва за украйна, тайван. Абе от козяк ще ви го обяснят на редакцийката.

    Коментиран от #27, #29

  • 6 Свободолюбивите

    26 3 Отговор
    "разумни" и "демократични" американци се стремят към нова война, те друго не могат!
  • 7 8888

    28 3 Отговор
    Краварите само войни разпалват по Света.
  • 8 Фронт

    25 1 Отговор
    Антихриста от САЩ сглобява войни навсякъде по планетата неговия почерк е навсякъде!
  • 9 БОЛШЕВИК

    22 3 Отговор
    Империята на злото САЩ до последно ще се мъчи да запази влияние над колониите и заграбваните богатства и експлоатацията над народите които контролира все още! Но краят на тая злокобна капиталистическа и фашизирана държава се вижда вече много ясно! С нея ще се сгромоляса и цялата античовешка капиталистическа система погубила толкова много народи и хора от алчност и надпревара за доминация!

    Коментиран от #33

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Утрешна новина

    17 2 Отговор
    Самолетите които платиха Българите, ще бъдат дарени на Тайван, решиха от Пентагона. Българите са просто един робски народ, като много други и нямат право на претенции и мнения.
  • 12 БОЛШЕВИК

    15 2 Отговор
    Винаги съм си мислил, че гръбнака на гнусния американски агресор ще се пречупи в тихоокеанското крайбрежие и севрнокорейците само ще ги довършат!
  • 13 ами да кажа

    12 2 Отговор
    фамерика са наясно че само конфликт може да ги оправдае за това че са зле
  • 14 пълна идиотия

    17 2 Отговор
    Обещавам да не питам какво ще им помогнат на тайванците тези оръжия за над един милиард долара , на американците просто го знам какво ще им помогнат тези пари , всъщност по целия Свят са в ход подобни схеми , за което американците полагат сериозни усилия за предизвикване на военни обстановки.
  • 15 123456

    13 0 Отговор
    е, дано тук да намерят туй що дирят от доста време ...
  • 16 Груйо

    4 18 Отговор
    Само народа на Тайван може да реши какво ще е бъдещето на страна им. А те избраха свобода и демокрация, не вонящ комунистически ботуш.
    п.п
    Виждам че русофилските труженици, заработват копейки здраво в коментарите.

    Коментиран от #18

  • 17 ОМБРЕ

    12 2 Отговор
    СЪЗДАВАМЕ -ВРАГОВЕ ПЕЧАТАМЕ ПАРИ ПЛАЩАМЕ НА НАШИТЕ ВОЕННО ПРОМИШЛЕНИ КОМПЛЕКСИ С ТЯХ ЗАДЛЪЖНЯВАТ АМСАЛАЦИТЕ НОВИ КОНФЛИКТИ НОВИ ОРЪЖИЯ НОВИ ПАРИ ТЕ ТАКА СЕ ПРАВИ БИЗНЕС
  • 18 ако трябва ще ти го обясня подробно

    13 2 Отговор

    До коментар #16 от "Груйо":

    САЩ вече не е държава на американския народ , това ли наричаш демокрация ?

    Коментиран от #22

  • 19 САЩ САМО ЩЕ УСИЛИ ВОЕННАТА МОЩ НА КИТАЙ

    14 1 Отговор
    ..........................................................................................................
  • 20 САЩ ПРЕДИЗВИКВАТ ВТОРА УКРАИНСКА КРИЗА

    12 2 Отговор
    ...............................................................................................
  • 21 КИТАЙ САМО Я АМБИЦИРАТ ДА ДЪРЖИ НА

    12 2 Отговор
    ИМПЕРИЯТА СИ И ДА Я ЗАЩИТИ , КАТО СЕ СЪЮЗИ ЗДРАВО С РУСКАТА ИМПЕРИЯ СРЕЩУ ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО САЩ !

    Коментиран от #32

  • 22 Груйо

    2 10 Отговор

    До коментар #18 от "ако трябва ще ти го обясня подробно":

    Каквато и да е, е 100 пъти по добър избор от репресивната китайска държава, където хората нямат права, затваряни са като добитък с месеци по домовете. Преследвани за религиозни убеждения, заради свобода на словото и т.н.
    Геноцида срещи уйгури тибетци и Фалун Гонг не е спирал в Китай. Тайванците не искат такъв режим и това е тяхно право

    Коментиран от #28

  • 23 Сатана Z

    8 3 Отговор
    ▪️ На 2 септември въоръжените сили на Украйна загубиха по време на една от атаките на Нестерянка бронетранспортьора M113. Колата е повредена, екипажът и войските са унищожени при престрелка. Трофеен образец на техника на НАТО беше изтеглен до позициите на руските въоръжени сили за допълнително проучване.

    Z

    Коментиран от #25

  • 24 Бесен- _Язовец

    6 2 Отговор
    И бг сорос.нята сите са златни медалисти в дисциплината антируска пропаганда
  • 25 зор

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Сатана Z":

    до 23 изчакай до края на септември и ще видиш в херсонска област кой какво е загубил и кой е победил
  • 26 Перо

    9 1 Отговор
    Тайван не е призната държава от САЩ! Кого финансират?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 я да те чуя по темата

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Груйо":

    Защо днес ООН е в будна кома , кой " приспа " всички международни организации , кой остави оръжията да решават международното право ? Кой върна човечеството в ерата на неанденталеца , а ма с ядрени бухалки ?
  • 29 Видя се, че

    2 6 Отговор

    До коментар #5 от "вашето мнение":

    когато ножа опира до кокала са много бързи и щедри - Украйна,Тайван. Не ни вярват много американците, много русофили има у нас, които могат да издадат военни тайни, затова не бързат. На холандския пилот на Ф-35 са му предлагали подкуп когато идва у нас за издаване на тайни. Това е направено от наши военни, той с други не е контактувал.
  • 30 РУС.ФИ.ТАК Х.И.БРИ.Д Б.ОЛ.НЮ

    1 2 Отговор
    Китайците да не са прости като хобита Ам Гъл от Мордор,ще се пъчат ще дрънкат оръжия и толкоз,гледат си интереса те са прагматичен народ,все пак те са изобретили първи в света барута,коприната,колелото,порцелана, компаса и много.др. полезни за цивилизацията неща,а братушките на тукашните не умни русфилтаци кво изобретиха, квас,самогон и затъпяващи евтини лъжи ????!!!
  • 31 ивелин

    9 1 Отговор
    Тоя проклета и престъпна сган наречена Америка е най-голямата заплаха за човечеството( само за 30 години повече от 100 интервенции) разрушавайки редица страни и цели региони сега въоръжавайки отделни страни, финансирайки ги снабдява тези страни с най- системи цели тези конфликти да обхванат много повече страни и региони ( примерр; Русия-Украйна; Китай- Тайван; С.Корея -Ю.Корея) тя няма да участва " пряко " в конфликта а само ще " помага на тези " демократични страни " като Украйна (СС маршируваха по улиците на Киев) и казва " ние не искаме Трета световна война " ---миролюбиви са иначе---- " помагайки на тези страни Военnата им промишленост печели милиарди останалото за тях- милиони убити, хиляди ранени и инвалиди стотици останали сираци, разрушена инфраструктура всичко това за тях не е " интересно" най-важното тя като държава е построена върху пролятата кръв и пот на милиони роби и стилът й е най-варварски подобен на Татаромонголската империя която оставяла само пепел след cебе си..
  • 32 Ще стане

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "КИТАЙ САМО Я АМБИЦИРАТ ДА ДЪРЖИ НА":

    като съюза между Берлин и Москва сключен на 23.08.1939г. Китай от кога си точи зъбите за Сибир. От САЩ или ЕС какво да вземе като територии или суровини.
  • 33 ивелин

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "БОЛШЕВИК":

    И когато тая проклета сган " изчезне " като държава ще настъпи нова Светла ера за човечестватo когато Световните проблеми ще се решават съвместно със всичките страни.
  • 34 Да бе ние ама герб

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ганю":

    Не сме ние ,а правителството на герб което пак иска да командва
  • 35 Питам де

    0 0 Отговор
    А наще самолети къде са?
  • 36 Теодор Рузвелт

    0 0 Отговор
    САЩ да си върнат Куба и Филипините които им дадоха незаконно независимост, после Юж Корея , Япония, Сингапур, Тайван , Австралия , Нова Зеландия, ЕС, Микронезия, Коста Рика, Колумбия, ЮАР, Израел, Йордания, Турция, Канада да бъдат анексирани добровлоно тоест аншлус с столица Вашингтон, след разппада на Китай Русия ИНдия ИНдонезия Мексико Бразилия Африка Арабия ще бъдат добавени по късно като американска територия
  • 37 Васил

    1 0 Отговор
    Мдааааааааа Американците заработиха милиарди а може би трилиони покрай конфликтите оръжейната им индустрия сигурно работи денонощно но пък за това оръжията са им ненадминати по ефективност.